Reinfeldts inbrytningar i välfärden…

I sitt jultal berättade Fredrik Reinfeldt om hur hans regering nu storsatsar på välfärden…

Citat, svd;

– vi gör inbrytningar brett i välfärdsfrågor…

Facit, så här långt, är skrämmande…

Svårt sjuka utförsäkras till fattigdom och, i värsta fall, hemlöshet.

Citat, ab;

Det här blir sista julen i hemmet för svårt MS-sjuke Mattias Pettersson. Direkt efter helgerna tvingas han och sambon att flytta till en liten etta för att klara ekonomin./…/

Citat, Fagersta posten;

Hjärtsjuke Christer Nilsson förlorade sin sjukersättning och blev tvungen att söka socialbidrag. Det orsakade ett inkomstglapp som har gjort att skulderna har växt på hög. I dag är han bostadslös och vet inte hur han ska komma ifatt skulderna.

Citat, ab;

Multisjuka Linda Gustafsson, 38, har levt på 2 200 kronor i månaden sedan februari. Trots 16 diagnoser menar Försäkringskassan att hon är fullt kapabel att arbeta. Den 1 januari blir hon och 15-årige sonen Casper hemlösa. – Jag är desperat, jag vet inte vad jag ska ta mig till, säger hon.

Välgörenhetsorganisationer får ta hand om en helt ny grupp av människor – utförsäkrade sjuka och arbetslösa.

Citat, svt;

….det senaste året har det dykt upp nya grupper av fattiga. Utförsäkrade som blivit av med sin a-kassa eller sjukpenning och som ofta får förlita sig på socialbidrag eller annat./../

-Flera av de utförsäkrade som kommer hit har för första gången i livet blivit tvungna att gå till socialtjänsten. Samtidigt är en del ensamma och saknar stöd, de har ingen familj och saknar socialt nätverk. Då är det lättare att ge upp, säger Magnus Helmner.

-Många som nu går på a-kassa är oroliga för vad som ska ske när den tar slut, att få leva på socialbidrag resten av livet./…/

Svårt sjuka som jagas in i döden i den nya ”arbetslinjens” namn, citat metro;

Christina Reyes vägde 36 kilo, led av svår värk i axlarna och gick med rollator.
Ett team av medicinska specialister konstaterade att hon saknade arbetsförmåga. Men i februari 2009 slog Försäkringskassan fast att hon kunde jobba halvtid – och drog in ersättningen.

Men hon kunde inte gå tillbaka till sitt jobb i äldreomsorgen och blev uppsagd.
– Det som gör så ont i mig är att hon verkligen ville jobba, hon levde för de gamla, säger dottern Benita Uusitalo till Kommunalarbetaren.

I september i år fick Christina Reyes rätt i domstol mot Försäkringskassan. Men då hade sjukdomarna redan tagit hennes liv. Den 11 januari hittades hon död i sin lägenhet i Gävle.

…och efter årsskiftet stärker regeringen Försäkringskassans makt, citat metro;

Nu stärks Försäkringskassans makt över de sjukskrivna ytterligare. Från årsskiftet ska inte läkare få uttala sig om arbetsförmågan – den bedömningen tas helt och hållet över av försäkringshandläggarna./…/

De nya riktlinjerna bekymrar läkarna.
– Om  bedömningen görs av en handläggare på Försäkringskassan som inte har sett patienten eller vet någonting om den medicinska biten så kan man som läkare vara väldigt orolig, säger Marie Wedin, ordförande för Läkarförbundet/…/

Ja, Reinfeldts regering har sannerligen gjort ”inbrytningar brett i välfärdsfrågor”…..

Man har, på bara fyra år, lyckats bryta loss och rasera de mest grundläggande byggstenarna i den svenska välfärdsmodellen; a-kassan och sjukförsäkringen. I ”arbetslinjens namn” har man kastat oss ned mot botten i de flesta välfärdsligor.

  • A-kassan – har halkat ned till en jumboplats bland OECD-länderna. Fortsätter det på samma sätt i två år till kommer färre än 25 procent av alla arbetslösa att ha någon a-kassa alls.

Vi ser alla fram emot ett Gott Nytt År… låt oss bara hoppas att Regeringen Reinfeldts ”inbrytningar brett i välfärdsfrågor” är över nu – för alltid!

Gott Nytt År!

*

Bloggat; CG Carlsson – Vakna nu!

Fler Bloggtips; Björn Andersson om arbetslösheten, Alliansfritt om skatt på tjocka, Ekonomikommentarer om Afghanistankriget, Röda Berget om Ylva, Jonas Sjöstedt om EU, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, dn1, svd1, exp1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

17 kommentarer

  1. Kamelsilaren

     /  december 27, 2010

    Det är många som drabbas, och räknar man också med alla deras nära och bekanta, blir det ännu fler. Om inte socialdemokraterna och vänstern utarbetar ett tydligt och konkret förslag för en värdig försörjning av denna nya underklass (kostar nog bara motsvarande ett eller ett par Jasplan) förlorar de även valet 2014. Alla de som skulle ha röstat på dem rycker bara på axlarna och stannar hemma, bara en uppsättning högerpartier att välja mellan, menar man, med rätta.

  2. Revolt

     /  december 27, 2010

    Där ser man, det är bara att vänta tills det blir läge för en rejäl revolt mot detta ”etablissemang av dödgrävare”. Som det ser ut nu, så har dessa ”dödgrävare” lyckats att lura ”den enormt korkade medelklassen” som väljare. Detta gör situationen till en fråga om tid, innan denna ”obildade” och ”okunniga” klass inser sitt misstag.
    Denna klass har knappast läst en bok i hela sitt liv. Dess största nöje verkar vara att titta på allehanda ”intelligensbefriade” dockusåpor på televisionen, som resulterar i att de blir än mer korkade.

  3. ”…inbrytningar brett i välfärdsfrågor”?! En ren lögn, och är så sanslöst dåligt att jag inte hittar ord för det. Vilken regering vi har!

  4. Ledsen Ilse-marie, han har bara börjat! Det blir inget gott nytt år 2011 för Sverige.
    Men jag hoppas du får ett sådant.

  5. Lars

     /  december 28, 2010

    Kritiken från vänster är inte oväntad, kostnaden som skenat de sista 20 åren glöms lätt bort med motiveringen att dom med riktigt höga inkomster skall betala mer i skatt. Men även om dom betalade 100% i skatt skulle detta inte räcka så den kommer ner till dom med normala inkomster också. Man skall också komma ihåg att värnskatten som infördes drar in mindre än 10 milliarder.
    Nu kanske vi skulle kunna ge detta en chans och se var det leder, det är ju igen vinst att låta människor gå på socialbidrag heller och låta dom sova på gatan som antyds är nog ingen framtid heller. Ett förbättrat system är vad som behövs, att genomföra detta kommer onekligen drabba en del individer, vilket är oerhört trist och jag kan hålla med om att regeringen inte reagerat snabbt nog för att unvika att människor kommer i kläm vid ett systems skifte.

  6. Egoismen det nya Sverige. Välfärd på bekostnad av de svaga i samhället.

  7. Jo, man kan ju alltid hoppas… Gott nytt år Ilse-Marie och tack för din fina blogg!

  8. Mrs

     /  december 28, 2010

    Vad betyder egentligen Reinfeldts ord :
    ”vi gör inbrytningar brett i välfärdsfrågor”?

    ”vi gör” = han anser att de gör någonting

    ”inbrytningar” = finns det ordet? utbrytning har jag hört talas om – men ”inbrytning”?
    någon som bryter sig in? i vadå??

    ”brett”/”Inbrytningar brett” = ??? breda hål vid inbrytningen?

    ”välfärdsfrågor” = svårt att förstå exakt vilka välfärdsfrågor Reinfeldt avser här;
    men kontentan av det han säger är kanske att

    de gör stora hål i välfärden när de gör sina inbrytningar och tar skattkistan (=sjukförsäkringspengarna som alla anställda sparat ihop)???

    ”De smiter med allt vårt guuuld”
    i en omvänd Robin Hood-politik och
    tar från de fattiga och ger till de rika…

    ”Sådan är kapitalismen
    otack är den armes lön.
    De´e´ dom rikas paradis men
    ingen hör en fattigs bön.”

  9. Lars, ingen människa har önskat 100% skatt och vi har aldrig haft det heller. Varför då ta upp det som någon möjlighet? Vi har redan gett det nuvarande systemet en chans. Det gick åt helvete och livet är förstört för tiotusentals människor.

    Dags att återställa välfärden till en rimlig nivå. Kostnaden har som sagt inte skenat alls de senaste 20 åren, tvärtom betalas det in mer pengar än vad som tas ut.

  10. Linnéa

     /  december 28, 2010

    Det ger mig en otäck känsla när jag läser om att FKassan ska ha hela rätten att avgöra om jag kan arbeta eller inte. Visst har de även tidigare varit beslutande, men då var i allafall läkarintyg och försäkringsmedicinska utredningar (FMU) en del av beslutsunderlaget. Hur blir det nu när läkarna inte ens ska uttala sig om arbetsförmåga? Då försvinner bl a hela vitsen med FMU eftersom just meningen med dessa är att utreda arbetsförmåga.

    Har försäkringskassans handläggare den kompetens som krävs att utifrån ett läkarintyg som enbart beskriver funktionsförmåga också därav dra slutsats om ev arbetsförmåga och i vilken omfattning? Rent spontant tänker jag att det är jag tillsammans med min läkare och FKhandläggare i ett personligt möte som bäst kan utreda arbetsförmåga. Annars måste det krävas någon annan form av utredningar än FMU.

    Vad säger att jag kan arbeta för att jag t ex klarar av att skriva några ord på datorn? eller ta en promenad eller rent utav ta ut min hund eller att gå till affären och handla? Det är ingen som vet vad dessa vardagliga aktiviteter kostar den enskilde t ex i form av ökad smärta, eller att det krävs timmar/dagar av vila efteråt!

    Nej, en human sjukförsäkring där individens och dennes behov står i centrum. Självklart ska dem som kan arbeta, men jag skulle aldrig någonsin byta bort det arbete jag hade mot min sjukdom om jag hade haft ett val! SÅ lat är jag!

  11. Lars:
    Sverige som nation har aldrig varit så rikt som idag, så förklara gärna varför vi inte har råd att hjälpa sjuka människor till ett drägligt liv och en chans att komma tillbaka, om de tillfrisknar ex.

    Förklara gärna också varför svenska folket blivit så gnidigt och egoistiskt att de inte vill betala skatt för ett solidariskt samhälle. Det gjorde ju min generation och de flesta (utom de rikaste) utan att knota så förfärligt.

  12. Maria

     /  december 30, 2010

    Ny blogg som till viss del kan ge svar på era frågor.

    Den osynliga journalisten

  13. Hugo

     /  januari 3, 2011

    Gött mos,……nu sjukskriven efter diskbråck. Lever gott på kassan och lagom med affärer på sidan om. Det skall bli skönt att vara ledig närmare ett år. Nu får någon annan betala än mig själv.

  1. Att vantrivas i samtiden « Storstad
  2. Den politiska krisen « De Tystas Röst
  3. Bokslut och vänder blad. | Annarkia
  4. Ett nyårslöfte eller en nyårsföresats för de rika? « reflektioner och speglingar II…

Lämna en kommentar