S måste bara våga!

Allt sedan valet har alla opinionsundersökningar varit entydiga. Moderaterna har landat på rekordsiffror medan Socialdemokraterna ständigt slår nya rekord i bottennapp. Det är lätt att förtvivla, men samtidigt finns det ingen anledning att ge upp.

Det är knappast den moderata politiken som gör partiet så populärt i dagsläget. Svenskarna vill säkert ha mer pengar i plånboken (det vill alla) – men inte till vilket pris som helst. Snarare handlar det om att den moderata ledningen har lärt sig att ”sitta still i båten” och spela sina roller som ”lugna och trygga ledare”. Media spelar med i spelet låter herrar Borg och Reinfeldt vara i fred – om det inte handlar om att anlita Anders Borg som ”expert” i ekonominyheterna – självklart oemotsagd. Samtidigt lider oppositionens skriande brist på både självförtroende, ledarskap och en tydlig politisk inriktning.

Inom det socialdemokratiska partiet pågår just nu en dragkamp mellan olika sidor och ”fraktioner”. Som utomstående är det lätt att bli frustrerad. De som står upp för de grundläggande värderingar som alltid kännetecknat bilden av S – solidaritet, rättvisa, jämlikhet och ett samhälle där alla har samma värde – oavsett livssituation eller plånbokens tjocklek – de pekas ut som ”vänster”. Samma sak med de som vågar tala om att de gemensamma skattepengar vi investerar i välfärden ska gå just till välfärd – inte till vinst. Inte heller är det tillåtet att stå upp för våra socialförsäkringar – och vägra kalla dessa för bidrag. Att fundera kring frågor som kortare arbetstid, eller hur klokt det egentligen är med ett ”utgiftstak” – det är nära nog politiskt självmord.

De som inte vill bli ”outade” från partiet som ”vänstersossar” ska helst förespråka både rut, rot och bot, och propagera mot ”bidrag” och för en ”arbetslinje-light” i bästa moderatstil. På många viktiga områden, där S skulle kunnat ha tagit initiativet, har man lämnat fältet fritt för allianspartierna. Numera protesterar till och med folkpartister och kristdemokrater högljuddare än många ledande socialdemokrater när det gäller att omfamna ytterliggare jobbskatteavdrag, eller att acceptera att välfärdens pengar förvandlas till miljardvinster hos riskkapitalbolag.

Jag menar att de socialdemokrater som, ivrigt påhejade av allehanda borgerliga ledarskribenter, avfärdar alla som står upp för socialdemokratins grundläggande värderingar som ”vänstersossar” gör hela partiet en björntjänst. De värderingar som klassas som ”vänster” bygger i själva verket på de grundläggande socialdemokratiska värderingarna som alltid funnits där – värderingar som en majoritet av svenska folket delar.

Alla undersökningar som gjorts under de senaste åren har entydigt visat på samma sak; svenska folket vill ha ett jämlikt och solidariskt samhälle. De är beredda att betala högre skatt för en väl fungerande välfärd. De vill att klyftorna ska minska, de vill inte att privata aktörer ska pumpa miljardvinster ur välfärdstjänsterna, och de anser inte att sjuka, arbetslösa och pensionärer ska straffas med högre skatt. Dessutom har de allra flesta tröttnat på de avreglerade och kaotiska el- och järnvägsmarknaderna. Många människor efterlyser också en diskussion kring vad som ska värderas högst – privata vinstintressen och ständig tillväxt eller miljön och människors livssituation och arbetsförhållanden.

Vi är många som skulle omfamna ett starkt och tydligt socialdemokratiskt parti som återigen vågar stå upp för ett rättvist och solidariskt samhälle, och som inte oavbrutet och ängsligt sneglar över axeln på vad den borgerliga pressen skriver eller vad de nya moderaterna hittar på. Vi är också många som skulle uppskatta ett självkritiskt förhållningssätt – där socialdemokratin omprövar sin nyliberala era och agenda. För, det är precis som Lena Sommestad påpekar i Expressen i dag, citat;” …Socialdemokraterna (genomförde) ett systemskifte som i långa stycken förverkligade högerns politiska program.”

Stå upp för era egna värderingar – er egen politik. Berätta om verkligheten och hur ni vill förbättra den. Våga vara tydliga, och våga ompröva den nyliberala experimentverkstad som vi numera lever i – och som även socialdemokratin aktivt har initierat och laborerat i.

När det gäller frågan om vem som ska leda Socialdemokratin in i framtiden nämns en hel del namn som förskräcker… men ännu värre är kanske de namn som känns ungefär som en repris av socialdemokraternas misslyckade valkampanj; gråa, trista och så mesiga och intetsägande som möjligt. Ibland känns det som om det viktigaste är att hitta någon som inte väcker någon som helst uppmärksamhet; ingen antipati eller sympati – utan någon som bara finns… kanske….om han ens finns – för i dessa fall handlar det alltid om en ”han”.

Det är synd… när det finns många fantastiskt duktiga och kunniga socialdemokrater – som till och med vågar stå upp för sina värderingar och sina åsikter. Bara för att nämna några; Lena Sommestad, Morgan Johansson, Veronica Palm och Tomas Eneroth.

Kanske det skulle vara lättare att föreställa sig någon av dessa som partiledare om man bestämde sig för att gå in i framtiden redan nu – och införa ett delat ledarskap. Detta skulle göra jobbet som partiledare mer mänskligt, och till och med gå att förena med familj och barn – och definitivt mer jämlikt. Och visst fungerar det… se på miljöpartiet…

Socialdemokratin har just nu den optimala chansen att ta tillbaka initiativet i samhällsdebatten … det gäller bara att våga… och vilja!


Ett sätt är att, även om det blåser lite kallt,
tro på det vi trodde på, trots allt…..

*

Missa inte – Lena Sommestad; Vad är ”vänstern” i samhällsdebatten, S måste våga att tygla marknaden

Bloggat; Ingemars blogg, Motvallsbloggen, Martin Moberg, Högbergs tankar, Socialdemokraterna region skåne, Jämlikhetsanden, Annarkia, AnetteIvar – Socialen kolapsar, Eva Hillén Ahlström – Berättelse om en skogsarbetare, Netroots

Läsvärt; Samhällsförändring eller röstfiske, Scenförändringen kan gå snabbt, Samhällsförändring eller röstfiske,

Media; svt1, lo-t1, lo-t2,ab1,dalademokraten, ka, ab1, ab2, ab3, exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, exp6, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, svd8
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

  1. Eva

     /  januari 19, 2011

    Amen! En mycket bra artikel.

    Men vad det gäller ledarkandidaterna håller jag inte med om att Veronica Palm skulle vara tillräckligt bra!! Hon håller inte måttet! Jag har bla följt henne i sjukförsäkringsdebatterna, och hon har missat alltför många givna smashar! Hon har inte vederlagt talet om ‘140 om dan’ och om ‘evig sjukpensionering’, hon har inte förklarat hur de tidigare reglerna var tänkta att fungera (det var bra regler, men tveksam tillämpning i många fall!). Hon har inte med kraft sagt ifrån att sjukförsäkringen inte är bidrag etc etc. Det krävs mer – hon har inte knockat M med fakta, hon har bara ‘tyckt’!

  2. Ja, tänk om det hade varit så enkelt ändå. Men nu är ju din skrivning bara ett avtryck från den sk. vänsterns egna partsinlaga.

    Och i den världen kan en som vill ha mera folkrörelse, mera arbetarägd a-kassa, högre löner till lågavlönade, göra offentlig sektor till en mönsterarbetsgivare, riva försäkringskassan och ersätta den med en rehablitieringsmyndighet, ett reformerat skattesystem som ger de lågavlönade lägre skatter osv betraktas som en högersosse om inte värre.

    Så den där diskussionen ger jag inte mycket för och det verkar inte huvuddelen av svenska folket heller göra.

  3. Så satt Reinfeldt i SVT:s Rapport för ett par veckor sedan och talade om för oss att nu skulle det minsann bli ett femte jobbskatteavdrag. Ja, kanske t.o.m. ett sjätte, om finanserna så tiiåter. Det var allt, inga visioner om hur han tänkt göra med Sverige under fyra regeringsår framåt när han ändå fick TV-tid. Torftigt är bara förnamnet för att komma från en moderat statsminister med 35% av opinionen i ryggen.

  4. Erik Gertkvist

     /  januari 19, 2011

    a) Folk har fått det bättre. Lägre räntor = lägre bolånekostnader, jobbskatteavdrag, RUT mm. Detta utan ”till varje pris som helst”-besparingar/nedskärningar.

    b) Om vi lever i någon nyliberal experimentverkstad undrar jag var knarkbutikerna finns, och varför det fortfarande finns en tull. Eller kan det vara så att bloggaren definerar nyliberalism som ”något jag ogillar”?

  5. Tom

     /  januari 19, 2011

    Partiet är döende och korrupt, det finns inget hopp för det.

  6. Maja

     /  januari 19, 2011

    Håller med! Förutom Sahlin, så finns det alldeles för mycket moderater i det socialdemokratiska partiet! Ut med högerspökena genast!

  7. Du har helt, helt rätt, Ett Hjärta Rött, och jag håller med dig i allt du skrev!

    Ang. Sommestad har jag också läst en del av henne + sett en del klipp, och jag tycker hon verkar vara inne på helt rätt väg. Dessutom är hon skarp som få. Att inte ta till vara hennes briljans skulle vara ett stort misstag för (S).

    En god fortsättning på dig, förresten!

  8. M. E.

     /  januari 20, 2011

    Har du sett den här siten?

    http://komigenlena.nu/

    Kanonbra tycker jag!

  9. Som vanligt är du oerhört träffsäker, Ilse-Marie!

    Skrämmande att vara en del av detta och det är lätt att ge upp och bli apatisk men…

    Ett sätt är att, även om det blåser ”lite” kallt,
    tro på det vi trodde på, trots allt…

    Tack för att du sammanfattar och inte ger upp!

  10. Eva

     /  januari 20, 2011

    Här är en intressant sammanfattning av vad som hänt senaste decennierna. Lite lång, men läsvärd! http://blogg.aftonbladet.se/civilisten/2011/01/korstaget-mot-valfarden-eller-den-svenska-elitens-valdsamma-revolt

  1. Sanningen om samhället – 2011-01-20 FM
  2. Tror Stockholmsmoderaterna på det själva? « Röda Berget

Lämna en kommentar