Kristerssons siffertrixande gör inte rehabkedjan bättre

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson förnekar sig inte  – idag fortsätter han sitt ”siffertrixande” om utförsäkringarna på DN-debatt.  Hans slutsats blir som vanligt att reformen varit fantastiskt lyckad, eller som han säger ”nödvändig och riktig”. Exakt vilka siffror Kristesson stödjer sig på denna gång vet vi inte – men att debattartikeln kommer just nu kan ha att göra med att många nu är på väg att utförsäkras för andra gången (över 2.500 fram till årsskiftet). Den dåliga publiciteten det ger måste givetvis förebyggas.

De senaste siffror som Försäkringskassan redovisat offentligt (29 aug. 2012) visar dock på en helt annan bild än den Kristersson förmedlar. Dagens Arena har tittat närmare på vad Försäkringskassan  kom fram till och vad deras senaste statistik egentligen visade.

Nya siffror: Många står helt utanför systemet, citat;

/…/ I förra veckan redovisade Försäkringskassan nya fakta om den grupp som utförsäkrades helt under det första halvåret 2010. Siffrorna visar att redan innan första året passerat var hälften tillbaka i sjukförsäkringen, samt att ett stort antal människor tycks ha försvunnit helt ur systemet.

Av de 26 644 som utförsäkrades denna tidsperiod står 45,8 procent, eller 12 227 personer, helt utan förvärvsinkomst åtta månader senare. Bland de som hade förvärvsinkomst åtta månader senare ingår också de som hade det redan innan de utförsäkrades, det vill säga de som jobbade deltid och var deltidssjukskrivna.

Nära 25 procent av de utförsäkrade, runt 6 000 personer, återfinns 20 månader efter att de utförsäkrats i gruppen som Försäkringskassan kallar ”övriga”. Det är personer som efter utförsäkringen varken finns inskrivna hos Arbetsförmedlingen eller hos Försäkringskassan.

Det går inte att ännu dra klara slutsatser om gruppens försörjning efter 20 månader, eftersom inkomstuppgifterna släpar efter. Men tittar man på hur det ser ut åtta månader efter utförsäkring saknar hela 22 procent av dessa ”övriga” helt förvärvsinkomst. För den gruppen återstår framför allt försörjning via föräldrar, barn och partner eller ekonomiskt bistånd via socialtjänsten./…/

Inte heller visar de nya sifforna att ”rehabkedjan” gjort att de utförsäkrade arbetar mer än de skulle ha gjort om de inte tvångsutförsäkrats. FK förnekar helt enkelt att man utifrån deras statistik kan dra några sådana slutsatser.

Citat, Dagens Arena;

….att vissa av de som utförsäkrats trots allt återgått till arbete betyder inte heller att det är fler som långsiktigt gör det tack vare de förändringar av sjukförsäkringsreglerna som genomförts.

– Det är en svår fråga. Det förekom ett visst utflöde även förr. Om de som jobbar nu skulle ha kommit tillbaka med de gamla reglerna vågar jag vare sig säga ja eller nej till, säger Mathias Johansson, analytiker och prognosmakare på Försäkringskassan, till Dagens Arena.

Kan man av de här siffrorna dra slutsatsen att det här på något sätt är en framgång jämfört med tidigare regler?
– 
Nej, det kan man inte bevisa. Om det är en framgång eller inte är inget man mäter vetenskapligt eller inte, det får politikerna ta ställning till. Det kan vara svårt att hitta vettiga jämförelsegrupper och det är svårt att säga hur det förhåller sig.

Hur vet man att andelen som har fått inkomst från arbete inte skulle haft det ändå med de gamla reglerna? Eller till och med fler?
– Det vet man inte.

Det är inte första gången Ulf Kristersson ”siffertrixar” och gör vad han kan för att försköna regeringens utförsäkringsfiasko. För snart ett år sedan var han ute och försökte skönmåla den, sedan tidigare, kanske minst kritiserade delen av ”rehabkedjan” – ”rehabiliteringsgarantin”. Då fick han mothugg av de forskare på Karolinska Institutet som han själv hänvisade till.

Regeringens rehabgaranti en flopp, citat, svd;

Patienter inom rehabgarantin har sämre återgång till arbete än andra långtidssjuka. Det visar regeringens egen utredning. Men regeringen mörkar utredningens resultat och beskriver rehabgarantin som en framgång. /…/Läs mer här!

*

Tidigare bloggposter;
Rehabgarantin orsakade nya sjukskrivningar
Reinfeldts arbetslinje en grym flopp
Stardust blogg; Ulf Kristersson och sanningen

Solrosuppropet; Kristerssons siffertrixande hjälper inte de sjuka

Läs mer; Jag har haft svåra år med Reinfeldt och alliansen

*

Till sist ett citat jag hittade på FB – som passar lika bra in i den svenska politiska debatten som den amerikanska…

Media;  dn1, dn2, dn3, dn4, da1, da2, ab1, ab2

Bloggtips; Motvallsbloggen om vidrig borgerlig människosyn, KajsalisasBlogg en konversation mellan Anders o Fredrik, Nemokrati om Palme om kravaller, Pepprat Rödgrönt om politisk maskerad, Annarkia om stereotyper, Jinge om ökade klyftor, Alliansfritt Sverige om Borg och överskottsmålet, NetrootsPolitometern,Bloggar.se

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Lämna en kommentar

8 kommentarer

  1. Gjort är gjort och kan inte göras ogjort. Vi kan bara summera och försöka förstå vad denna Moderaternas stolthet (reformen) har ställt till det för många tusentalet sjuka medmänniskor, och deras familjer som följt med nedför stupet, de som överlevt förstås, och min uppfattning är att det är 99,99% som idag mår mycket sämre än de gjorde innan.

    Den första tiden efter reformens införande trodde vi drabbade att det här inte var på riktigt i vårt älskade land och att vi snart skulle vakna för att upptäcka att det var bara en dröm. För inte kan väl medmänniskor, även om de sitter i regeringen, göra så här?

    Vi fick så sakta lära oss att det här är vår nya verklighet och att ingen i landet kommer och räddar oss och förklarar att det här var ett fruktansvärt misstag. Våra tankar gick tillbaka i historien där det har sagts att vi har lärt oss så att detta inte kan hända igen. Ingen mer än oss drabbade vet hur fel vi hade för detta kunde hända igen och gjorde och ingen kom oss räddade oss.

    Nu är jag inte längre en stolt svensk och skulle jag åka utomlands, vilket jag inte kan för att jag är för sjuk, så skulle jag inte tala om för någon att jag kommer från Sverige.

  2. Eva Ö

     /  september 27, 2012

    Jag jobbade 50% både innan min utförsäkring 2010 och under densamma, och jag har gjort det även hela tiden efteråt. Till nyår blir jag utförsäkrad en andra gång, och då kommer det hela att upprepa sig…

  3. För att göra folk friska behövs vård och ett stabilt trygghetssystem. Räknenissar har aldrig botat någon.

  4. Delade på FB

  5. NOTIS. Förra tisdagen publicerade Försäkringskassan en rapport om hur det gått för de personer som blev utförsäkrade under första halvåret 2010. Dagens Arena förklarar rapporten lite mer lättbegripligt: Av de 26 644 som utförsäkrades […] står 45,8 procent, eller 12 227 personer, helt utan förvärvsinkomst åtta månader senare. Bland de som hade förvärvsinkomst åtta månader senare ingår också de som hade det redan innan de utförsäkrades, det vill säga de som jobbade deltid och var deltidssjukskrivna. Rapporten visar också att nästan 25 % av de som utförsäkrats efter 20 månader hamnat i gruppen ”övriga”. Personer som återfinns varken hos Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan. DA igen: Det går inte att ännu dra klara slutsatser om gruppens försörjning efter 20 månader, eftersom inkomstuppgifterna släpar efter. Men tittar man på hur det ser ut åtta månader efter utförsäkring saknar hela 22 procent av dessa ”övriga” helt förvärvsinkomst. Enligt LO:s välfärdsutredare Kjell Rautio är det få av dessa som hamnar hos socialen, de flesta försörjs av anhöriga. Han påpekar att gruppen växer kraftigt, något som även en rapport från Svenskt Näringsliv visat.

  1. Motvallsbloggen » Mer om den vidriga borgerliga människosynen
  2. Verklighetens sjukförsäkring och kampen om ansvarfullheten « Ett hjärta RÖTT
  3. Lögn, förbannad lögn och statistik « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar