De osynliggjorda…

Det finns grupper i samhället som regeringen inte vill veta av. De ger inte rätt PR. Nu har man kommit på hur man ska göra – man slutar helt enkelt att räkna med dem i statistiken. På så vis kan man få en illusion av att de inte längre finns…

Oisín Cantwell, AB, citat ;

Vad hände då med resten av de 42 000 personer som utförsäkrades förra året?

Det vet vi inte, för Försäkringskassan har slutat ta fram siffrorna. Vilket i sin tur beror på att regeringen inte bett om dem. /…/

Ansvariga ministrars pressekretare visade i går hur som helst prov på viss fantasirikedom då de förklarade varför deras chefer inte är beredda att diskutera frågan.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson ska inte störas, eftersom ärendet anses tillhöra arbetsmarknadsdepartementet.

Och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tänker inte öppna munnen förrän nästa vecka, då reformen än en gång ska diskuteras i riksdagen.

Vi kan dock redan innan det konstatera att i det nya, tuffa Sverige vet vi inte längre hur det går för dem som har det sämst.

Men visst finns de…

LO-tidningen, citat;

Fotamputerade diabetiker. Cancersjuka. Schizofrena. Den grupp som är långvarigt beroende av socialbidrag fylls nu på av sjuka som inte längre kan få ersättning från sjukförsäkringen.

– Jag tror att alla som ser vad vi hittar blir rätt chockade./../

Kartläggningen, som ska redovisas i februari, ska ge en klarare bild av två grupper.

Den första är de långvarigt sjuka som är ”nollklassade” hos Försäkringskassan, det vill säga saknar sjukpenninggrundande inkomst, och därför inte kan få sjukpenning vad läkarintyget än säger.

Den andra är personer som har haft ersättning från sjukförsäkringen, men inte får det längre på grund av den nya, striktare bedömningen av arbetsförmågan och de fasta tidsgränserna för hur länge man kan få ersättning. /…/

Margareta Ridderstedt, som svarar för genomgången av de nollklassade och utförsäkrade i Borlänge, ger några exempel på vilka människor som nu hänvisas till socialbidrag:

 • En funktionshindrad person som har haft aktivitetsstöd (alltså sjukersättning för unga) i sju-åtta år, behöver ledsagare för att klara sig och en så kallad god man för att tillvarata sina intressen.
 • En svårt diabetessjuk med amputerade fötter. Skulle teoretiskt sett kunna klara ett anpassat arbete några timmar per dag, får därför inte ersättning från sjukförsäkringen.
 • En ryggskadad som har haft tillfällig sjukersättning, blivit utförsäkrad och deltagit i så kallade arbetslivsintroduktion. Han är medicinskt färdigbehandlad och har ”ställt upp på allt samhället begärt”, men Arbetsförmedlingen anser att han inte kan arbeta. Nu är han sjukskriven på nytt – men saknar sjukpenninggrundande inkomst, och får alltså ingen sjukpenning.
 • En cancersjuk som nekas permanent sjukersättning eftersom det inte är säkert att sjukdomen är dödlig, och arbetsförmågan alltså kan tänkas återkomma.

Listan kan förlängas med personer som har medfödda funktionshinder och aldrig har haft ett vanligt arbete, utan på sin höjd varit i så kallad daglig sysselsättning i kommunens regi. Här finns också psykotiska personer, exempelvis manodepressiva och schizofrena.

– En provkarta på elände, sammanfattar Margareta Ridderstedt. /../

När de sjuka nu hänvisas till socialbidrag måste de göra sig av med alla tillgångar. De får inte ha en make eller maka som har inkomst. De måste lämna in en ny ansökan och gå igenom en ny prövning varje månad.

– Man kan inte vara i det yttersta skyddsnätet länge och ha det bra, säger Margareta Ridderstedt. Men de här personerna ser ut att bli kvar hos oss. Jag förstår inte hur de ansvariga har tänkt.

Cancersjuka väljer bort medicin för att klara hyran, LO-tidningen;

– Människor lider nöd. Det finns cancersjuka som väljer bort medicinerna för att ha pengar till hyran. De är rädda för att bli vräkta. Det är vanligare än man kan tro.

Ywonne Jacobsson är ordförande för Cancerhjälpen, en ideell förening som har betalat ut över 100 miljoner till cancersjuka i Sverige sedan starten 1993. Från början gick bidragen främst till rehabilitering.

– Nu hjälper vi människor att överleva ekonomiskt. Jag trodde inte det var möjligt att människor i Sverige kunde ha det så illa som många cancersjuka har det i dag, berättar hon.

Det var för ungefär tre år sedan som förändringen började märkas. Då började fler be om pengar för att klara räkningarna och färre bad om pengar för att åka på rehabilitering. I dag gäller nästan alla ansökningar livets nödtorft.

Så visst finns de… de osynliggjorda. Även om regeringen håller för både ögonen och öronen och vägrar att tala om dem… de finns!

Samtidigt som statsminister Fredrik Reinfeldt talar om ytterliggare ”jobbskatteavdrag” för ”samhällets stöttepelare” och hur ”bra det går för Sverige” så lever de allra svårast sjuka, de allra mest utsatta, i alltmer fruktansvärda livssituationer.

Alla som är direkt eller indirekt ansvariga för denna medvetna politik borde skämmas. Om ni nu har någon skam i kroppen…..

Läs mer;
Hennes ersättning halverades
Det osynliga folket,
Verkligheten bakom Gunnar Axéns agerande och syn på sjuka

Så försöker regeringen dölja den nya fattigdomen; DN Lena Sommestad

*

Media; svd1, ab1,

Bra bloggat; Alliansfritt om bidrag istället för försäkring, Lena Sommestad om hur vi berättar historien, Martin Moberg om Rönnebergaseminariet, Eva-Lena om jämlikhet eller skattesänkningar, Röda Berget om tillväxt och jämlikhet, Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. lenasommestad

   /  januari 14, 2011

  Tack för att du tar upp denna viktiga fråga som borde få fler än socialdemokrater att förtvivla. Regeringen för en systematisk politik för att öka skillnaderna mellan dem som arbetar och inte arbetar och resultatet av detta blir fler fattiga. Denna ökning i fattigdomen försöker man dölja genom att förändra definitionen av fattigdomen och därmed den statistik, som ska ge oss information om hur den sociala situationen i Sverige ser ut.
  Jag fick just på min egen blogg en kommentar som påminde om hur regeringen med sin politik inte bara skapar ett socialt elände i Sverige utan därtill agerar i direkt konflikt med de långsiktiga mål som man har ställt sig bakom i EU, där målet för politiken ska vara minskad fattigdom och social sammanhållning (”social cohesion”).

 2. Tack själv Lena för din utmärkta artikel i DN och för din suveräna blogg!

  Tog upp det där med hur regeringen vill ändra på fattigdomsbegreppet från ”relativ” till ”absolut” fattigdom och på så vis dölja en stor del av problemet i en bloggpost förra våren. Det var när jag letade efter den som hittade din utmärkta artikel i DN.

  https://ilsemarie.wordpress.com/2010/05/03/begreppsmanipulering-a-la-alliansen/

 3. Kent Karlsson

   /  januari 14, 2011

  Så här har det gått för många av de utförsäkrade och arbetslösa:

  Från Svd:
  ”Fler skuldsatta blir av med bostaden
  Publicerad: 13 januari 2011, 12.37. Senast ändrad: 13 januari 2011, 13.49
  2011-01-13 12:37:54
  Fler än tidigare fick bostaden utmätt och såld på exekutiva auktioner i fjol. Och det är ”vanligt folk” som drabbas främst.

  – Färre gäldenärer än tidigare har kunnat reglera sin skulder innan vi tar in deras bostäder till försäljning. Under hela 2010 sålde vi 30 procent fler fastigheter och bostadsrätter än året innan, säger Alena Koren, controller på Kronofogdemyndigheten.
  Ökningen beror både på att antalet ärenden ökat med 15 procent och att Kronofogden blivit skickligare på att hitta utmätningsbara tillgångar.
  Vem är det då som råkar så illa ut att bostaden tas? Enligt Ingela Pedersén, ordförande i Yrkesföreningen för budget- och skuldrådgivare är de allra flesta ”vanligt folk”.

  – Min erfarenhet är att det inte är folk som är köpgalna — de finns förstås också — utan främst folk som blivit sjuka, arbetslösa eller haft en firma som gått i konkurs.
  – Och bostadsrätten eller villan kan numera mätas ut även för små skulder. Det har gjort det väldigt tufft för många.
  Totalt såldes 1 129 fastigheter och bostadsrätter på exekutiv auktion under fjolåret. Antalet auktioner var dock betydligt fler.
  – Vi har ofta varit tvungna att ha två eller tre auktioner innan de kunnat säljas, säger Alena Koren.
  Året innan såldes 864 fastigheter och bostadsrätter på exekutiv auktion. I fjolårets försäljningar ingår också en rest från åren dessförinnan. I slutet av 2009 fanns en rest på 232 fastigheter och bostadsrätter som inte hunnit säljas”

  Var detta Alliansens mål?

 4. Erja

   /  januari 14, 2011

  Det pratades om en utredning om förtidspensionärernas och sjukskrivnas ekonomi.När var det?

 5. Kommer detta raserande att fortsätta, och det finns nog inget skäl i att anta något annat, så har vi bara en spillra av välfärd kvar vid valet 2014. Men allt kommer naturligtvis att bero på hur snabbt vi får igång en kraftfull opposition mot Reinfeldt och hans anhang. Med nytt folk i ledningen för samtliga rödgröna partier så finns det hopp.

 6. Regeringen gör väl som amerikanarna, no body count!

 7. PS:
  Ett bra foto av regeringens viktigare personer förresten.

 8. Jag fortsätter min beundran – det är skönt att du fortsätter beskriva den verklighet som jag och många andra lever i.

  En värld full av moment 22 och där alla hänvisar till regler och lagar som de inte ens själva vet konsekvenserna av.

  Tack för att di finns.

 9. Ett ruskigt inlägg som egentligen bara illustrerar regeringens människosyn.
  En människosyn som påverkats till stor del av de sk Framgångsteologerna.
  Deras idé är nämligen att: Det är Guds straff för något du har gjort eller kommer att göra om du inte är ung, vacker framgångsrik, förmögen, frisk och har goda inkomster.
  Man skall inte sätta sig upp mot Guds vilja, alltså skall man inte hjälpa de här svaga grupperna.

 10. Linnéa

   /  januari 16, 2011

  Tack för att du tar upp detta. Jag önskar så att denna verklighet skulle komma upp i ljuset så att ingen, framförallt inte i beslutsfattande ställning, kan säge: ”Det visste jag inte att det kunde bli så” och dess ”enskilda fall” som nu kan räknas i tiotusental troligtvis.

  Att ständigt gå och vara rädd för vad som kommer att hända när den i mitt fall tidsbegränsade ersättningestiden tar slut tär både fysiskt och psykiskt. Redan idag är ekonomin den enskilt största faktorn till oro. Varjmänad samma pussland om vilken räkning jag måste betala och vilken jag kan vänta in påminnelsen på och betala nästa månad..
  Samtidigt vet jag att när de allra viktigaste räkningarna är betalda så återstår ändå mindre än 2000 kr att leva på för två personer. det ska räcka till resor (färdtjänst för rehab), till sådant som jag behöver i form av medicinska produkter som ligger utanför högkostnadsskydd samt givetvis mat för två personer en hel månad. Nu tillkommer också kostnaden för hemtjänst som jag inte ens vet hur stor den blir…
  Säg mig, vem blir friskare av att ständigt oro sig för försörjningen? Jag har inte råd med rehab egentligen, men väljer att ”tigga” pengar från anhöriga för att kunna klara den kostnaden. Utan rehab sitter jag snart i rullstol. Blir dt billigare för samhället än om jag kan klara mig själv åtminstone till en del?
  Återigen, tack alla ni som lyfter denna fråga.

 11. Sickan

   /  januari 20, 2011

  Man tror fan inte det är sant. Jag saknar ord för denna ”hanteringen” av människor.

  Det känns lite som när judarna kom till koncentrations lägrerna.

  Du går till höger……………….
  du till vänster.

  Så kommer en familj som håller ihopa. Kan vara farligt för tillsammans är man starkare.
  Så dom delar vi på……………

  Det är så beklämmande att läsa hur det verkligen går till så jag blir gråt färdig.

  Tack för din fina och upplysande blogg. Den gör stor skillnad för många!
  Kram på dig!

 1. Jämlikhet ett hot … | Annarkia
 2. De långtidsarbetslösa blir fler « Görans tankar och bagateller
 3. Tweets that mention De osynliggjorda… « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 4. Sanningen om samhället – 2011-01-15 FM
 5. Europas Förenta Stater men S och V tiger | Nemokrati
 6. Arbetslinjen – och sedan? « De Tystas Röst
 7. Ett allt kallare samhälle breder ut sig. | Annarkia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: