En rejäl sågning av a-kasse förslaget

På tal om Miljöpartiets a-kasseförslag såg jag just en artikel i LO-tidningen av Martin Lindbom. Lite hårdare i sitt omdöme än jag själv var alldeles nyss – men bra!

Citat;

Tron på byråkratiskt överhetstänkande
Grundfelet med idén att slå ihop alla socialförsäkringar till enda som administreras av en supermyndighet är att den bygger på ett byråkratiskt överhetstänkande, som brukar förknippas med stalinister av den gamla skolan eller med verklighetsfrämmande nyliberaler.

Det verkar inte ha gått upp för miljöpartiet att regler och villkor i försäkringarna är olika därför att de har olika ändamål. A-kassan är en omställningsförsäkring som måste vara starkt samordnad med arbetsmarknadsutbildningar och annan arbetsmarknadspolitik.

Sista utväg
Sjukpenningen är generell inkomstbortsfallsförsäkring vars storlek om varaktighet måste avgöras av medicinska bedömningar. Socialbidrag eller försörjningsstöd är en sista utväg för dem som helt saknar ekonomiska tillgångar.

Miljöpartiet motiverar samordnade regler och administration av dessa sociala skyddsnät med att en sådan ordning blir begripligare för medborgarna.

Vilket trams! Folk kan själva avgöra om de är arbetslösa, sjuka eller står på bar backe. Att de tvingas vända sig till en och samma supermyndighet minskar inte utan ökar risken för godtycke och övergrepp.

Så kan man också uttrycka sitt ogillande 😉

*
Andra bloggar om: , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. fundersam

   /  februari 26, 2008

  Jag måste säga att jag håller med LO.

  Det verkar som om MP filat lite på sin medborgarlön och slänger fram det här. Samordning mellan myndigheter för att förhindra fusk är en en sak men detta ser ut som Orwell.

 2. Voogi

   /  februari 26, 2008

  Jag brukar aldrig kommentera när jag håller helt med, men här känns det ändå rätt att göra så.

 3. H-E.R

   /  februari 26, 2008

  Det ligger en miljöpartistisk hund begraven i det här.
  Ytterst märkligt.

 4. Förslaget verkar väl ”lite” taget ur det blå…

 5. Skickade detta till LO-tidingen. De lyckades reta upp mig 🙂

  Har LO tidningen alldeles tappat kontakten med verkligheten? Visst, a-kassan är en omställningsförsäkring, för de som är inne i klubben. Det sitter sedan tidigare över 1 miljon svenskar utanför den klubben plus 400000 som lämnat efter att alliansen tog över. Och folk fortsätter att lämna. Till detta kan man räkna med alla de svenskar som med dagens regler aldrig kommet att kvalificera sig till a-kassan med ändå betalar till systemet.

  Något som man tydligen ska diskutera efter valet! Istället borde man redan nu ta upp diskussionen som MP öppnat dörren till.

  A-kassans är idag en ren utbetalningsorganisation med liten direkt kunskap om olika brancher. Och de olika a-kassorna har vattentäta skott mellan dem och myndigheter, och inte mist mot facken.

  Det finns heller ingen samordning mellan kassorna och arbetsmarknadsutbildningar eller annan arbetsmarknadspolitik. Tvärtom kan människor bollas mellan a-kassa, försäkringskassa, arbetsgivare, utbildningsgivare, socialkontor. Ett system som är både ineffektivt och öppnar för godtycke. Tvärtom har kommunerna fått ta över både arbetsmarknadsansvar och försörjningsstöd för många människor. Dessa människor är förstås inte LO medlemmar.

  Det nuvarande system bygger förövrigt på statsbidrag till de fackligt styrda kassorna. Med andra ord finns det redan en politisk kontroll över a-kassa systemet. Vilket jag antar även LO känner till?

  Är det LOs åsikt att byråkratiska stalinister idag styr våra myndigheter eller byggde upp hela den svenska välfärden? Var AMS uppbyggnad från 30-talet ett resultat av en stalinistiska politik. Från Timbro hade jag väntat mig ett sådant uttalande men inte LO. Arbetarrörelsen var inte främmande för statliga generella lösningar i sin barndom. Är detta nu stalinism?

  Att LO nu också får stöd i sitt motstånd mot en statlig generell inkomst försäkring från SvDs ledarsida gör det hela än mer underligt.

  Om det svenska facket är så svagt att de står och faller med en fack-organsierad a-kassa är det nog dags att de börjar fundera på verksamheten.

  Personligen tror jag både LO och S + V behöver vakna till från sin dvala och inse att den svenska arbetsmarknaden förändras drastiskt. Och många står utanför den trygghet om en inkomstförsäkring ger vid arbetslöshet eller sjukdom. Vad blir LOs svar till dessa personer. Återkom efter valet 2010?

 6. H-E.R

   /  februari 27, 2008

  Historien upprepar sig? Denna gång med Mp som driver tillsammans med alliansen. Hur snett kan det gå?

  ”När en ny borgerlig regering tillträde 1991 var en av de första åtgärderna att tillsätta en utredning om arbetslöshetsförsäkring. Utredningen havererade och dess förslag lades åt sidan. I stället inrättades i ren desperation en statlig a-kassa som påbörjade verksamheten några månader före det kommande riksdagsvalet.
  Denna avvecklades i stillhet av den nytillträdande socialdemokratiska regeringen hösten 1994 och är i dag så bortglömd att inte ens den ansvarige ministern kommer ihåg dess existens. ”

  http://www.tcotidningen.se/Sites/TCOTidningen/templates/Article.aspx?id=6406

 7. @H-E.R

  MPs och alliansens förslag är ju två helt olika förslag. Varför hänga upp sig på ett förslag som alliansen förövrigt nu tagit tillbaka. Här skulle S, LO och V istället kunna ta ett initivativ för en rejäl reformering av arbetsmarknads och sjukförsäkringssystemen.

  Om de vågade och inte panikslaget försvarade de 100åriga a-kassorna med argumentet att så har det alltid varit och ska förbli. Arbetarrörelsen startade a-kassorna en gång för att de hade inget alternartiv. Det fanns inget social skyddsnät.

  En reformering skulle inte minst ta infrån alliansen utanförskap argumentet.

  Ironiskt nog liknar debatten den amerikanska kring en allmän sjukvårdsförsäkring. Obama vill att folk ska få välja medan

  I slutändan handlar det om vem som kommer att få ta det ekonomiska ansvaret för 100000 tals arbetslösa svenskar i framtiden. Jag misstänker att det kommer bli kommunerna.

 8. H-E.R

   /  februari 27, 2008

  ckrantz.
  Jag försöker så gott jag kan att hitta dels en rimlig utsaga från Mp, dels en förklaring till varför det gick så snabbt med detta förslag. Det tycks i mångt och mycket vara ett hastverk. Att ta a-kassan från facket gör man nog inte på en kafferast, och hur facket ska behålla sin status efter detta vete gudarna.
  Har läst det du skrivit, tar intryck och fortsätter försöka hitta grunden och den seriösa förklaringen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: