Siffrorna och sanningarna bakom rubrikerna

Missa inte Roland Spånts intressanta inlägg i RUT-debatten. Han visar med enkla uträkningar att effekterna av avdraget har överskattats med 1 300 procent.

Citat, SvD;

….

Vad som verkar vara belagt är att mellan juli i fjol och februari i år gjordes avdrag för 450 miljoner. För helår ger detta 720 miljoner. Det motsvarar utgifter som var 1440 miljoner. Vad fick då hushållen för det? Det ledande företaget debiterar 360 kronor i timmen, som ska täcka löner, vinster och påverkan på samhället. Men 1440 delat med 360 och en årsarbetstid på 1800 timmar ger 2200.

Branschen skulle då bara ha motsvarat 2200 heltidsarbetande. Om en femtedel är felaktiga eller fusk skulle det sanna underlaget motsvara 1800 heltidare. Branschen hävdar att många av de nya företagen tidigare sysslade med skattefusk så varför skulle de avstå från att utnyttja den svaga kontrollen och skattverkets positiva inställning?

…..

Läs hela!


På Newsmill avslöjar också Magnus Ljungkvist (s) att de funderingar jag hade i torsdags om att storstadsjournalister som försvarar RUT-avdraget gör det av egenintresse har en relevans…

Magnus Ljungkvist, Journalisterna de största hycklarna i RUT-debatten, citat;

….

I debatten om hushållsnära tjänster så får vi inte reda på att just journalister i storstadsområdet är en grupp som mycket frekvent använder sig av dessa tjänster och rut-avdrag. Skickliga journalister som Lena Mellin, Tomas Ramberg, Lena Smedsaas, Inger Arenander och Mats Knutsson har alla gjort avdrag. De har alltså haft möjligheten att intervjua de företrädesvis östeuropeiska kvinnor som arbetar i denna näring. Hur ser deras kunskap ut om svensk arbetsrätt? Känner de till hur sjukförsäkringen fungerar? Hur bor de? Vad är lönen? Hur ser karriärvägarna ut?

Missa inte heller Storstads uträkningar om hur regeringen slösar med våra skattepengar på ”jobbsatsningar” där varje jobb beräknas kosta 2,5 miljon kronor (sänkt arbetsgivaravgift) och 950 000 kronor (sänkt arbetsgivaravgift för unga under 26 år) – enligt regeringen – men frågan är om något jobb egentligen har skapats…. överhuvudtaget…. 😉

*

Mer på Newsmill – RUT tvättar inte städbranschens smutsiga buk

Bloggat; Kaj RavingAnnarkiaPeter Andersson, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Badland Hyena, Utsikt från ett tak

Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jack

   /  mars 8, 2010

  Det mest makalös i hela RUT-debatten är att journalisterna så okritiskt publicerar Almegas siffror. Almega är ju det särintresse som har störst egenintresse när det gäller RUT-avdraget.

  Jag litar mer på Roland Spånts uträkning än på Almegas.

 2. helt appropå

   /  mars 8, 2010

  Intressant uträkning som ni dock drar felslutsatser från:2200 tjänster är break even för nämnda avdrag. Om RUT har genererat fler jobb än 2200 jobb så har RUT gått plus. Detta eftersom ni slagit ut den direkta kostnaden per heltidsekvivalent.

  Du nämner inte moms eller arbetsgivaravgift vilket skulle ge ännu lägra break even, lägg därtill att jobben blivit vita och att vederbörande har pensionsgrundande inkomst.

  Om det är denna matematiska ”finess” ni tänkte styra landets finanser med så finns det anledning till oro…

 3. Frågan är varför regeringen i såna fall baserar sin politik på en så förenklad kalkyl som den Almega dragit fram. Spånt har ju enbart utgått från de siffror som Almega och Skatteverket presenterade.
  Moms? Du tror att det är nåt som – hoppsan – nån annan betalar? Eget sedeltryckeri i källaren?

 4. Och hur som helst så var det Mauds elvatusen jobb som Spånt reagerade mot. Om detta har appropå en åsikt, eller?

 1. RUT-avdrag – Bidde inte ens en tumme « Nemokrati
 2. Motvallsbloggen » Svenska afghansoldater i “gott sällskap” – eller?
 3. 8 mars – för socialistisk kvinnokamp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: