Ingen jämställdhet utan jämlikhet

Denna bloggpost ingår i en bloggstafett om Jämställdhet.
Före mig bloggade Högbergs tankar.

Internationella kvinnodagen fyller 100 år. I dag handlar det om jämställdhet….

För mig är jämställdhet intimt förknippad med jämlikhet. Jag menar att ett orättvist och ojämlikt samhälle kan aldrig visa upp någon verklig jämställdhet mellan kvinnor och män.

Den moderatstyrda regering vill i dag framstå som förkämpar för jämställdheten – men konsekvenserna av deras politik visar på motsatsen. Sedan de kom till makten i november 2006 har de medvetet ökat på klyftorna i samhället. Deras politik har systematiskt gynnat de med höga inkomster, stora förmögenheter och dyra lyxvillor – i de flesta fall män. När klyftorna i samhället ökar – då minskar kvinnornas självständighet och makt. Då minskar jämställdheten.

Kvinnorna får betala – och mest får de kvinnor betala som redan befinner sig längst ned på samhällsstegen. Inom område efter område kan man se samma mönster. Det handlar om kön och om klass.

Sjukförsäkringen är kanske det värsta exemplet. Regeringen kallar det absurt nog för en jämställdhetsreform, men  struntade (sin vana trogen) före genomförandet i att göra en jämställdhetsanalys. Nu börjar vi se konsekvenserna. En klar majoritet av de som utförsäkras är kvinnor. De flesta har blivit fattigare. Många har förlorat sin ekonomiska trygghet och självständighet. Kvinnors arbetsplatser är oftare än männens fyllda av tunga lyft, stress och underbemanning. Runt 200 000 kvinnor arbetar redan deltid på grund av ”nedsatt arbetsförmåga eller bristande ork”. Nu blir de fler.

60 procent av regeringens skattesänkningar har gått till männen och den rikaste tiondelen av befolkningen. Samtidigt har gapet mellan kvinnors och mäns löner ökat med mer än tusen kronor i månaden. Skattesänkarorgien har hittills kostat oss 96 miljarder – pengarna har bland annat tagits från trygghetsförsäkringarna och välfärden. Bara under det senaste året har antalet anställda i kommuner och landsting blivit 25 000 färre. Regeringen framtidsplaner handlar om att fortsätta minska antalet anställda i välfärden och att ytterliggare sänka skatterna.

I dag presenterar Sifo nya siffror som visar att gapet mellan kvinnornas och männens politiska sympatier aldrig har varit större. De rödgröna har ett rekordövertag på nära tolv procent hos kvinnorna. Kvinnorna tycker att välfärden och trygghetsförsäkringarna är betydligt viktigare än vad männen gör. Kanske är det självklart – det är kvinnorna som får ta de värsta smällarna när välfärden stramas åt och trygghetsförsäkringarna slaktas.

Den svenska modellen med en generell och generös välfärdspolitik som omfördelar och utjämnar klyftorna har gjort Sverige till ett av världens mest jämställda länder. Det är ingen slump. Det har handlat om en lång kamp och medvetna reformer för att utjämna klasskillnaderna och öka jämställdheten mellan könen. Nu går vi snabbt i motsatt riktning.

Med alliansens politik ökar klyftorna i rekordfart – både de mellan rika och fattiga och mellan män och kvinnor. Valet i höst blir därför ett ödesval. Nu har vi chansen att vända utvecklingen. Vi måste ta den – både för jämlikhetens och för jämställdhetens skull!

*

Stafettpinnen går vidare…..

Sist ut i bloggstafetten –

kl 20 Rödgrönt samarbete, här skriver partiledarna och språkrören direkt eller via Martin Gelin. Kort och gott ett forum för dialog med sikte på valet 2010.

Alla deltagare i dagens bloggstafett;

kl 8 Mer vänster i Uppsala – Initiativtagare
kl 9 Anders Wallner
kl 10 HBT-sossen
kl 11 Trollhare
kl 12 Jens Holm
kl 13 Maria Ferm
kl 14 Mitt i Steget
kl 15 HannaVictoria – utbildningsminister nästa
kl 16 IdaVänster
kl 17 Christian Valtersson
kl 18 Högbergs tankar
kl 19 Ett hjärta rött
kl 20 Rödgrönt samarbete

Fler bra bloggar om kvinnodagen och jämställdhet; Annarkia, Roger Jönsson, Röda Malmö, Rödgrönt samarbete, Svensson, In your face, Peter Andersson, Martin Moberg,

Press, kvinnodagen, jämställdhet; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7SvD8 AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9, AB10, AB11, AB12, AB13, AB14, AB15, AB16,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Tack för detta glänsande inlägg, Ilse-Marie.

  /Eva

 2. Visst är det sant det du skriver. Men tyvärr idag finns inget parti för de utsatta…

 3. Pelle

   /  mars 9, 2010

  Start en insamling till utlandet vetja.Det brukar ju uppenbart hjälpa i alla ämnen !?.

 4. kvinnotankar

   /  mars 9, 2010

  Läs gärna detta i sammanhanget! Har tagit upp de fattiga i Sverige!

  http://kvinnotankar.wordpress.com/2010/03/09/de-fattiga-i-sverige/

 5. Hej!
  Din blogg är verkligen bra. Du skriver bra och du presenterar dina tankar bra. Budskapet blir otroligt tydligt och jag gillar det sätt du kastar ljus på saker och ting..

  Allt detta sagt av någon som inte är röd, men ömmar för alla utsatta..

  //…med mina glasögon.

 1. Debatt, Systerskap & Internationella Kvinnodagen « maloki
 2. Moderater på studiebesök i verkligheten « Ulrika Falk
 3. Jämställdhet – veckans fråga « Emil Isberg
 4. Fredrik – otryggare kan ingen vara « Ett hjärta RÖTT
 5. Ljusskygg allianspropaganda biter inte « Ett hjärta RÖTT
 6. Jämställdhet – veckans fråga | Emil Isberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: