När marknadsvärdet går före människovärdet

Den senaste tiden har våra nyliberala medier yrvaket beskrivit  hur äldre vanvårdas på riskkapitalbolagens äldreboenden. Fokus har nästan uteslutande riktatats mot vårdföretaget Carema. Riskkapitalbolaget har utmålats som den verkliga boven i dramat.  Till och med regeringens företrädare, med Anders Borg och äldreminister Maria Larsson i spetsen, har skjutit in sig på riskkapitalbolagens skatteplanering och utnämt dessa bolag till ”de stora syndarna”.

Nu försöker den samlade högern vinna debatten genom kasta sten (i sitt glashus) mot riskkapitalbolagen – och förmodligen lyckas man även denna gång slinka undan ansvaret för sina misslyckanden. Till största delen beroende på en journalistkår som tycks vara både oförmögen och ovillig att granska och sätta in politiska misslyckanden i sitt sammanhang. Men även – till viss del – på en socialdemokrati som under många år lamt har accepterat förhållandena och lämnat walk over i debatten. Precis som Lena Sommestad skriver  på sin blogg.

Lena Sommestad, citat;

Socialdemokraternas oförmåga att klart ta ställning mot vinstintressen i vård och skola har varit förödande. Genom att Socialdemokraterna inte tydligt och med väl underbyggda argument har kunnat motverka kommersialiseringen, har den kommit att uppfattas som självklar och legitim. Något som alla stora partier accepterar måste väl vara OK?

De verkliga ”välfärdens vandaler” är givetvis inte riskkapitalbolagen – det är de ansvariga politiker som drivit på och öppnat upp för precis denna utveckling. Riskkapitalbolagen gör enbart det riskkapitalbolag ska göra (precis som alla andra vinstdrivna bolag) – de maximerar vinsten. Ingen borde vara förvånad – allra minst de som drivit (och fortsätter driva) på utvecklingen – nyliberala debattörer och borgerliga politiker.

De nyliberala predikanternas evangelium heter sänkta skatter, avreglering och utförsäljning. Inget av dessa heliga budord fungerar särskilt bra inom välfärden – det ser vi nu. Obegränsade vinstuttag och vinstmaximering tär både på välfärdens resurser och kvalitet, och sänkta skatter betyder mindre resurser till vår gemensamma välfärd. Det borde vara enkel matematik och sunt förnuft.

Sverige har under lång tid varit riskkapitalbolagens heliga kassako. Vi har genomgått ett unikt marknadsexperiment där privata aktörer kunnat plocka ut vinstpengar ur vår skattefinansierade välfärd – utan begränsning. De allra svagaste, de som allra mest behöver samhällets hjälp och stöd – de får betala priset för vår tids blinda tro på de nyliberala lärorna. Politiker har med öppna ögon låtit marknadsvärdet gå före människovärdet.

Alla alternativa driftsformer inom välfärden är givetvis inte förkastliga – men varför ska vi i Sverige som enda land i världen tillåta privata vinster i den skattefinansierade välfärden? I alla andra jämförbara länder tillåts enbart ”nonprofit” utförare. En sådan regel borde givetvis även kunna fungera i Sverige. Allt hänger på den politiska viljan och makten – och i förlängningen på oss väljare.

Maria Schottenius, DN citat;

Det borde ju inte vara någon överraskning att den som ägs av riskkapitalbolag får minimera kostnader och maximera vinster. Ändå har vi stått med gapande munnar de senaste veckorna och lyssnat på anhöriga som hittar sina gamla i vanvård, nervös personal som inte vågar klaga och naiva politiker som hade trott mer om företag som profilerat sig på vård.

Riskkapitalister ska finnas där det behövs riskkapital, till exempel när innovativa idéer ska prövas på en marknad. Men inte på ställen där det finns noll risk. Till exempel vid vård av gamla och sjuka, eller i skolan. Verksamheter som är kraftigt skattesubventionerade och totalt riskfria företagsmässigt.

Missa inte Lena Sommestad;
Driftsform spelar roll och regelverk kan ändras och ”Corporate responsibility?

Tidigare bloggpost;
Sjuka och gamla säljs ut till lägstbjudande

*

Bloggat; Röda Berget, Jinge, Kulturbloggen, Kaj Raving, Annarkia, Alliansfritt, Jonas Sjöstedt,Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, lot1, lot2, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

7 kommentarer

  1. Bengt Wallin

     /  november 16, 2011

    Det är sjukt när vi accepterar att med skattepengar finansiera en undermålig vård och att vinsterna från denna sedan försvinner till skatteparadis. Jag mår illa.
    Att sen tillsätta en utredning för att ta reda på skillnader i vården är ju bara trams. Vem tror att t,ex, Carema kommer att missköta nåt under den tiden? Det behövs omedelbara åtgärder,
    Om man missköter djur kan man få fängelse men dom som missköter människor kan få bonusar,

  2. Intressanta inlägg! Jag tycker att det är helt sjukt att organisationer ska använda gamla och sjuka som en pengamarknad. Det finns ingen anledning för oss att ha företag som drivs i vinstsyfte som ska ta hand om samhällets behövande!

  1. Carema skalla Reinfeldt åt alla « Röda Berget
  2. Utred Primegate samt Carema och Moderaterna – hur nära står de varandra? | Nemokrati
  3. Morian arbetade i hemlighet -mot- Julian Assange | Jinge.se
  4. Fakta; vinstdriven vård håller sämre kvalitet « Ett hjärta RÖTT
  5. Moody’s vill tvinga EU införa Ekonomisk Diktatur | Nemokrati

Lämna en kommentar