Fölsters nyliberala universallösning

Hur får man fler kvinnor att starta egna företag?
Hur hjälper man bäst människor som mobbas på sina arbetsplatser?

sf.jpg

Två vitt skilda problem kan tyckas, men lösningen är en och samma – slopa anställningstryggheten! Detta är enligt Svenskt Näringslivs egen ”guru” Stefan Fölster universallösningen på i stort sett alla problem i arbetslivet.

För inte så länge sedan kom Fölster fram till att de som mobbas eller trakasseras på sin arbetsplats skulle må bäst av att få sparken. Anställningstryggheten var den stora boven i dramat.

I dag kan vi återigen läsa en debattartikel som på ett kryptiskt sätt kommer fram till samma svar. Anställningstryggheten är problemet – eller kanske är det ”tryggheten” överhuvudtaget som är den stora boven i dramat?

Citat, DN debatt;

En tredje myt är att ökad trygghet får fler kvinnor att starta företag. I vissa avseenden är det precis tvärtom. En förvånansvärt liten andel kvinnor lämnar en anställning för att starta företag. Sannolikheten för att en kvinna utan arbete ska bli företagare är mer än tre gånger högre än för en anställd kvinna. Den trygghet som är förknippad med anställning bromsar snarast kvinnors företagande.

Inte för ett ögonblick tycks Fölster ha funderat över om anledningen till att kvinnor gärna stannar kvar i en anställning är att de trivs med att ha en viss trygghet i sin tillvaro. Inte heller tycks han ha funderat över om en ökad trygghet för egenföretagare skulle kunna öka det kvinnliga företagandet minst lika mycket som att ta bort arbetsrätten och anställningstryggheten för de som har en anställning. Denna, den mest logiska slutsatsen, undviker givetvis Stefan Fölster.

Givetvis – därför att den inte passar in i Fölsters nyliberala tankevärd.

Men, kvinnor är inte bara anställda eller egna företagare – de är mammor också. Ofta har de (än i dag) huvudansvaret för barnen och hemmet. TCO tar i dag upp problemet med kommuner som inte tillhandahåller barnomsorg på obekväma arbetstider. I hälften av landets kommuner finns ingen barnomsorg att tillgå på ob-tider. Konsekvenserna kan bli att kvinnor (eller män) som erbjuds eller har ett arbete som innefattar ob-tid kan ha stora problem med barnomsorgen eller att de helt enkelt blir tvingade att tacka nej till jobb. Eller kanske rent av låter bli att starta eget…..

För att fortsätta på temat kvinnor och arbete, vill nu moderaterna parallellt med införandet av det skattefria vårdnadsbidraget på 3 000 kronor, dessutom införa en ”jämställdshetsbonus” för de män som tar ut föräldraledighet och vab-dagar. Förvisso ett berömvärt initiativ, men i slutändan känns det som om den ena handen inte vet vad den andra sysslar med. Eller som Veronica Palm säger i SvD;

– Vårdnadsbidraget är negativt både för kvinnan och för samhället, ett sätt att utestänga männen från hemmet. Parallellt med det vill den moderatledda regeringen få fler män att vara pappalediga och stanna hemma med sina sjuka barn. Det går inte ihop.

*
Läs Psykbryts kommentar i ämnet – Jag vill också ha bonus för att stanna hemma!

Bloggat; Kamferdroppar – Det senaste från Svenskt Näringsliv

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Voogi

   /  februari 27, 2008

  Man skall inte heller glömma att de allra flesta nyföretagare misslyckas. Med konkurs eller nedläggning som följd.

  Under alla förhållanden innebär ett egenföretagande en dramatiskt mycket längre arbetstid, att företaget vanligtvis går med förlust de första 2-3 åren, och att löneutrymmet därför är mycket litet under den tiden.

  För att inte tala om de risker man drar på sig, inte bara de rent företagsekonomiska.

  Man kan ha synpunkter på arbetsslagstiftningen, men att skylla på anställningstryggheten i den som skäl till att det finns relativt sett för få kvinnliga egenföretagare är, i varje fall i min bok, att trampa rejält ner i diket.

  Men är Fölster nyliberal? Är alla i alliansen nyliberaler? Hyllar alla borgerliga väljare nyliberalismen (om de ens förstår vad den innebär)? Är alla som inte röstar (s) eller mer till vänster nyliberaler?

  Jag som trodde att den verkliga nyliberalen var en som hyllade Friedmans epistlar i hela dess utsträckning. Fast det är det nog inte så många som gör. Och inget land styrs helt efter dem. Det visste Friedman och hans kompisar i Chicagoskolan, så de kunde utan problem ta till ytterligheter eftersom de aldrig kommer att testas i verkligheten.

  Ibland har jag svårt att förstå.

 2. Fille

   /  februari 27, 2008

  Voogi, visst är det som du skriver. Lösningen för att få fler företagare är inte ökad otrygghet för småföretagarna eller de anställda den självklara lösningen. Tvärtom. Det är illa nog som det är idag för båda dessa grupper.

  Tvärtemot vad Fölster skriver är det kanske just en ökad social trygghet för småföretagare (att de inkluderas mer i välfärdsstaten med socialförsäkringar och pensioner) som behövs för att fler ska våga ta steget och starta eget…

  Sedan kliar jag mig lite i huvudet över dina funderingar angående begreppet nyliberal. Om inte Fölster är nyliberal, vem är då det? Endast ett fåtal ekonomer i Chicago?

  Utifrån mina böcker gör Alliansen i de viktiga delarna inte särskilt stora avsteg från, det jag förstår vara, en nyliberal agenda…

 3. Håller med dig Fille – om inte Fölster är nyliberal, vem är då det? 😉

 4. H-E.R

   /  februari 27, 2008

  Denne Fölster…..
  Han framkallar obehagliga kalla kårar då han med sitt oskyldiga och mycket trovärdiga anletet förkunnar exakt vad som helst.

 5. Fille

   /  februari 27, 2008

  Exakt H-E.R man börjar snart låta som Ture Sventon: ”Ständigt denne vessla!” 🙂

  Tyvärr förkunnar inte Fölser ”vad som helst” utan oftast samma sak i olika förpackningar. Det mesta landar i att vi måste avskaffa arbetsrätten, sänka ersättningsnivåerna i trygghetssystemen osv. Det tycks vara en visa som DN:s debatt- och ledarsida aldrig tycks ledsna på att lyssna till.

 6. H-E.R

   /  februari 27, 2008

  Ja Fille, det är nog samma sak han förkunnar denne Fölster. Fast han paketerar om och piffar upp budskapet varje gång.
  Han sågs ju t o m trovärdig i vissa kretsar när han meddelade att 95% av svenskarna var oärliga och fuskade.
  Hm… ”denne vessla” 😀

 7. Voogi

   /  februari 27, 2008

  Det finns många anhängare till Chicagoskolan runt om i världen, men de är inte i majoritet någonstans och lär inte hamna där, i varje fall inte inom något OECD-land.

  Jag tycker man använder nyliberal lite som ett skällsord, ibland i klass med nazist, och då har man trampat långt över gränsen, i varje fall i min bok.

  Kan man verkligen kalla alliansens politik för nyliberal? Håller man verkligen på och monterar ner vår välfärdsstat? Är det någon som seriöst upplever att man håller på att dra ner kostnaden för den sociala välfärden från bortåt 32% av BNP (högst i den utvecklade delen av världen) till, säg, nedre kvartilen inom EU, vilket skulle hamna kring 18%? Nej, självfallet är det inte så.

  Ni som tror det: titta på skogen, inte bara på enstaka träd.

  Och skäll inte på mig och kalla mig för nyliberal. Då blir jag sur.

 8. St Just

   /  februari 27, 2008

  Voogi, du talar precis som Timbro: ”nyliberalism,skällsord som kultursidor använder när liberalism inte låter tillräckligt skrämmande. Begreppet myntades när Timbro översatte begreppet»le nouveau libéralisme« i Henri Lepages ”I morgon kapitalism””.

  Det stora problemet är att socialliberalismen havererat och inte bjuder minsta motstånd inför de mer fanatiska ekonomisterna. Självfallet är inte de borgerliga partierna nyliberaler med sympatier för chockterapier, krossande av paralamentarismen eller för en total nedmontering av det offentliga samhället till förmån för en total privat konsumtionsanarki. Men – varje utförsäljning, omfördelning, privatisering stärker en sådan nyliberal inriktning i varje borgerligt parti.

  I sak skiljer sig inte svenska borgare från sina motsvarigheter i länder där nyliberala experiment genomförs. Svenska borgare är inte mer humana.

  Lyckade motoffensiver från arbetar- och fackföreningsrörelsen kan däremot tvinga fram andra sidor i svensk borgerlighet – mer socialliberala drag.

 9. kirira

   /  februari 28, 2008

  Nyliberalismen är utan tvekan den teoribildning som påverkat samhällen världen över mest de senaste femton tjugo åren. Men när man vill komma åt den och kritisera den, så finns den plötsligt inte annat än som en inte genomförbar ideologi, framförd av teoretiker, bland vilka den mest kände är Milton Friedman.

  Problemet är att det är en ideologi som vill reducera politikens inflytande över marknaden. Därför brukar man oftast i samband med nyliberaslism tala om marknadsfundamentalism. Ju mer politikerna – de vi gubevars väljer i demokratiska val – ”lägger sig i” det som marknaden anses sköta bättre utan politisk inblandning, desto sämre är det, enligt denna ideologi.

  I den meningen är debattartikeln från Fölster m fl självklart nyliberal. Anställningstrygghet, menar man, är ett politikerpåfund som stör marknadens sätt att själv lösa problemet, som tydligen kan vara allt från mobbning på arbetsplatsen till kvinnors reducerade möjligheter att starta företag.

  Nyliberalismen har varit framgångsrik men precis som St just ovan tror jag att dess största problem är att den är en i grunden antidemokratisk ideologi, och sådana brukar möta folkligt motstånd. Folk ”köper” inte det där med att konsumentmakt skulle kunna vara överlägsen den makt vi faktiskt haft – och ännu har – genom parlamentarism och demokrati. Hur mycket marknadsfundamentalisterna än försöker ”sälja” den, med alla dess till buds stående medel, exempelvis lysande teoretiker som Stefan Fölster…

 10. This post is very hoting, and this blog is high ranked in
  the top blogs report
  . You can
  earn some money with a good blog
  like this.

 11. Vad bra skrivet Kirira!!! BRA!!

 12. Daniel

   /  februari 28, 2008

  Vad har hänt med RSS-flödet? Inläggsflödet fungerar inte sedan några dagar.

 13. Daniel, vet inte – men tror att det är nåt strul med wordpress. Min blogg har inte länkats tillbaka från tidningar på hela veckan. Hoppas att det fungerar snart igen….

 14. Erik

   /  februari 28, 2008

  ”Man skall inte heller glömma att de allra flesta nyföretagare misslyckas. Med konkurs eller nedläggning som följd.”

  Om man nu tror på Voogi, att de flesta nyföretagare misslyckas, betyder inte det att statlig trygghet för företagare skulle betala för massor av misslyckade företag? Pengar som lyckade företag skulle tvingas att finansiera med sina skattebetalningar. Är det verkligen vettig politik?

 1. Att synas, att le och att glömma fakta « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: