(M)akten framför allt

Det bidde inte ens en tumme…Så sammanfattar de flesta regeringens krispaket. Kritiken var kompakt. Konjunkturinstitutet, Svenskt Näringsliv, Företagarna, LO, TCO, bankekonomerna, bilindustrin, Hyresgästföreningen, alla är de överens om att regeringens krispaket är för litet och kommer alldeles för sent. I bästa fall skulle presentationen av åtgärdspaketet kunna liknas vid ett välregisserat och ordrikt antiklimax.

Till och med regeringens egen ekonomiska expert, Lars Calmfors, saknade de viktigaste satsningarna. De enda nöjda var (inte helt förvånande) DN:s nyliberala ledarsida och Arbetsförmedlingens nya och alltid lika Allianslojala chef.

Arbetsmarknadspolitiken verkar idag ha förminskats till att bli en ”moralisk risbastu”. ”Folk ska inte slå dank” som major Jan Björklund så kärnfullt sammanfattar ideologin.

Men det som framförallt verkar bestämma regeringens så kallade krispolitik är viljan att till varje pris behålla regeringsmakten. De flesta nationalekonomer, också regeringens egen expert Lars Calmfors, vet att de stabiliseringspolitiskt mest effektiva insatserna måste vara tillfälliga. Det handlar om satsningar (typ ett tillfälligt ROT-avdrag) som införs under en lågkonjunktur och sedan när konjunkturen vänder tas tillbaka, så att inte inflationen och budgetunderskottet drar iväg. Gör man inte detta skadas samhällsekonomin.

Det är bara det att, utifrån de prognoser som nu gäller, verkar det som att konjunkturvändningen kommer under år 2010. Alltså någon gång under valåret. Det innebär att de stabiliseringspolitiska insatser som införs för att motverka lågkonjunkturen måste tas tillbaka under valåret, om samhällsekonomin långsiktigt inte skall skadas.

Men Borg och Reinfeldt verkar inte vara villiga att betala det politiska priset för att dra tillbaka exempelvis en tillfällig momssänkning, ett tillfälligt ROT-avdrag eller ett extra barnbidrag under valåret 2010. De offrar hellre samhällsekonomin än den egna regeringsmakten. Så tänker riktigt cyniska maktpolitiker. ”Makten framför allt”, så kan Reinfeldts och Borgs politiska trosbekännelse enklast sammanfattas.

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, AB1, AB2, AB3, AB4, SvD1, SvD2, Svd3, SvD4, Svd5, SvD6, Svd7, SvD8, SvD9, Svd10

*

Bloggtips; Hellre upplyst… om årets polistiska blogg, Queen of light om Salem, Badland hyena om fildelning, Alliansfritt Sverige om krispaketet, Arvid Falk , Sjölander och Cattis blogg likaså

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. Eva Hillén Ahlström

   /  december 6, 2008

  Hej
  Jag vill bara berätta för dig att jag har nominerat din blogg till ”Årets politiska blogg”. Läs mer på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=28358

  Hälsningar
  Eva

 2. “Folk ska inte slå dank”

  Att det är det enda dom kommer kunna göra måste väl alla förstå? Eller har dom blivit små jussis allihopa.
  Lite förvånande är att facket inte skriker högt. Dom borde ha ett guld tillfälle att få nya medlemmar.

 3. Voogi

   /  december 6, 2008

  ”Alldeles för sent” – är, milt sagt, en stor övedrift, men jag ger dig rätt i övrigt.

 4. För sent är det enligt de religösas syn på världen, ”först på yttersta dagens eftermiddag”! (Regeingen har ju en religös livssyn)

  Men efter att ”plitat” mig igenom deras sju(7) sidor långa pressmeddelande, vill jag sammanfatta min uppfattning med följander parafras.

  ”Det borde kommit tidigare och kan endast betecknas som småsnålt”

 5. Voogi

   /  december 6, 2008

  Lasse Gustafsson;

  Jag väntar fortfarande med intresse på att få veta vad ”basoperativet” betyder.

 6. Milda makter, den här krisen är inte över 2010. Det är då de värsta konsekvenserna kommer att drabba många människor. Det är då den har hunnit slå ut i full blom. Begriper regeringen inte detta, då har medlemmarna i densamma inte mycket mellan öronen. Det ska nog dessutom till ett mindre under om regeringen ska sitta kvar efter 2010.

  Den här gången, precis som den förra då vi hade en borgerlig regering, gör regeringen helt fel saker (dessvärre gjorde Göran Persson också fel saker när han kom tillbaka).

  Så här illa går det om man är förblindad av marknadsfanatism. Det har det gjort varje gång politikerna har försökt sig på den liberala marknadsekonomi.

  Men säger fanatikerna och de renläriga (tycker mig ha hört detsamma från extremvänstern förresten, fast vad gäller kommunismen), den här krisen beror inte på marknadsekonomin, eller att den varit för fri. Den beror på att man inte gjort marknaden tillräckligt fri. Men som sagt, varje gång man försökt gå den vägen har det gått åt H:vete redan innan man kommit ens halvvägs. Karl Marx förklarar orsaken ganska bra :-).

 7. Återigen kan jag bara med sorg konstatera att alternativet Mona Sahlin inte är något alternativ. Den flathet som kännetecknar oppositionen, fackföreningarna och hela sossehärvan är alarmerande. Om hela den politiska gräddan i grunden är överens så blir det ju ett val mellan moderaterna och moderaterna Light. Och vad är det då för vits med ett flerpartisystem?

 8. Voogi

  Det ska du få veta, när du berättat vilket av Volvo International Development, du var ansvarig för marknadsanalysen inom för tre decenier sedan. Det fanns en handfull, men ingen hade det namnet.

 9. Voogi

   /  december 7, 2008

  Lasse Gustafsson;

  Vovlo International Development AB var ett kommissionärsbolag inom AB Volvo med uppdrag att ansvara för Volvos verksamhet i de länder där man inte hade egna produktionsanlägningar. Uppdraget avsåg LV, PV, Buss, Penta, och VCE även om LV dominerade såväl affärerna som personalen. PV var minst. VID ansvarade för huvuddelen av affärerna i Östeuropa. Av VID:s utlandsetableringar på den tiden (1978-82) var Bagdad störst i numerär före Luanda, Angola.

  Lars Malmros var ordf, VD ursprungligen Bertil Bengtsson, sedermera följd av några andra, bl a Jan Danielsson (från LV och sedermera VD för Öresundsbron). Bertil B var en mycket karismatisk herre som med jämna mellanrum retade gallfeber på PG. Han blev så besvärlig att han avpolleterades genom att få köpa ett Volvo-bolag i England samtidigt som han fick leveransgaranti om 200 lastvagnar per år och med rätten att sälja dem var han ville i världen. Ett unikt avtal såvitt jag vet.

  Det fanns inget annat Volvo-bolag med det namnet, i varje fall inte på den tiden.

 10. St Just

   /  december 7, 2008

  “(M)akten framför allt” konkretiseras (förmodligen oavsiktligt) av Voogi när han minns hur det gick till inom Volvo förr i tiden:

  “Han (VD:n Bertil B) blev så besvärlig att han avpolleterades genom att få köpa ett Volvo-bolag i England samtidigt som han fick leveransgaranti om 200 lastvagnar per år och med rätten att sälja dem var han ville i världen.”

  Jojo – den fria marknaden 😉

  Något säger mig dock att intet nytt kan skådas under solen – oavsett om dirren heter Stephen Odell, Sören Gyll eller Leif Johansson.

  Det är alltid Volvoarbetarna som får betala med hårt arbete, litet inflytande och till sist avsked. Topparna klarar sig och även de flesta av underbefälen.

 11. Voogi

   /  december 7, 2008

  St Just;

  Visst har makteliten sina mycket starka skyddsnät.

  Många toppchefer hävdar att de arbetar för sina bolags bästa. Det stämmer nog till viss del, men blir det en konflikt mellan det och den egna plånboken, så vinner, enligt min erfarenhet, vanligtvis den sistnämnda. Få av dem erkänner dock detta faktum. Jag har bara träffat en.

  Att som Lars G eller bilbolagscheferna i USA erbjuda sig att arbeta gratis är ett spel för galleriet. De har tjänat in så mycket pengar att några miljoner mer eller mindre inte spelar någon som helst roll för deras leverne.

  Man kan arbeta hårt även om man inte arbetar på verkstadsgolvet.

  Vid kriser drabbas toppcheferna mest prestigemässigt och sedan är det en fallande skala ner till verkstadsgolvet där den personliga ekonomiska skadan är relativt sett störst.

  Vi är helt ense om det orättvisa i detta. Det finns modeller för att lindra detta varav din är en. Men jag tror det finns andra modeller med bättre total effekt, t ex den jag uppfattar att Ilse-Marie förordar.

 12. St Just

   /  december 7, 2008

  Voogi, jag har inte utvecklat någon egen lösning för att lindra den orättvisa som nu drabbar bilarbetarna, jag ställer mig helt bakom IF Metall/Södra Västerbotten i deras krav:

  ► Företaget ska ta ansvar – andra åtgärder än uppsägningar!

  ► För en A-kassa som går att leva på!

  ► Garantier till dem som blir arbetslösa- inte till bankdirektörerna

  ► Ett jobbpaket ska fram- samhället måste ta över taktpinnen från marknaden!

  Personligen vill jag bara tillägga att varje lösning som underlättar för marknadskrafterna, drabbar förr eller senare arbetarna. Ska vi i framtiden slippa lindra orättvisorna, plåstra om, lappa och täta – måste detta anarkistiska ekonomiska system ersättas med ett där de som arbetar har mat över sina liv och arbeten och våra folkvalda styr och inte den nämnda makteliten.

 13. Voogi

   /  december 7, 2008

  St Just;

  jag avsåg din grundläggande inställning, inte hur du ser på den pågående krisen.

  Punkt 2 och 3 håller jag med om.

  Punkt 1 förutsätter att vi först ändrar ekonomiskt system och/eller våra lagar. Inte gjort i en handvändning.

  Punkt 4 – ja, men det kräver en påläst dirigent med mycket känsliga fingrar. Har du något bra förslag?

  Kanske är din framtidsvision rätt på lång sikt, kanske inte. Det får vi kanske möjlighet att rösta om så småningom. Men mycket skall ändras först, inte minst vårt deltagande i EU. Den byggnationen rasar av sig självt med tiden, men det sker inte det närmaste året eller två.

 14. Voogi

  Det går inte en dag utan att jag lär mig något. Jag har just lärt mig, att ditt volvoföretag var ett fristående företag. Det gjorde att jag inte fann det i företagshistoriken ifrån 80-talet.

  Om du tittar under rätt rubrik, kommer kanske även du att insupa kunskap.

 15. St Just

   /  december 7, 2008

  Ja – Voogi, min grundläggande inställning är att alltid befinna mig på arbetarnas sida. För mig är det inget problem att helt ställa mig bakom Volvoarbetarnas krav på ”Företaget ska ta ansvar – andra åtgärder än uppsägningar!” – en regering trogen arbetarnas intressen kan snabbt i lag förbjuda varje uppsägning under den ekonomiska krisen.

  När det gäller ”Ett jobbpaket ska fram- samhället måste ta över taktpinnen från marknaden!” är det bäst att låta de mest insatta; bilarbetarna ta över taktpinnen – naturligtvis med stöd av tjänstemän, ekonomer och andra.

  Hur snabbt denna arbetarvision kan genomföras avgörs inte av tidtabeller utan av respektive sidas styrka. Idag kan tyvärr alliansregimen infoga ROT-avdraget under sina ”hushållsnära tjänster” istället för att sätta vidta åtgärder mot massvarslen. Imorgon kan en arbetarregering riva upp varje uselt beslut borgarna tagit under sin tid vid makten.

  Jag tror nu inte att Sahlin vill det – men hon kan drivas åt rätt håll om till exempel Volvoarbetarnas krav växer sig starka.

 16. Voogi

   /  december 7, 2008

  Lasse Gustafsson;

  Något av det roligaste som finns med livet är att lära nytt, helst varje dag.

  Jag väntar med spänning på att få lära mig vad ”basoperativet” är.

  PS. Att beteckna VID som ett fristående bolag är tveksamt. Vi var i allra högsta grad sammanflätade med produktbolagen, reservdelar och Volvo Transport. Som kommissionärsbolag hade vi ingen egen reviderad årsredovisning utan alla siffror delades ut till övriga och konsoliderades sedan i koncernbokslutet. Härav följer att det inte var lätt att identifiera vårt resultat, vilket Bertil B utnyttjade till bristningsgränsen. T o m så långt att den annars ganska stabile Lars Malmros flög i taket. Till ingen nytta; inget rubbade BB. DS

 17. Jag är inte förvånad. Underligt att en del är det. Den här regeringen sysslar med moderat politik Där finns inte rum för medmänsklighet, värme eller omtanke. Endast så pass mycket att de som röstade på alliansen kan dämpa sin ångest inför framtiden och åter stoppa huvudet i sanden. Alliansen är en grupp psykopater och tänker endast på sig själva och sin egen framtid. Vi andra har ingen talan.

 18. Varför inte låta Volvo bygga solfångare istället för stötfångare? Skulle vara en utmärkt utveckling tycker jag. Med en tillräcklig satsning på forskning och utveckling av förnyelsebar energi så skulle den omställningen kunna göras ganska snabbt.

 1. Vad är 8 miljarder mot 100? « Ett hjärta RÖTT
 2. När person blir viktigare än politik « Ett hjärta RÖTT
 3. Bluff Regeringen Reinfeldt gör det igen « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: