Populära moderata bidrag

I går kom nyheten att socialbidragen har ökat kraftigt (med 20 procent) under det senaste året. Redan förra året var ökningen dramatisk. Då förklarade kommunerna största delen av ökningen med arbetslösheten och de strängare reglerna för sjukförsäkringen (84,8%) och i a-kassan (75,8%). Gårdagens nyhet fick en liten sidospalt i de flesta tidningar och på sin höjd en kort mening i TV nyheterna. Inga förklaringar, inga analyser – bara ett konstaterande. Fattigdomen och socialbidragen ökar dramatiskt – vem bryr sig?

Ett par dagar tidigare hade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson uppmanat utförsäkrade att gå till socialen för att klara av hyran. Det var inte första gången – i november förra året kom hon med samma uppmaning i en radiointervju. Socialbidrag har uppenbarligen blivit populärt i alliansens Sverige – något regeringens moderata ministrar gärna uppmuntrar till.


Illustration Robert Nyberg – Nyberg på nätet

Ett annat populärt moderat bidrag är det man numera får på skatten när man köper en ”hushållsnära tjänst”. I går blev ännu en gammal nyhet förstasides stoff. Aftonbladet hade förmodligen i sitt arkiv grävt fram uppgifterna från 2008 om att sossetoppar hade använt sig av RUT-avdraget – och hakat på. Det säljer ju alltid lösnummer att trasha ”sossepampar” – även om det är gammal skåpmat. Speciellt i dessa tider – när näringslivets propaganda apparat tycks ha lyckats med konststycket att få alla att älska ett avdrag som endast 1,3 procent av den vuxna befolkningen använder.

Det finns mycket som är märkligt och ologiskt i rutdebatten….

När socialdemokratiska politiker föreslår att man ska avskaffa ett avdrag som vissa av dem själva utnyttjar och som i första hand gynnar dem själva och deras välbärgade vänner – då får de höra att de hycklar och har dubbelmoral.

När allianspolitiker inför och utnyttjar samma avdrag – som gynnar dem själva och deras välbärgade vänner – då får de höra att de är solidariska och goda.

Egoistiska handlingar blir till en dygd, medan oegennyttiga önskningar blir till hyckleri?

Kan media-drevet mot ledande sossar och kampanjen för RUT delvis bero på journalisternas egenintresse? Kan det vara så att det är storstadsjournalisterna själva som är några av de största brukarna av skattesubventionen?

Ingvar Persson påminner i Aftonbladet om hur den amerikanska författarinnan och journalisten  Barbara Ehrenrecih för tre år sedan kommenterade det faktum att Sveriges regering då var på väg att införa en skatterabatt på halva kostnaden för hushållsnära tjänster, framförallt städning, citat AB;

–Inte ens George W Bush skulle ha kommit undan med det, sa Ehrenreich förskräckt.

Dagens RUT-avdrag bör avskaffas, men samtidigt håller jag helt med LO:s Wanja Lundby Wedin när hon säger så här, citat;

– Det vore bra om man hade någon form av möjlighet till tjänster för äldre, som inte ska behovsprövas – att de till en billigare penning kan få hjälp med sysslorna i hemmet. Det vore ett bra sätt att skjuta på inträdet i den kommunala äldreomsorgen och det vore bra för individen och för samhället, säger hon till TT.

– Men vi vill inte ha ett avdrag där det är så uppenbart att det är de med de högsta inkomsterna som kan nyttja det. Det är helt fel sätt att använda de gemensamma resurserna.

Det är givetvis inte städjobben det är fel på – det är subventionen som går till de som redan har råd.

Läs Dala-DemokratenRätt att sossar gör rutavdrag!

*

Till sist…

Något helt annat – läs om hur avregleringen av Apoteken gör det svårare att få tag på rätt medicin. Det finns inte längre någon samlad information om lager. Det börjar likna tågkaoset – vem har ansvaret?

Och missa inte Alliansfritt Sverige om hur Sverige halkar efter och uppvisar en ökande negativ tillväxt – långt sämre än de övriga nordiska länderna…..

*

Bloggat; Bengt Silfverstrand, Röda Malmö 1, 2, Högbergs tankar, Peter Andersson, Alliansfritt Sverige, In your face, Netroots,

Missa inte; Martin Moberg – om det kalla Sverige, Annarkia – om att lägga locket på

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, SvD1, SvD2, SvD3,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 4, 2010

  Mitt i prick som vanligt!

  I vår nya sköna avreglerade värld är det lätt att fördela ansvaret. Det är nämligen de fattiga, arbetslösa och sjuka som själva som har ansvaret för sin situation. Är de tillräckligt disciplineraded får de till och med socialbidrag. Tack snälla socialförsäkringministern! 😉

  Medan ansvaret hamnar i en del av samhället hamnar skatteavdragen i en annan. De går till de rika i storstädernas välmående villaförorter. Ni vet de där SvT-, TV4- och dags- och kvällstidningsjournalisterna behöver lågbetalda invandrare som städar deras bostäder för att de ska kunna klättra vidare i sina karriärer.

  Är det konstigt om vi får ett mediedrev mot de rödgröna när de utmanar karriärjournalisternas egenintresse med sitt förslag om att avskaffa RUT-avdraget?

  Bra skrivet!

 2. romaren

   /  mars 4, 2010

  Att jämföra USA med Sverige är som att jämnföra äpplen med päron. Sverige har så höga skatter och arbetsgivaravgifter att städtjänster helt enkelt inte fungerar i vår mixade marknadsekonomi. I USA är skatteklimatet helt annorlunda.

 3. Läste om det där med lagerhållningen och de privatiserade apoteken. Ynkligt!
  Så tycker ett ljushvud som kommenterar (på länken ovan) att det väl inte är konstigare att man får besöka flera apotek för att få ihop sina tabletter än att man ibland måste besöka fler matvaruaffärer för att få ihop till middagen man tänkt laga, och att man inte kan fråga på ICA vilken närmaste affär som har den vara ICA inte har!

  När jag för någon vecka sedan såg ett TV-program om hjärnan, att den inte är färdigutvecklad förrän man är 25-30 år, då plötsligt förstod jag varför somliga kommentarer på bloggar ser ut som de gör.
  De där som ännu inte har färdigutvecklade hjärnor tror förstås att de aldrig kommer att få sådana, att de aldrig kommer att bli äldre än de är nu alltså – och då behöver de ju aldrig andra mediciner än huvudvärkstabletter – tror de.

 4. M

   /  mars 4, 2010

  Så moderater skulle då inte använda sig av allt de röstat emot?

  rösträtt för kvinnor
  8 timmars arbetsdag

  utan moderata kvinnor avstår från att rösta
  och alla moderater jobbar 12 timmar per dag
  och de tar inte emot barnbidrag ochlåter inte sina barn äta maten i skolan….

  om man ska tänka så…

 5. M

   /  mars 4, 2010

  en annan fråga:

  bestämmer jägarna
  om Sverige ska plantera in varg???

  gör inte Sveriges riksdag det?
  eller har jägarna något slags veto i den frågan?

  jag bara undrar

 6. Man kan dock köpa medicin via postorder hos apoteket ab. Om det nu inte är insulin eller annat som kan vara känsligt för kyla eller värme.

  Man behöver inte ens gå dit!

 7. Ja vilken absurd retorik, vi tar bort jobben för de som är i utanförskap.
  Samma som att säga att det är okej att sälja vapen för att vi har ett arbete iallafall.

  Det är okej att rika människor blir rikare, på bekostnad av de arbetssvaga människor som får ett jobb hos de rika.
  Absurt!

 8. Klara-Bella

   /  mars 5, 2010

  I all denna gigantiska dammridå som trummas upp, i frågan av Nya Alliansens som älskanede av slippa se dammråttor bortstädade som betalas av skattebetalarna i form av bidrag,
  ser jag själv en annan fara de försatt oss i svenska medbogare i.
  Fast de försöker med alla medel försöka dölja detta , genom skapa ett gigantiskt molm av mediastädråttor och hota med dessa kommer invadera våra hem och fördärva möjligheten att bli nolltaxerande skattebetalare.
  Allt för att dölja de faktiskt, försätt i faktumet att Sverige är i krig sedan den 2 mars 2010. Svenska medborgare inse faktumet .
  Nya Alliansen har haft osmaken att försätta Sverige i den knipa, att vara i krig igen , efter 200 år, under ett år , som borde ha kantas av firandet av vårt fredsbevarande kungaomdöme.

 9. Erik

   /  mars 5, 2010

  Idiotiskt skitsnack om RUT, inte ens Mona håller ju med sig själv i frågan. Inte Damberg heller och en rad andra sossar.

  Rika har råd vilket som, med RUT har andra råd också samtidigt som en svart sektor blir vit. Mona har tagit ett korkat beslut och ni försvarar för att ni ska, inte för att ni egentligen håller med. Svenska folket ser igenom det.

  Det är så sjukt att fokusera på ”de rika” när de som egentligen gynnas är de som utför jobben(Fler människor än som jobbar på SAAB för övrigt). Vilka är ”de rika” förreten?

  Det enda Sossarna åstadkommit med det här är att ha förklarat för alla städare runt om i Sverige att deras jobb inte är värt ett skit och att dom förtjänar bättre(bidrag).

 10. Vi är väl det enda land i världen som skänker skatter till storkapitalet via skolan, barnomsorg och sjukvård…snacka om subventioner. vem städar åt invandrade städerskor…

 11. Fille

   /  mars 5, 2010

  Erik, samtidigt är det mycket märkligt att ett skatteavdrag som på sin höjd skapat 5.000-11.000 jobb (0,1 eller 0,2 procent av de sysselsatta i landet) kan får så stor mediauppmärksamhet.

  Kan denna mediahysteri bero på att de som främst gör RUT avdrag är just storstadsjournalister? Tydligen finns ett samband mellan de orter där journalister bor och områden där man gör RUT-avdrag.

  Vad vi ser är alltså en allians av två egenintressen; storstadsjournalisternas tids- ochh karriärmaximering och borgerligehtens röstmaximering. När två så starka särintressen går i takt hörs stöveltrampet i form av stora rubriker i kvällspressen lång väg…

 12. Det är underligt att det är så fint för vissa bidrag att existera så att man hostar upp sig till strid.
  Man undrar verkligen när det kommer någon som har anständigheten att ta strid för bidragen där det verkligen behövs.
  Förvånande är att fullt friska tar strid för att kunna ha pigan hemma och städa. Förr vad det också en rättighet och många gånger bodde pigan innanför köket i pigkammaren. Tänk så generöst av överklassen ett rum till pigan.
  Då som nu var lönen urusel. Sen att pigan hade egen familj som också behövde omvårdnad var ointressant. Är vi på väg till samma återvändsgränd?
  Där mindre bemedlade ska vara servicen till överklassen att kunna briljera skrytande för vänner och bekanta att de har en piga som sköter det tråkiga. Visst det är helt ok att skaffa sig en piga Men det är inte ok när man tycker att man inte ska betala för det utan man vill ha bidrag för städning utfört i hemmet. För vem städar åt pigan, så hon kan få mer tid över?
  Alliansen har slagit på trumman ända sedan 2006 att bidrag är farligt och beroendeframkallande.
  Ingen ska vara i utanförskap och behöva ta emot bidrag. Alla ska ha en möjlighet att få delta i samhället utan att vara beroende av bidrag.
  Det är fult att ta emot bidrag men tydligen inte om man skaffar städhjälp
  🙂

 13. kvinnotankar

   /  mars 5, 2010

  Alla som gick på talet om att det skulle bli så bra med en borgerlig Allians. Ja du undrar hur de känner sig nu?
  Jag kan mitt i allvaret känna mig skadeglad för att ”nu får de själva se”
  Samtidigt som jag lider med alla dessa utslagna människor som arbetat och slitit sig sjuka. Nu ska de behöva går till socialen för att någon utan sjukvårdskompetens, bedömer att de inte är tillräckligt sjuka!
  Var är allt talet om individen nu då? Individen ska ta sitt ansvar individen ska själv få välja osv. osv.
  Nu sitter andra utan kunskap och talar om att allt som de sjuka känner och upplever är fel. De inbillar sig bara.
  Fy fasen vad jag blir irriterad och förbannad över detta.
  Bidragen skulle bort hette det när Alliansen kom till makten. Hur blev det? Jo arbetsinsatser, praktik och precis samma som fanns innan är kvar, man bara döpte om det!
  Nu tar man även hedern av de sjuka och knäcker dem helt genom att de måste gå till det sociala, det som alla förut fasade för. Det är Alliansens nya bidragssystem.
  Samtidigt så ”höjs” självmordsstatistiken. Jag är rädd att den siffran kommer att stiga katastrofalt. I rapporten fram tom.2007 så står där att Sverige är det enda land av 27 där talen stiger! Och det är mest stigande för ungdomar.
  Jag bara fasar för hus det ser ut nästa sammanställning, med tanke på hur samhället behandlar de svaga nu!
  Som vanligt ett mycket bra inlägg.
  Syster Yster/Kvinnotankar

 14. kvinnotankar

   /  mars 5, 2010

  Ursäkta glömde lägga in länken till självmordsstatistiken 🙂
  Den kommer här

  Klicka för att komma åt Development_of_suicide_in_27_EU_countries_20091005_2_-_redigerat_LL.pdf

 15. kvinnotankar

   /  mars 5, 2010

  Här kommer ytterligare en länk för de som måste ifrågasätta allt!

  http://ki.se/ki/jsp/polopoly.jsp?d=28745&a=86666&l=sv

 16. Som vanligt skriver du mycket klokt och jag sitter här och nickar och ler.
  Jag tycker personligen att det är svårt att hålla reda på alla ”hon sa han sa de sa sen blir det si o då blir det så o sen blir det bara pannkaka om man gör som de eller de andra…”
  Förvirrad som attans… 🙂
  Tack för dina inlägg och ha en superskön helg! 🙂

 17. Linnea

   /  mars 25, 2010

  Knepigt tycker jag. Fd rapportjournalisten och författaren Ann Lindgren skriver på sin blogg att pensionärerna tjänar på RUT-avdraget: http://bit.ly/9Zq4Cz

 1. Inga pigor åt överklassen! « Röda Lund
 2. Två veckors föräldrapenning « Nemokrati
 3. Och Sovjet gick det ju bra för… « Ett hjärta RÖTT
 4. en kvinna med empati känsla för sina medmänniskor « mer eller mindre bara ord
 5. Mer om mysteriet med högerns ekonomiska cred « Storstad
 6. Siffrorna och sanningarna bakom rubrikerna « Ett hjärta RÖTT
 7. Det nya klassamhället är här « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: