Överklassproblem styr valdebatten

Visst var det märkligt att Mona Sahlin i SVT:s partiledarutfrågning igår inte fick en enda möjlighet att tala om det som skett i sjukförsäkringen? Däremot ägnades en ansenlig del av tiden (+ ett kortreportage) till att diskutera RUT-avdraget, som ju endast utnyttjas av en liten del av svenska folket (en dryg procent). En mycket märklig prioritering av SVT:s utfrågare, Anna Hedenmo och Mats Knutsson, med tanke på frågornas vikt och betydelse för de flesta väljare.

I en opinionsundersökning, som presenteras i Aftonbladet idag och som Novus har gjort, framgår exempelvis att 69 procent av svenska folket anser att sjukförsäkringen är viktig för den personliga tryggheten på arbetsmarknaden. 64 procent tycker att de behandlas sämre i dag än innan den borgerliga regeringen tog över.

En tanke som slog mig under Sahlin-utfrågningen var att det faktiskt är mångdubbelt fler som utförsäkras i år från sjukförsäkringen till följd av den nya ettårsgränsen (ca 40 000 – 50 000 personer) jämfört med de nya jobb som skapats med hjälp av RUT-avdraget (siffrorna har varierat från 1 200 till 11 000). Dessutom – sjukförsäkringen berör nära nog hela Sveriges befolkning – på ett eller annat sätt.

Kan den ensidiga fokuseringen på ”överklassproblem”, i det här fallet den orimligt stora RUT-exponeringen under Sahlin-intervjun, bero på att journalisterna idag allt oftare ogenerat utgår ifrån sitt egenintresse. I samma riktning skulle man kunna tänka när det gäller frågorna om hur de rödgrönas förslag om fastighetsskatten eller förmögenhetsskatten ”drabbar” (också här är det frågan om ungefär en procent av befolkningen).

När det gäller RUT-avdraget, kika på listan här nedan……

*

Bloggar om valet; Röda bergetSvensson, Högbergs tankar, Ola Möller, Mer – Netroots

Media; AB1AB2, AB3, DN1, DN2, SvD1, SvD2, Expressen1, Expressen 2, Expressen 3, Expressen 4, Expressen 5

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

30 kommentarer

  1. lenaalun

     /  augusti 27, 2010

    Jag upprördes även i ett tidigare ValAgenda i våras där Mona Sahlin avbröts av Anna Hedenmo när sjukförsäkringen kom på tal.

    Media mörkar och har en agenda att helt klart tysta ner utförsäkringskatastrofen.

    Men RUT-avdrag är dock bra för kvinnor och jämställdheten. Om det skapar egna företagare är det väldigt bra. Jag kommer verkligen anlita hushållsnära tjänster till ditten och datten. Det är verkligen billigt. Jag betalade 280:- för en och en halv timme. Vad får jag för det? En blus på Kapp Ahl!

    Imorgon anlitar jag min första hushållsnära tjänst

    Alex Voronov har gjort en imponerande analys

    Min familj välkomnar sänkt matmoms

  2. Moa

     /  augusti 27, 2010

    Minns vad Reinfeldt sa i den sista debatten med Persson innan valet 2006 ang. sjuka som behandlades bryskt av Försäkringskassan:

    ”De känner sig jagade!”

    Därmed lurade han till sig ett antal röster från sjuka som jagades av FK under regeringen Persson.

    Vad han inte sa var att regeringen Reinfeldt skulle
    avsluta jakten genom att totalt slakta sjukförsäkringen!

    Att säga en sak och göra en annan
    lura till sig röster genom falsk propagande
    och rikta skarp kritik mot motståndare
    förtala och smutskasta

    Propagandapolitik
    till varje pris
    bara man får sitta kvar vid makten?

  3. Eva

     /  augusti 27, 2010

    Det är nog inte bara egenintresse. Jag trodde det var en tillfällighet när Kina-TV lades ner efter att Alliansen vunnit valet, men jag är inte så säker på det längre. Det finns en fullständig birst på intresse från SVT:s sida att agera granskande media. Ett lysande exempel är rapporteringen från Almedalen. När journalisten i Visby fick frågan om vad som var den stora snackisen och hon började prata om Littorins öden och äventyr, blev hon genast avbruten med orden ”Ja sista ordet är inte sagt i den frågan” och så avslutades allt tämligen abrupt. Men varför? Det finns massor med infallsvinklar på just den grejen. Det är grej efter grej, där saker inte rapporteras ens. Folk som tittar på enbart SVT:s (och TV4:s) nyheter får en väldigt… ja, fattig, i brist på bättre ord, bild av vad som händer. Och varför kör SVT så otroligt mycket program om terrorism förresten? Program efter program, och av det där spekulativa slaget som inte ens History Channel kan med att visa. Tillfällighet? Nej, jag tror inte det. Tyvärr.

  4. Så lämpligt det blev…. jag orkar inte ens se politik på tv längre, svårt att jobba upp ork och lust att ens försöka tänka till om allt då…

    Får väl tacka Reinfeldt med company, eller heter det med meny numer? eeh för att jag inte gapar på så mycket nu. Jag har fullt upp med att vara utförsäkrad, eller omförsäkrad, eller nä, banne mig utförsäkrad för det där andra…det är ingen garanti trots att ingen går och blir friskare under den här pressen…

    Tack igen, som alltid, för din röst i etern! Du behövs!

  5. nysan

     /  augusti 28, 2010

    Är det verkligen någon mening att rösta rött?

    http://www.illuminati-news.com/swedish-model.htm

  6. Jo, man får alltmer känslan av att journalister bedriver sin egen valrörelse, om frågor som berör just dem själva. Det är nästan kafkalikt.

    Vad har vi för journalistkår idag, som inte vet något om något utanför den egna kretsens vardag eller plånbok?

    Jag kommer osökt att tänka på hur journalisterna förfärades över att Laila Freiwalds inte visste var Phuket låg ”för det visste väl varenda människa”. Jag hade aldrig hört ortnamnet tidigare och hade ingen aning om var orten låg (och förstod därmed att jag inte kunde räknas till människornas skara), och roade mig med att fråga grannar och vänner, som var lika okunniga om saken som jag. Men hela den stockholmska journalistkåren visste och tycktes tillbringa semestrar på nämnda ort förstod man så småningom.

    Vad lär de sig på journalisthögskolorna, undrar man, eller har allihop fått jobben genom pappas och morfars kontakter?

  7. Martin Widmark

     /  augusti 28, 2010

    Hur många månader måste ni jobba för att betala dedär två första chefredaktörernas RUT-bidrag? Tar man all skatt jag betalar så räcker inte ett helt års arbete. Det är ju tur att pengarna går till nåt viktigt, motiverar folk att betala skatt!

    Och då kommer naturligtvis nån nisse ifrån alliansen och skriker om att jag missunnar de stackars städarna deras lön. Jovisst serrö, för Herlitz och Samulesson har ju inte råd att betala städare en vettig lön. De måste ju ha pengarna till att köpa ännu en stadsjeep i solitt guld.

    Det är som vanligt, när höginkomsttagare med stora förmögenheter ska ha bidrag så är skattekistan en aldrig sinande källa. Men när en utsliten 50-årig människa som jobbar som vårdbiträde vill ha sjukpenning är det tji! Arbetslinjen!

  8. Vill återigen lämna ett tips. Denna gång på ett föredrag och en rapport av Anne-Marie Lindgren på arbetarrörelsens tankesmedja där hon jämför Erlanders och Reinfeldts välfärdspolitik. Jag har länk och sammanfattning på bloggen

    http://begrundatoplitat.blogspot.com/2010/08/anne-marie-lindgren-om-erlander-och.html

  9. Tomas Andersson

     /  augusti 28, 2010

    Martin>>

    Vet du hur ett Rut och Rot avdrag fungerar?

    Verkar inte så… siffrorna ovan är inte det de har erhållit… utan det är det de fått minskat sin beskattningsbara inkomst med… grovt räknat kan man ta bort 55 % av ovanstående belopp för att komma fram till vad de tjänat.

    Detta ger 44 TSEK… och detta skulle du knappt betala i skatt på ett år… innebär att du tjänar runt 145 TSEK per år och 12 TSEK i månaden.

    Stämmer det?

  10. ”Varav hjärtat är fullt talar munnen – ursäkta, journalisten”

  11. Tomas Andersson:
    Det förtjänar också att sägas att ju högre lön man har desto mer kan man tjäna på Rut.avdraget. Men låg inkomst är det inte mycket man får dra av- fiffigt va.

  12. ulla

     /  augusti 29, 2010

    Apropå Maud Olofssons försvar av Rut-avdraget ( Rut-bidraget ) att göra svarta jobb till vita, skulle dessa högavlönade mediarepresentanter riskera sin heder för en svart städare?

  13. Martin Widmark

     /  augusti 29, 2010

    Tomas Andersson:

    Aaa, det var förstås före beräkning. Det brukar det ju vara, så det borde jag insett.

    Nå, då klarar jag skivan på en 7-8 månader istället. Känns bra. Eller nåt…

    Kerstin:

    Det är uppenbart att detta är helt och hållet riktat till höginkomsttagare och de mycket förmögna. Låginkomsttagare göre sig icke besvär. I Danmark hade man exakt de erfarenheterna av ett mycket likt bidrag, pengarna gick till de rikaste. Så därför tog man bort det bidraget. Men i Sverige är propagandan massiv. Det är minsann svältande pensionärer och stressade och fattiga småbarnsmammor som tjänar mest på detta. Jajjemäään. Suck. Ljuga är de bra på iaf, så nåt har man ju att vara stolt över när det gäller våra politiker och deras tama journalister.

  14. Jack

     /  augusti 30, 2010

    Denna blogg är synnerligen intressant. Inte minst för att den ställer viktiga frågor om vad som skett i medialandskapet. Vi kan till att börja med enas om att begreppet ”socialdemokratisk hegemoni” inte länge äger någon större giltighet.

    Sedan en tid tillbaks har högern ockuperat de ”strategiska höjderna” i medialandskapet. I denna bloggpost tydliggörs med önskvärd (och skrämmande) tydlighet hur den (hot)bild som målas upp i dessa lobbyorganisationer och den borgerliga pressen (90 procent av våra tidningar är ju borgerliga) nästan rakt av görs till underlag också för public serviceproduktioner.

    Det är den övre medelklassens hotbilder som blir reella (d.v.s. höd fastighetskatt, förmögenhetsskatt och avskaffat RUT-avdrag). Medan folkflertalets hotbilder, som exempelvis är kopplade till vad som riskerar hända med ens egen eller familjens ekonomi om man blir sjuk eller arbetslös, blir av marginell betydelse när SVT-utfrågarnas synopsis skapas.

    Denna bloggpost understryker vikten av att vänstern rustar sig bättre intellektuellt och sätter fingret samtidigt på ett Sverige som blir allt mer ”berlusconifierat”; d.v.s. ett land som är på glid bort från åsiktspluralism och där den ekonomiska, politiska och kulturella makten allt tydligare smälter samman. Devisen att ”demokratin måste erövras av varje ny generation” har sällan varit mer giltig än just idag!

  15. Danmark hade också en from av rut Dit borde vi rikta blicken Där sade en politiker att företag som inte kan bära sig själv andas med konstgjord lunga. Där kom man fram till att det var i Norra Köpenhamn där de köpstaka bor som utnyttjade bidraget. I Danmark vågade man säga att de kunde betala för sin städning själva. Numera finns Rut kvar för dem som verkligen behöver det. Men avdraget ligger på 40%. Sen kan man ju undra varför man slår sig för bröstet här och påpekar att vi minsann ordnat jobb med rut. Men vi får aldrig höra hur många som inte längre jobbar inom vården. Sista siffran jag hörde var att 25000 har fått gått.

  16. Men i allt detta kan det ändå vara befogat att ställa sig frågan vad det är som skapar välfärd i samhället?
    Är det höga skatter och bidrag eller företagande och arbete?

  17. Martina

     /  augusti 30, 2010

    Vad du skriver strunt! Jag tjänar 22000 kr i månaden och min sambo ca 25000kr. Vi har fått klart billigare hjälp pga rutavdraget, är vi överklass tror du?

  18. Gubben:
    Det är solidaritet och en någotsånär jämställd fördelning av samhällets resurser och arbetsresultat som skapar välfärd.

  19. peter

     /  september 1, 2010

    Men Anna Hedemo…hon är ju så blå man kan bli i en kostym och ett par skor. Ingenting hon lyckas dölja med någon proffesionell disciplin direkt. Knutsson vet jag inte, men inte har han gjort några djupare samhällsanalyser, bara drivit omkring uppepå politikens vågrörelser….en brist på engagemang helt enkelt, vilket är konstigt för en gammal punkare.

    Annars tycker jag varenda journalist med bakåtslickad vinnarfrisyr bara staplar kliche´r på varandra. Samtliga är väl så välbetalda att de alla tillhör den övre medelklassen. Vilket inte är så representativt.

    En besvikelse givetvis för oss alla som förut har uppskattat public service.

  20. Ann Hedenmo blå skriver någon, pyttsan hon är utbildad i SSU.
    Kolla in Bubblare.se… Partiet tackar Dig för Dina insatser.
    Sevärt!

  1. Peter Andersson - med rätt att tycka....: "Nu pratar vi jobben och Fredrik Reinfeldt pratar åter om sänkta skatter."
  2. Sanningen om samhället – 2010-08-28 FM
  3. Journalister med fingrarna i syltkrukan | Thomas Hartman | In The Pendent
  4. Ska sjukskrivna och arbetslösa betala skatt som subventionerar Gunilla Herlitz städning | Kulturbloggen
  5. Vem älskar RUT. « PeoWagstrom's Weblog
  6. Ska journalisternas egen privatekonomi verkligen tillåtas styra valdebatten « Röda Berget
  7. Försåtlig hantering av sanningen om sjukförsäkringen – påståendet att om oppositionen vinner valet så skulle det betyda återgång till det förra systemet är ett riktigt bottennapp. Varken sjukdom eller arbetslöshet är orsakade av välfä
  8. Försåtlig hantering av sanningen om sjukförsäkringen – påståendet att om oppositionen vinner valet så skulle det betyda återgång till det förra systemet är ett riktigt bottennapp. Varken sjukdom eller arbetslöshet är orsakade av välfä
  9. Försåtlig hantering av sanningen om sjukförsäkringen – påståendet att om oppositionen vinner valet så skulle det betyda återgång till det förra systemet är ett riktigt bottennapp. Varken sjukdom eller arbetslöshet är orsakade av välfä
  10. Tänk mer långsiktigt! « PåRiktigt

Lämna en kommentar