Sjuka och gamla säljs till lägstbjudande

I dag skriver DN om hur landstingets öppenvårds psykiatri i sydöstra Stockholm ska privatiseras. Carema Hjärnhälsan AB ska ta över i mars och samtidigt ska personalstyrkan minskas från 207 anställda till ca 150. Bara 3 av 38 läkare har valt att följa med.

På Carema är man säkra på att ”patienterna inte kommer att bli lidande”.

Inger Lindberg som är en av de psykologer som slutar säger så här;

– Det känns hemskt att sluta. Relationen mellan patient och terapeut är otroligt viktig och för många kan det verkligen bli traumatiskt att byta terapeut. Patienterna kommer att bli lidande då Carema använder mycket tillfällig personal.

Carema ägs till största delen av riskkapitalbolaget 3i Group. Söker man runt i pressklipp om Carema kan man bland annat hitta följande artiklar; Carema brister på 25 punkter, Carema anmäls för bristande vård, Carema anklagas för avtalsbrott i Värmland, Kritik mot Caremas arbetsmetoder, Carema under lupp, Kritiken ledde till möte med anhöriga, Avtal med Carema kritiseras hårt….

Kanske kan de psykiskt sjuka, som nu har ”auktionerats bort” till Caremas psykvård, hoppas på att de snart vaknar upp ur mardrömmen och får veta att allt bara är ett ”konstverk”….

Mer…

I SvD kan man läsa om hur pensionärer på särskilda äldreboenden och sjukhem tvingas betala för katetrar och särskilda hjälpmedel som enligt lag ska vara gratis. Entreprenörerna försöker sno åt sig alla slantar de kan.

För några dagar sedan kom nyheten att 9 av 10 läkare i Stockholm varnar för konsekvenserna av Filippa Reinfeldts ”Vårdval Stockholm”. Patienter med stort vårdbehov missgynnas. Ett exempel är Rinkebys Vårdcentral – där har man nära nog halverat personalstyrkan för att få ekonomin att gå ihop.

Små droppar i privatiserings och utförsäljarhavet, men en del av ett mönster.

Vård och omsorg har blivit ett sätt för multinationella riskkapitalbolag att tjäna stora pengar – skattepengar.

De bjuder så lågt de kan, i ett fall erbjöd sig till exempel Carema att driva sex servicehus för noll kronor. Ärliga konkurrenter har snart ingen chans. De som får betala priset är inte ”bara” psykiskt sjuka, äldre och de med stort vårdbehov, även personalen får ta konsekvenserna med stress och försämrade avtal och arbetsförhållanden.

Kanske är det inte så konstigt att det ibland känns som om tiden går baklänges. Till den tiden då barn auktionerades bort på fattigauktioner. Det nya i dag är att även äldre och sjuka säljs till de som bjuder lägst… men, det är väl det som kallas framsteg, eller?

fattiga

*

Press om konststudenten som ”spelade” psyksjuk; DN1, DN2, DN3

Bloggat om psykiatrin; Peter Andersson

Mer Bloggtips; Annas Rosblogg om Val?, Queen of Light om Hemlöshet, In your face om Centerpartiet, Nemokrati om Schlingmann och kärnkraft, Organisk Intellektuell om Hotet mot demokratin, Motvallsbloggen om äldrebomben
*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

34 kommentarer

 1. Så bra skrivet!
  Du är vass!
  Och sann!

 2. Fille

   /  februari 9, 2009

  Din bloggtext synliggör en skrämmande och sann verklighet. Den som påstår att vi INTE är inne i ett välfärdspolitisk systemskifte just nu vet inte vad som händer.

  Att Alliansen och Reinfeldt fortfarande försöker vara ”bättre sossar än sossarna själva” i den välfärdspolitiska retoriken visar egentligen bara att de är medvetna om att de just nu driver en politik som saknar stöd hos svenska folket.

  Din bloggtext visar på glappet mellan Alliansens retorik och deras politik. Man kan bara hoppas att också väljarna på valdagen sett detta….

 3. Undrar om inte dom ”förbannade barnen” ändå hade det bättre förr i tiden då dom såldes…
  För då hade dom iaf ett värde…

 4. grattis alla ni svenssons som trodde ni åkte första klass och röstade mörkblått. Här ser ni båda sidorna på mynten som alliansen använder….

 5. Eva Olsson

   /  februari 10, 2009

  Du imponerar med allt material du samlat in. Efter att vi varit många som skrivit om det orättvisa med patientpeng läste jag någonstans att F.R. insett att vissa vårdcentraler och deras patienter skulle bli ojämlikt behandlade och därför skulle få en viss ekonomisk kompensation. Vet du hur det blev i verkligheten?
  Annars kan jag bara hålla med om att det är sorgligt att moderater säljer ut de patienter som behöver stor samhällelig vård och omsorg. Tidigare i historien har narkomaner sålts ut till privata behandlingshem. Jag anser att samhället först och främst borde ta hand om dem med störst behov och inte göra sig av med dem genom anbudsförfarande. Vi vet inte hur skattepengarna används. Ekonomisk insyn saknas genom att vården överlåtes på aktiebolag. Eftersom denna typ av vård inte sparar ett öre i skattemedel undrar jag om moderaternas egentliga skäl till Vårdval Stockholm är att man helt enkelt vill glömma och gömma undan vissa patientgrupper.

 6. m00ns skriver:
  Undrar om inte dom “förbannade barnen” ändå hade det bättre förr i tiden då dom såldes…
  För då hade dom iaf ett värde…

  Nix, de hade inget värde när de auktionerades ut. Min pappa auktionerades ut till lägstbjudande då han var fem år gammal, i mitten på tjugotalet, och mycket riktigt fick han inte äta sig mätt i sin första familj. Andra gången han auktionerades bort fick han det lite bättre, men det var till att jobba för brödet även där. När han blev några år äldre gick han ut i skogen och plockade björkris som han tillverkade björkvispar av, som han sedan sålde på torget och för pengarna köpte han sig bröd.

  Jag är glad att han hann dö innan man började auktionera ut gamlingarna igen.

 7. Kerstin*
  Om du sätter musen över “förbannade barnen” så länkar det till ett inlägg. Ang hur ”De utsatta förbannade barnen” har det idag. När bara 55 av 363 ”barn hem” (hvb-hem) uppfyller dom uppställda kriterierna. Barn som fängslas i hvb hem som visar sig vara värre än det h-vete dom kommer ifrån. Sen kommer nästa hjärnsläpp att sänka åldern på straffmyndighet. Så barnen ska åka i fängelse från 10 år. Mao Först tas dom från föräldrarna sätts i hem där dom blir utsatta för en det ena och än det andra för att slutligen hamna i fängelse……Kanske hade dom hellre tillverkat björk vispar.

 8. m00ns
  Och???

 9. Och vad Kerstin?
  Vad förstår du inte?
  Att ”ung j-vlarna har det sämre idag än dom hade för 80år sen är väl inte så svårt att förstå.
  Men du kanske tycker det är utveckling när barnen slipper göra björk vispar och istället hålls inlåsta och blir sexuellt ofredade?

 10. Wincent

   /  februari 10, 2009

  Och kommunen där äldre måste betala för sina katetrar är styrd av socialdemokrater. Det röda hyckleriet förnekar sig aldrig.

 11. Kerstin och moons,

  har ni missat verkligheten? Dagens Sverige och alliansregeringens maktfullkomlighet? De sänker skatten på vissa nivåer av inkomst och behålller den på de nivåer som behöver sänkning. De säljer ut vår offentliga service till vinstdrivande företag mot lägsta möjliga kostnad för stat och kommun, men vilken service som exakt erbjuds blundar man för.

  Resultatet som de skapar kan ni se ”runt knuten” i dagens Stockholm, där sopgubbarna har ställt in transporten. Stockholms Kommun har bestämt att teckna ett nytt avtal enligt ”lägsta kostnad”! Vilket på några distrikt betyder att det tidigare serviceföretaget blir utan uppgift. Deras mannar erbjuds ny anställning, till sämre villkor hos den nye entrepenören.Mera arbete och mindre i lön!

  Allt det här finns även inom barntillsyn, utbildning, sjuk- och äldrevård! Det är fel! Det strider mot den svenska traditionen! Det strider mot den svenska människans värdighet!

 12. Morfar Lasse
  Om du klev ur puppan du tycks leva i och läste mina inlägg istället för att fälla grundlösa kommentarer så skulle vi slippa såna här låg retorik.

  Vad du bygger din kommentar på förutom okunskap kan jag inte se. Vänligen läs på och återkom i ärendet. Gärna med en ursäkt.

 13. moons,

  självklart kan jag be om ursäkt. Även jag har släkt som sålts på 1910-talet. Det är historia idag!

  Det enda jag ville med mitt inlägg, var att återföra skrivandet ifrån historia till dagens Sverige och den utarmning av socialservice som pågår.

  Dagens titel är
  ”Sjuka och gamla säljs till lägstbjudande”.
  Det handlar om den enorma privatiserningen av vårdsektorn och övrig socialservice. Oftast säjs den ut enligt ”lägsta kostnad, men utan garanterat innehåll”. Det är den jag skriver om i mitt inlägg, inget annat.

 14. Vincent, vad menar du?
  Solna, Täby och Stockholm? Styrda av socialdemokrater? Moderater och borgerliga allianser snarare.

  Men, oavsett vilka som styr är det fel att auktionera bort sjuka och äldre till lägstbjudande riskkapitalbolag! Min oberoende åsikt!

 15. Morfar Lasse
  Din kommentar ”har ni missat verkligheten?” Blev så fel placerad den kunde bli. Försökt sen jag började blogga att påverka den sociala nedmonteringen. Skickat mail till varenda pajas med någon myndighets befattning. Tagit upp JO anmälningar där gamla och dementa fått klara sig utan någon hjälp alls. Driver en fråga ang nåt som för mig framstår som ett regelrätt lagbrott. Där beslut tagits utan källgranskning. Trots att det är jälla motigt ibland allra helst när ingen annan törs engagera sig så har jag inte gett upp än. För när jag och min envishet slutar så vem kommer då se till att dom psyksjuka slipper sitta i mörker? Vad det gäller sjukvård är jag också väl insatt eftersom jag blev överkörd av en smitare -91 och inkörd i ett träd -03.

  Att kommentarerna gled ifrån ämnet ”gamla” var en olyckshändelse men inte något som behöver innebära att det är fel att diskutera sånt som är rellaterat. Dock blir man ledsen när man läser att man missat något……

 16. Morfar Lasse
  Din kommentar “har ni missat verkligheten?” Blev så fel placerad den kunde bli. Försökt sen jag började blogga att påverka den sociala nedmonteringen. Skickat mail till varenda pajas med någon myndighets befattning. Tagit upp JO anmälningar där gamla och dementa fått klara sig utan någon hjälp alls. Driver en fråga ang nåt som för mig framstår som ett regelrätt lagbrott. Där beslut tagits utan källgranskning. Trots att det är jälla motigt ibland allra helst när ingen annan törs engagera sig så har jag inte gett upp än. För när jag och min envishet slutar så vem kommer då se till att dom psyksjuka slipper sitta i mörker? Vad det gäller sjukvård är jag också väl insatt eftersom jag blev överkörd av en smitare -91 och inkörd i ett träd -03.

  Att kommentarerna gled ifrån ämnet “gamla” var en olyckshändelse men inte något som behöver innebära att det är fel att diskutera sånt som är rellaterat. Dock blir man ledsen när man läser att man missat något……

  Ps den som läser badlands hyena förstår det med moderat-karamell.. om det inlägget kommer med.

 17. moons,

  nu gräver vi ner yxan och fortsätter vara eniga, så där som vi brukar. Jag vet att du är en kämpe och vet var skåpen borde stå.

 18. ett hjärta rött
  Bra min stånd punkt också är något fel spelar det ingen roll vem som är ansvarig det som spelar någon roll är att det åtgärdas. Sen om något beslut är fel så hjälper det aldrig att ta upp den andres fel och tro att det blir rätt då. Det enda man får är två fel.

 19. Sköterskan

   /  februari 10, 2009

  Som Sköterska i vården för psykiskt funktionshindrade har både vårdtagare och vårdgivare de senaste åren åkt bergochdalbana allt för att somliga ska tjäna pengar på dessa sjuka människor.Vi är både äldre och yngre i mitt arbetslag men vad vi har gemensamt är vår hängivenhet för att göra ett bra vårdarbete samt att det går aldrig att tjäna pengar på dessa sjuka människor och borde inte heller vara tillåtet att göra så.Jag ser sjuka som får sina mediciner utbytta mot billigare märken med andra effekter än det var tänkt att patienten skulle få från början.

  Effekter som ibland kräver en ny medicin för att stävja den mindre bra verkan i en medicin som egentligen inte var tänkt att patienten skulle drabbats av.Jag ser oroliga anhöriga människor till sjuka patienter som ibland förtvivlat söker svar på hur det ska gå och framförallt bli med deras vårdade anhöriga.Både dessa sjuka och anhöriga är extremt utlämnade till en vårdapparat i en krissituation i deras liv där det naturligtvis sker misstag men det görs allt för att undvika dessa misstag.Något vi som vårdarbetare däremot inte kan påverka är hur staten säljer ut våra kunskaper i detta land just nu i all form av vård.Det har tyvärr blivit legitimt med att när du är sjuk så ska man tjäna pengar på ditt sjukdomstillstånd.

  Jag bockar mitt huvud och funderar skamset ibland som den Svenska Sköterska jag nu är hur det kunde bli så här fel och undrar samtidigt varför ansvariga tydligen helt utan känsla för dessa sjuka människor inte insett konsekvenserna av ett fortsatt vårdande på detta vis.En vårdapparat där kunnigt folk tappar stinget och kvaliteten blir lidande där dessa redan försvinner både till Danmark och Norge i ren leda över låga löner samt nedrustningen i deras sätt att vårda.Jag är på min arbetsplats i morgon med och försöker ge allt för att dessa peroner i behov av vård ska få en fullständig hjälp , men tro mig på vartenda ord …..

  … Det går tyngre och tyngre vilket i slutänden kommer att få konsekvenser för alla i detta land angående vården om denna cirkus ska fortleva.För närvarande arbetande i Förenade Care med ständiga besparningskrav och en extremt tungrodd administrativ sida som stjäl rent för mycket tid där denna tid istället skulle använts till den vårdbehövande,något som jag tror övriga inom vården kan instämma i där jag sett och hört samma mönster i andra privata vårdföretag på min resa i denna vårdapparat.

  Lev väl läsare och var rädd om dig och håll dig frisk för den vård du kanske tror att du ska få mycket möjligt lär göra dig grymt besviken med tanke på hur det ser ut just nu.

 20. Jag länkar till detta inlägg under rubriken ”Här är kvinnan som i varje inlägg (nästan) pratar ideologi” på min blogg http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=29974

  Hälsningar
  Eva

 21. Det är synd att du bara tagit med de negativa exemplen när du räknar upp pressklipp om Carema. De positiva är nämligen avsevärt fler. Vår verksamhet i Värmland fick exempelvis ett massivt stöd av befolkningen där (se till exempel NWT 30 juni 2008 http://nwt.se/article57607.ece )och när landstinget beslutade att lägga ner de små sjukhus vi drev där blev det proteststormar i tidningarna (se till exempel Värmlands Folkblad 23 oktober 2008) http://www.vf.se/Arkiv/Asikter/Insandare/2008/Oktober/Vecka-43/27577.aspx.
  Vi får rosor av boende och anhöriga i våra äldreboenden (till exempel i Arbetarebladet Gävle den 26 september 2008) http://arbetarbladet.se/friaord/dagensros/1.140164 , en av våra vårdcentraler i Gävle har fått pris för att vi erbjuder så bra och effektiv vård för samhällets gemensamma medel http://www.skattebetalarna.se/Templates/News4.aspx?PageID=82d707dc-d3b5-4a09-88d3-f8dcc8ecaabe
  Vårt sjukhus i Simrishamn får beröm och stöd av befolkningen, som kan få huvuddelen av sin vård under samma tak med korta remiss- och beslutsvägar. Se Ystads Allehanda 30 mars 2007, http://www.ystadsallehanda.se/article/20070330/SIMRISHAMN/103300803

  Det kan inte förnekas att psykiatrin i Sverige idag betraktas som en vårdgren i kris, vilket betyder stort lidande för många människor. Det behövs förnyelse och nytänkande, köerna måste bli kortare genom att vi tar emot fler patientbesök, det behövs evidensbaserade behandlingsmetoder som bevisligen hjälper patienter att bli bättre. Allt detta har Carema Hjärnhälsan (www.hjarnhalsan.se) lyckats genomföra i sin uppskattade verksamhet i Lund i Skåne och det vill vi nu också erbjuda patienterna i sydöstra Stockholm.

 22. Alltså. Ingen på vänstersidan är förvånad. Men vi är grymt förbannade. På riktigt.

 1. Högerns Janusansikte « Nemokrati
 2. Det är du som ska ro « Ett hjärta RÖTT
 3. På spåret med “happenings” tycker Åsa Torstensson « Nemokrati
 4. Kultur för moderater « Ett hjärta RÖTT
 5. Att privatisera är stöld - men bara i Täby « Nemokrati
 6. I Sverige finns ingen korruption – bara vanligt mygel « Nemokrati
 7. Hur många jobb har skattesänkningarna alstrat? « Nemokrati
 8. Den neoliberala fundamentalismen knäcker ekonomin « Nemokrati
 9. De Nya Moderaterna och en Ny Demokrati « Nemokrati
 10. Anders Borgs ekonomiska laissez-faire – ren vidskepelse | Nemokrati
 11. När marknadsvärdet går före människovärdet « Ett hjärta RÖTT
 12. Tacomoderaterna « Politik och Media

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: