Samma hjärnor, nya tankar

Gårdagskvällens Agenda tog upp finanskrisen. Nobelpristagaren Josef E. Stiglitz sammanfattade krisen så här;

Samma hjärnor som drev oss in i krisen ska hjälpa oss ur den. Är det inte vansinnigt?
…..
Under 25 års tid, sen Reagan och Thatcher, har mantrat varit – att slopa allt vad regleringar heter. Ni är lite inne på det i Sverige. ”Låt den fria marknaden köra på” är budskapet. Och visst körde marknaden på – och körde över USA:s skattebetalare.

(Let the free market rip. And they ripped – they ripped off the american taxpayers)

Den laglösa kapitalismens verkningar är tydliga. Vinsterna privatiseras medan förlusterna socialiseras.

En gång i tiden ville Anders Borg varken ha ”någon riksdag eller demokrati”. Han ville att alla skulle få göra ”exakt vad de själva vill”. Inga regler och begränsningar skulle finnas i samhället. I gårdagkvällens Agenda, där även Borg var gäst, var tonläget ett helt annat. Numera anser denna man (Sveriges finansminister) att vi ska hålla banker i ”herrans tukt och förmaning”.

Grabben tycks ha växt upp, och är i alla fall inte lika naivt nyliberal som den gången han uppträdde hos Aschberg. I alla fall inte på ytan.

Men kanske är grundinställningen ändå nästan den samma – han tror sig nämligen fortfarande ha alla svaren. Hans beräkningar av hur ekonomin ska fungera är noggrant uträknade och uppspaltade. Hans slutsats och enkla doktrin tycks numera vara – människor är lata. För att minska arbetslöshet och sjukskrivningar finns enbart en metod – piskan.

I regeringens politik och i Anders Borgs budget finns ett enda svar för att hantera konjunkturnedgången – större skillnad mellan de som jobbar och de som inte jobbar minskar arbetslösheten och får fler att ”välja” jobb istället för ”bidrag”.

Hur endimensionell hans uträkningar är ser vi idag. Konjunkturen vänder, arbetslösheten stiger, tillväxten minskar. Det verkliga ”utanförskapet” ökar när tusentals människor under de närmaste åren beräknas kastas ut från sjukförsäkringen, när sjuka och arbetsskadade sorteras ut från sina arbetsplatser. Klyftorna ökar, tryggheten minskar. Inga jobbavdrag i världen tycks kunna ändra på detta faktum.

Det blir allt tydligare att regeringens politik är fullständigt verkningslös.

Allt har inte gått enligt planerna. Piskor gör inte att fler får jobb eller att sjuka blir friskare. Återställarna och alla regeringens ”gåvor”, som en efter en basunerats ut på regeringens nya klotterplank (DN debatt) under de senaste veckorna, är lika tomma och innehållslösa som Anders Borgs enda metod mot lågkonjunkturen – jobbskatteavdraget.

Det finns helt enkelt andra orsaker och förklaringar till arbetslöshet och ohälsa än lathet och ”bidragsfusk”. Kanske det återigen börjar bli dags för Anders Borg att ta sig en ordentlig funderare…

*

Press;

Kommunalarbetaren – Sjuka får sparken

DN; Vänsterkritik mot budgeten, Högavlönade får mest, Debatt, Ragnar Roos, Budgetdebatt i riksdagen, Sysselsättningspolitiken…, Barbro Hedvall, Finansieringsavgift kostar..., Höststorm över ekonomin, Tung demokrat kritisk till räddningsplanen, Skepsis och kritik mot Bush paket, stockholmsbörsen faller

SvD; Borg går promenaden, Så påverkas du av budgeten,

AB; Borgs promenad…, Ledare – Rika barn läka bäst

*

Bloggtips: Kulturbloggen om budgeten, Kvinnotankar om Försäkringskassan, Vänstra stranden om stöld och egendom, Simone om SD, Sjölander om FRA, Alliansfritt Sverige om a-kassan

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,
intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Skatt är Stöld

   /  september 22, 2008

  Jag har iaf. inget övers för anarkism eller anarkokapitalism(vilket verkar vara det Borg förespråkar i TV-inslaget). Jag skulle föredra sossarnas politik framför anarki. Liberaler vill att staten ska skydda individens rätt till liv, frihet och egendom

  Milton Friedman var monetarist och han förespråkade fractional reserve banking, vilket är anledningen till att vi får de återkommande kriserna. Om man kan pumpa ekonomin full med krediter (utan täckning) så uppstår obalanser och förr eller senare så får man en krasch.

  De flesta nyliberaler tillhör dock den österrikiska skolan och de vill avskaffa centralbanken och den planekonomiska räntepolitiken. De vill att räntan ska sättas efter utbud/efterfrågan. Då kan det inte strömma ut en massa krediter utan täckning.

 2. Voogi

   /  september 22, 2008

  Ilsemarie; du skriver:

  ”Kanske det återigen börjar bli dags för Anders Borg att ta sig en ordentlig funderare…”

  Har jag missat något? Ordet ”återigen” tyder på att han skulle ha gjort det förut. När då?

 3. St Just

   /  september 22, 2008

  ilsemarie, det var bra att nobelpristagaren Josef E. Stiglitz tilläts kommentera den laglösa kapitalismens kris, annars är det påtagligt hur borgerligheten styr media och vad som får sägas..

  Jag instämmer i Maria-Pia Boëthius insiktsfulla kommentar:

  ”Är det någon som sett en under vår tids oliktänkande, en socialist, en vänsterfeminist, en anarkosyndikalist eller vänsterekonom intervjuad om finanskraschen? Ens i public service? Naomi Klein? Noam Chomsky? Attac? En hel tankevärld, som oavbrutet motsatt sig avreglerad dårkapitalism, existerar inte i de svenska mainstream-medierna.”

 4. Voogi, om du läser hela bloggposten så borde du förstå vad jag menar. Om det inte är så att man inte kan lita på vad Borg säger förstås…. 😉

  Från att ha sagt att han varken vill ha ”riksdag eller demokrati” och att alla ska få göra exakt vad de vill (på 90-talet på besök hos Aschberg – se klipp) till att ”bankerna borde hållas i en herrans tukt och förmaning” i söndagens Agenda. Från laglöshet till stränga regler.

 5. Hmmm… – Om den globala finanskrisens slutliga LÖSNING – finns det mera om här.

 6. Voogi

   /  september 23, 2008

  Ilsemarie;

  Förlåt, men jag trodde inte att jag behövde påpeka att jag menade kommentar 3 ironiskt.

  Jag ifrågasatte inte ditt blogginlägg utan om Anders Borg verkligen tagit sig någon ordentlig funderare. Någonsin. Annat än på makroekonomisk sifferstatistik.

  AB:s styrka ligger inte i att ha rätt i sak efter moget övervägande utan i att han skjuter först och vilt från höften i den klara förvissningen att om han låter kunnig och övertygande nog, så hinner han avlossa tillräckligt många skott för att några skall träffa innan motståndaren ens fått tid att tänka efter och höja vapnet (=rösten). Det var så det gick till i Vilda Västern, men det är inte värdigt ett modernt samhälle med ett socialt ansvar och samvete.

  Nej, jag tillhör inte AB:s fan club.

 7. Gaspode

   /  september 23, 2008

  Problemet är väl snarare att Borg är för kompetent för den svenska politiken. Har för stor kunskap om nationalekonomi. För stor förståelse för att den enda som är konstant är förändringen.

  Detta är svårt att greppa för betongvänstern som är av åsikten att ingenting någonsin förändras och där mångårigt medlemskap i partiet är den bästa meriten för en tung post.

 8. St Just

   /  september 23, 2008

  Har ni tänkt på hur bra den centrala punkten i Namin Kleins studie Chockdoktrinen, belyser hur nyliberalismen använt sig av omskakande händelser från naturkatastrofer till krigssituationer för att genomdriva sina extrema ekonomiska program. De är de på gång igen i finanskrisens spår – det borde vara tvärtom – förhoppningsvis kan miljoner amerikanare säga: de miljarder som Bush tänker skänka till företagen borde användas direkt till de som drivits ut i fattigdom, för en fri sjukvård, för bostäder … varför inte ta över bank- och finanssektorn, rensa ut spekulanterna och börja använda pengarna i nyttiga, skapande offentliga projekt.

  Det är viktigt att tala, protestera och ingripa – i USA som i Sverige – det finns inget ödesbestämt att svindlarna i bank- och finansvärlden ska gå skadeslösa och vi betala – det går att göra precis tvärtom – låt de som spekulerat betala. Inte en dollar, krona eller Euro till att lösa svindlarna från deras förkastliga verksamhet

 9. Får Anders Borg ytterligare 25 år på sig, fått känna på lite sjukdomar och ser den hotande ålderdomen i ögonen, kanske han utvecklas lite till – vem vet. Gamle Jarl Hjalmarsson blev riktigt mänsklig efter att han avgått som partiordförande för högern – började visa medkänsla med folk, interner ex.
  Det är ju bara olyckligt att man satt Borg att styra landet innan han blivit torr bakom öronen.

 10. Voogi, det är inte alltid man ser skillnaden. Många av de ”ärliga” kommentarerna låter som ironi i mina öron Ibland vet man inte vad man ska tro 😉

  Håller helt med dig St Just!

 1. Gamla byggnader viktigare än levande kultur för högern | Kulturbloggen
 2. Alliansupproret » Ni som har det svårt ge inte upp besök SALO Blogging

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: