Kallt och tufft i Centerns och Alliansens Sverige

I går blev det klart vem som blir  Centerns nya partiledare. Som väntat blev det den unga, pigga och trevliga Annie Lööf.  Centern valde nyliberalism istället för den traditionella socialliberalismen. Granskar man Lööfs politiska ställningstaganden genom åren kan man inte heller där hitta mycket traditionellt centergrönt, snarare mörkaste mörkblått. Hennes förslag om ”platt skatt” skulle till exempel ge de allra rikaste rejäla skattesänkningar. På den punkten sammanfaller hennes förslag med de allra mest utflipprade amerikanska ultrahöger-republikanerna och nyliberalerna.

Några av Annie Lööfs poltiska ställningstaganden genom åren (svd via Alliansfritt sverige)

 • Avskaffa Las
 • Införa plattskatt
 • Inför marknadshyror
 • Gå med i Nato
 • Bygga ut kärnkraften

Annie Lööfs stora politiska förebild är den samme som både Fredrik och Filippa Reinfeldts Margaret Thatcher. Där hittar hon en tvillingsjäl även när det gäller sin inställning till facket – som kan sammanfattas (som C ungdomsföbund gjort) – ”Fuck facket 4-ever”. Thatcher myntade även uttrycket  ”There is no such thing as society”.  Alltså – var och en sin egen lyckas smed – eller  ”sköt dig själv och skit i andra”.

En annan av Annie Lööfs favoriter är Ayn Rand1950-talsfilosofen som ser altruism som ondska och som predikar att svaga människor varken förtjänar hjälp eller kärlek”, och vars största idol var en sadistisk massmördare.

Jag tvivlar inte på att Annie blir mycket populär bland väljarna – precis som Filippa och Fredrik har blivit. För vad spelar värderingar och ställningstagande i poltiska sakfrågor för roll när man har ett charmigt yttre och pengar nog till smart PR?

En centerpartist som själv har fått erfara hur hårt och iskallt samhället har blivit för de som hamnat utanför i Centerns och Alliansens Sverige är Johan Rylander. Så här berättade han i Uppsala Nya Tidning i tisdags  (klipp – se nedan):

” – De svagaste har hamnat utanför i Alliansens Sverige.”

/Han blev inte så väl mottagen på soc, men fick den hjälp han och familjen behövde hos Frälsningsarmén./
”…- den som hamnat utanför ska inte behöva söka hjälp hos kyrkorna för att klara sin vardagsförsörjning, det tycker jag är ett underbetyg åt åt makthavarna.”

/Han menar att politikerna inte vet hur verkligheten ser ut./
”Jag tycker att utanförskapet i Sverige blivit värre med allt från försämringar av a-kassan till att svårt sjuka tvingas ut på arbetsmarknaden. Jag mådde jättedåligt under perioden jag var arbetslös, hur ska det då vara för dem som inte kan prata för sig?”

*

Missa inte Johan Ehrenberg från Välfärdsmanifestationen;

– Hur mycket rikare har de allra rikaste blivit i Sverige? Ingen vet svaret!
– 2006 tog alliansen bort förmögenhetsskatten, samtidigt tog man bort anslaget för SCB att räkna förmögenhetsutvecklingen i Sverige!

OBS!Klicka om du vill att Aftonbladet ska granska
(OBS klicka på förstoringsglaset)

*

Klipp från UNT – klicka för större bild!

Lästips; Skrämmande ny socialbidragsstatistik – äldre med ohälsa drabbas hårt,  Redan rika gynnas av alliansen, En antifacklig partiledare?,

Bloggat om Annie Lööf; Löntagarbloggen, Alliansfritt Sverige, Jinge, Röda Berget, Martin Moberg, Lasses blogg

Fler bloggtips; Utredarna med nio råd till politikerna om ekonomin förvärras,  Svensson om att stoppa upphandlingar och privat busstrafik, Nemokrati om ett ”öppet samhälle, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, svd1, svd2, ab1, ab2, ab3, ab4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Eva

   /  september 1, 2011

  Glöm inte bort at Gunnar Axén (M), ordförande i socialförsäkringsutskottet också gillar Ayn Rand – i alla fall enligt sin Facebooksida. Det kan man se utan att ‘gilla’ honom. (Så lågt sjunker jag aldrig!) Kolla också gärna hans lätt hysteriska profilbild där… ;D

 2. Igar var det Gabriella Ahlstrom som gjorde en spaning pa hur Sverige har blivit i arbetsloshetens spar. Vill ni lyssna sa klicka Gabriella har sin spaning som nummer tva i programmet..Hon beskriver ett Sverige som jag inte ar sa fortjust i ett Sverige dar det blivit mycket tyst pa arbetsplatser och manniskor sarskilt unga manniskor inte riktigt vagar tala hogt om hur de upplever situationen situationerna pa sin arbetsplats. Skyddet for de sk i Sverige ar inte nagot vidare och hon tar aven upp hur elegant detta samverkar med att vi numera ska tanka positivt..Jag sag ju programmet om och det var inte sa upplyftande eftersom det ger nastan ett sekteristiskt intryck och hur foretaget paverkar sina anstallda..Gabrielle sager i avslutningen Radda manniskor ar farliga manniskor och sa tror jag det ar och det vete tusan om jag trivs i ett samhalle som ar befolkat av just radda manniskor….

 1. Lööf – ”Centerpartist” som kramar kärnkraft, sviker i FRA-frågan och sparkar glatt på samhällets utsatta | Nemokrati
 2. En nyliberal jänta. | Annarkia
 3. Får vi fira en Palestinsk stat nu? | Jinge.se
 4. Manipulation och språk… « reflektioner och speglingar II…
 5. En förtroendebransch som skedmatar en hungrig journalistkår… | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: