Den (m)an älskar den agar (m)an….

Man skulle kunna tro att det är ett skämt – men icke!

Jag läser att nya Moderaterna har startat en kampanj dagen till ära (alla hjärtans dag) där man berättar att man inte hatar människor. Inte nog med det – man påstår sig till och med ”älska människor”.

Jag kan inte dra någon annan slutsats än att denna nymoderata kärlek till människor antingen är villkorad – man älskar rika, friska och arbetsföra människor – men inte resten av ”packet”. Eller, att nymoderaterna följer det bibelinspirerade uttrycket ”den man älskar den agar man”.

Tre beskrivningar av dagens Sverige. Det Sverige där regeringes största parti nu säger sig ”älska människor”…..

Brev från sambon till en utförsäkrad kvinna;

Min sambo har två kroniska muskelsjukdomar och en kronisk autoimmun sjukdom.

Hon har varit helt sjukskriven i tre år och trots utprovning av olika mediciner, regelbunden rehabilitering, läkarbesök och specialistvård, bl.a på Akademiska i Uppsala, har hon inte blivit bättre, snarare så går det ständigt utför.
Hon kommer vissa dagar inte ur sängen. Hon kan ta på sig lössittande byxor, trosor och tröja, men kan inte ta på sig bh, strumpor eller skor själv.
Hon klarar inte att göra i ordning en smörgås. Hon kan inte tvätta sitt hår och behöver ofta hjälp med hygien vid toalettbesök etc.
Hon har svårt att greppa och tappar ständigt saker, vilket ha gjort att vi har inhandlat alla muggar o tallrikar i plast här hemma.
Hon kan inte städa, laga mat, gå ut med hundarna, köra bil, gå i trappor eller i terräng. Hon kan inte föra ett fullt (plast)glas vatten till munnen med en hand, knappt ens med båda.

Hon har svårt att gå och haltar illa. En bra dag brukar hon följa med och hämta posten. Det är ca 50 meters promenad fram och åter.
Hon är konstant trött och verkar aldrig utvilad hur mycket hon än sover.
Hon kan inte stå så länge pga smärta i fötterna, hon kan inte sitta så länge pga smärta i rygg och höfter och hon är otroligt stel i hela kroppen. Hon vaknar flera gånger per natt och gråter av smärta.
Hon lever med ständig smärta som läkarna nu säger inte kommer att kunna botas. Den förvärras vid kyla, väderomslag, belastning, stress, oro m.m.
Hon äter i dagsläget 19 medicintabletter per dag för sina sjukdomar, varav 11 är starka smärtstillande. Utan dem är hon under tortyr från sin egen kropp.

Flera reumatologer, två sjukgymnaster, en arbetsterapeut och en psykolog säger att hon inte på något vis skulle kunna utföra något jobb, kanske aldrig nånsin igen. Att hon ska försöka leva med smärtorna på ett sätt som på något sätt kan bli värdigt i slutändan. De har samtliga skickat intyg om detta som behandlades samtidigt som ansökan hos FK.

MEN faktum kvarstår: Den här regeringen anser att hon inte har en allvarlig sjukdom, att hon är fullt arbetsför och att hon nu ska in i arbetslivet på 100%.
Ärligt talat, hur tänker de egentligen? Är de ens mänskliga?
Hon gick in i något slags chocktillstånd efter att ha läst brevet och likaså gjorde väl jag, men jag var tvungen att vara stark för hennes skull.
Hon har gråtit i omgångar sedan dess, smärtan har ökat och hon känner sig maktlös, inte önskvärd och mår otroligt dåligt pga beslutet.
Jag ska klargöra att hon mådde otroligt dåligt innan också, men nu är det som om skyddsnätet under henne bara brann upp.
Jag mår lika dåligt och vet inte hur vi ska klara detta. Ibland skulle jag bara vilja gå ifrån problemen och stänga dörren om min sambo, men jag älskar henne så! Och hur skulle hon klara sig på egen hand, det kan hon faktiskt inte.

Vad är det här för land vi lever i egentligen?
Höj skatterna igen, det var inte värt att sänka dem för att dra in pengar på den häxjakten som nu pågår. Det är omänskligt, vansinnigt, förjävligt och skrämmande. Vem vill leva i ett land som gör så här med sina landsmän och medmänniskor?
Jag FRUKTAR för den dagen jag kommer att bli skadad eller sjuk, jag FRUKTAR för den dagen mina föräldrar blir pensionärer.
Men mest av allt FRUKTAR jag för den dagen då min sambo inte orkar leva längre. På grund av Sveriges regerings lagar.

*

Två socialarbetare; Amin Wikman och Ann-Marie Strömberg bryter tystnaden (se videoklipp);

– Det är en stigmatisering av människor i dag som jag tycker är otäckt lik den som var på 30-talet. Att man jagar de människor som är svagast i samhället…. (se hela klippet!)

*

Diakon Marie Larsson, Visby, citat;

Jag fick för några veckor sedan frågan om jag i dag ser någon förbättring på situationen för de människor som har det svårt och dåligt ställt?

Hos mig kan jag inte se någon förbättring i situationen. Hit vänder sig fortfarande människor som är utförsäkrade för första gången och de som är på väg in i andra omgången liksom pensionärer arbetslösa och Fas 3-are. Faktum är väl att de flesta som behöver ekonomiskt bistånd finns inom dessa grupper./…/

Det jag upplever som fruktansvärt är att människor i dag inte reagerar på samma sätt när de utförsäkras eller hamnar i Fas 3. Det finns en uppgivenhet och en sorts hopplös acceptans i att systemet ser ut så här. Det gör att människor förtingligas och tappar sitt människovärde och självförtroende. Man kan nästan göra vad som helst med människor över tid som gör att de inrättar sig och fogar sig i överhetens beslut. Se vad som hände med människorna i Auschwitz eller annan beprövad vetenskap på detta område. Men är detta rättfärdigt och riktigt?

När hopplösheten breder ut sig och människor tystnar blir det också enklare att utföra de pålagor som kommer uppifrån. Inget motstånd finns och inte heller behöver man fundera över om det är rätt och värdigt det som utförs. Jag hör även en glidning i tyckandet. Varför ska människor anse att de har rättigheter? Bör de inte vara tacksamma?

Jag kan bara hoppas att alla vi som vill ha ett annat samhälle – där medmänsklighet och soldiaritet återigen blir ledord – inte ger upp och inte tystnar.

Den yttersta tradgedin
är inte de onda människornas
brutalitet utan de goda
människornas tystnad.

– Martin Luther King

Läs mer om namninsamlingen och fler protester mot utförsäkringarna hos Maskroskvinnan!

P.S. Ett varmt RÖTT hjärta till alla som läser min blogg. Tack för att ni finns!

*

Lästips; Klipparna och klåparna, Tortyrupphandling stoppas

Hjärtliga Bloggtips;  Alliansfritt Sverige och Martin Moberg om att Moderaterna älskar människor, Begrundat och plitat om att alliansen kracelerar inifrån, Björn Andersson om Löfven, LO-bloggen om arbetslösheten, Gemensam om usel miljöpolitik, Helga von Pitbull om svepskäl, Annarkia  och Motvallsbloggen om Grekland,Netroots

Media; ab1,ab2, ab3, ab4, ab5, e24, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svt1, svt2, LOt1, LOt2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Peter

   /  februari 14, 2012

  Har du en aning om hur många tusentals människor i Sverige som är förtidspensionerade för ”svår sjukdom” som varje dag går till stallet, mockar, rider och pysslar hela dagen? Hur många som spenderar dagarna med att snickra på sitt sommarhus och jaga vilt hela hösten ute i skogen? Som bor utomlands och lever ett fullvärdigt väsentligen friskt och aktivt liv på de svenska arbetarnas skattepengar?

  För så ser det ut i Sverige, framförallt tidigare. Åk bara upp till en norrländsk mindre stad och fråga runt bland traktens 50-70-åriga gubbar. Eller besök en svenskkoloni i Spanien, Thailand eller Libanon för den delen.

  Det finns inget land i världen med en lika generös sjukförsäkring som Sveriges. Fortfarande. Vi blir sjukskrivna för diagnoser som i de flesta andra länders läkare knappt hört talas om. Diagnoser som delvis eller helt beror på vantrivsel med sitt jobb, sin dåliga utbildning, sin arbetslöshet, sin äkta hälft eller andra sociala problem. Ska allmän trötthet och ångest över sådana yttre omständigheter berättiga till lång och aldrig ifrågasatt sjukskrivning? Ska vi har höga och generösa ersättningar för sådant, då får vi i så fall kalla det något annat än sjukersättning. Ty annars hånar vi de som verkligen är sjuka pga cancer, olyckor, etc.

  Upprensningen i sjukersättningsträsket var nödvändigt för att vi ska kunna ha råd att ha någon sjukersättning kvar överhuvudtaget. Tyvärr drabbades en del av detta. Men vinsten för de riktigt sjuka är på sikt betydligt större. Det finns tyvärr ingen magisk sedelpress…

 2. Ja jag kan inte dessa fabler som ett hån till de sjuka och döende de är så ansvariga till dessa utkastade som Socialsekreterarna nu tex. talar om, som dör tom. under tiden de väntar i ansökan om försörjningstöd, de alla som inte ens hunnit dit pga.sjukdom, av självmord, lista är hur lång som helst, ja jag ”påstår inget” då jag själv har vart en av Hjärt Lungsjukas medlemar i flera år, utan ”jag vet” för jag har själv sett och träffat både dem som fortfarande kämpar men också dem som inte finns kvar i livet pga. MODERATERNAS och Allisansens handlingar och stora ”kärlek” till oss människor.. En Mycket bra sammanställning Ilse-Marie: Den (m)an älskar den agar (m)an.
  Även om det tom. är mycket värre än så för det finns inga
  Politiker i modern tid här i Sverige som har så mycket blod
  på sina händer som dessa MODERATER och
  dess marionetter!!

 3. Ja jag kan inte se dessa fabler som annat än ett hån till de sjuka och döende (ska det stå)

 4. Tack! Det jag läser gör mig frustrerad – milt uttryckt och jag är rädd. Jag har länge varit rädd för att en dag behöva ha kontakt med försäkringskassan och sjukvård – det är ju inte klokt, att jag ska gå omkring och vara rädd för att behöva deras hjälp. Känslan av att godkännas – du är ok för sjukersättning – du är inte ok. Som om sjukdomen i sig inte är tillräcklig.
  Nu är det så – jag en av dem som hoppas på sjukersättning och jag är bara i dess linda. Mitt h-vete har inte ens börjat. Jag är orolig och redan innan det hela har börjat. Min tanke är hos Er som har kämpat i långa tider mot något som borde vara självklart – att få ersättningen på kontot varje månad – en trygghet som borde vara självklar.

 5. Barbro Jägerby

   /  februari 14, 2012

  Är Ann-Marie Strömberg socialarbetare nu? Jag minns henne som ledamot i Bromma stadsdelsnämnd för 10 år sedan. Vad gjorde hon åt missförhållandena som uppdagades där och då? Undrade hon inte över den höga sjukfrånvaron bland socialarbetarna? Protesterade hon mot avgångsvederlagen som betalades ut för att bli av med kritiska anställda som vägrade vara tysta utan slog larm? Om hon inte kommer ihåg så finns nog inspektionsmeddelandet från arbetsmiljöverket 2003 arkiverat.

 6. Och vad hjälper det att vi bloggar om eländet eller skickar protestlistor? Det bryr sig M lika mycket om som om det duggregnar en dag.
  Det är valet som gäller och idag är det väl bara V som låter som ett anständigt pari och som inte glömt vad ordet solidaritet står för.

 7. PS: Dina bloggposter Ilse-Marie är förstås mycket bra och de kanske ändå kan bidra till att upplysa fler, så att det till slut blir lite mer rejäla protester. Så det var kanske lite hårt uttryckt ovan men jag räknade även in mitt bloggande. Känner ibland att det är helt meningslöst.

 8. Att rannsaka sig själv är något vänstern är värdelös på.
  Man har huvudet i sanden som vanligt. Men vad förväntar man sig av extremister?

 9. Ush, det var ju riktigt hemskt att läsa ”älska människor” . Ja de menar väl att en del inte är människor då… 😦

 10. Det har blvit en hårdare attityd till sjuka och funktionshindrade i samhället .Till det har Försäkringskassans klappjakt på sjuka bidragi mest, men också indragning av asistansersättningar, p-tillstånd och hårdare bedömning av hem- och färdtjänst. Det satsas också mindre pengar till rehabvistelser för funktionshindrade, se här http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.848461-synen-pa-rehabilitering-maste-andras

  Även jobbskatteavdraget som inte gäller sjuk-och ålderspensionärer leder till ett orättvist samhälle.

 11. Peter – du häver ur dig många fördomar men inga fakta.

  Bara ett par upplysningar;

  1.
  Du skriver att ”Det finns inget land i världen med en lika generös sjukförsäkring som Sveriges. Fortfarande.”

  Helt fel Peter!
  Citat Östersundsposten november 2009;

  /”Regeringens egna utredare är kritiska mot de stenhårda reglerna för sjukersättning.
  “Svenska regler är extremt hårda”

  Förra fredagen presenterade enmansutredaren Anna Hedborg sitt förslag om ett nytt sjukdomsbegrepp och ett nytt sätt att bedöma arbetsförmåga.

  Där tar man upp den återvändsgränd som Haide Winberg och många andra långtidssjukskrivna riskerar att hamna i.

  Den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen. För att Haide ska få en permanent sjukersättning måste läkare bedöma att hennes skada är ”stadigvarande”, vilket i den svenska lagstiftningen betyder livslång.

  ”Det är den snävaste formuleringen i hela OECD”, konstaterar utredarna.

  Många av de diagnoser som ligger bakom långtidssjukskrivningar är just värk och förslitningsskador. Med de nya reglerna är det tveksamt om de räcker för att bevilja sjukersättning.

  Utredarna pekar dessutom på ett annat krav som gör det ännu svårare att kvalificera sig: Klarar man någon form av anpassat arbete har man inte rätt till sjukersättning, oavsett om det finns ett sådant arbete eller inte.

  Petter Odmark har studerat olika sjukförsäkringssystem i världen för att ha något att jämföra med. Han har inte hittat något.

  – De flesta har formuleringar i stil med ”man kan förutse att tillståndet kommer att vara i några år”. Jag har aldrig stött på så extremt hårda kriterier som Sverige har, säger han.”/slut citat/

  2.
  Du skriver också att ”det finns tyvärr ingen magisk sedelpress”- Mycket riktigt. Men det finns avgifter till socialförsäkringarna – betalda av oss som arbetar när vi är friska. Dessa försäkringar går med miljarder i överskott sedan 2003. Överskottsprognos under perioden 2010-2014 ; 89 miljarder plus (varav sjukförsäkringen +63 miljarder).
  Ytterliggare en prognos fram till 2015; 135 miljarder i överskott; Det sjukaste diagrammet

 12. Peter du säger ”Men vinsten för de riktigt sjuka är på sikt betydligt större” Har du över huvudet taget levt i Sverige sedan 2006.

 13. Ang. myterna om sjukförsäkringen, som förändringarna i sjukförsäkringen bygger på, se forskaren Björn Johnson, som skrivit boken ”Kampen om sjukfrånvaron”, i bloggpostningen ”Julföljetong: Kampen om sjukfrånvaron. Sista delen” http://stardustsblogg.blogspot.com/2012/01/julfoljetong-kampen-om-sjukfranvaron.html Där finns länkar till tidigare postningar som Johnson gjort.

  Se också ”Den galopperande sjukfrånvaron – Sken, fenomen och väsen” av Tor Larsson, Staffan Marklund och Peter Westerholm. http://svt.se/content/1/c6/68/01/95/051016_sjukfranvaron.pdf

 14. I Sverige finns det knappt någon sjukförsäkring kvar. Det har M sett till. Jag är själv drabbad. Arbetslös, 50+, kvinna, arbetat i vården, Utsliten rygg, utsliten knä och svår artros i båda händer. Hade jag haft ett jobb hade jag varit sjukskriven, men nu råkar jag vara arbetslös och då måste jag söka jobb. När jag sen fått jobb kan min läkare sjukskriva mig. Att jobba i vården är helt uteslutet eftersom jag har ca 30% styrka och rörelseförmåga i mina händer. Har blivit tillfrågad om att jobba som personlig assistent men fått tacka nej. Vem anställer någon som inte kan gå mer är 200m, sitta eller stå i mer än 15 min och inte kan använda sina händer? Vart är Sverige på väg?

 15. T Lindholm

   /  februari 15, 2012

  Peter….Reinfeldt och kompanis s.k Arbetslinje kommer väl alla ihåg, och att Utanförskapet var helt oacceptabelt, med så många som var Sjukskrivna, och det rådde Massarbetslöshet år 2006!

  Nu har Reinfeldts och kompanis fina Arbetslinje gjort att det är många fler som är Arbetslösa, och att det nu är 60 000 individer som har blivit Utförsäkrade,( fast dom är Sjuka fortvarande), och där till Fas3 som bara blir större och större, ca 30 000 gratisarbetare,( som inte räknas med i Borgarnas Arbetslöshetsstatistik) och att Soc:bidragstagare (Försörjningsstödet) ökat lavinartat.

  Det är m.a.o många fler som har hamnat i Utanförskap efter det att Borgarna har tagit makten, utanförskap som är många gånger värre än den som fanns år 2006.

 16. T Lindholm

   /  februari 15, 2012

  Att Fas:3 får ö.h.t finnas till, och att de Ansvariga för Fas:3 skall kunna komma undan som ingenting skulle ha hänt, och att ingen Media reagerar!!!???
  Med tanke på att det ”göms” undan ca 30 000 individer som inte räknas som Arbetslösa i Fas:3, i Borgarnas Arbetslöshetsstatistik, så måste det bli mycket dyrt för Skattebetalarna, med den Bidrag på ca 5000 kr_ varje_ Månad, som ges till Anordnarna, för _varje_ Fas:3are !!??
  Det här har i sin tur blivit en ”guldgruva” för alla Fas:3 anordnare , och dom har tydligen inga problem med att samtidigt utnyttja , Handikappade, Sjuka och Arbetslösa till sin fördel och bli rika på kuppen !!

 17. Det finns alltför många ”Peter” i vårt samhälle, därför ser det också ut som det gör.
  En människosyn som framträdde inte minst på 30-talet, och som nådde sin kulmen under andra världskriget !

 18. Bengt Sundell

   /  februari 21, 2012

  Till Barbro Jägerby. Jag har varit yrkesverksam som socialarbetare sedan jag tog examen 1976. Heltidspolitiker har jag aldrig varit. Inte heller har jag suttit i Bromma stadsdelsnämnd. Däremot satt jag i Bromma sociala distriktsnämnd under några år, men lämnade denna nämnd vid mitten av 1990-talet. De missförhållanden Du nämner känner jag inte till och den arbetsmiljörapport Du hänvisar till kom långt efter min tid. Jag skulle för övrigt aldrig accepterat sådana missförhållanden som Du nämner om de kommit till min kännedom. Tyvärr är det inte alltid som kommunalpolitiker känner till socialarbetarnas verklighet. Det är bland annat därför som nätverket Nu Bryter Vi Tystnaden har bildats.

  Ann-Marie Strömberg
  Fortfarande socialarbetare som numera bytt politiken mot fackligt arbete

 1. Partiet som vänder baken fra(m). | Annarkia
 2. Tänkte inte på det…ska vi leva på lönen också? « Parkstugan
 3. En tydligare definition gör inte helvetet till en trevligare plats att besöka… | LO Bloggen
 4. Grekland kan glömma nödlånet | Nemokrati
 5. …att slå blå dunster… | Varghjärta
 6. Regeringen bryter mot lagen om och om igen! » HumanLabRat bloggar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: