Tro inte på politikerna, sa Fredrik

– Välfärdsstaten är omöjlig som konstruktion

Fredrik Reinfeldt 1993 i en TV intervju om boken Det sovande folket.

I boken förklarade Fredrik Reinfeldt, numera Sveriges statsminister, hela svenska folket vara “mentalt handikappade”, och beskriver en ung man som dör…

…välfärdsdöden – 2000-talets farligaste och dödligaste epidemi

Nyligen visade en undersökning (av SKL) att uppemot 90 procent av svenskarna är villiga att finansiera en bättre välfärd med höjda skatter. Vi vill bevara och förbättra vår solidariskt finansierade välfärd.

Fredrik Reinfedlt och Moderaterna insåg till slut sanningen. För att vinna makten och behålla den måste de ljuga. Sedan några år tillbaka har Fredrik och hans ”nya Moderater” ägnat sig åt att besöka ”verkligheten” och hylla den svenska modellen och den svenska välfärden. Välfärdshataren Fredrik Reinfeldt har blivit en ”välfärdskramare” – i alla fall i retoriken.

Men, den nya uppdaterade retoriken stämmer inte med den politik som det ”nya arbetarpartiet Moderaterna” nu genomför.

Välfärden slaktas, sjukförsäkringen likaså. Vården, skolan och omsorgen slumpas bort till privata intressen. Vinstmaximering är den nya ledstjärnan. Sjuka utan ekonomiska resurser hänvisas till socialbidrag och de som har råd köper sina privata sjukförsäkringar och använder sig av de nya gräddfilerna i vården.

Så ser den Moderata välfärden ut – i verkligheten.

Opinionssiffrorna har ända sedan valet talat sitt tydliga språk. Svenska folket vill ha en annan politik.

Den 28 mars skrev regeringen i sin DN debatt artikel:

Sedan vi tillträdde har alliansregeringen genomfört en rad reformer som syftar till att minska utanförskapet, att skapa utrymme för mer välfärd….

Kanske är det som Fredrik säger i filmsnutten från 1993 sant – tro inte på politikerna!

…åtminstone inte på vissa av dem 😉

*

P.S. Som ni kanske har märkt har jag trappat ned på mitt bloggande de senaste veckorna. Sommaren är här och just nu finns det mycket annat som lockar. Min blogg finns dock kvar, hur mycket bloggande det blir under sommarmånaderna återstår att se. Jag tar det som det kommer…

Vill passa på att tacka för alla kloka kommentarer som droppar in. Alla ni som kommenterar är guld värda. Tack för att ni finns!

Till min senaste bloggpost (Sjukförsäkringen slaktas) fick jag denna kommentar av ”Maria Lind”. Den är mycket informativ och jag tycker den är värd att publiceras som en egen bloggpost. Läs och lär! –

Vill nämna att hela resonemanget som ledande myndigheter fr a nuvarande och även förra regeringen fört kring sjukskrivningarna inte baseras på reella fakta utan är ofta grundlösa påståenden utifrån den politik som är för handen just då.

De redovisar aldrig reelll statistik från SCB eller Eurostat eller liknande tex.

Idag är 50% av dem, som uppbär sjukersättning 55-64 år, 30% är 60 -64 år!
I de flesta andra länder i EU är större delen av denna åldersgrupp redan pensionerad – eller har aldrig varit i arbete (hemmafruar är relativt vanligt på kontinenten).
Siffror mellan Sverige och andra länder är således inte jämförbara i det här avseendet.

I nästan alla andra EU-länder är förvärvsfrekvensen hos kvinnor generellt mycket lägre än hos män, i Italien är det ca 40% av alla vuxna kvinnor som förvärvsarbetar (mot ca 75% i Sverige) och i en del länder ännu lägre. Dessa kan då rimligtvis inte bli sjukskrivna från arbetet. Dessutom är pensionsåldern lägre i de flesta övriga EU-länderna, i Italien 55-60 år och i de flesta andra 60 år.

Sverige lär ha den högsta sysselsättningsfrekvensen i Europa totalt sett. V g se http://www.forsakringskassan.se.

Hel “jakten” på de sjukskrivna, “utanförskapsplacerade” människor har utgått från helt felaktiga premisser.

Det verkar tex osannnolikt att de äldre medelålders italienarna med sin låga pensionsålder (som de kämpar för att behålla just nu) skulle anse att de befinner sig i ett utanförskap. Dessutom har de de den längsta medellivslängden i Europa.

(För övrigt har medellivslängden i Sverige ökat 1 år på 30 år, medan andelen “friska år” däremot minskat (!) med 2 år. Vi blir alltså något lite äldre men också sjukare.)

Den föreslagna ändringen i sjukförsäkringen är i alla fall inte baserad på statistisk, medicinsk, geografisk eller ens ekonomisk vetenskap! Kort sagt, katastrofalt, okunnigt och obegåvat!

*

Till sist önskar jag alla en riktigt skön sommar!

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. applåd till dig Ilse-Marie… Skulle vara kul med en förklaring till det uttalandet…. Tro inte på en politiker …hihihi Maria Linds ord borde vara av intresse för alla statistik nördar….. Ha en trevlig sommar

 2. Bra bloggat som vanligt..önskar dig en trevlig sommar. Kram!

 3. mikael

   /  juni 11, 2008

  Jag tycker FR inte alls behöver skämmas för detta uttalande. Naturligtvis är välfärdsstaten en illusion. Om ingen jobbar finns ju inga pengar att ge till ”de svaga”eller lata som jag föredrar att kalla dem.

  Och ditt tal om att man inte ska sälja ut skolor och vårdinrättningar till privata företag är inget annat än ideologisk. Det viktiga är väl inte vem som äger företaget, utan vilket resultat verksamheten medför för samhället i stort? Om patienterna får bättre vård, eleverna bättre utbildning, gamlingarna bättre omsorg så var det väl bra att sälja ut? Om sjuksköterskorna får bättre lön, om lärarna får drägligare arbetsförhållanden och högre status, var det inte bra att sälja ut då?

  Gissar att det du egentligen stör dig på är att nån driven människa tjänar pengar på något som också är till gagn för samhället. Så gör som många sossar gjorde i valet, släpp sargen och kom in i verkligheten.

 4. Vi statisktiknördar tycker att det som citeras är selektivt dravel.
  1. Att 50% av de som uppbär sjukersättning är i åldrarna 55-64 år innebär att resterande 50% är yngre vilket är skrämmande. Unga människor som systematiskt sopats under mattan för att frisera socialdemokratisk jobbstatistik.

  I riksdagsdebatten idag citerades Aftonbladets artikel om en kille som 23 år gammal blev sjukpensionär i det ”gamla systemet”. Idag är han 27 och jobbar igen sedan ett år. Hans liv har, enligt honom själv, fått mening igen. Det enda förvånande i historien är det faktum att Aftonbladet skrev artikeln.

  2. Att folk lever ett år längre men har två färre friska år är ett tydligt tecken på vad som är fel, och det är inte alls vad Maria Lind tror. Det sambandet kan nästan bara uppstå om man tar friska människor in i skaran sjukpensionärer. Föreslå gärna andra förklaringar!

 5. Men självklart ska du ta så ledigt du vill. Bloggossfären finns av allt att dömma kvar i höst, och man ska inte ängslas att bli bortglömd. Vi är – som SKL uppmärksammat – rätt många som har röda hjärtan. Sen lät sig många duperas – och det kan man kanske vara bitter öveer. Men hej o hå. Nu är det som det är – och om vi bara håller ut och hjälps åt ska vi nog lyckas påminna alla och varandra om villka de egentligen är – Högern

  Ha nu en riktig skön sommar. Ät hallon och vad annat du tycker om! Kram!

 6. Tonie

   /  juni 12, 2008

  Mikael skrev ”Om patienterna får bättre vård, eleverna bättre utbildning, gamlingarna bättre omsorg så var det väl bra att sälja ut? Om sjuksköterskorna får bättre lön, om lärarna får drägligare arbetsförhållanden och högre status, var det inte bra att sälja ut då?”

  Problemet är väl det första ordet: OM

  Eftersom den ena sidan inte vill privatisera av ideologiska skäl och den andra vill det av minst lika ideologiska skäl så blundar bägge sidor för svaret på Mikaels fråga i de enskilda fallen, man blundar ju faktiskt för att det ens går att ställa en fråga.
  Skall man se det ur ett vänsterperspektiv så leder ju den borgerliga ideologin att statlig verksamhet per definition är av ondo när den kan ersättas av privata alternativ till att offentlig verksamhet direkt motarbetas eller i alla fall utkonkurreras på ojämlika villkor.
  Ur ett borgerligt perspektiv ser det ju naturligtvis annorlunda ut, där brukar man ju klaga på raka motsatsen.

 7. Vården, välfärden och skattesystemt kan alltid anses fungera bra så länge som socialdemokratiska statsministrar inte behöver köa för höftledsoperationer, så länge det är riktigt, riktigt många som lever på bidrag och så länge man fortlöpande straffar de som jobbar hårdast och lyckas bäst.

  Om sen nägra tusen andra får vänta ett par månader på sina operationer spelar ingen roll. Det viktiga är att ingen tjänar pengar på vrden för då kan det ju bli ojämlikt!

  Om sen normen blir att inte jobba, so what?

  Om sen ingen vill studera vidare, ingen vill arbeta hårt och de som tjänar mycket pengar flyr landet, låt dem sticka! Vi behöver inga rika människor i Sverige — vi har ju välfärdsstaten.

  Jag längtar till den dag då 100% jobbar i den offentliga sektorn och alla tjänar lika mycket. Budgetproblem? Höj skatten för de rika!

 8. Larsa

   /  juni 13, 2008

  Mikael: Du verkar leva i en egen liten idelogisk bubbla om du systematiskt avfärdar folk som inte arbetar som ”lata”. Vad har du för belägg för att det är så? Är du insatt i hur arbetsmarknaden ser ut? Är du insatt i hur det ser ut för en människa som tappat arbetsförmågan genom sjukdom eller genom en skada? Antagligen inte. Du verkar mest sitta på en massa förutfattade meningar om både det ena och det andra. ”Släpp sargen och kom in i verkligheten istället” var det visst någon som sa…

 9. Mikael – Nu är det ju i den verkliga verkligheten så att varken kvalitéen eller för den delen anställningsvillkoren blivit bättre av privatiseringarna, varken inom vården eller skolan. Snarare finns det en hel del belägg för att både kvalitet och kvantitet försämras. Och att få mindre och sämre för en något lägre kostnad är ju ingen besparing…

  När det gäller det där med latheten så får jag verkligen hoppas att du aldrig drabbas av sjukdom. Känner t.ex. en som krockade med en älg och fick bestående rörelsehinder. Kallar du det att vara lat? Skärp dig!

 10. H-E.R

   /  juni 14, 2008

  Mikael.

  ”Om ingen jobbar finns ju inga pengar att ge till “de svaga”eller lata som jag föredrar att kalla dem. ”

  De som föredrar att kalla sjuka för ”lata” föredrar jag att kalla för ”skitstövlar” 🙂

  Hoppas du inte har något emot det?

 11. H-E.R

   /  juni 14, 2008

  ps.
  Ilse-Marie jag skrev under bloggen ”Sjukförsäkringen slaktas” och avslutade där med att önska dig en riktigt trevlig sommar, men för säkerhets skull önskar jag det här också 🙂
  Sköt om dig och återkom med de sylvassa härliga bloggposterna.
  Hm… jag kollade Fredde på videon. Från ett annat rum hördes samtidigt Credence gamla ”Long as I can see the ligth”. Det blev en märklig upplevelse, hoppfullhetens text i musiken och samtidigt vår nuvarande statsminister som talade som om han vore Gud. Allsmäktig men ack så korkad (vilket inte för den skull betyder att jag själv skulle vara klokare)
  Ha de bra 🙂

 12. Mikael; Jag är sjukpensionär sedan flera år och jag tror inte att någon som känner mig skulle kalla mig ”lat”. Däremot har jag fått lägga om livsstil totalt och försöker klara mig och mitt så gott jag kan… Det är väl snarare så att du inte kan sätta dig in i hur vi som har handikapp som gör att vi inte kan/orkar ha ett lönearbete har det. Och då tycker jag att du kan kallas empatilös. Inte bra! Både IQ och EQ räknas nu för tiden :-). Stackars dig!!!

  Ha en jättebra sommar Ilse-Marie och kom igen med friska krafter till hösten!

 13. H-E.R

   /  juni 15, 2008

  Johanna.
  Jag är i samma sits som du. Tidigare var jag i det närmaste arbetsnarkoman, hur konstigt det än kan låta så gillade jag att ta i som en värsta häst. Även på fritiden höll jag på med diverse ”projekt”.
  Nu sitter man där man sitter, och får höra diverse tillmälen om ”lathet” och ibland värre.
  Men……. min fasta övertygelse är att människovärdet är intakt, det är orubbligt.
  Dessutom tror jag att de som spyr galla över sjuka lider av ett känslomässigt tillkortakommande. Någon annan förklaring finns nog inte. Att skada andra blir då i det närmaste en självhävdelse, ett sorts bekräftelse över den egna inbillade storheten.
  Kämpa på Johanna, liksom alla andra sjukskrivna/pensionerade och arbetslösa.

 14. Tack H-E.R för hälsningen! Skönt att du är tillbaka igen. Blev faktiskt lite orolig när dina kloka (och ofta sanslöst roliga och träffsäkra) kommentarer plötsligt inte droppade in som vanligt den senaste veckan. Nu har jag fått förklaringen.

  Hoppas att allt är okey och att även du får en riktigt skön sommar. Kram på dig! 😀

 15. Ilse -Marie…du är bäst! Oj, vilken tabbe alltså…man kan aldrig radera sitt förflutna hehehe

 16. Ja, men imorgon kan han leda FRA lagen rakt igenom riksdagen. Hoppas på folkstorm för att stoppa det!!!

 17. Vad är det Reinfeldt säger som ni inte håller med om? Varenda mening är ju sann! Att vänstermänniskor gärna vill tro att han gör bort sig är inte konstigt men välj en intervju där han faktiskt säger dumma saker!

 18. Mikael,

  vågar komma och kalla mig personligen för svag eller lat.

  Jag lever med förtidspension sedan 1998 och jag törs lova dig osett, att jag har flera arbetstimmar i mitt liv än du någonsin kommer att uppnå! Orsaken till min pensionering är att jag ”gick i väggen” (eller TMB för att citera läkarna) som marknadsansvarig för ett internationellt verksamt datakonsultföretag 1989. Jag hade då i genomsnitt 84 arbetstimmar per vecka inklusive min restid! Så hade det pågått under större delen av 80-talet. För att du ska förstå vad det i praktiken innebär, så arbetade jag mer än två personer arbetstid per vecka. Innan dess hade jag varit verksam inom försäljning. Då behövde jag inte rapportera restider, utan bara antalet kundbesök och uppnådd försäljning. Även då var jag verksam internationellt, med långa resor utanför arbetstid.

  Du som är så stor och duktig, kanske skulle kosta på dig den enkla grejen, att våga ställa dig framför en spegel och ärligt svara på din egna fråga:
  ”Vad f-n händer med mig om hjärnan inte alls vill samarbeta med mina egna tankar om livet?”
  Jag kan av egen erfarenhet meddela dig, att du kommer att hamna precis där alla människor med en sjukdom eller ett handikap önskar att du ska vara just nu.

 19. H-E.R

   /  juni 18, 2008

  Lasse G
  Bra rutet av dig.
  Det som är mest beklämmande är att man så gott som alltid får räkna med att höja garden och gå till försvar när man råkar nämna att man saknar arbetsförmåga.
  Politikerna har verkligen lyckats i sitt envetna arbete med att få det till en gängse uppfattning att det är ok att kalla sjuka för ”lata”, det är ok att saluföra uppfattningen om att alla ska ta ”sitt eget ansvar”, det är ok att helt frankt berätta för den som är sjuk att ”jag har ingen skyldighet att hjälpa dig”.
  Kort sagt är det ok med en giftig egoism, en själviskhet som har politikerna stöd och ivriga påhejande. Många glömmer att just detta förfarande är kontraproduktivt. Förr eller senare står de ivrigaste anklagarna i samma sits själva, förmodligen mycket överraskade över ”de friskas” oförstående kommentarer.

 20. Håller med dig H-E.R, bra rutet Lasse G!! Vad gör man när hjärnan strejkar? Och det knepiga med just detta är att man känner inte alls på samma sätt när hjärnan är överarbetad som man känner när kroppen är överarbetad! Fasst det handlar inte BARA om en trött hjärna.

  Det är ofta (kanske alltid) just de som ”tagit sitt ansvar” och som är de duktigaste som antingen gått i väggen eller fått någon kroppslig åkomma eller skada. Kom att tänka på Töres Theorell och att han faktiskt skrivit om vad som hände under 90-talet i boken ”I spåren av 90-talet”. Och IT-branschen är ett kapitel för sig (”honungsfällan”)!!

  Töres Theorell skriver http://www.kiup.se/1100/1100.asp?id=1297 apropå sjukförsäkringen och människor som aldrig är sjuka (!!!):

  ”Vad som nu frammanas är ett samhälle med betoning på jakt efter syndare. Det finns dock forskning som visar att just de grupper som utgjort hatobjekt i den offentliga diskussionen, personer med långvariga psykiska utmattningstillstånd, ofta kommer in i dessa tillstånd efter att inte ha utnyttjat sjukförsäkringen tillräckligt mycket.
  ’Sjuknärvaro’ är ett begrepp som används. I grupper med hög sjuknärvaro (som ofta beror på att tredje part eller arbetskamrater kan bli direkt lidande när en arbetstagare är borta) har man också hög långtidssjukfrånvaro. Forskning som vi gjort i Storstockholm visar att under perioder av nedskärning just de kvinnor som har många riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom och alltså utgör en sjukdomskänslig grupp minskar sin sjukskrivning mera än andra åldersjämförbara kvinnor. Kanske är detta därför att de är särskilt rädda att förlora fotfästet i arbetsmarknaden när arbetskamraterna blir arbetslösa runt omkring dem. Brittiska studier av statsanställda har visat att personer som aldrig är sjukskrivna och har riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom löper större risk att få hjärtinfarkt under uppföljning än jämförbara personer som har en viss sjukskrivning. Vi vet också från dansk och holländsk forskning att utmattningstillstånd har samband med ökad prospektiv risk för hjärtinfarkt.

  Intressant nog säger man från Försäkringskassan att man där i statistiken sett att sambandet mellan arbetsmarknad och sjuktal har försvunnit under de senaste åren.

  Men vår sjukförsäkringsminister säger att ett av huvudskälen till att man vill införa de nya reglerna just är att man vill ha bort detta samband. Ja, men om nu sambandet redan är borta, varför skall man då så väldigt snabbt införa de här nya reglerna.

  Jag blir starkt oroad över att förslaget kan medföra att människor som behöver vara sjukskrivna inte kommer att vara det och att detta på litet längre sikt medför risker för folkhälsan. Att bli utförsäkrad efter 180 dagar om man av försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga fastän man inte har det är ett oerhört trauma för många människor./…/

  Jag är rädd för att en hel del felbedömningar av arbetsförmåga kommer att göras i den här brådskan – sådana förekommer redan. Och man kan inte räkna med att försäkringskassan skall kunna få till stånd ett ökat mycket komplicerat samarbete med arbetslöshetskassan på två månader. /…/

  Risken är stor att vi kommer att få försäkringssjälvmord och även fall av hjärtinfarkt som direkt kan hänföras till felaktigabedömningar.”

  Ursäkta denna långa kommentar, men jag kunde inte låta bli.

 21. Du är klok som vanligt och jag tycker du är stark som orkar fortsätta vara det – trots att så många kommentarer blir rent personliga istället för att diskutera ämnet ifråga. Det är tur att det finns såna som du!

  Tittar förbi med lite midsommarhälsningar och önskar er en riktigt skön helg. Vi hoppas förståss på lite finväder också.

  Kram!

 22. Lasse G – Jag är rädd att delar av Mikaels hjärna redan slutat fungera ordentligt, i alla fall i de delar där empatin skulle funnits…

 1. Inte mycket till förändring med McCain « strötankar och sentenser
 2. Debatt i riksdagen om FRA-förslaget « Slutstadium
 3. Klasspolitik | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: