Tänkte inte på det, sa Borg o Bush

I dag meddelas det att regeringen är på väg att göra ännu en ”pudel”. Denna gång gäller det a-kassan. Avgiften ska sänkas och reglerna förenklas, tvärtemot vad man inledde sin regeringstid med.

Intrycket är att regeringens politik är lite av en experimentverkstad där man testar mer eller mindre galna skrivbordsprodukter. Det sorgliga är att det är vi – svenska folket – som agerar försökskaniner.

Reinfeldt och Borgs förebild tycks vara mannen från Sumpan i Lorry som alltid tvingades avsluta sina högtflygande planer med konstaterandet – ”tänkte inte på det”.

Det kanske är roligt i en TV-sketch, men när det omvandlas till praktiskt politik blir konsekvenserna för oss försökskaniner ofta förödande. Omkring en halv miljon människor har lämnat a-kassan. Nu går vi mot en lågkonjunktur.

oj då… tänkte inte på det…

Press; DN, SvD, AB

*

Nyliberalismens krasch

Lennart Pehrsson, New York för DN;

För Bush utgör krisen en bitter slutpunkt på hans åttaåriga presidenttid. Efter att länge och hänfört ha predikat marknadskrafternas välsignelse, förespråkat avregleringar och lägre skatter måste han nu orkestrera en kostsam räddningsaktion som innebär att staten tar en kontroll över finansmarknaderna i en omfattning som sannolikt aldrig tidigare skådats i USA.

Niklas Ekdahl, DN – Superbubblan;

I nöden prövas principerna. Administrationen i Washington, den fria marknadsekonomins förespråkare nummer ett, har tvingats till ingripanden som skulle få vänsterekonomer att rodna. Vinsterna var privata så länge lånefesten ångade på, men förlusterna socialiseras.

Man kan konstatera att både Bush, Borg och DN:s journalister nu tycks ha vaknat upp ur sitt nyliberala delirium…

Det är mycket man inte tänker på… eller hur grabbar?

P.S. Varför inte ta en titt på Robert Reich´s bloggpost – Why Wall Street is melting down, and what to do about it

Press:
DN; En traditionell kris, Finanskris bittert slut på Bush eran, Skepsis och kritik mor Bush paket

SvD; Bankerna riskerar allas välfärd

AB; Wall Street-kaptalismen över – tid för en ny epok

*

Slutligen…
Visst undrar man ibland om det man skriver på bloggen har någon betydelse. Uppenbarligen har det de´.. läs om mannen som inte fick jobb som lärare på grund av det han skrivit på sin blogg.

*
Bloggtips: Mona Sahlins svar på Resursbloggens brev, Alliansfritt Sverige om högerns syn på vänstern, Den osynliga patienten – Det har urartat, Ekonomifakta om Ekonomiska system, Lasses blogg om galenpannor, Kamferdroppar – Reclaim the demokrati, Eva-Lena om Reinfeldts regeringsförklaring

*

Andra bloggar om: , , , , , , ,
intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

33 kommentarer

  1. Inget nytt att borgerliga ekonomier + medier ”inser faktum” när dyrköpt insikt är det enda som kvarstår; det har hänt förr och kommer onekligen att hända igen, var så säker.. Borgarna sitter säkert vid rodret igen vid 2018 eller 2022.

  2. Skatt är Stöld

     /  september 21, 2008

    Bush har inte fört någon nyliberal politik? Vad har du/de fått det ifrån? Tvärtom, han har expanderat staten kraftigt. Fraser Institute, som rankar världens ekonomier efter hur ekonomisk fria de är, ger USA följande poäng:

    2000 8.6
    2001 8.2
    2002 8.1
    2003 8.0
    2004 8.1
    2005 8.1
    2006 8.0

    Den kris vi ser nu har inget med nyliberalism att göra. Det är centralbanken som reglerar räntorna. I en nyliberal värld skulle ränta bestämmas av utbud och efterfrågan, dvs efter sparvilja och lånevilja i ekonomin.

  3. Tony

     /  september 21, 2008

    Vad har statligt uppbackade banker som tvingas låna ut pengar till folk utan inkomster med nyliberalism att göra?

    Se: http://mises.org/story/3118

  4. St Just

     /  september 21, 2008

    Skattehataren SäS anser inte alliansregimen vara liberal och inte heller tycker han att Bush fört en nyliberal ekonomisk politik. Som ”bevis” skrapar han fram lite siffror från en obskyr nyliberal tankesmedja.

    I soluppgången ser slutligen SäS en ”nyliberal värld” där konsumenterna dansar runt i en frihetens ”utbud och efterfrågan”-schottis.

    Jisses!

    ilse-marie, Lorrymannens fantasiska uppfinningar störtdök alltid, dock fanns det alltid en viss logik i tankarna – något som fullständigt saknas i nyliberalismen.

  5. Chani

     /  september 21, 2008

    Precis! Det känns som den här krisens omfattning är till viss del en följd av en viss centralbanks oförmåga att höja räntorna i tid (helt av politiska skäl.) Det har lett till att ännu fler människor hunnit låna pengar de inte kan betala tillbaka, som i sin tur lett till de enorma kreditförluster som drabbat en del återförsäkrare på marknaden.
    Det verkar ju inte vara bankerna som givit lånen som är de största förlorarna utan de som handlat med risken (derivaten) kring skulderna. (Återförsäkrarna)

  6. Skatt är Stöld

     /  september 22, 2008

    Konstaterar att du inte har producerar något som motbevisar det jag har sagt, bara en massa varm luft.

    Fraser Institutes ekonomiska frihetsindex har används i hundratals forskningsartiklar, men om du inte gillar det så kan du tex. kolla USA:s federala budget. Bush har kraftigt ökat anslgen, såvål försvar som icke förvarsrelaterade utgifter.

  7. SäS:
    Jovisst, finge ni libertarianer och ”verkliga” nyliberaler, eller vad ni nu vill kalla er, som ni önskade skulle vi tillbaka till stenåldern. Ett modernt samhälle kräver nämligen en hel del administration, men det är kanske för mycket begärt att neanderthalare ska begripa den saken.

  8. Skatt är Stöld

     /  september 22, 2008

    ”I always cheer up immensely if an attack is particularly wounding because I think, well, if they attack one personally, it means they have not a single political argument left.”
    – Margaret Thatcher

  9. Lasse

     /  september 22, 2008

    Oj oj ett citat av Thatcher….det finns ju ingen som kan överglänsa den visdomen.

  10. St Just

     /  september 22, 2008

    Håller med dig Lasse, SäS har onekligen sina gudar; Thatcher, en nyliberal tankesmedja med bisarra teorier och USAs federala budget. Patetiskt och i dessa marknadskrafternas panikbrandskattning – löjeväckande.

  11. Gaspode

     /  september 22, 2008

    Ganska betecknande för vänstern detta. Världen förändras ständigt och det som var rätt för bara ett par år sedan måste idag förändras men inom rörelsen så är man blind för omvärlden och ett beslut som var bra för 20 år sedan är bra idag också, så det så.

    ”Same as it ever was”

  12. Fille

     /  september 22, 2008

    Om det någon gång, de senaste åren, är aktuellt att sjunga med i Blå tågets och Imperiets gamla slagdänga ”Staten och Kapitalet” är det just nu.

    Vad vi just nu bevittnar i USA är en nyliberal regim som vill ösa ut skattepengar till dem som orsakt finanskrisen. Snacka om snedvridande incitament. Roffarna belönas med miljard-dusörer av skattebetalarnas pengar, utan att i princip några som helst garantier utställs för att de skall få tillbaks något.

    Att statsmakten måste ingripa på detta sätt är ännu bara ett uttryck för att den nyliberala myten om ”fria marknader” är tom ideologiretorik.

    Alla är medvetna om att det just nu krävs någon form av statsingripande, men då bör detta ingripande rimligen utformas så att de som ställt till med eländet inte belönas. Här har den nobelpristagaren Joseph Stieglitz helt rätt (se Agenda igår, 2008-09-21).

    Storleken på det statsstöd som Bush finansminister vill ösa ut över baker och finansinstitut motsvara ungefär fem svenska statsbidgetar och överstiger hela den jättelika amerikanska försvarsbudgeten. Var det någon som sa att detta inte är en allvarlig kris för kapitalismen?

  13. klaskarlsson

     /  september 22, 2008

    ”Vad vi just nu bevittnar i USA är en nyliberal regim som vill ösa ut skattepengar till dem som orsakt finanskrisen. Snacka om snedvridande incitament. Roffarna belönas med miljard-dusörer av skattebetalarnas pengar, utan att i princip några som helst garantier utställs för att de skall få tillbaks något.”

    Snälla – även om man inte gillar USA, och vet att Usa traditionellt har varit och är ett liberalt sinnat land i många avseenden – blanda inte ihop det med den nykonservativa vågen som har blåst de senaste 10 åren där !!

    Om man tycker det är liberalt att statne går in och köper upp stora finansinstitut, samt att skatterna höjs för att finansiera krig i fjärran länder – då har man nog inte fattat vad liberalismen står för !

    Även om SäS åsikter är ännu mer högerliberala än änns den mest liberala amerikanska regeringen så är inte det poängen !

    Och nej – det finansiella äventyret slutade inte lyckligt nu heller – och jag tror definitivt inte på att lämna marknaden vind för våg – det låter bra i teorin, men alltför många människor är alltför giriga och obetänksamma för att det skall funka i praktiken.

    Det förstås – en statlig överhet – driven av maktgalna pampar om än ”demokratiskt” valda är minst lika illa om inte värre. Sådant har störtat hela nationer – inte bara ett par finansinstitut….

    /K

  14. Fille

     /  september 22, 2008

    klas jag noterar dina försök till äreräddning av nyliberalismen. Kan bara säga: keep on trying! 🙂

  15. St Just

     /  september 22, 2008

    Instämmer till fullo Fille, idag är det bråda dagar för dem som vill rädda nyliberalismens skamfilade heder.

    Det är ju typiskt att klaskarlsson i nyliberal anda föraktar parlamentarismen – våra folkvalda kallas ”maktgalna pampar” (sic). Frågan som de aldrig kan svara på infinner sig – vad ska ni med den rösträtt vi andra försvarar till?

  16. Gina

     /  september 22, 2008

    Många pudlar blir det..
    för att återanvända ett annat känt citat 😉

  17. Gaspode

     /  september 22, 2008

    St Just

    ”Frågan som de aldrig kan svara på infinner sig – vad ska ni med den rösträtt vi andra försvarar till?” skrev du.

    Visst vore det väl bättre om man permanentade en vänsterregering istället. Så skulle vi slippa det här eländet som borgarna ställer till med. Varför skall vi ha fri rösträtt när det bara blir så här fel varje gång det inte sitter en vänsterregering?

  18. Voogi

     /  september 22, 2008

    I diverse bloggkommentatorers ögon kan en genuint liberal politik definitionsmässigt aldrig bli fel. Så länge något fungerar hjälpligt, så applåderar man, men när det skiter sig, då flyr man som morgondimman för solens strålar.

    Eller jag kanske har fel? Kan då inte någon av de insiktsfulla liberalerna peka på ett land där en äkta liberal politik förs. Det landet borde ju vara rena paradiset.

    Kom igen nu, liberaler, led mig ur min okunnighet.

  19. Voogi

     /  september 22, 2008

    Det är naivt att försöka skyffla över någon väsentlig del av skulden till kraschen på Feds räntepolitik.

    Finanskarusellerna snurrar oavsett centralbankernas räntepolitik, som mer påverkar den reala ekonomin, dvs den allmänna konjunkturen.

    Det finns inga självregleringar i finanssektorn; där gäller det att springa fortast, ha de nyaste idéerna, och skyffla risken vidare.

    Alla vet att kraschen kommer och det gäller bara att inte bli sittande med Svarte Petter. Den här gången blev det en hiskeligt massa Pettrar, så statens assistans blev nödvändig. Långnäsa åt skattebetalarna, men det mesta är glömt och förlåtet om 5-7 år när den nya valpkullen kommer med nya idéer. Som givetvis inte alls är så korkade och riskfyllda som de som förorsakade kraschen 2008.

    Så kommer karusellerna igång igen och alla mungipor åker upp.

    Livet är härligt! I varje fall för de flesta och för det mesta. Ooops, förlåt, det där lät som en liberal slagdänga.

  20. Johan F

     /  september 22, 2008

    Voogi;

    Det finns inget land idag som kommer i närhetn av att vara ett sk nattväktarstat. Sen vet jag inte vad du menar med att ett liberalt samhälle skulle vara rena paradiset? Det tror jag inte att det är någon som påstår. Vad det däremot garanterar är att alla får leva sitt liv för sin egen skull utan tvång. Däremot innebär det också ett ansvar för sitt eget liv.

    ”Så länge något fungerar hjälpligt, så applåderar man, men när det skiter sig, då flyr man som morgondimman för solens strålar.”

    jag förstår inte riktigt vad du menar med detta. Om det är en hänvisning till vad som händer i USA med staten som räddar finansbolag så kan man väl bara säga att det inte är en liberal politik. Jag har aldrig försvarat det och kommer inte att försvara det.

  21. Voogi

     /  september 22, 2008

    Johan: ja, jag avsåg USA. Det är många liberaler som, kanske i brist på bättre alternativ, hänvisade till de liberala friheterna i USA, The Land of Liberty and Opportunity, och nu flyr i parti och minut idémässigt.

    Du försvarar inte och kommer aldrig att försvara den federala räddningsaktionen. Vad hade du gjort om du fick styra USA? Och vad hade konsekvenserna blivit?

    Nu skall jag ta mig en funderare på: ”Vad det däremot garanterar är att alla får leva sitt liv för sin egen skull utan tvång. Däremot innebär det också ett ansvar för sitt eget liv.” Jag förstår orden, men inte hur det renodlat skulle kunna genomföras i ett någorlunda modernt samhälle (och då räknar jag det antika Grekland dit).

  22. St Just

     /  september 22, 2008

    Tack och lov så finns det inget land idag som kommer i närheten av att kunna definieras som nyliberalens våta dröm; nattväktarstaten (smaka bara på det vidriga ordet; natt-väktar-staten).

    Nylibralerna flyr nu i klasar från varje anknytning till de stater, regimer och regeringar praktiserat de liberala ekonomiska doktrinerna som när de nu havererar kräver gigantiska blodtransfussioner för att inte hela marknadsekonomin ska gå under.

    Flykten går in i utopier och drömvärldar och de olika tankesmedjorna kommer garanterat att splittras med långa sekteristiska gräl om vilken som är mest nyliberal – libertin eller neocon – whatever.

    Tills dess kanske de kan nöja sig med de existerande Kina och Ryssland – med gott om nattväktare, hårda statsapparater, begränsat med folkvalda representanter och parlament och en hämningslös kapitalism utan trilskande fackföreningar.

  23. Johan F

     /  september 22, 2008

    StJust; Varför kommer du dragandes med Kina och Ryssland hela tiden? De har väl inget med liberala samhällen att göra? Det är ju båda två exempel på kommunismens misslyckanden. Fakta visar väl att marknadsekonomi funkar bättre än Kommunism?

    ”nattväktarstaten (smaka bara på det vidriga ordet; natt-väktar-staten).”

    Ja fy fan, att ha en stat som skyddar dig från tvång ,det är en rktig mardröm!!! 🙂

    Voogi; Bra fråga du! Jag har nog ingen aning om vad jag skulle gjorti USA :-D….men jag har svårt för giriga direktörer som plockar ut miljon/miljardvinster kör skiten i botten och sen får folket betala notan.

  24. Patrik Johansson

     /  september 22, 2008

    Johan F: Varför är det så? Varför försvara någonting så dött och livlöst som nyliberalismen? Frihet ska inte blandas ihop med en nattväktarstat.

    Jag gillar inte heller det ordet. Det innebär ett övervakningssamhälle där de som har pengar köper sig sin frihet.

    Alla andra får kravla sig fram på samhällets botten, levande på de allmosor de framgångsrika och lyckliga kan tänkas slänga till dem. Möjligen förbjuds tiggeri i städerna så samhällets olycksbarn får leva i kåkstäder. I latinamerika tordes det finnas en hel del sådana.

    En nattväktarstat innebär inget socialt skyddsnät för den som inte kan betala för det. Polisen övervakar så att fattighjonen inte stör eller rånar de rika. De rika skapar ”gated communities”.

    Staten behövs, för staten är vi, det svenska folket. Det är våran gemenskap och ansvar. Tyvärr är finns det folk som inte förstår detta och attackerar vårat gemensama i ideologisk fanatism.

  25. St Just

     /  september 22, 2008

    Om Johan F har det svårt med giriga dirrar som agerar så gräsligt som han beskriver, är det ju bara en illustration till hur marknadskrafterna opererar, Johan F målar bara effekterna av de egna nyliberala teorierna.
    Lägger vi till hans nattväktare som smyger runt i den kyliga natten och nitiska FRA-agenter, känner nog alla sig trygga och fria:)

  26. Johan F

     /  september 23, 2008

    Patrik:

    Nu är jag ingen anhängare av nattväktarstaten så blir kanske lite konstigt för mig att försvara den.

    men Nattväktarstaten har inget med övervakningssamhälle där de rika kan köpa sig frihet. Det är precis det motsatta. Vad den gör (i teorin) är att garantera varjen individs firhet från tvång.

    ”Staten behövs, för staten är vi, det svenska folket. Det är våran gemenskap och ansvar. ”

    Var kommer detta ansvar ifrån? Vem har haft rätt att lägga det på mig?

  27. Att jag försvarar nyliberalismen har ni nog fått om bakfoten, själv räknar jag mer mig som en socialliberal – vilket inte brukar ses med milda ögon av libertianer 🙂

    Och kan man annat än att förakta dagens demokrati ? Vänstern brukar ju susa ut i utsvävningar om att den och den är köpt, eller han och han agerar i eget intresse osv.

    Sen när kommunalpolitiker åker på studieresor med hela familjen till Thailand, direktörerna kvitterar utt 100 tals millar i ”bonusar” innan företaget kursar, eller pamparna går på nattklubb för skattebetalarnas pengar – det är ju same same.
    Mitt förtroende till ”parlamentarismen” är inte 100% – särskilt när de s.k. ”folkvalda” skall bestämma såpass mycket över oss individer. Häri ligger ju lite av den liberala andan också: Staten skall vara till för folket – inte tvärtom !

    Hitills i de socialistiska ”experimenten” visar det ju sig gång på gång att makt korrumperar. Och att de ”folkvalda” – eller för den delen revolutionärt tillsatta – mer ser till sig och sina närmaste än folket som helhet -allt i den ”sanna rättvisans” namn…

    Demokrati – ja !
    Men toppstyrning för sakens skull – nej !
    Sedan finns det en hel del saker som jag anser bör skötas av staten, och regleras av lagar och regler osv – så jag är inte en libertan/nyliberal på det sättet….

    /K

  28. St Just

     /  september 23, 2008

    När en liberal (ny-, nedan- eller social-) ska försvara sin trohet till parlamentarismen blir det hycklande – Han (Klas) uttalar sitt förakt för demokratin, anklagar de folkvalda för att vara pampar, bedragare, maktgalna, toppstyrare (ja, det låter nästan som om harangerna kom från en nationalpopulistisk sd-politiker). Samtidigt vill ha bli trodd på sina bedyranden om att han är för demokrati.

    Jag hör bara någon som inte vill kännas vid att parlamentarism betyder att folket tillsätter sina valda representanter för att lagstifta, besluta och bygga vårt gemensamma samhälle.

    Det är de olika liberala grupperingarna som inte är demokratiskt eller parlamentariskt trovärdiga.

  29. Johan F

     /  september 23, 2008

    StJust förtroende för politikerna är rörande.

    Vad är det då som är fel idag? Det är ju bara de folkvalda som bygger samhället.

  30. St Just

     /  september 23, 2008

    Liberaler av olika schatteringar (vilken undergrupp Johan F tillhör är okänt) begriper inte parlamentarismens och den allmänna rösträttens kärna, sålunda är man istället bara spydiga mot de folkvalda.

    Min förhoppning är naturligtvis att nästa parlament innhåller fler representanter som ser till arbetarnas och de fattigas intressen och att liberalerna förlorar rejält. Då kan parlamentet börja riva upp de beslut som bara gynnat de rika och deras spekulationsekonomi.

    Liberalen vill ju helst att inga beslut förutom när det gäller polis, militär, domstolar samt övervakning av medborgarna ska tas av ett parlament. För det behövs nu ingen rösträtt, bara en nödtorftigt maskerad marknadsdiktatur (kanske som i Kina och Ryssland).

  31. Skatt är Stöld

     /  september 24, 2008

    HOW TO CREATE A CRISIS:
    As usual everybody blame markets and call for regulation when there is a financial crisis. But in Dagens Industri today (in Swedish, subscribers only), I remind the readers of some milestones in the pre-history of the crisis:

    1933: As part of the New Deal, investment banks are stopped from also acting as commercial banks (which would have given them bank deposits and more stability).

    1938: As part of the New Deal, President Roosevelt creates the mortgage association Fannie Mae and in 1970 Congress creates Freddie Mac. With their implicit government guarantees they can offer cheaper loans and expand until they dominate the American mortgage market.

    1989: The American government decides to step in and pay for the savings and loan crisis, which sets a precedent: If you take too big risks with mortgage loans, the government will save you.

    1995: The Community Reinvestment Act is revised so that banks and thrifts are stopped from targeting the wealthy, and are forced to give home loans to low- and moderate income-households as well. In return they are allowed to re-package and sell those subprime risks to others, which Bear Sterns pioneers in 1997.

    2001-2003: Instead of letting the market get rid of bad businesses and loans after the dot com bubble and 9/11, the Fed reduces its rate from 6.5% to 1%. There is only a mild recession, but at the cost of a dramatic expansion of the money supply, that creates a real estate bubble.
    Länk

  32. St Just

     /  september 24, 2008

    SäS kanske skulle försöka försöka tänka själv istället för att skicka in avskrifter från den Timbrofinansierade extremisten Norbergs overheads (oöversatt och osammanhängande).

    För övrigt är Norbergs alster bara ett tydligt exempel på hur dessa de oreglerade marknadskrafternas förespråkare, vars ekonomiska praktik (delvis) ligger bakom den nuvarande finanskrisen – åter försöker skära pipor i vassen.

    I USA går dessa nu fram med krav på ytterligare krav på att låta marknaden helt fritt löpa amok. Underhuggaren Norberg gör givetvis detsamma och skyller på de folkvalda och det offentliga – det hela påminner onekligen om när tjuven ropar ”Ta fast tjuven”.

  1. Återigen en “pudel” i borgarnas kenneln « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar