S måste våga ta den ekonomiska debatten

I går cirkulerade rykten om Socialdemokraternas skuggbudget i media. Rapport levererade mycket oroande brottsstycken som antydde att det blir en  defensiv och feg moderat-light budget.

Lite senare på kvällen loggade jag in på Facebook och fick där strax syn på detta inlägg av Håkan Juholt, citat;

Regeringen har medvetet förstört A-kassan och sjukförsäkringen. Båda ska repareras. Idag har endast 4 procent av de arbetslösa 80% i ersättning. Det är skandal. Vi kommer behöva bygga en ny à-kassa som är en omställningsförsäkring där 80% av löntagarna ha 80% i ersättning. Det är en förutsättning för omställning o tillväxt. Vår budget kommer om några dagar. Det är många som nu vill sprida olika rykten

Man får verkligen hoppas att Håkan Juholt sitter inne med sanningen.

En sak är dock säker – om Socialdemokraterna ska ha någon framtid som ett bärande regeringsparti måste de skaffa sig ett bättre självförtorende. S måste våga vara ett alternativ – även när det gäller den ekonomiska politiken. Man måste våga kritisera de ”sanningar” Borg och Reinfeldt levererar – om ”försiktighet”, ”ansvarstagande” och att ”spara i ladorna”. I dag finns mängder av forskning och framstående ekonomer att luta sig emot. Eller varför inte stödja sig mot KI som också förordar en betydligt mer expansiv finanspolitik. Anders Borgs nyliberala teser och ekonomiska politik tillhör snart en svunnen tid.

Ann-Marie Lindgren skriver om just detta på Arbetarrörelsens Tankesmedja. Hon menar att ett ”paradigmskifte” nu kan skönjas i den internationella ekonomiska debatten. Många av de nyliberala sanningarna har visat sig inte hålla i verkligheten.

  • Ojämlika samhällen är inte mer framgångrika än jämnlika.
  • Avregleringar och utförsäljningar av samhällsservice och välfärd har inte lett till vare sig kostnadssänkningar eller kvalitetshöjningar.
  • Den fria marknaden klarar inte av att hantera alla samhällsproblem.
  • Allt fler forskare och ekonomer anser att investeringar är viktigare än återhållsamhet vid en konjunkturnedgång.

På flera av dessa områden har Håkan Juholt redan varit ovanligt tydlig. Man önskar bara att Socialdemokraterna hade en ekonomiskpolitisk talesperson som hade kunskap, mod och självförtroende nog att ta den ekonomiska debatten. Allt mer tyder på att Tommy Waidelich inte är mäktig den uppgiften.

I går läste jag en mycket intressant och välformulerad krönika av Malin Ullgren i DN. I dag finns den att läsa på nätet;

Det som var politiskt korrekt på 1990-talet är numera revolutionärt, citat;

/…/I dag måste man lägga sig nära regeringens största parti för att hamna på ideologisk brusnivå – det vill säga den frekvens där majoriteten inte anser att en politisk åsikt har uttryckts, utan bara sunt förnuft. Allt till vänster om brusnivån kan tolkas som bolsjevism, och bolsjeviker är ett slags extra skrämmande foliehattar./…/

Malin Ullgren slår huvudet på spiken. I dag vågar knappt någon säga emot ”regeringens största parti”. Kanske är det inte så konstigt. I svt:s nyhetsprogram använder man numera nästan uteslutande Borg, Reinfeldt eller andra borgerliga ministrar och näringslivsekonomer som ”oberoende experter”. Självklart blir då ”de officiella sanningarna” synonymt med ”de borgerliga sanningarna”.

Det krävs mod, kunskap och självförtroende för att våga slå hål på de ”borgerliga sanningarna”. 

Som Sveriges största oppositionsparti måste Socialdemokraterna våga. Annars har vi inte längre någon verklig opposition att räkna med.

Ett bra tillfälle att påbörja resan vore med höstbudgeten….


*

Läs mer; Nationalekonomin och den förlorade historiska kunskapen

Bloggtips; Högbergs tankar, Lena Sommestad och   Bengt Silferstrand om S budget, Jonas Sjöstedt om en tvångströja från Bryssel, Greiderbloggen hyllar Jonas Sjöstedt, Martin Moberg om minoritetsregeringen, Alliansfritt om arbetslivsinstitutett,  Annarkia om politikerfrälse, Eva Hillén Ahlström om fosterhemsbarnen,  fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media; nsd svt1, ab1, ab2, svd1, svd2, svd3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, exp

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

  1. S- partiet är trött och saknar glöd,

    Partiet, lyckas inte förklara sina visioner.

    Borgarna tillåts sätta dagordningen.

    S behöver en ELDFULL AGITATOR MED VISIONER som samtidigt sanningsenligt och lättförklarat kan redogöra hur de ska genomföras.

    Nils Karlsson;Smedjebacken

  2. Alex

     /  september 29, 2011

    Om Socialdemokraterna inte skärper till sig och börjar förespråka vänsterpolitik så kommer S att förlora många väljare till ett vänsterparti under Jonas Sjöstedts ledning.

  3. Patrik J

     /  september 29, 2011

    Jag tror Håkan Juholt kan växa till sig ytterligare. Är dock mycket tveksam till Waidelich. Tyvärr har han visat ett tamt intryck gentemot Borg, trots att Borg har lämnat många öppna mål.

    Viktigt är dock för socialdemokraterna att betona deras arbetslinje. Nu när moderaterna släppt sysselsättningsbollen och istället riktar sina propagandamuskler mot det diffusa uttrycket ”ansvar” istället, så kan socialdemokraterna ha alla möjligheter att betona en mänsklig arbetslinje där det inte kostar dig allt om du byter jobb, utbildar dig eller blir sjuk.

    En arbetslinje som har arbetsmiljö och förebyggande arbete mot krämpor och andra arbetsrelaterade sjukdomar högt på agendan. Inte en arbetslinje som moderaterna ser det, nämligen en där pengarna man får behålla efter skatten som är det enda viktiga.

    För människorna i Sverige finns det avsevärt viktigare saker än storleken på lönen efter skatten. Vi reduceras till löneslavar under moderaterna.

  4. Håller med dig helt Patrik J!
    Likaså tror jag som Alex att ett V med Jonas Sjöstedt i spetsen kommer ta en hel del S röster – om S inte vågar mer!

  5. Sven-Eric Forsén

     /  september 30, 2011

    Den senaste Synovatebarometern borde inge hopp. Enligt Källebring – som är ansvarig för mätningarna – så är Socialdemokraterna inne i en positiv trend. Medan Moderaterna i denna mätning, råkat ut för ett rejält ras. Nu bör vårt parti ta sig samman och fredligt ägna sig åt skuggbudgeten. Förhoppningsvis bör arbetet med denna bli framgångsrik och avspegla en klar socialdemokratisk profil. Problemen för Reinfeldt kommer att växa betänkligt, då den självsäkra och egoförankrade Annie Lööf vill profilera sig, och samtidigt uppträda som en lojal ”medlem” i alliansen.

  6. Det sorgliga med S, sedan Palme dog, är att partiet varit så förtvivlat skrämt för kunnigt folk. Det man haft i partiet har man skicka så långt från Sverige man har kunnat.

    Det är dessvärre så att en halvbildad person sällan har en chans mot välutbildad/högutbildad människa, ex. i debatter, eller mot en som har hela överklassen i blodet. Palme hade bådadera. Ska en socialdemokrat klara sig, trots att han eller hon inte är varken adlig eller från överklassen, och det är ju ganska få inom S, då måste han eller hon ha ordentligt med kunskaper på fötterna för att ha något att sätta emot, för att ha just gediget självförtroende och inte falla undan för den som är självsäkrare. Men, som sagt, när några sådana visar sig i S, så sparkar partiet ut dem ur landet, till någon diplomatpost i bortre Mongoliet eller så. Då slipper de andra inom partiet känna sig underlägsna också inom partiet.

  7. Ja Kerstin, det ligger mycket i det du säger. Men idag kan jag se flera S-märkta politiker som verkligen skulle kunna ta den ekonomiska debatten – men som delar av partiet anser vara för ”vänster” för att komma i fråga. Lena Sommestad är en sådan, Morgan Jogansson en annan. Vi får se om de (och några till) snart sparkas ut till bortre Mongoliet istället 😉 Jag skulle inte bli förvånad….

  8. Jo, om S absolut vill förvandla sig till ett treprocentsparti så ska de göra precis det 😦

  1. Nationalekonomin och den förlorade historiska kunskapen | LO Bloggen
  2. Har S lämnat walk over? | Annarkia

Lämna en kommentar