Efter valet kommer kritiken…

Ledarskribenten Hanne Kjöller i DN har de senaste dagarna (efter valet) kritiserat både Vårdval Stockholms och Apoteksavregleringens konsekvenser för svårt sjuka människor. I dag formulerar hon sig så här (citat);

/…/Marknadsekonomin har sina begränsningar inom apoteksområdet, på samma sätt som inom sjukvårdsområdet. Det är tydligen lättare att vinna val på att göra delvis onödig vård mer lättillgänglig än att satsa på att tonåringar med förvärvade hjärnskador ska få en adekvat och långsiktig rehabilitering (se DN 7/10). På motsvarande sätt är det som ung och frisk lätt att förtjusas över en reform som gjort det ännu lättare för bakfulla storstadsbor att på nära håll välja och vraka bland en miljard kulörta förpackningar med huvudvärkspulver.

Men så var det de sjuka och deras rättigheter mot apoteket. En läkare på ett av Stockholms sjukhus berättar om en svårt sjuk patient som fick besöka sex apotek som alla struntade i att berätta om sin skyldighet att antingen beställa varan eller hjälpa henne att hitta den någon annanstans. Till sist var det hennes läkare som fick sätta sig och ringa runt./…/

Hanne Kjöllers kritik är givetvis helt berättigad och visar på hur rätt alla som har kritiserat både Vårdvalet och ”Apoteksreformen” har haft.

Kärnpunkten är denna – när riskkapitalbolag och andra privata aktörer ser sin chans att tjäna lättförtjänta pengar är risken stor att de svagaste och mest utsatta kommer i kläm eftersom de är inte tillräckligt lönsamma.

Man kan bara fråga sig varför Hanne Kjöller och DN förbehållslöst propagerat för just dessa reformer under flera år och först nu efter valet ser problemen. Dessutom kan man ställa sig frågan varför Kjöller enbart ömmar för svårt sjuka när de behöver långvarig vård/rehabilitering eller ovanliga mediciner – inte när deras sjukdomar gör det omöjligt för dem att arbeta heltid…

DN-fenomenet (att kritisera efter valet) tycks även gälla Borgs budget. Idag går man (med all rätt) hårt åt Anders Borgs liknöjdhet och extrema försiktighet – trots att i stort sett allt i budgeten var känt redan före valet. Det man eftersträvar (fler satsningar, mindre passivitet) är just det som finns i de rödgrönas förslag – som man tidigare avfärdat.

Borgarnas budget kritiseras för övrigt från i stort sett alla håll (som vi vant oss vid). Både regeringens egna experter, bankernas ekonomer, borgerliga ledarskribenter, svensk näringsliv, fackens företrädare och oppositionen är enade i sin kritik – ännu mer passivitet och försiktighet är knappast vad som behövs i dagsläget. Med en rekordhög arbetslöshet och en allt större skara långtidsarbetslösa behövs betydligt större satsningar på arbetsmarknadsutbildning och vidareutbildning. Borgs passivitet gäller även inom småföretagarpolitiken,  välfärden och miljöpolitiken – områden som dessutom skulle kunna skapa mängder av jobb.

Värst är kanske trots allt regeringens passivitet när det gäller sjukförsäkringen. ”Reformen ligger fast” förklarar den nya ministern Ulf Kristersson – samtidigt som utförsäkringarna fortsätter och allt fler tragiska ”enskilda fall” uppmärksammas i media. Oppositionen får kalla handen när man söker en snabb lösning för de svårt sjuka som just nu befinner sig i skottlinjen.

Det finns ingen annan att kritisera än den sittande regeringen för det grymma sjukförsäkringsexperimentet. Den borgerliga regeringen genomförde sin ”reform” med öppna ögon (mot all remisskritik), och de håller fast vid den trots alla bevis på hur fruktansvärt snett allt har gått. Ansvaret är helt och fullt den borgerliga regeringens!

*

Bloggat; Anna VikströmHögbergs tankar, Martin Moberg, Röda Berget, Peo Wagström, Claes Krantz, Jens Holm, Peter Andersson, Mer- Netroots

Media; dn1, dn2, ab1, ab2, ab3, ab4svd1, svd2,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

  1. Nosententia

     /  oktober 13, 2010

    Helt sjukt, men inte särskilt oväntat. Därför får jag den sista DN jag tänker betala för i brevlådan imorgon. Jag tänker inte skicka mina pengar till den propagandamaskinen längre.

    En röd dagstidning behövs mer än någonsin.

  2. Tja, regeringen är ju fullt medveten om att inom bara några år så har väljarna glömt bort hur smidigt och effektivt Apoteket fungerade för privatiseringarna och hur bra sjukvården var före nedmonteringen av den för de mest behövande. Det gäller bara för den att stå ut med kritik nu, så tystnar kritiken, i synnerhet om man (borgerliga media) fortsätter att framställa allt det som socialdemokatrin åstadkom som ren och fruktansvärt ofri stalinism, och det gör man ju.

    Propagandans makt kan inte överskattas, och vanans makt över människor är också väsentlig. Blir vi bara vana vid att allting är mycket jobbigare och mer komplicerat än det varit, så vill vi sedan inte ha det annorlunda eller bättre.

  3. lenaalun

     /  oktober 13, 2010

    Oj, så mycket strul det är på apoteket numera. Håller med! Varor som inte kommer, ändras, sen inte omfattas av högkostnadsskyddet. För att då bytas ut. Jag har fått åka till sjukhuset för att få läkemedel direkt för att inget apotek i stan hade detta i lager. Och kunde leverera i tid. Jag använder speciella plåster i tre dagar. Det är synd om personalen också.

  4. Något är fel

     /  oktober 15, 2010

    Försäkringskassan ska från och med den första december i år börja att betala ut något som heter etableringsersättning till nyanlända invandrare för att det är kränkande för dem som anländer till Sverige att behöva leva på socialbidrag och samtidigt belastas inte socialen lika hårt. Det är arbetsförmedlingen som beslutar om denna ersättning och FK som betalar ut pengarna = 308 kronor om dagen fem dagar i veckan + att det går att söka bostadsbidrag. För en ensamstående är maxhyran 5700 kronor i månaden för att få bostadsbidrag och de kommer över socialbidragsnormen utan att behöva gå till socialen och förnedra sig. Dessutom är det tillåtet att arbeta och tjäna 8000 kronor netto utan att dessa bidrag påverkas.

    Detta kan betalas ut under 24 månader och de får en gräddfil in på arbetsmarknaden med speciella coacher och stöd så att de kan bli självförsörjande på sikt. Jättebra och positivt att man hjälper människor från andra länder och låter dem slippa förnedringen i att behöva gå till socialen som många utförsäkrade Svenskar idag tvingas göra samtidigt som flertalet ändå förväntas arbeta heltid för sitt socialbidrag och om de skulle få någon krona från annat håll så räknas detta av på existensminimumsnormen.

    Frågan man kan ställa sig är om det inte är lika förnedrande för infödda Svenskar (utan annat hemland) att behöva gå till socialen månad efter månad år efter år (om de inte lyckas få ett arbete) och inte minst då de flesta av dessa har varit med om att betala in till försäkringsystemet. Idag står många utanför arbetsmarknaden och försäkringssystemen både sådana som är födda i Sverige och andra som kommit senare.
    Trots det så står dörrarna öppna för alla som vill komma hit och gräddfiler ges på löpande band.

    Om försäkringskassan ska agera socialtjänst och arbetsförmedling så är det minsta man kan kräva att alla medborgare som har behov av deras hjälp i syfte att komma ifrån det förnedrande i att behöva leva på socialbidrag (i värsta fall kanske till pensionen) ska få den hjälpen. Man ska inte sätta grupper mot grupper eller folk mot folk vilket man gör idag från politiskt håll när den inhemska befolkningen så uppenbart diskrimineras, lämnas åt sitt eget öde som utförsäkrade socialfall vilka tvingas sälja allt av värde innan de kan få ett existensminimum från Sos med krav på heltidsarbete om de är arbetsföra och kan stå på benen. Ruttet är bara förnamnet!!!

  5. Det kallas feghet att kritisera efteråt. För egentligen tror jag inte hon menar vad hon skriver. Utan det var ett bra läge nu för tidningen och för att försöka få poäng av dem som drabbats och deras familjer. För hade Hanna haft den minsta empati då hade hon inte tigit still innan valet. Deras agerande att nu ta upp denna fråga visar att man är känslokall och verkligen inte bryr sig. Eller så dansar hon efter chefens pipa hon må vara vass i skriften men tanken är då definitivt inte fri.
    Det kommer att visa sig snarare förr än senare om hon nu skriver en personlig agenda eller bara är hämningslös aningslös. Man kan även undra är kvinnan så korkad eller spelar hon bara

  6. Hej ”Ett hjärta rött”!
    Jag tillåter mig att gå off-topic.

    Du har med förtjänst följt regeringens förfärliga hanterade av sjuka.

    Även om vi har många saker som är viktiga att formulera efter brakförlusten vill jag inte att vi glömmer de sjuka och mest utsatta.

    Jag har därför skrivit en posting som jag hoppas på något sätt kan rulla vidare, utvecklas, till sist skapa press på regeringen.

    Här länk:
    http://djingis.blogspot.com/2010/10/institutionaliserad-omansklighet.html

    mvh
    Anders W

  7. Thomas

     /  oktober 29, 2010

    Kristersson är en sann borgare som vet att maktens män aldrig backar, skruvarna kan bara dras åt hårdare, ett varv till är en framgång. Att lossa på trycket är svaghet som bara verklighetsfrånvända vänsterhippies kan komma på tanken att göra.
    Kristersson är en verklighetens man, det är framåt som gäller, gradvis hårdare tills de inbillade sjuka erkänner att de är värdelösa och helst borde ta sitt liv, tills svaga vänsterflummare som talar om solidaritet, medmänsklighet och annat trams ger upp och kommer över på den rätta sidan, den enda sidan.
    Den enda vägens politik som leder till den svala rena världen där alla är fria att följa Reinfeldt, vår store ledare.

  1. Iskallt Sverige och om hur människor förmodligen skulle rösta om de verkligen fick veta sanningen i media om hur det verkligen är… « reflektioner och speglingar II…
  2. Peter Andersson - med rätt att tycka....: Fler och fler i kritikerskarorna om sjukförsäkringen
  3. Skit i det liksom, tycker regeringen | Nemokrati

Lämna en kommentar