När ytan är viktigare än innehållet…

De senaste veckorna har spridda media uppmärksammat konsekvenserna av ett par av alliansregeringens allra mest förödande missgrepp. Det har handlat om hur långtidsarbetslösa  tvingas jobba gratis i FAS 3 av ”jobb-och utvecklingsgarantin” samtidigt som företagen tjänar storkovan. Likaså kom avslöjandet att regeringen försökt osynliggöra de utförsäkrade – genom att sluta räkna med dom i statistiken.

I dag kommer skaderegleringen…del 1 och del 2:

Del 1…..

FAS 3 – även kallad FASAN.

DN -debatt försöker arbetsmarknadsminister Hillivi Engström polera den krackelerade ytan. Hon målar upp bilden av nöjda, väl omhändertagna, arbetslösa som lever i himmelriket. Regeringen har gjort allt rätt – bara några småfel som nu ska rättas till.

I själva verket handlar hela jobb- och utvecklingsgarantin om  passivt förvarande fram till slutfasen där arbetsgivaren får utnyttja långtidsarbetslösa som gratis arbetskraft, får 5 000 kronor i månaden för ”besväret”, medan den arbetslöse i värsta fall tvingas leva på socialbidrag eller anhöriga.

FAS 3 har för 99 procent av deltagarna blivit en återvändsgränd – utan vettiga arbetsuppgifter, lön, vidareutbildning eller några rättigheter. Så här beskrev Jusektidningen regeringens reform i november förra året, citat;

Regeringens största program för arbetslösa växer snabbt. För tre år sedan fanns knappt 26 000 personer i den så kallade jobb- och utvecklingsgarantin, nu är det över 83 000. Och fler kommer det att bli. För samtidigt som allt fler långtidsarbetslösa hänvisas till programmet, kommer ytterst få därifrån. Under årets första sex månader lämnade bara fyra procent programmets två första steg med coachning och arbetsträning på schemat. Istället vandrade de allra flesta vidare till den sista etappen – Fas tre – för att göra obetald praktik på obestämd tid. Här i Fas tre befinner sig just nu 23 204 personer.  Enligt Arbetsförmedlingen är de uppemot 38 000 nästa höst./…/ Bara drygt en procent lyckas lämna Fas tre för ett reguljärt jobb eller en utbildning, och av dem återvänder många till programmet efter bara några månader./…/

Del 2…

De utförsäkrade – de osynliggjorda.

De utförsäkrades ekonomi visade sig ganska snart vara ett sorgligt kapitel – både för de utförsäkrade och för regeringens PR. Regeringen hade lovat att ingen skulle förlora på utförsäkringen – men verkligheten såg snabbt annorlunda ut. De allra flesta förlorade inkomst både genom lägre ersättning och genom att tilläggsförsäkringar försvann. För många har utförsäkringen inneburit ekonomisk ruin.

I förra veckan deklarerade FK att regeringen slutat fråga hur det gått för de utförsäkrade – alltså bortprioriterade FK att följa upp gruppen. När frågan uppmärksammades i media försvann de ansvariga ministrarna snabbt utom synhåll,  Oisín Cantwell, ab, citat ;

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ska inte störas, eftersom ärendet anses tillhöra arbetsmarknadsdepartementet. Och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tänker inte öppna munnen förrän nästa vecka, då reformen än en gång ska diskuteras i riksdagen.

I dag kom så den väntade ”omvändelsen under galgen…. visst vill man veta hur det går för de utförsäkrade – självklart!…. (… och så skyller vi lite på Försäkringskassan… igen…).

Men för övrigt…. ja, de båda ministrarna är nöjda….och mest nöjd är Ulf Kristersson….att tusentals svårt sjuka människor hamnat i kläm – det har ingenting med sjukreglerna att göra. Lika lite som det har med regeringens slakt av arbetsmarknadspolitiken, vuxenutbildningen och aktiva insatser att göra att jobb- och utvecklingsgarantin blivit ett fiasko!

Man kan konstatera att Alliansregeringen har slutat att regera…. nu reagerar man bara… och polerar den skrovliga ytan….

För alla vet ju – ytan är viktigare än innehållet!

*

Länkar;

Allvarligt sjuka tvingas till socialen

Cancersjuka väljer bort medicin för att betala hyran

Läs mer; FASAN – Regeringen behöver en konsekvensanalytiker

Bloggpost; Så funkar den – arbetslinjen

Bra bloggat; Bokstavsprinsessan, Alliansfritt Sverige, LO-bloggen, Torsetn Vikingsson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Annarkia, De tystas röst,  Netroots

Media; ab1

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Eva

   /  januari 20, 2011

  Bra skrivet!
  Att såväl Hillevi som Ulf försvarar den politik som regeringen för är ju ganska givet. Att människor mår allt sämre och blir allt fattigare med den förda politiken är ingenting de verkar vilja ta ansvar för. Här ett citat av Anders Borg: ”Fattigdomen beror inte på att folk är arbetslösa eller utförsäkrade, nej dom är fattiga bara för att dom inte jobbar.
  Sverige är ett lyckligt lottat land med en sådan insiktsfull och klok finansminister!.
  (Jag hoppas ni som läser förstår ironi)

 2. Bidrag är inte fult om man är arbetsgivare 5000 för varje arbetslös.
  Hm…
  Undrar hur länge det kan tänkas ta innan arbetsgivaren uppfinner nya ord och betydelser för att kunna få in mer arbetslösa i företaget och göra sig av med dem man måste betala för…

 3. mats

   /  januari 20, 2011

  Egentligen ska man ju starta ett småföretag sedan tar man in 2-3 Fas 3 arbetare så säkerställer man att åtminstone få in 10- 15 000 kr till företaget + att någon annan kanske mer kvalificerad sköter jobbet. Mycket möjligheter för den kreative med andra ord. Undrar vad Fas 4 ska bli för något!

 4. mats:
  Tack för tipset. Att jag inte har tänkt på det tidigare.

 5. Vill bara slå ett slag för Bergelins i Svenska Dagbladet.
  De beskrev eländet på ett alldeles utmärkt sätt nu i veckan.
  Serier är inte dumt!

 1. Kan det bli värre? « Annarkia
 2. Alliansens valarbetare – Bermudez Svankvist « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: