Nu finns bara piskan kvar

Idag berättar Ekot om hur allt fler varslas om avsked inom sjukvården ”av personliga skäl”. Ofta handlar det om anställda som har varit sjukskrivna.

Citat Ekot;

75 procent av Vårdförbundets avdelningar rapporterar en ökning av varslen om avsked och uppsägning under det senaste året.

Enligt Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström hänger det tydligt ihop med besparingarna inom vården – att jobbet ska skötas av färre personer.

– Man förväntar sig att personalen ska orka mer än hundra procent många gånger. De som då har svårare att hinna med eller behöver mer stöd blir direkt synliga och det blir de som blir föremål för uppsägningar och så, säger Kerstin Sjöström.

/…/

Ofta handlar det om anställda som varit sjukskrivna. Enligt Kerstin Sjöström på Vårdförbundet borde de i stället få rehabilitering och eventuellt ett lättare jobb.

– Man skulle ha mer resurser för alternativa arbeten, åtminstone hos stora kommuner och landsting, men där får vi ofta höra att det inte finns något som passar. Man måste se på medarbetarna på ett individuellt sätt, säger Kerstin Sjöström.

Mycket känns igen från 90-tals krisen. Klimatet hårdnar på arbetsplatserna och stressen ökar. Skillnaden är att nu sparkas många som ”inte passar in” på grund av ohälsa rakt ut i tomma intet. Då fanns ännu en någorlunda välfungerande sjukförsäkring… även om arbetsmiljöarbetet, rehabiliteringen och anpassningen av arbetet redan då hade fått stryka på foten. Nu är allt detta lika med noll. Nu finns bara piskan kvar.

Läser ett par intressanta artiklar i TCO-tidningen. Ekonomhistorikern Malin Junestav, Uppsala Universitet, har för IFAU: räkning undersökt hur begreppet ”arbetslinjen” har ändrat betydelse under årens lopp, och hur synen på sjukförsäkringen förändrats under de senaste 50 åren.

Om arbetslinjen, Citat TCO-tidningen;

När den moderna välfärdsstaten började byggas på 30-talet var arbetslinjen mer synonym med rätten till arbete. /…/
Att arbete och arbets­inkomst var en medborgerlig rättighet förstärktes ytterligare under 50-, 60-, och 70-talen. Man strävade efter att bredda välfärdssystemen. Arbetslinjen var mer kopplad till den aktiva arbetsmarknadspolitikens område.

/…./

Under 90-talets djupa arbetslöshetskris vill sedan alla politiker »återupprätta arbetslinjen«. Det som varit en medborgerlig rättighet blir åter en skyldighet att själv ta större ansvar för sin egen försörjning.
– Bildt-regeringen talade mycket om att vi måste återupprätta arbetslinjen. Samtidigt försvann minst 600 000 jobb.

Reinfeldt-regering följer alltså i Bild-regeringens spår. Samtidigt som man talar om att ”återupprätta arbetslinjen” stiger arbetslösheten till rekordhöjder. Den ”aktiva arbetsmarknadspolitiken” får stå tillbaka medan arbetslösa skuldbeläggs och fattiggörs.

Skillnaden är att den moderata PR-apparaten numera lyckas få svenska folket att vara tillfreds med 8 procent arbetslöshet …. och glömma att 6,1 procent arbetslöshet var synonymt med ”massarbetslöshet” i 2006-års moderata valkampanj. Här kan man verkligen tala om att uttryck och ord ändrar betydelse. ”Massarbetslöshet” blir ”full sysselsättning” bara genom att vi byter regering. Så enkelt var det – om moderaterna själva får bestämma (och det får de).

Malin Junestav har också undersökt hur sjukskrivningar har gått från att vara en ”positiv möjlighet” till ”ett problem”.

Om sjukskrivningar, citat TCO-tidningen;

– I det politiska språket ser jag hur individens behov och samhällets ansvar från första halvan av 1990-talet förskjuts mot aktivering och eget ansvar /…/
Men har det då någon betydelse hur politiker pratar om saker och ting?

Enligt Malin Junestav har det mycket stor betydelse.
Det officiella politiska språket tycks både spegla och forma socialförsäkringarnas regler liksom de samhälleliga värderingar som alla i alla tider tycks ta för givna.

Hon beskriver det som att ”ett striktare tal och ett striktare regelverk går hand i hand.”

Ett hårdare arbetsliv kombinerat med hårdare regler i både sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen är ett stort steg tillbaka i utvecklingen. Den nymoderata ”arbetslinjen” är i praktiken synonymt med en brutal återgång till tiden före den svenska välfärdsstaten.

*

Bloggtips; Kaj Raving om bättre arbetsmiljö, Röda Berget om såpan Arkelsten, Reflektioner och speglingar om alltings värde, Peter Andersson om att Sverige tappar i välfärdsligan , Netroots

Media; ab1, ab2, dn1, dn2, svd1, svd2, svd3, svd4, exp1, västervikst.

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Och i botten ligger en total omsvängning vad gäller människosyn.
  Där arbetet är en rättighet liksom skydd vid utsatthet, där anser man att människan är en social varelse som vill arbeta och bidra till samhällets väl och ve.

  Där arbetet anses vara en skyldighet där utgår man från att människor i grunden är lata, arbetsovilliga och egoistiska varför de måste piskas att arbeta – för hur usel lön som helst. Ju uslare desto bättre, eftersom människor därmed tvingas arbeta mer för att överleva.
  Detta är den förmarxistiska människosynen. Bra dystert att även S har anammat den numer.

 2. Per F

   /  oktober 28, 2010

  Till Kerstin,

  Hur ser du på Fackets roll? Vad ska Facket kämpa för: att de som får behålla jobbet får högre lön, eller att arbetsmiljön i vid mening är viktigare än några hundralappar mer i månaden eller någon form av kompromiss.

  Den som vill arbeta för att vara en social varelse och bidra till samhällets väl och ve måste fundera över vilken lön denne anser att han/hon ska och varför.

  Krav på arbetsmiljö, lönekrav, krav på arbetstid, alla ska de betalas ur samma påse.

  De som arbetar i den offentliga sektorn kan kanske skicka räkningen till skattebetalarna, men det kan inte arbetarna i industrin.

 1. Flytta fram positioner… « PeoWagstrom's Weblog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: