Förtroendet raseras i ett rödvinsmingel på Prime

Det som just nu pågår inom socialdemokratin är verkligen beklämmande att se. Det skadar inte bara S – det skadar hela oppositionen. Dessutom ökar det på politikerföraktet och skapar en allmän apati och uppgivenhet hos alla oss som vill se en annan färdriktning än den alliansregeringen har slagit in på.

De offentliga S-attackerna mot Håkan Juholt är ett nytt lågvattenmärke. Varje dag sticker en ny högersosse kniven i ryggen på Juholt (och hela socialdemokratin) – och media hjälper med glädje till att vrida om.

Men låt oss för ett ögonblick titta på vilka dessa attacker kommer ifrån. I dag är det Jonas Morian, i går var det Anders Johansson (läs mer här). Båda två tillhör det gäng högersossar från Stockholmsdistrikten som låg bakom Mikael Damberg som partiledarkandidat.

Av en händelse Googlar jag på Morian och United Minds. Upp dyker denna sida; Prime diskuterar förtroende – hur det byggs upp och hur det kan raseras…..

Rödvinsmingel på Prime 14 nov. 2011

Prime bjuder in till ett rödvinsmingel och paneldiskussion om förtroende – hur det byggs upp och hur det kan raseras.

Paneldeltagare är bland andra Mikaela Valtersson, f.d. riksdagsledamot för (MP), Jenny Madestam, fil. dr i statsvetenskap, Jonas Morian, makthavare.se och Carl Melin, opinionschef United Minds, fil dr statskunskap och f.d. opinionschef för (S).

Moderatorer är Lisa Hedin och Niklas Nordström, seniorkonsulter på Prime./…/

Prime är PR-byrån som tog emot över 4 miljoner av Svenskt Näringsliv i ett beställningsjobb som gick ut på att driva den interna debatten inom S till höger. Jonas Morian var tidigare informationschef hos riskkapitalägda vårdbolaget Attendo Care och är gift med Stina Morian, ordförande i Liberala studenter mellan 1999 och 2001, numera analyschef på YouGov. Hon har tidigare varit ledarskribent på Liberala Nyhetsbyrån, men uppträder numera ofta som ”oberoende” kommentator i frågor som rör svenska folkets sviktande förtroende för Håkan Juholt. I kompisgänget ingår givetvis även Niklas Nordström – se vidare ”Primeskandalen”. Carl Melin är oppionschef för United Minds (Prime) och arbetar även han med att mäta och kommentera svenska folkets brist på förtroende för Juholt (i nära samarbete med Aftonbladet).

Man behöver knappast vara konspiratoriskt lagd för att se ett mönster här…..

….och visst kan man fundera kring hur det kommer sig att så många i just detta gäng av nyliberalt orienterade högersossar tycks vara experter på hur man raserar politiskt förtroende – just i dessa dagar…..

*

Lästips;

Bengt Silfverstrand (S)  – Dambergs vapendragare angivare i skandalerna kring Juholt

En socialdemokrats meningÄr vi för eller emot? Fråga Stockholms län, Anders Johansson

Bloggtips; Bo Widegren om borgerliga media, Sebastians tankar – citatfrossa, Annarkia om prickskyttet inom S, Jinge om Morian, Martin Moberg om de sjuka försäkringen, Netroots

Media; exp1, exp2vf, ab1, ab2, ab3, dn1, dn2, svd1, svd2
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna en kommentar

27 kommentarer

 1. Kan de inte bara gilla läget och gå med i Nya Moderaterna? Jag förstår inte deras problem. De ser ju uppenbarligen S blott och bart som en karriärväg hur som helst.

 2. Det värsta är ju att vanligt folk tror på alla lögner som prånglas ut av main streem media. Attacken mot svenska folket är välplanerad och Svenskt Näringsliv ger sig inte förrän de sänkt skatten för alla rika och sänkt resten av folket i Fas3, utförsäkringar, Jobbtorg och allehanda gratisjobb de kan tänka sig.

 3. Tack för bra artikel! Inte utan att jag börjar tänka att det är lite väl högt i tak i SAP. Juholt verkar ha ganska många ulvar i fårakläder i ledningen. Det är mycket nu som tyder på att det finns en grupp inom partiet som har en egen agenda. Drivs de av att de redan nu inser att de inte kommer att vara aktuella i en Juholt-regering? Och om de inte har någon egen vinning på ett regimskifte, så tycks de föredra att behålla borgarna. Ganska logiskt, eftersom det är där de egentligen hör hemma!

 4. Christer Nilsson

   /  november 17, 2011

  tack för en mycket upplysande och intressant artikel!! alla mina antaganden och erfarenheter faller än mer på plats…

 5. Bengt Wallin

   /  november 17, 2011

  Det som håller på inom socialdemokratin nu är bedrövligt, Nu när AB Moderaterna säljer ut vårt land och återinför klassamhället behöver vi en stark opposition. Några år till med den här regeringen så är det kört och vi får börja om igen från 1920-talet

 6. Hej Ilse-Marie,

  Först av allt tycker jag att det är tråkigt att politisk diskussion så ofta urartar i skällsord. Är det verkligen nödvändigt att kalla socialdemokrater man inte är överens med för ”nyliberalt orienterade högersossar”? Varfr inte bemöta det jag skriver i sak i stället?

  Sen är min bakgrund i Stockholms läns partidistrikt och min nuvarande status i Stockholms arbetarekommun väl knappast det mest relevanta i sammanhanget? Jag har heller aldrig förespråkat Mikael Damberg som ordförande, utöver att jag nämnt honom bland en rad andra namn som möjliga partiledarkandidater.

  Och ja, jag har pratat på ett Prime-arrangemang. Det har sannolikt hundratals andra också gjort. Jag har också pratat på mängder av andra tillställningar. De flesta av dem s-anknutna.

  Att du hänger ut min fru är så lågt att jag inte ens tänkt kommentera det. Jag är bara glad att vi inte också har barn som du kan ge dig på.

  Till sist vill jag påminna om att Sverige är ett väldigt litet land, politiskt intresserade är rätt få – och sannolikheten för att folk i den här sfären känner varandra är hyfsat hög. Det behöver inte föreligga någon konspiration bara därför. Läs gärna Erik Laaksos inlägg på temat: http://eriklaakso.voltaire.se/?p=2161

 7. David Wästberg

   /  november 17, 2011

  Hej, när var Stina Morian ordförande för Liberala Ungdomsförbundet?

 8. Kjell Svemark

   /  november 17, 2011

  Har sakta det förr men nu igen. Rensa bort de sjuka elementen i partiet. Det brådskar!!??

 9. Sanna (r)

   /  november 18, 2011

  Lysande skrivet. Belysande och hårresande. Sossarna borde införa sossetermometer. Subito. Någon slags ideologisk granskning av partiklättrarna. Månadsvis. Man måste kunna förlora position direkt om man inte längre företräder väljarna. Varför går man med på att ha infiltratörer inom partiet????

 10. Sanna (r)

   /  november 18, 2011

  För spridning som en påminnelse…

  ”Det samhälle vi vill ha skapar trygga människor som orkar dela med sig av det goda till varandra. Det hårda, egoistiska samhället skapar otrygga människor, som vänder taggarna mot varandra i sin ensamma oro för att bli en av de många, många förlorarna i de få vinnarnas paradis.

  I det hårda konkurrenssamhället finns det inte något förtroende människorna emellan. Ty där måste människorna ständigt bekämpa varandra; den som inget har, måste slåss för sina möjligheter att få det bättre.

  Och den som har något, måste ängsligt skydda och bevaka det från angrepp. Varje människa blir en medtävlare och ett tänkbart hot. Ur detta föds misstro och misstänksamhet. Ur detta föds slutligen också förtrycket, när de välbeställda tar sig rätten att till skydd för sin egendom och sina privilegier bygga murar mot vanliga människors krav på en mera rättvis fördelning. Det blir ett i längden isande kallt och ödsligt samhälle för alla att leva i.”

  Olof Palme i anförande vid SKTF:s jubileumskonferens den 11 februari 1986

 11. David, ett misstag av mig som nu är rättat i bloggposten. Det ska vara ordförande i Liberala studenter och förbundsombudsman i LUF. Se vidare Wikipedia; http://sv.wikipedia.org/wiki/Stina_Morian

 12. Jonas, jag frågar mig – vem tror du att jag är? ”Ge mig på dina barn”?

  Bloggposten består av en samling fakta som jag tycker är relevant i sammanhanget.
  Att Prime fått pengar från Svensk Näringsliv för att försöka driva S högerut i politiken är ingen nyhet.
  Att socialdemokrater som inte har något emot vinstdriven vård och riskkkapitalbolag i välfärden är ”högersossar” är jag knappast ensam om att tycka.
  Att Prime just i dagarna hållit ett rödvinsmingel om ”hur förtroende kan raseras” tycker jag känns som ett intressant sammanträffande.

  Resten överlämnar jag åt läsarna…..

 13. Ilse-Marie, jag är 100 procent öppen med mitt namn och min bakgrund på min blogg. Men när folk utnyttjar det för att dra in min familj och antyder saker utifrån min frus politiska bakgrund – då frågar jag mig om det är värt all tid och engagemang jag lägger ned på deltagande i samhällsdebatten. Ja, min fru och jag jag olika politiska bakgrund. Eftersom vi båda är politiskt intresserade så diskuterar vi självklart politik, men vi tycker och röstar olika. Mer än så tänker jag inte säga om den saken.

  Det du gör, att presentera ”en samling fakta som jag tycker är relevant i sammanhanget” och sedan ”överlämnar jag åt läsarna” att dra sina slutsatser, är ohederligt. Det är alldeles uppenbart att du vill insinuera kopplingar och konspirationer. I själva verket är saker och ting betydligt mindre dramatiska. Se min replik ovan.

  Jag jobbar inte och har aldrig jobbat för Prime. Däremot känner jag folk som jobbar där, på samma sätt som jag känner folk på ett flertal andra pr-byråer. Jag känner också folk inom socialdemokratin och de flesta andra riksdagspartierna. Slutsats?

  Minglet handlade f ö huvudsakligen om svårigheterna för partier att värva medlemmar och att locka folk att ta politiska uppdrag. Den rubricering du hänvisar till var alltså missvisande.

  Slutligen vill jag påminna om att mängder av s-ledda kommuner genom åren har lagt ut vård och omsorg på entreprenad. Är alla kommunpolitiker som ställt sig bakom detta verkligen ”högersossar”?

 14. Sanna (r)

   /  november 18, 2011

  Hej Ilse-Marie!

  Jag reagerade också på den kommentaren från Jonas Morian. Och det är just såna barnsliga repliker som ökar misstron mot politiker. Och man ser dem mer och mer i bloggar och andra sammahang. Det är farlig populism när politiker medvetet sänker nivån på det politiska samtalet till samma lågvatten som på kommentatorsfälten på kvällstidningar och svt:s debattforum (bland andra…).

 15. Stå på dig, Ilse-Marie!

  Vi är MÅNGA som delar din åsikt om högersossar!

  Tänk om Juholt kunde säga det som Jonas Sjöstedt säger med sådan självklarhet idag: Vi säger NEJ till möjlighet att plocka ut vinst ur vård, skola, äldreomsorg och apotek!

  Det är socialdemokratins eviga dilemma att de inte är ideologiskt tydliga. Det kallas av somliga för ”anpassning” och ”förnyelse”.

  Anpassning till vad?
  Behöver socialdemokratisk ideologi verkligen förnyas?
  Är det inte snarare dags att söka sina rötter? En växt utan rötter dör!

  Det är dags att bli ett TYDLIGT ALTERNATIV till borgerligeheten!

 16. Jonas, jag tycker fortfarande att du överreagerar på min bloggpost.

  Jag anser inte att det är ”ohederligt” att människor får reda på fakta. Dessutom anser jag att det är viktigt att veta vilka politiska grundvärderingar och intressen som står bakom de ”oberoende” expertkommentarer som vi som mediakonsumenter dagligen översköljs med. Och visst måste människor få dra sina egna slutsatser….

  Jag är inte socialdemokrat och är inte inblandad i några personstrider inom S. Jag reagerar som en politisk intresserad privatperson – helt utan politska uppdrag. Jag ser hur vanliga människor – på vanliga arbetsplatser (min t.ex – Posten) reagerar på det som nu pågår inom S och de lögner som spridits om Juholt i media. Misstroendet mot partiet och politiken ökar. Det är beklämmande och sorgligt – när det finns så oerhört mycket viktigare saker att fokusera på. Speciellt för det största oppositionspartiet.

  Alliansens politik har tudelat Sverige, utvecklingen är förödande. S-företrädare borde därför (enligt min åsikt) – nu mer än någonsinn – ägna sig åt politik, inte åt att tala illa om sin egen partiordförande i media.

 17. M. E.

   /  november 18, 2011

  Visst, nu ska vi väl tro att Morian bara talar för sig själv och representerar Morian-(S) när han talar. Precis som vi ska tro att det var ett alldeles oskuldsfullt privat sms som inte alls hade något med Dambergs vapendragare att göra… Vad Ilse-Marie gör är inte alls ohederligt, Bourdieu med flera har föredömligt visat betydelsen av sociologisk hemvist. det är också föredömligt att hon låter oss ta del av information som media inte ger, ger oss möjligheten att få en mer helhetlig bild. vad som däremot är ohederligt är Morians förmätna krav att undanhålla viss information. för frihet, demokrati och folkstyre!

  själv har jag skrivit följande:

  ”även om det pågår i det fördolda är det så uppenbart att det vore som i öppen dager: istället för att på hederligt och rättframt sätt kritisera juholt på offentlig plats, väljer dambergs vapendragare en annan väg. ett privat sms ska få det som är ett utstuderat angrepp på juholt att framstå som ett oskyldigt sms:ande utan någon som helst koppling till de som till varje pris vill ta makten i partiet redan innan den nyvalde partiledarens första valrörelse. fast – detta kan slå emot dem som en boomerang. som sagt, det blir så krampaktigt nu denna osunda och odemkratiska allians mellan vissa inom media, (S) och SN (tänk ”Prime”) att det syns. undrar hur många som log och genomskådade det hela när man i media började ta till ett enda litet privat (!) SMS i drevet mot juholt?

  i sin iver att ”hjälpa” damberg, kan de ha slutat med att göra precis det motsatta. de skapar mer och mer bilden av damberg, den stora elefanten i rummet.

  personligen tycker jag att (S) har stora problem. vare sig juholt eller damberg känns särskilt förtroendeingivande. men i slutändan är det systemet och strukturerna det är fel på. en osund, toppstyrd kultur härskar och har installerat sig efter olof palmes död. som jag ser det har den redan tagit död på partiet. allt hopp om en positiv förnyelse av (S) är illusionärt.”

 18. mona

   /  november 18, 2011

  Morian representerar det nya Sverige. Där alla vill ha av kakan men ingen vill betala skatt. Man har bara ett egen intresse samspel och en helhet i samhällssyn finns inte. Kortsiktigt tänkande och fyll den egna fickan är den nya symbolen för framgång. Ju högre upp på karriärstegen en person befinner sig desto mindre arbetar man för folket/företaget/idrottsföreningen men desto mer för egen vinnings skull.

 19. Martin Klepke

   /  november 19, 2011

  Hej! Den stora sorgen är Socialdemokraternas oförmåga att klart och tydligt ta ställning mot vinstuttag i skattefinansierad verksamhet. Denna självklarhet är till och med legio i många sedan länge borgerligt styrda länder. De olika partierna kan ha olika åsikter om en rad frågor men hålla ihop om det självklara att skatter ska gå till verksamheten och inte tas ut som vinst.
  Och här i Sverige kan (S) inte ens samsas kring detta basala.
  Läs gärna min artikel på Newsmill i går:
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/11/17/juholt-kan-inte-driva-tv-linjer-i-vinstfr-gan

 20. Martin, jag håller helt med dig. Jag har också själv skrivit om det flera gånger på bloggen. S har varit alldeles för otydliga och mesiga när det gäller vinst i välfärden. Tack för länken – bra skrivet!
  Skrev själv denna bloggpost (https://ilsemarie.wordpress.com/2011/11/16/nar-marknadsvardet-gar-fore-manniskovardet/) för några dagar sedan – där jag ger en släng åt precis den lamhet hos S som du skriver om. Jag hoppas verkligen på en förändring. Det borde vara en självklarhet!

 21. Håller helt med Ilse-Marie och tycker inte alls att hon är låg, som Morian påstår. Det är relevant vad man har för kontakter, var man umgås, vad man jobbar med och vem ens fru är samt vad hon har för sig. Ingen lever i ett socialt vacuum och alla påverkas vi av dem vi lever och umgås med.

  Tron på din, Jonas Morian, socialdemokratiska övertygelse, kastade jag överbord för flera år sen och då åkte din blogg bort från min bloggrulle. Man kan helt enkelt inte jobba som PR-gubbe åt ett av de stora vårdbolagen om man är en ideologiskt medveten socialdemokrat. Sådana ska man som sosse inte gynna, varken personligen eller politiskt, och har man gjort det var det dags för flera år sen att erkänna att det var ett gigantiskt misstag.

  Det är så ofantligt rent ousägligt tragiskt att idag se hur Socialdemokraterna numer står på barrikaderna och försvarar precis den politik som partiet en gång bildades för att bekämpa, för dess, även den gången, förödande konsekvenser för arbetare och vanliga löntagare.

 22. Jan A

   /  december 30, 2011

  Mycket intressant!

 1. Rasera förtroende för egen vinnings skull? | | Annarkia
 2. Utred Primegate samt Carema och Moderaterna – hur nära står de varandra? | Nemokrati
 3. Mer om vård och omsorg – arrogans och empatibrist… « reflektioner och speglingar II…
 4. Ännu mer om äldrevård, privatiseringsfundamentalism och dess effekter… « reflektioner och speglingar II…
 5. Moody’s vill tvinga EU införa Ekonomisk Diktatur | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: