Räkna bort de fattigaste – då ökar inte klyftorna!

Under de senaste åren har hot och våld mot myndigheter ökat kraftigt. I går tog radioprogrammet Kaliber upp problemet. De myndigheter som drabbas är framförallt  Försäkringskassan, socialkontoren – och på senare tid även Arbetsförmedlingen. Varför? Vad säger forskarna och de som lever ute i verkligheten?

Kaliber, citat;

Anledningen till att hoten ökar är alltså att klyftorna växer och att myndigheterna bantas, både enligt forskaren Sofia Wikman och fackförbundet ST’s Roger Syrén. Och Arbetsförmedlingens säkerhetschef säger att det är när man drar undan den ekonomiska plattformen för människor som hoten och våldet uppstår.

Sofia Wikman, forskare;

– Nedskärningarna spelar väldigt stor roll. Det är det viktigaste resultatet i min forskning. Det är inte individuella tillkortakommanden som är orsak till det ökande hotet och våldet, inte heller det rådande samhällsklimatet på gator och torg utan det är nedskärningarna.

– Hot och våld är ett samhällsproblem. Det har rötter som man kan spåra i ojämlika förhållanden framförallt. Då är det ett problem för hur vi har fördelat resurserna i det här samhället.

— Hur då?

– Ökade klyftor i samhället är något som driver fram hot och våld. Minskar vi klyftorna så får vi mindre hot och våld.

Fakta visar att klyftorna ökar, citat; ”Enligt Statistiska Centralbyrån, SCBs beräkningar ökar klyftorna i Sverige. De som tjänar mest, har fått mer pengar. De som tjänar minst, har fått mindre pengar.” Enligt OECD ökar klyftorna till och med mer i Sverige än i något annat OECD-land.

När kaliber försöker få en kommentar från statsministern blir det kalla handen. Istället skickar han fram sina hantlangare. Så här låter deras förklaringar.

Sebastian Carlsson, pressekreterare, citat;

– Jag köper inte riktigt bilden av att klyftorna skulle ha ökat. Om man undantar den tiondel av befolkningen som har lägst inkomst och den tiondel som har högst inkomst, så ökar inte klyftorna så mycket.

Hillevi Engström, arbetsmarknadsminsiter, citat;

– Jag är ju inte kriminolog och forskare, så det blir ju bara spekulationer, men jag kan ju se en oroväckande tendens allt sedan jag själv arbetade som polis, att våldet blir råare och människor tappar liksom gränserna. Och vad det beror på, det kan inte jag riktigt förklara.

Pressektreteraren uppmanar oss alltså att räkna bort de fattigaste och de rikaste – för då ökar inte klyftorna. Ja visst ja – att inte SCB eller OECD tänkte på det!!!!

Arbetsmarknadsministern skyller på individen – att människor har blivit råare. Men hon vill inte lyssna på de förklaringar som forskarna och de som möter verkligheten ger; Att ojämlikhet skapar ett råare samhällsklimat.

Istället för att bemöta fakta försöker regeringen skapa sin egen bild av verkligheten. Sedan är det upp till var och en av oss – som kunder på en politisk marknad –  att ”köpa” den bild av verkligheten vi föredrar.

Det är ingenting nytt att regeringen arbetar på just detta sätt. Det nya är att nu börjar verkligheten komma ikapp regeringen. Allt färre ”köper” deras förvrängda verklighetsbild; och allt fler fakta visar hur regeringens politik har misslyckats.

Fler exempel;

  • I gårdagens Agenda  kritiserade professer Bertil Holmlund regeringens sätt att hantera fakta kring arbetslösheten och sysselsättningen. Han menar att regeringen går emot internationellt vedertagna sätt att räkna enbart för att försköna verkligheten. Istället för att tala om arbetslösheten i procent eller i sysselsättningsgrad – räknar regeringen i antal sysselsatta (som har ökat därför att befolkningen har ökat). Fakta är att sysselsättningsgraden har minskat och arbetslösheten har ökat. Allt annat är ”försköningar av verkligheten”. Professor Bertil Holmlund,(Agenda, ca18 min in) citat;

    – Vi ska inte säga att sysselsättningen har ökat när den de facto har minskat i relation till befolkningen….

  • Anders Borg hävdade nyligen att jobbskatteavdraget skapat 120 000 nya jobb. IFAU, som precis utvärderat avdraget, säger att det inte går att dra några sådana slutsatser, citat;

    – Vår slutsats är att de befintliga metoderna som finns i dag och reformens utformning gör det väldigt svårt att utvärdera den här reformen och att det i dag därför inte går att uttala sig om vilka effekter den här reformen har…

Regeringens politik har nu börjat ge allt fler tydliga spår i samhället. Det är en tragedi för de som drabbas – men det innebär också att fakta nu börjar tala sitt tydliga språk – mot regeringens politik.

Det finns trots allt hopp. Nu får vi bara hoppas på att media fortsätter, med lite högre frekvens, att granska regeringens påhittade bild av ”verkligheten”….

*

Professor Bertil Holmlund har tidigare sågat utanförskapsbegreppet – Läs mer!

Läs mer på bloggen Storstad; Vilken verklighet vill du köpa?

Lästips; Reinfeldts politik motverkar ett längre arbetsliv

Bloggat; Jinge om oppinionen, Martin Moberg om Löfven, Pyttiminpanna om den demografiska myten, Homo politicus om kraftag mot arbetslösheten, Jämlikhetsanden om stackars Reinfeldt, Motvallsbloggen om demokrati, Vänstar stranden om Björklunds skola, Netroots

Media; svt1, svt2, svt-debatt, svt3, Ab 1, 2, 3, 4, 5Gotlands folkblad 1, 2, 3, Sydöstran 1, 2, Arbetarbladet, Sydsv, SVT 1, 2, 3, Östran, Folkbladet, DN 1, 2, SvD 1, 2, 3, Dagens Arena 1, 2, Dagbladet, Piteå-tidningen, Norrländska socialdemokraten, Ab, SvD, DN, Expr

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

  1. 2/3-samhället är genialt. Den där fattiga tredjedelen slutar snart att rösta därför att den aldrig kan rösta ner de andra två tredjedelarna. Somliga i denna tredjedel hittar andra sätta att skaffa sig en utkomst, rån, stöld, lurendejeri, utpressning m.m. De borde, enligt de två andra tredjedelarna föredra att svälta ihjäl.
    Skönt att det fortfarande finns människor med moral – eller hur?

  2. Säger inte björklund att det är dagens ungdom som inte kan räkna?

  3. Nya Moderaterna går från sanning till sanning, falsk historieskrivning byggs nu på med falsk matematik.
    Även om vi på pressektreterarvis räknat bort de fattigaste och de rikaste, så kvarstår ändå att klyftorna ökat.

  4. Ann

     /  februari 15, 2012

    Krimminalitet på hög nivå ,är det som politikerna sysslar med…Väntar med glädje på en Modern Revollt, mot dom som plockat på sig..Snart är det så fattigt..att det ända som är kvar att äta är dom rika…dom har väl smaskat färdigt? Ord å handling måste va enat för bästa resultat…men dom som styr..har inte förstått att vindarna vänder, historien formas om..Upp till kamp för männskligt värde.

  5. Reblogged this on skvitts and commented:
    Det är ju inte så svårt att fatta!

  6. Konstigt att man ska räkna bort vissa människor, med det i minnet så förstår man hur M tänker om oss. Bra att de förklarat det, vill folk fortfarande ha dem vid makten ???? Vem vet, kanske räknas jag som sjuk bort också, eller det är ju självklart att de gör det.

    Ha en fortsatt bra dag !

  1. Motvallsbloggen » Grekiska föräldrar tvingas lämna ifrån sig sina barn
  2. Nu bör riksdagen rösta om bättre a-kassa | LO Bloggen
  3. Dagens länkar 2012-02-13 « claesleo
  4. Fredriks Gyllene Formel « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar