Alliansens kovändningar och trovärdighetsproblem

Nu när de falska anklagelserna mot Håkan Juholt om ”bidragsfusk” inte längre är relevanta, tar media till en ny taktik. Nu  anklagar man Juholt för att flippfloppa (göra pudlar och kovändningar) och smetar på med allehanda hätska personangrepp. Precis samma metod som man använde i USA mot Bill Clinton 1992. Den funkade inte då, inte ens i USA – låt oss hoppas på att den inte funkar här heller. Låt oss hoppas på att vi är klokare än så.

I morse var det en skrämmande hatisk Kerstin Holm på svt som gick till attack och öste på med en rad personliga angrepp (direkt efter en intervju med Juholt i svt Gomorron), medan DN:s Peter Wolodarski fick samma uppgift i gårdagens Agenda.

Om vi nu ska tala om trovärdighetsproblem, politiska pudlar och kovändningar – varför inte börja med makten; alliansen och dess företrädare?

En liten hjälp på traven till granskande journalister – alliansens politiska pudlar, kovändningar och trovärdighetsproblem (ett litet, litet urval)….

 • Pensionerna. Det ska ”löna sig att arbeta” – det är grunden i jobbskatteavdraget – därför infördes det. Pensionärer, sjuka och arbetslösa ska i alliansens Sverige betala högre skatt än de som arbetar. I en debattartikel i DN (2011)  tar man plötsligt avstånd från sitt eget recept; ”en skillnad i inkomstbeskattning för pensionärer och löntagare inte har ett egenvärde och att vi vill verka för en gradvis minskad inkomstskatteskillnad framöver”. Hela idéen med jobbskatteavdraget kastas på soptippen i en mening.
 • Det femte jobbskatteavdraget. Storpudeln! Först deklarerar man att det femte jobbskatteavdraget (2011) är den viktigaste jobbskapande reformen. En samlad opposition går emot och kan fälla regeringen. Regeringen skyller på ”krisen” och gör en kovändning.
 • Utanförskapet – alliansens stora valvinnare år 2006. År 2011 – efter 5 år med alliansen – är utanförskapet större än någonsin. Då säger Borg,en av arkitekterna till begreppet, så här; ”– Jag har faktiskt aldrig tyckt att det är ett bra mått.”
 • Fastighetsskatten skulle bort men förvandlades till en fastighetsavgift där dyra lyxvillor fick kraftigt sänkt skatt, medan 60% av villaägarna fick höjd skatt – och just nu chockhöjs fastighetsskatten ännu mer för de med vanliga villor.
 • Försvaret. Försvarsminister Odelberg avgick för att försvaret fick för lite budgetpengar. Kort därefter backar regeringen och tilldelar försvaret mer resurser.
 • Arbetsmiljöfrågorna. Alliansen avskaffar arbetslivsinstitutet (350 miljoner till arbetsmiljöforskningen), minskar Arbetsmiljöverket med en tredjedel (158 miljoner sedan 2007) – antalet arbetsmiljöinspektörer hamnade under FN:s rekommendationer. Sedan backar man och återför en liten del av det man skurit ned (33 miljoner) 2008 – en ”storsatsning”.
 • Bonusar. Ett par månader före finanskrisen 2008 tar regeringen bort s-regeringens ”generella motstånd mot bonusar” i staliga företag och uppmuntrar istället till betydligt generösare bonusar. Strax därefter går Anders Borg till hård verbal attack mot ”bonuskulturen”.

Man kan fråga sig varför media inte smetar ut alliansens alla kovändningar, pudlar och trovärdighetsproblem över alliansens ledare – Fredrik Reinfeldt och Anders Borg? Hur kan de betraktas som trovärdiga när deras politiska gärning präglas av just pudlar och kovändningar – på de allra mest centrala områdena?

Nymoderat språkbruk…

Men, kanske märkligast av allt är att man aldrig ifrågasätter den retorik som präglat alliansens och de nya Moderaternas väg till makten. Hur trovärdig är den?

Senaste valet var till exempel Moderaternas ”övergripande budskap” rättvisa. Att detta budskap rimmar illa med konsekvenserna av alliansens politik – ett samhälle med ökade klyftor och barnfattigdom, där sjuka och arbetslösa fattiggörs och hånas offentligt av statsminsiter Fredrik Reinfeldt själv (nu senast i partiledardebatten) – måste man nog vara expertkommentator i Aktuellt för att inte förstå.

Är det inte så att journalister i en demokrati framförallt ska granska makten och de som äger den? Inte ägna sin tid åt att vräka ur sig ogrundade lögner och rykten om de som inte äger den – men försöker att opponera mot den? På så vis blir media enbart en maktens megafon – ett demokratiskt problem, snarare än en aktiv del av demokratin.

Gärna kritisk granskande journalistik – men låt den vara demokratisk och faktabaserad.

P.S.

Visst är det lite märkligt att när Håkan Juholt ändrar uppfattning (som i Lybienfrågan); då flippfloppar och kovänder han. När Fredrik Reinfeldt eller Anders Borg ändrar sig; då ”lyssnar de in” och är ”ödmjuka”.

Slutsats; Vissa pudlar är tydligen finare än andra….

*

Namninsamling; för demokratisk och faktabaserad journalistik

Läs; Aftonbladet hittade på regeln om halv ersättning

Bloggat; Annarkia, Ulf Bjereld, CG Carlsson,Martin Moberg, Olas tankar, Peter Andersson, Kaj Raving, Netroots

Media: Ab, Ab2, Ab3, Ab5, Ab6, Exp, Exp2, Exp3, SvD, SvD2, SvD3SvD1SvD2SvD3, SvD4, DN, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, svt1
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Du är bara SÅ bra!!!!

 2. T Lindholm

   /  oktober 17, 2011

  Hoppas ”polletten” ramlar ner hos Folket så småningom.

 3. Hejsan Ils-Marie, nu börjar jag få koll på dig och du skriver bra och adekvat och numera finns du på min blogroll.

  Jag önskar dig fortsatt gott arbete för solidaritetens återinförande!

  MvH & Hemikram

 4. Bra skrivet! Vi i den sociala mediasfären har ett hästjobb eftersom vi är det enda röda alternativet i det stora mediabruset. Jag ska göra mitt bästa för att sprida även ditt budskap. Kör så det ryker!

 5. Tina B

   /  oktober 18, 2011

  Igår så sa nyhetsuppläsaren i Aktuellt på SVT att dom hade använt ett felaktigt ord om Juholt, dom hade använt ordet fusk, och det var inte rätt ord enligt Aktuellt, för Håkan Juholt hade inte fuskat sa han.
  Detta tog max 5 sekunder mitt i programmet, och han mumlade mest.
  Varför är det ingen nyhetssändning eller tidning som slår upp stora rubriker om Göran Hägglund, Eskil Erlandsson och Stefan Attefall?
  Dom har bott kvar i lägenheter gratis som dom inte hade rätt till, i 5 år.

 6. anita

   /  oktober 18, 2011

  Läst i Expressen, nätupplagan alldeles nyss:

  ”M-politiker gjorde också ”en Juholt”
  STOCKHOLM. Efter uppmärksamheten kring S-ledaren Håkan Juholts felaktiga hyresersättning har nu ytterligare två riksdagsledamöter begärt sänkt ersättning för de övernattningslägenheter de har i Stockholm, enligt SVT:s Rapport.

  De två är moderaterna Betty Malmberg och Anne Marie Brodén.
  Som TT tidigare skrivit har även centerpartisterna Emil Källström och Erik A Eriksson fått för mycket pengar som de nu betalar tillbaka”

  Nu måste det väl ändå snart bli tyst om Juholts ”fusk”!

 7. Leif

   /  oktober 20, 2011

  Toppen inlägg! Du skriver så himla bra!

 1. Ytlig infotainmentjournalistik tar allt större plats i offentligheten | LO Bloggen
 2. Inte en Pudel i sikte | Nemokrati
 3. Reinfeldts lögner, svek och drogögon « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: