Jan Helin borde avgå – han fortsätter att ljuga

I fredags handlade Studio Ett till stor del om ”Juholtaffären” –  radioprogrammet sändes strax efter det att förundersökningen  mot Håkan Juholt lagts ned. Dan Josefsson debatterade där mot Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. Jan Helin vidhöll i debatten att  Aftonbladet inte hade gjort några fel – trots att de publicerat obekräftade rykten och rena lögner.

I debatten lade Jan Helin dessutom ännu en lögn till de han redan salufört. Nu hävdade han att Annie Lööf fått klara besked av riksdagen om hur reglerna såg ut. Detta är en lögn.  Annie Lööf fick veta att hon fick ”bestämma själv”. Det fanns ingen praxis inga fastlagda regler.

Annie Lööf (C) om hur reglerna såg ut (på sin hemsida – via Affärsvärlden);

– När min man flyttade in kunde jag enligt riksdagsförvaltningen bestämma själv om jag skulle ha hela ersättningen eller inte eftersom jag de facto har två lägenheter i mitt uppdrag.

Ett liknande svar fick en annan centerpartist – Erik A Eriksson (c), svt citat;

– Jag tog kontakt med riksdagsförvaltningen innan  och ställde frågor om vad som gällde. Är det möjligt för andra människor att bo i lägenheten? Och det fanns inga sådan restriktioner i det regelverk som då gällde….

Slutsats ett; Även om Håkan Juholt agerat precis som Annie Lööf och Erik E Andersson hade han inte fått mer än detta besked; det finns ingen regel, ingen praxis: du får bestämma själv.

Slutsats två; Aftonbladets chefredaktör Jan Helin borde avgå. Hans tidning har publicerat falska och okontrollerade  uppgifter om Håkan Juholt och riksdagens regler, och iscensatt ett mediadrev på falska rykten och lögner.

Detta brev har Per Åhlström, f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd, skickat till Aftonbladets chefredaktör Jan Helin (via facebook);

Per Åhlström:

Jag kräver Jan Helins avgång. Jag har just skickat följande mail till honom:
För att vara ansvarig utgivare för Aftonbladet krävs det uppenbarligen genuint dåligt omdöme samt en total motvilja mot faktakontroll.
Jag har nu följt Aftonbladets kampanj mot Håkan Juholt från distans i USA och från första stund frågat mig varför Aftonbladet inte redovisat de regler som Juholt sägs ha brutit mot.
Nu har en enskild bloggare ställt de frågor som först din reporter och sedan du borde ha ställt före publicering. Resultatet är helt förödande för Aftonbladet. Det finns inga regler. Och Juholt har fyllt i blanketten på helt korrekt sätt.

Ytterst ansvarig för Aftonbladets ohederliga journalistik är tidningens ansvarige utgivare: Du.
Du har svikit dina Aftonbladets läsare genom att slå i dem ogrundade lögner. Du har svikit allt vad journalistisk heder heter och du har inte kunnat eller velat ställa ens enkla kontrollfrågor för att undersöka sanningshalten i de påståenden Aftonbladet gjort om Håkan Juholts kostnadsersättning för dubbel bosättning.

Som f.d. chefredaktör och ansvarig utgivare för Nya Norrland/Dagbladet och f.d. ledamot i Pressens Opinionsnämnd är jag både förbannad och ledsen över att chefredaktören för Sveriges största tidning drar hela vår yrkeskår i smutsen och inte kommer ens i närheten av att leva upp till det ansvar som åvilar en ansvarig utgivare.

Det är inte Håkan Juholt som ska avgå. Det är du! Och dina kolleger på Stockholms övriga dagstidningar, som inte heller tycks veta vad källkritik och faktakontroll är.

Per Åhlström

/…/

Jag håller helt med Per Åhlström och har själv skickat mailet till Jan Helin. För er som vill göra samma sak – här finns Jan Helins mailadress; Kontakta Aftonbladet


Eller, skriv på denna namninsamling;

Med den här namninsamlingen kräver vi;

att Jan Helin tar på sig ansvaret för att Aftonbladet publicerat uppgifter på felaktiga grunder

att Jan Helin gör en offentlig ursäkt till allmänheten att man baserat sin rapportering på felaktiga uppgifter

att Jan Helin avgår som chefsredaktör och ansvarig utgivare för Aftonbladet

att Aftonbladet snarast gör en offentlig åtgärdsplan för hur man framöver ska säkerställa att journalistiken är faktabaserad

*

Läs; Victor TullgrenJuholt har inte gjort något fel, Dan Josefsson – Det genomfalska drevet mot Håkan Juholt,

Bloggat; Annarkia, Bror Perjus, Martin Moberg, Röda Berget, In your face, Netroots
Media;  ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6AB:s lögnbilaga om Juholt, dn1, dn2, dn3 dn4,   svd1, svd2, svd3, svd4, svd5

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. Bengt Wallin

   /  oktober 16, 2011

  Skandalöst av Aftonbladet. Själv gick jag på det med ”glasklara” regler.
  Självklart ska Helin avgå.

 2. Andersson

   /  oktober 16, 2011

  Avgå Helin!
  Någon som vet om någon PO-anmälan är inlämnad?

 3. Lisa

   /  oktober 16, 2011

  Påminner starkt om Berlusconis Italien där Berlusconi själv äger och kontrollerar de flesta medier

 4. Lasse Winberg

   /  oktober 16, 2011

  Det behövs inga speciella regler, varje normalbegåvad människa kan själv ställa sig frågan är Juholts kulbos hyreskostnader någonting som ingår in i skattefinansierad bostadstöd till riksdagsman.

 5. Erik

   /  oktober 16, 2011

  Förnekelsens dimma ligger tungt över S-leden idag. Har ni glömt att Juholt själv säger att han gjorde fel med hyresbidraget och betalade tillbaka illa kvickt? Har ni glömt att han hängde ut Morgan Johansson så fort han själv insåg att förslaget om tillfälligt medborgarskap var impopulärt? Har ni glömt de senaste 204 dagarna av hopp mellan politiska linjer, löften av vad helst han tror auditoriet gillar utan tanke på genomförande och idel kovändningar?

  Ja, det är nog medias fel…

 6. JN

   /  oktober 16, 2011

  Erik,

  Det kan finnas en förklaring till allt. Det kan handla om en annan typ av ledarstil. Libyen – att låta andra åsikter komma fram från partiet än enda, fram tills att partiet enar sig kring en hållning.

  Budgetmotionen – om det visar sig att det var ett ofullständigt förslag som det skulle föras diskussioner kring, där partiet är vana att det går till på ett annat sätt.

  Med Morgan Johansson rapporterades det först att han talat direkt med Håkan Juholt. Sedan hade han pratar med Håkan Juholts stab. Vad är det egentligen som har hänt där, vem har sagt vad?

  Att Håkan Juholt går ut och säger att han har fel är självklart för att han inte vill försöka slingra sig och försöka ge någon annan ansvaret. Han gör ju det för att det ofta är ett sätt för inte minst moderaterna att hantera kritik – det är alltid någon annans fel.

  Alla kort måste upp på bordet i allt det här. Allt måste fram. Om Håkan Juholt sedan kan sitta kvar måste bli en fråga som tas upp sedan. Personligen har jag svårt att tro att han kan återupprätta förtroendet. Även om det finns en förklaring på det här så kan det vara mycket svårt att komma vidare. Det här kommer alltid att hänga kvar – framförallt bostadsfusket. Oavsett om det inte var något fusk.

 7. Jag anser att Juholt Inte har uppträtt på ett sätt som är passande för en partiledare som förespråkar solidaritet.

  Därför bör han avgå innan han får samma effekt som Ohly för Vänsterpartiet. #ankare

 8. JN

   /  oktober 16, 2011

  Aftonbladet skriver igår att Håkan Juholt – krävde att få helt bostadsbidrag. Om det har gått till så att en hyresavi, varpå två namn finns uppgivna, och en blankett där man endast fyller i hyreskostnaden så är det väl rimligt att anta att det är riksdagen som sedan betalar ut helt eller halvt bidrag för dubbelt boende. Att det endast ska utgå halvt bidrag är helt klart och det ifrågasätter inte Juholt.

  Jag skulle helst se att Juholt lämnar in när det här har klarats upp, och att S väljer Lena Sommestad som partiledare och att de tar in en annan ekonomisk talesperson. Oppositionsledare måste ha stort förtroende. Sommestad har kompetensen, som professor i ekonomisk historia, och har även regeringserfarenhet.

 9. jn: eller att juholt stannar men att han tar in lena s som ekonomisk politisk talesperson

 10. Tobias S

   /  oktober 16, 2011

  Det märkliga i den här historien är ju inte att Aftonbladet, som ju ofta publicerar rena osanningar och rykten, publicerat, utan att morgontidningarna och inte minst SVT (och i viss mån SR) hakat på så huvudlöst! Hur många gånger har man inte hört om Juholts lögner och bluffar i SVT den gångna veckan?

 11. Jag tycker för övrigt att det är mycket märkligt. Nu skyller Jan Helin på Juholt.. Han höll ju med om att han gjort fel säger han. Men det är väl självklart. När landets största tidning säger att han har brutit mot glasklara regler så tror han det också. Även om jag kunde tycka att han borde ha läst på lite innan han kallar till presskonferens.

  men sen hade ju nån på riksdagskansliet fibblat med hemsidan så det såg ut som om det fanns glasklara regler. Undrar om det går att hitta vem som gjort det??

  Finns bara ett …. jan helin måste avgå. Han smutsar ner hela journalistkåren. tidningar ska granska och kritisera makthavaren. Men de ska inte hitta på sina nyheter

 12. Men kära nån, journalistkåren är så nersmutsad den bara kan bli. Helins insats kan inte göra den värre 😦

 13. Tina B

   /  oktober 17, 2011

  Jag har skrivit till SVT och påpekat deras politiska oberoende, när dom har ett kränkande spel om Juholt på sin hemsida.
  Jag vill inte betala TV licens för sådant skräp, det kan jag hitta på andra ställen som inte vi skattebetalare sponsrar.

 14. anita

   /  oktober 17, 2011

  Läs Jan Helins försvarstal på hans blogg. Jag och flera andra har kommenterat den men han tycks ta mycket god tid på sig att godkänna våra kommentarer. Undrar om han tänkte lika länge innan allt skvaller om Juholt publicerades?

  Här är länken

  http://blogg.aftonbladet.se/janhelin/2011/10/mediekritik-pa-slentrian

 15. Andersson

   /  oktober 17, 2011

  Jan Helin och Aftonbladet har bluffat och fuskat med sanningen.
  Aftonbladets förlorade heder kommer att bli mycket svår att återupprätta.
  Frågan är om det någonsin går?

 16. Jag hoppas Juholt blir kvar ..

  Men synd att alliansen inte utmanas i högre utsträckning ..

 17. T Lindholm

   /  oktober 17, 2011

  AB har skrivit Dynga från allra första början när det gäller Håkan Juholt, och dom andra Tidningarna också. Till och med TV och SVR hängde på.
  Det liknar mera som en organiserad smutskastnings kampanj, med tanke på hur många Medier som samtidigt berättade om samma ljug och båg s.k Nyheter om Håkan Juholt.

 18. anita

   /  oktober 18, 2011

  Jag har upprepade gånger kontaktat Aftonbladet och begärt att de ska lägga ut kommentarerna på Jan Helins ”försvarstal” på hans blogg, de är uppemot 20 stycken nu. I kväll svarar sajtchefen Sigfrid Ennart att Jan Melin ”inte har tid”.

  Då kan man undra varför de överhuvudtaget har kommentarsfält. Det blir inte trovärdigt. Kan det vara så att det passar att förhala publicering av kommentarer, som troligen inte är så trevlig läsning för Herr Helin?

 19. Bajen rules

   /  december 5, 2011

  Jan Helin är inget annat än ett äkta borgarsvin!

 20. KLARTEXTEN!

   /  januari 25, 2012

  Man måste utreda vilka socialdemokrater samarbetat med Aftonbladet i syfte att smutskasta Juholt!

 1. Ett mediedrev som sätter spår. | Annarkia
 2. Hemimammas kamp – Den onde den gode och den fule #11 ”Jag vill ha din röst” Melin och Helin, maktgalna mediemoguler som bör falla på eget grepp?? « HEMIMAMMA – Livet är politiken från sorgens perspektiv
 3. Håkan Juholt – skadeskjuten av sina egna
 4. Håkan Juholt – skadeskjuten av sina egna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: