Fölsters nyliberala delirium

Stefan Jonsson skriver i dag i DN-kultur (ej i nätupplagan) om en idévärld som blivit allt vanligare bland många av våra främsta opinionsbildare; ”Kapitalism som religion och delirium som opinionsbildning”. Jonssons omdöme gäller i första hand Timbros Johan Norberg, men det skulle lika gärna kunna gälla för Fredrik Federly och Peter Wolodarski. Eller varför inte Stefan Fölster?

Fölster bekräftar tydligt sin tillhörighet till denna gruppering i en DN-debattartikel idag. Där konstaterar Fölster att var femte anställd i Sverige känner sig mobbad och trakasserad på sin arbetsplats. Många av dessa har, enligt Fölster, löst problemen själva genom sjukskrivning.

Fölsters lösning är, förstås inte helt oväntat, att avskaffa arbetsrätten och göra det enklare för arbetsgivare att säga upp dessa personer. Det skulle alla i längden må bäst av, menar han.

Fölsters förslag är inget annat än en legalisering av mobbing, trakasserier och diskriminering. Fölster vill att de arbetsgivare som kränker sina anställda enklare skall kunna köpa sig fria från ansvar och lättare ge dem kicken.

Tack o lov säger LO blankt NEJ , enligt Aftonbladet, till att ”luckra upp” anställningsskyddet inför de stundande samtalen med Svensk Näringsliv.

maudfolster.jpg

Men, att regeringen, med näringsminister Maud Olofsson i spetsen, redan har börjat praktisera Stefan Fölsters förslag står klart sedan de kickat Lars-Olof Pettersson från sin tjänst som utredare – enbart för att han hade fel namn!

I dagens DN finns också en artikel om en undersökning gjord av LO (ej nätupplagan). Den visar att unga invandrarkvinnor får det allt svårare på arbetsmarknaden. På fyra år har exempelvis arbetslösheten i gruppen unga kvinnor (16-24 år) med invandrarbakgrund ökat från 15 procent till drygt 20. Också var femte invandrarman står idag utan arbete.

De nedskärningar Alliansen genomdrivit förvärrar jobbproblemen, konstateras i LO-rapporten. Att regeringen minskat anslagen för arbetsmarknadsåtgärder med sju miljarder visar bara att kampen mot det verkliga utanförskapet är tom politisk retorik.

När regeringen och Svenskt Näringsliv säger att de sätter kampen mot ”utanförskapet” högst på dagordningen betyder det inte att de som står utanför skall stödjas på vägen tillbaka till ett bättre liv. Nej kampen mot utanförskapet verkar istället handla om att försämra och försvåra förhållandena för dem som lever med diskriminering, ohälsa och undermåliga arbetsförhållanden.

Kampen mot utanförskapet, skall tydligen utläsas som ”kampen mot dem som står utanför”.

Allianstomtarna uppfyller välvilligt svenskt näringslivs alla önskningar, medan andra anses må bra av att få ”kicken” eller att leva på svältkost …

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Petter

   /  november 28, 2007

  Bra skrivet!

  Jag tror att Fölster, Federly, Norberg – och alla andra ”tomtenissar” som gnager på de köttben som högerkrafterna generöst betalar – snart kommer att få utstå en mer kritisk granskning.

  Det vore konstigt om inte seriösa forskare snart får upp ögonen för deras pseudo-vetenskap och påhittade ”Kalle-Anka-samband”. Nu fogas ytterligare en rapport/undersökning till den långa listan över hårdvinklad och oseriös ”vetenskap”. Frågan är väl bara om någon akademisk forskare längre orkar bemöda sig om detta viktiga vetenskapliga renhållningsarbete?

  För mig har den uppsjö av utspel, rapporter och artiklar som Fölster & co sprutat ut bara bekräftat sanningshalten i påståendet om att ”intresset ljuger inte”.

  Dessa högergossar gör allt (och får säkerligen bra betalt) för att minska demokratins räckvidd, så att kapitalägarna skall kunna köra med folket på samma sätt som de en gång gjorde i vårt land och fortfarande gör i vissa andra länder.

 2. Gabbe

   /  november 28, 2007

  Alliansens kamp mot utanförskapet = Kampen mot dem som står utanför!

  Bra formulerad kritik Ilse-Marie!

 3. Jonssons enda argument mot Norberg är att han tycker han är ”löjlig”. Med tanke på hur långt Johans Norbergs senaste debattinlägg var borde man kunna åstadkomma en djupare analys än ”löjlig”. Om man har den intellektuella kapaciteten förstås…

  Läs gärna debattartikeln här:
  http://www.expressen.se/kultur/1.942656/vi-fixar-det

 4. Ragge

   /  november 28, 2007

  Undrar om LO utreder sin egen roll när det gäller den höga arbetslösheten bland invandrare?

  OECD har ju också konstaterat att många ungdomar och invandrare står utanför arbetsmarknaden i Sverige. OECD konstaterar att för att komma till rätta med detta måste flexibiliteten ökas på arbetsmarknaden.

  LO är alltså en av anledningarna till den höga arbetslösheten bland invandrare. Men istället för att arbeta för att invandrare ska få jobb arbetar LO för att de ska slussas in i arbetsmarknadsåtgärder (eller bidrag?)

 5. Gabbe

   /  november 28, 2007

  Liberatio och Ragge. Vore ni anställda hos mig skulle jag, följa Maudans exempel, och avskeda er på grund av era namn 🙂

 6. lenasstudio

   /  november 28, 2007

  Hej!
  Kunde inte skrivit det bättre själv.

  Sverige har fått fel regeringen – finns det ingen som kan sparka den?

  ha det gott
  Lena

 7. Vänstern brukar tala sig varma för demokrati i alla möjliga sammanhang, till och med i privata företagsstyrelser, m.m. Värmen förbyts dock mot iskyla när demokratin ger en borgerlig regering.

  Tilläggas bör att ni självklart både får och bör kritisera regeringen. Det gör jag också när de bedriver socialdemokratisk politik. Men nu kanske vi kan slippa ”argumentet” demokrati, t.ex. i skattedebatter?

 8. H-E.R

   /  november 29, 2007

  Halt väntad idiotlogik av Fölster. Håller samma klass som tanken om att en rejäl huvudvärk botas bäst genom halshuggning.
  Fölster är genomskinligt falsk i sin retorik.

 1. Svensson » Blog Archive » Facket, LAS och rött hår
 2. Specialbeställd forskning och stora kontraster « Ett hjärta RÖTT
 3. Svensson » Blog Archive » En nyliberal lögnare till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: