Hur många enskilda fall krävs det?

I ekots lördags intervju ställdes Fredrik Reinfeldt inför ”det enskilda fallet” 59-åriga Margareta Johansson, som knappt kan gå eller tala efter sviterna av en hjärntumör men trots detta nu uppmanats infinna sig på arbetsförmedlingen. Efter statsministerns sedvanliga bortförklaringar ställdes frågan;

” – Hur många enskilda fall krävs för att det ska kallas ett systemfel?”

Vi fick inget svar….

DN:s ledare gör däremot sitt bästa för att släta över Fredrik Reinfeldts grumliga bortförklaringspiruetter i radiointervjun. Så här förklarar man till exempel – känsligt och pedagogiskt – varför det ibland går så snett när man skickar svårt sjuka människor till arbetsförmedlingen efter förutbestämda tidsgränser….

Citat, DN;

Några, inte minst psykiskt sjuka och personer med hjärnskador, blir precis som kvinnan i reportaget orolig av förändringar.

DN:s retorik är givetvis skrämmande. Men ännu mer skrämmande är de fakta som finns i kölvattnet efter regeringens utförsäkringsexperiment….

Sjukförsäkringen måste ändras i grunden, citat DN;

/…/Statliga utvärderingar har visat att alliansens gigantiska experiment med människors hälsa inte har lett till något annat än ett stort mänskligt lidande. Av dem som utförsäkrades vid årsskiftet och skickades till Arbetsförmedlingen har färre än tre procent fått hel- eller deltidsjobb på den öppna arbetsmarknaden. Över hälften anser att deras sjukdomstillstånd har blivit allvarligt försämrat./Läs mer!…/

Mer fakta – tidigare bloggposter; Verkligheten fortsätter för de utförsäkradeÖdmjukhet räcker inte Fredrik Kalla fakta om utförsäkringen

*

Bra bloggat; Lena Sommestad, Röda Berget, Peo Wagström, Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. lenaalun

   /  oktober 11, 2010

  Jag vet inte om min bästa väninnas död, genom tiderna, har med detta med utförsäkringarna att göra.

  Men till en viss del. Hon hittades i onsdags död i sin lägenhet. Hon hade ramlat någon dryg vecka tidigare och legat där tills polisen äntligen gjorde en handräckning.

  Hon hade ingen sjukförsäkring kvar sedan länge, länge. Antagligen hade s-regeringen redan fått henne att hamna mellan stolarna.

  Hennes föräldrar började ställa krav på kurator och Försäkringskassan, eftersom de har försörjt henne åtskilliga år. Till stor del var det jag som grep in och hjälpte hennes förtvivlade pensionerade och sjuka föräldrar.

  Är det bättre så? Att pensionärer ska försörja sina medelålders barn. Vi är 44 år.

  Det blev en tid av väldig ekonomisk oro sedan november för henne. Jag var ju engagerad i RESURS och stötte av en tillfällighet på henne på Manifestationen på Medborgarplatsen. Hon passerade torget och jag var där för att protestera den 9 dec.

  Vi återupptog en vänskap som funnits sedan vi var fyra år. Mer intensivt mellan 15 och 34 år. Och vi fick en fin tid i vintras med fikastunder på Södermalm och i Gamla stan i Stockholm, då jag åkte upp på alternativ cancerbehandling.

  Jag omfattas av solidariteten, som nu är ett minne blott. Jag är övertygad om att min jämnåriga vänninna med sin långvariga sjukdom och sorg efter sin kära, som avled för ett år sedan, fick onödiga bördor med allt krångel med Försäkringskassan och Ekonomiskt Bistånd från ”Socialen” funkade aldrig. De skyllde på varandra att den andre ska betala.

  Det är klart att ekonomisk katastrof kan leda till självmord. Många lider ekonomisk brist just nu.

  Och det blev otroligt nog en ny mandatperiod för Alliansen. Det hade jag inte räknat med. Jag har jobbat hårt för de som utförsäkras, genom min blogg, sedan november.

  De sjukskrivna är en för liten grupp uppenbarligen. Mammon/Pengarna/Jobbskatteavdaget segrade. 😦

  Denna gamla låt, med fantastiska Mauro Scocco, från 90-talet, känns skrämmande aktuell, med en ny tragisk innebörd:

  Min vän har det bra på andra sidan. Men ska vi människor i Sverige få så korta liv? Jag kämpar för att få följa mina barn till vuxen ålder. Min väninna lämnade en elvaåring som saknar henne. Har fått höra vad hon tänker och känner från mormodern/mamma. Mamma och systern, som så sent som i augusti hälsade på mig på Palliativa canceravd i augusti. Ingen kunde ana att hennes liv skulle bli kortare.

  Ja, tragiken pågår för fullt, som Resurs kampanj heter.

 2. Susanna Román

   /  oktober 11, 2010

  I lördagsintervjun försvarar Fredrik Reinfeldt den hårda sjukförsäkringsreformen med argumentationen att Sverige inte kommer att ha råd med både sociala trygghetssystem och framtida pensioner.
  Det är samma teknik som sd använde sig av i sin avskyvärda valfilm där de ställde kvinnor i heltäckande burqa och barnvagnar mot en pensionär med rullator.
  När man ser till vad Reinfeldt prioriterat som alliansens viktigaste reformarbete är det sjuka och arbetslösa som ska misstänkliggöras och bekämpas.

  Ett annat obehagligt yttrande från Reinfeldt i samma linje är när han låter påskina att det är troligt att media förvränger bilden av sjuka som Annica Holmqvist, Margareta Johansson (hur nu detta skulle låta sig göras). Han implicerar kraftfullt att vi nog inte får reda på riktigt hur det står till med de sjukas egna utsagor eller om läkarnas bedömningar.

  Synd att Tomas Ramberg missade en del riktigt tuffa följdfrågor på detta. Synd att han inte heller följde upp sina egna frågor bättre och satte verklig press på Reinfeldt.

 3. Susanna Román

   /  oktober 11, 2010

  ps,

  synd i betydelsen oproffsigt? Eller ett medvetet val?

 4. Uno Nilsson

   /  oktober 11, 2010

  Enskilda fall förblir enskilda fall även om de blir tusentals. Vi är ju individer, alltså enskilda allesammans. Vi har dessutom valfrihet, dvs alla kan välja att vara sjuka eller friska i ett fritt samhälle. Det har regeringen inget med att göra. Vi har valt att regerera eftersom ni valt att vi ska regera. Fritt och friskt. Sjuka kan väl välja en sjuk regering i så fall. (undrar om det inte är just vad de friska gjort…) OBS. detta är satir!!! Varning.

 5. Erik Fransson

   /  oktober 11, 2010

  Aliansen har fått till 2 STORA problem med sin sjukförsäkringspolitik.

  Det största är förändringen av på vilka jobb som FK skall se arbetsförmågan på.
  Där den gamla regeln var ”Vanligt förekommande arbeten på arbetsmarknaden, men inte lönebidrag eller Samhall, om inte det fanns ett lönebidragsjobb som passade individen eller att Samhall kunde ta emot.
  Denna regel är nu förändrad till hela arbetsmarknaden inklusive lönebidrag och Samhall oavsett om det finns plats på Samhall eller om just det lönebidragsjobbet som passar finns.
  Detta innebär att ingen egentligen kan vara sjuk.

  Det andra STORA problemet är borttagandet av tidsbegränsad sjukersättning.
  För om du trots allt bevisligen och oifrågasatt är helt arbetsoförmögen lång tid, men inte livet ut måste du bli utförsäkrad med jämna mellanrum då sjukpenningen är tidsbegränsad.

  Sen finns det en massa mindre fel som borde rättas till, men fick man bara bukt med dessa 2 så skulle mycket se ljusare ut för våra svårt sjuka.

 6. Chris B

   /  oktober 11, 2010

  Någon borde göra statistik på alla ”enskilda fall” och sen mer ingående studera fallen. Vilka typer finns det? Vilka beteende mönster finns det? Hur hänger de samman med myndigheternas agerande? Tyvärr lär man väl aldrig få staten att betala någon sådan forskning.

 7. Man brukar ha ett namn på människor som inte kan eller visar empati till andra människor. Den sorten av människor brukar många gånger finnas i ledande positioner. Psykopater är namnet och jag vill påstå att Fredrik är en av dem…

 8. Patrik Johansson

   /  oktober 18, 2010

  Det finns alltid enskilda fall. Frågan är hur många det är?

  Möjligen 100000 enskilda fall? Fredrik Reinfeldt använder statistiken mästerligt. Vi mot dom!

  det finns:
  Lögn, förbannad lögn och statistik

  Ingen blir hjälpt av att man tar bort pengarna från sagda individ och låter henne/honom vara passiv med straffande av deltidsarbete.

  Varför straffa deltidsarbetarna? Många sjuka kan komma tillbaka genom deltidstjänster, men Fredrik Reinfeldt tyckte att de måste bestraffas. Ska man inte hellre göra det mindre lönsamt för arbetsgivaren att ha deltidsarbetare?

  Möjligen vill moderaterna ha sk. ”working poor” som de har i USA, där ofta folk har mer än ett jobb och klarar ändå inte sitt uppehälle och får låna till sig resten..

  Hmmmmmm… Låter bekant, var det inte en av grundskälen till FINANSKRISEN som George W. Bush ordnade genom sina avregleringar. Moderaterna gillar republikanerna i USA, men de älskar att skylla på republikanernas finanskris som skälet till att vi förlorat jobb i Sverige.

  Moderaterna får nog ordna sin egen finanskris i Sverige innan svenska folket fattar någonting alls annat än skattesänkningar.

 9. carina eriksson

   /  februari 27, 2011

  Det finns bara en anledning till att människor utförsäkras och det är den hemliga agenda som ”vanligt” folk inte får ta del av. Reinfelt med anhang har ingenting annat för sig än att finansiera RUT och ROT med alla utförsäkrades insparade miljoner. Vad gäller den brist på empati vår statsminister besitter så är det inte något annat än ren och skär ondska. Det finns ett antal människor i ledande positioner runt om i världen, både nu och förr, som förföljer de svaga i samhället. Någon som vi alla känner till och har fått läsa om i skolan hette Hitler och jag ser ingen skillnad mot det som sker idag.

  Tyvärr är jag rädd för att gemene man är nöjd med att sätta rumpan i vädret för en xtra tusenlapp i plånboken varje månad, och så länge man matar folket med möjlighet till en ny platt-tv, solresor och annat som man tror att man behöver kommer det nog inte att ske en förändring i närtid.

 1. Tweets that mention Hur många enskilda fall krävs det? « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 2. Ett enskilt fall « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: