Borg flippfloppar om utanförskapet


Bild från AIP

Utanförskapet – minns ni det?

Nya Moderaternas stora valvinnare år 2006.

I dag vill Anders Borg helst inte kännas vid sitt och alliansens gamla favorituttryck längre – trots att han själv arbetade som chefsekonom hos Moderaterna när sättet att beräkna ”utanförskapet” togs fram, citat AIP:

– Jag har faktiskt aldrig tyckt att det är ett bra mått.

Tydligare än så kan nog knappast ett ”flippflopp” beteende vara. Inte heller mer genomskinligt.

Så här skrev Borg och hans allianskompisar på DN-debatt 2008, citat;

Att bekämpa människors utanförskap från arbetsmarknaden var Allians för Sveriges tydligaste löfte till väljarna i valet 2006. Vårt reformtempo har varit högt sedan regeringstillträdet. Några av de åtgärder vi har genomfört för fler jobb och minskat utanförskap har också upplevts som tuffa. Framför allt gäller det förändringarna i a-kassan och arbetet med att stävja fusk i sjukförsäkringssystemet.

Kort sagt – slakten av trygghetsförsäkringarna skulle minska ”utanförskapet”. Den nya ”utsorteringskedjan” skulle få sjuka att sluta fuska och börja jobba igen. Den stympade a-kassan skulle radera ut arbetslösheten. Ingen skulle längre ”välja” arbetslöshet före jobb.

Själva begreppet ”utanförskap” har hela tiden varit hårt kritiserat och ifrågasatt. Uppsalaprofessorn Bertil Holmlund är en av de starkaste kritikerna och menade (2008) att ”begreppet lätt manipuleras i politiska syften” och att, citat;

…regeringen kan minska utanförskapet enbart genom att förkorta ersättningstiderna eller skärpa kvalifikationskraven, alldeles oavsett vilka effekterna blir på faktisk sysselsättning, arbetslöshet eller sjukfrånvaro.

Precis så gjorde man, och man skulle till och med kunna säga att alliansens politik har lyckats – om syftet var att minska kostnaderna i a-kassan och sjukförsäkringen. I dag har bara ca 30 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa, och över 50 000 har redan utförsäkrats från sjukförsäkringen. Allt fler av de som tidigare hade rätt till ersättning lever nu på sina anhöriga, på välgörenhet, på socialbidrag eller i hemlöshet. Andra är inskyfflade i Fas3. De laglösa slavarbetarna – som inte heller betraktas som ”utanför” – i dag är de fler än antalet anställda på Volvo.

Borträknade från alliansens ”utanförskap” – men mer utanför än någonsin. 

Men trots att alliansen har gjort vad de har kunnat för att manipulera med trygghetssystemen och trixa med utanförskapssiffrorna har man inte riktigt lyckats. ”Utanförskapet” har inte minskat, periodvis har det till och med ökat.

”Utanförskapet” har alltid varit ett luddigt, ifrågasatt, kritiserat och ibland obegripligt begreppet – lättmanipulerat och förnedrande. Utpekande och intetsägande – allt på en och samma gång. Men när begreppet inte längre uppfyller sitt syfte – att vara en röstmagnet och valvinnare – då ratas det.

Cyniskt, beräknande och flippfloppande – Anders Borg och alliansen i ett nötskal!

*

Missa inte;

Tomas Eneroth fråga till Ulf Kristersson om utförsäkringarna

ETC – Blir det bättre av att bli sämre

S vill skrota hela jobb- och utvecklingsgarantin

Tidigare bloggposter;
Utan socialförsäkringar – inget utanförskap
Begreppsmanipulering a la alliansen

*

Bloggat; Eva-Lena om nya modeord, Martin Moberg med frågor till Reinfeldt, Monica Green om krogmoms kontra tåg, Röda Malmö om små steg av tyranni, Peter Andersson om Lundin Oil, Jinge om Guillou, Svensson om höga löner i riksdagen, Ola Möller om SNS, Alliansfritt om Almega  Netroots

Media; ab1, ab2, dn1, dn2, dn3, dn4, svd1, svd2, loT1

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

5 kommentarer

 1. Ja, de har verkligen underbara sätt att få ner ”utanförskapet”. När jag läste på om vad ”jobbgarantin för ungdomar”, som jag skulle skuffas in i efter tre månader av arbetslöshet, innebar så kom jag inte tillbaka till arbetsförmedlingen. Påminner om fas 3, bara sämre. Då fick jag hem ett brev ”du är nu inte längre inskriven på arbetsförmedlingen då du har fått jobb”. Jaha, det var mer än jag visste. Men jag bara vägrar att gå på arbetsförmedlingen, då jag inte behöver deras ”tips” på hur jag skaffar jobb. Det är så otroligt förnedrande.

 2. T Lindholm

   /  september 28, 2011

  Borg och dom övriga kompanjonerna i Alliansen har ljugit Svenska folket rakt upp i Ansiktet:
  http://www.folkbladet.nu/268679/2011/09/27/moderaterna-harglomt-utanforskapet

 1. Låglönejobben, tillväxten och en avtalsrörelse på G | LO Bloggen
 2. Maria Larsson missade barn och unga | - Det perfekta livet
 3. Dagens Nyheter och propagandan mot Islam | Jinge.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: