Dubbelfel Littorin, och värre…

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin om vad som skulle hända med de som utförsäkrades vid årskiftet, citat sr;

– ….de kommer faktiskt att få lite mer i plånboken än man hade när man var sjukskriven

Den 20 december tog Rapport upp samma ämne.  Då sa man så här om moderaternas besked till de sjukskrivna, citat Rapport;

– Alla långtidssjukskrivna som en gång haft en inkomst kommer att få behålla samma ersättning som de har i dag….

Ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Hillevi Engström, sa så här;

– De flesta kommer att få en liknande ersättning som de har i dag, så det finns inget skäl för de allra flesta att känna någon oro….för ska man jobba med att kunna bli frisk så måste man känna en trygghet i att kunna försörja sig….

Nu visar siffror från Försäkringskassan att Littorin och de andra i regeringen talade i nattmössan. Hela 73 procent (8 300) av de som utförsäkrades vid årsskiftet har fått mindre att leva på än tidigare. Resten (3 200) har enligt FK fått samma eller högre ersättning än vad de fick från sjukförsäkringen.

Men, frågan är om inte verkligheten är än värre. Vad jag kan förstå har FK inte räknat in de olika avtalsförsäkringar och sjukpensioner som de flesta med en anställning har via kollektivavtalet när de är långtidssjukskrivna eller har sjukersättning. Den dras in när sjukersättningen upphör. Där försvinner några tusenlappar till….

Dessutom har väl knappast FK brytt sig om att räkna ut hur det gått för alla de som har resignerat och vänt ryggen till både FK och regeringens ”introduktionsprogram”. De som redan arbetar så mycket de kan och orkar trots sjukdom och smärta. De som inte klarar av att arbeta dubbelt. Alltså, många av de som bara har ”försvunnit” från sjukförsäkringen.

En av dem, William Hemberg, har arbetat heltid i 30 år, men har varit sjukskriven på halvtid efter en hjärnhinneinflammation. Han säger så här i DN idag, citat (ej dn.se);

– Jag är en arbetande människa i Sverige, men ställ ändå utanför. Det är verkligen märkligt….

Det här är vad regeringens sjuka politik har ställt till med. Sjuka kastas ut från försäkringen – till fattigdom, otrygghet och utan att ens vara friska nog att klara av att arbeta (mer än de gör). Det handlar om verkliga människor – inte bara siffror på ett papper. De flesta som drabbas tiger och lider. Några få orkar berätta för media om vad de går igenom –  trots att de då riskerar att hånas helt öppet av moderata topppolitiker. Till exempel…

 • Lars Stenvall lider av ME, men blir utförsäkrad och tvingas till Arbetsförmedlingen – trots att hans läkare säger att han absolut inte kan.
 • Fackens telefonjour tar emot allt allt fler samtal från gråtande och oroliga utförsäkrade. Många tvingas gå till socialen för första gången i sitt liv, andra tvingas sälja hus och hem.

Man kan fråga sig om det är för dessa (och för Alexandra), och alla andra drabbade, som Gunnar Axén och hans moderata partikamrater gör vågen? Hjärtlösheten breder ut sig i det moderata Sverige…

Nu när FK:s statistik visar att Littorin hade fel säger Littorin så här; ”– Ekot har fel”. Men där hade du fel igen Littroin. Det är inte Ekot som har tagit fram siffrorna – det är Försäkringskassan.

Dubbelfel Littorin!

*

Läs mer; Newsmill – William Hemberg, Ekot

Missa inte Cronemans krönika om gårdagens utrikespolitiska debatt – hur kul som helst… och en bra kommentar till SvD:s ledare!

Dessutom har DN en riktigt bra ledarkrönika – om ”hemliga partibidrag” – inte varje dag DN lyckas 😉

*

Bloggat; KulturbloggenLasses blogg, Eva-Lena, S-buzz, Storstad, Röda Malmö, Kaj Raving, Resurspank, UtsiktFrånEttTak, Röda Berget, Resursbloggen, Utredarna, Fler – Netroots

Press; DN1, DN2SvD1, , AB1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. vildhunden

   /  februari 18, 2010

  Jag tycker att det är mycket bra att du lyfter fram alla dessa frågor om de mest utsatta i samhället. Jag hoppas att de svenska väljarna sparkar regeringen till vägs ände i valet.

 2. Michael

   /  februari 18, 2010

  Man bör kasta ut politiker ur riksdagen och införa ett nytt statskick baserat på direkt demokrati.

  Måste vänta på folk vaknar först.

  Men först ska politikerna dra in er i ekonomiska hårda tider och krig så ni traumatiseras mera så ni inte kan tänka själva och se hur dom utnyttjar er.

  så ni inte vaknar och ser att demokrati är när ni självs styr landet och röstar genom lagar.

  så ni inte tittar utanför biubblan och ser hur dom kriminella säljer vapen och förskingrar era medel.

  Politiker = Tjuvar lögnare hyckalre och mördare.

  Frimurare mestadels med andra ord.

 3. Tack för att du skriver så bra!
  Det blir väldigt förvirrande med den här sifferleken. ”Det var inte jag det var han/de. Det var inte MITT fel, jag bara gjorde si och så…” *suck* Varför vågar man inte stå för det man sagt?
  Min kompis make sa en gång en klok sak (ja han har sagt mycket klokt efter det också men….)
  ”De beslut du tar är rätt. I just DET ögonblicket beslutet fattas. Sen kan man alltid göra om ifall det var fel beslut”.
  Yes. 🙂

 4. De har gått från att trakassera de sjukskrivna, till att öppet förnedra dem – var får de sitt mandat till detta ? Fråga folket.

 5. förvånande är att man fortfarande tror på dem. Deras syn på människan och deras agerande för att tillintetgöra dem som de inte tycker platsar i samhället. Där finns tydligen inga gränser. Det fanns en tid då Sverige utvecklades in i framtiden. Då förr förstod man att det krävdes att alla medmänniskor hade rättigheten att delta i samhället oavsett om du var sjuk eller arbetslös. I dag med Alliansen reser vi bakåt i tiden. hur långt har vi kvar till 1900 talet början. För det är väl ingen som ser deras framfart idag som tror att de nöjer sig med sjuka och arbetslösa? Nej det är bara början. Snart är det medelsvenssons tur som idag tror han åker första klass.

 6. Det är bedrövligt och inhumant, kränkande och ett helt vansinne, Vi går inte till doktorn för att bli sjuka vi uppsöker doktorn för att bli friska. När detta fenomen uppstår att vi inte kan botas och tappar hela eller delar av vår arbetskapacitet ska då den personliga domen och doktorn som via oändliga undersökningar och behandlingar granskas och ifrågasättas och göra livet till en ännu större plåga för människan. Det här är vedervidrigt.

 7. Jag noterar att liberala GP inte direkt slår upp detta på löpet…en liten TT-grej gömd långt in bland sidorna.

  I boken ”Bokslut Reinfeldt” skriver författarna att just ”fördunkling” är en av nyliberalismens strategiska punkter. Göm viktig, avgörande information inne i tjocka luntor som ingen begriper någonting av – eller orkar läsa – .

  Jag tar fram förstoringsglaset!

 8. Eva

   /  februari 19, 2010

  De säger att de måste ‘komma tillrätta med och minska sjukskrivningarna’ – Borde man inte komma tillrätta med det ligger bakom dem, och som orsakar sjukdomarna man blir sjukskriven för istället? – Dvs satsa på bättre arbetsmiljö och minskad stress, få bort dålig arbetsmiljö, se till att det finns en tidig rehabilitering värd namnet osv…

  Tycker i alla fall jag!

 9. Klara-Bella

   /  februari 20, 2010

  Denna borgerliga allians pakt, blir alltmer tydlig i sina strävande om vill leva leva livet med skygglappar och verkligen vägra bortser från alla fakta som finns, om största orsaken till det finns sjuka människor, är just det att de är fattiga och som barn föddes in i den fattigdomen.

  Men eftersom tidigare socialdemokratiskt styrande strävanden omkullrunkat dessa borgerliga ideal, så har nu den NYA Alliansen laddat kanon för skjuta bort en del kanonmat och söka återställa riktningen mot framtiden, ska gå vid diskriminering och säkerställa att sjukdomar verkligen också orsakar människor drabbas av fattigdom och då får skylla sig själva, för föddes av fel föräldar .

 10. Hej Ilse-Marie…

  Kan du INTE hitta något info om vad det är dom gör mot dom sjuka som har PSYKISKA DIAGNOSER??

  Det verkar att vara tyst som graven om just dessa personer…

  Kan INTE få nån av dom moderatiska debattöra hos Veronica Palm att kommentera på just denna fråga..

  Bara man nämner ordet psykisk sjuk då slutar dom att kommentera..

  Du är jättebra på att hitta info nämligen, det kan man ju läsa i alla dina inlägg…

  Hur har MODERATERNA tänkt sig att dom sjuka (dom 8300) som nu står med ”bara” 223kr före skatt ska klara sig??

  Visst att dom FÖRST NU, pratar om en tilläggsutbetalning..

  Men den hjälper ju INTE när räkningerna ska betalas den 1 i månaden SENAST!!

  Och sen ska man ju ha mat m.m.. kanske också till sina barn..

  Och sen försökar moderaterna att säga att det är Veronica Palm och socialdemokraterna som ”skrämmer/oroar folk”??

  Det är väl att oroa dom om när dom skulle ha deras ”nya högre lön” sen får se att där står MYCKET mindra än där brukar att göra..
  Och sen EFTER december månad vart även folk med JOBB har svårt att klara sig EKONOMISK pga julen kostar mycket pengar…

  Mvh. Chris

 1. Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT
 2. Nya Fuskkassan i nya Sverige « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: