Utan socialförsäkringar – inget utanförskap

I går berättade TV4 att ”utanförskapet” har minskat under de senaste fyra åren. Den moderate partisekreteraren Per Schlingmann  var nöjd ” – Utanförskapet har minskat trots en internationell finanskris som har varit väldigt tuff och det är klart att det är bra”.

Frågan är vad Per Schlingmann och alliansen egentligen räknar in i sitt begrepp ”utanförskap” – denna gång? Uppenbarligen inte socialbidragstagare eller alla de som saknar a-kassa. Inte heller alla utförsäkrade som tvingas leva på anhöriga. Inte heller alla de som helt har fallit mellan stolarna och nu söker hjälp hos svenska kyrkan och välgörenhetsorganisationer.

Jakten på ”utanförskapet” har för alliansens arkitekter blivit synonymt med slakten av socialförsäkringarna.

I förra veckans TV-debatt slog Anders Borg fast – sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen är bortprioriterad från den moderata välfärden. Skattesänkningar är viktigare än trygghet vid sjukdom och arbetslöshet. Nu vet vi – detta är alliansens medvetna val.

Resonemanget tycks lyda; ju fler som kastas ut från sjukförsäkringen, ju fler som inte längre kvalificerar sig till a-kassan – desto bättre. Arbetslösheten har under det senaste året varit rekordhög. Trots detta har a-kassan minskat med 32 procent. Det borde ringa en klocka – men istället slår man sig för bröstet.

I dag har runt 50 procent av alla arbetslösa ingen ersättning alls. Det hårdare arbetsvillkoret och de chockhöjda avgifterna är den största förklaringen. Samtidigt kastas tiotusentals sjukskrivna ut från sjukförsäkringen efter bestämda tidsgränser. Genom hårdare krav och kortare tidsgränser – så minskas ”utanförskapet” i alliansens Sverige.

En av de som tydligast har kritiserat begreppet ”utanförskap” är Uppsalaprofessorn Bertil Holmlund. Han menar att ”begreppet kan lätt manipuleras i politiska syften” och att, citat;

regeringen kan minska utanförskapet enbart genom att förkorta ersättningstiderna eller skärpa kvalifikationskraven, alldeles oavsett vilka effekterna blir på faktisk sysselsättning, arbetslöshet eller sjukfrånvaro.

Vill man hårdra det hela kan man uttrycka det så här; Det är enkelt att skapa ett samhälle helt utan ”utanförskap”. Avskaffa alla skyddsnät och låt människor falla rakt ned i hemlöshet eller tas om hand av anhöriga när de drabbas av sjukdom eller arbetslöshet. Utan socialförsäkringar – inget ”utanförskap” – med alliansens sätt att räkna.

En av de som alliansen räknade in i ”utanförskapet” var Anna Olsson – den första som slog larm om hur regeringens omänskliga sjukregler drabbade svårt cancersjuka. Hon kämpade mot de nya reglerna och jagades av försäkringskassan in i döden – nu fortsätter hennes mamma kampen. Anna Olsson skrev själv en kommentar på min blogg (9 juli 2008), när jag första gången tog upp hennes fall.

Så här avslutade hon sin kommentar, citat;

Ps. På pin kiv så ska jag överleva för att få vara med och rösta bort Alliansen Ds

Jag hoppas att vi som finns kvar, på pin kiv, ska göra det du aldrig fick chansen att göra….

Rösta bort Alliansen!

*

Lyssna på Fredrik Reinfeldt – svarslös om den nya sjukförsäkringens konsekvenser….

Media; tv4 om cancersjuka Anna Olsson, tv4 Högt pris för minskat utanförskap

*

Tills sist…

Björklund sätter sig inte i Sahlins regering…. vi rödgröna kan andas ut…. 😉

Lästips; Stefan Jonsson – Historiens analfabeter går vidare

*

Mer lästips; Sjukt bokslut för Reinfeldt, Det pågår tragedier i Sverige just nu, Alliansen oense om välfärdens kärna

Bloggtips; Martin Moberg – Reinfeldt om sjukförsäkringen,  Storstad om välfärdens frukt, Alliansfritt Sverige – Alliansens valmanifest för dummies, Esbati om överklassnära frågeställningar, In your face om arbetslinjen, Greiderbloggen säljer ut…,  Peter Andersson om TV-utfrågningarna, Veronica Palm om välfärd före skattesänkningar, Mer – Netroots

*

Val 2010; ab1, ab2, ab3, ab4, dn1, dn2, svd1, svd2, exp1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

31 kommentarer

 1. Om Alliansen sitter kvar efter valet får man nog lov att ge Rheinfeldt rätt, att svenska folket är mentalt efterblivet 😦

 2. Ja Kerstin… men vi får hoppas att han har fel – han brukar ju ha det 😉

 3. Svensken är korkad och kan inte tänka själv.

 4. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  MIN sosse kommun..

  var det VIKTIGARE att lägga 300 MILJONER på idrottsarenor och sport

  i min sosse kommun var det viktigare att satsa 100 tals miljoner på småteatrar och symfoniorkestrar och anat kul

  i min sosse kommun bor dom rika kommun politikerna långt ut i fina området och har 2 bilar vid fina villan med pool

  i min kommun fungerar inte skolan eller äldrevården eller sjukvården eller lokaltrafiken som den skall’
  (finns inga pengar eller ansvar)

  i min kommun styr sossarna …Inte ”alliansen” eller regeringen ..fattar ni NU?

  Många verkar inte veta vad Kommuners och Landsting är ens eller vilka ansvarsområden och åtaganden dom har.
  Vet du vilka politiker i DIN kommun som styr dina barns skola äldrevård , sjukvård aka. välfärden?
  Nej antagligen inte.

  och eftersom kommuner och landsting nu under krisen fått REKORD mycket ”extrapengar” i bidrag av staten BORDE vi ju ha en bättre välfärd?
  För mer PENGAR är ju rödgrönas logik =bättre välfärd?
  eller kan det vara så som vi ”onda borgare” tror att det är HUR man använder pengarna och med vilket ansvar?

 5. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  Mer komiskt blir det när framförallt rödgröna i sin PROPAGANDA (okunskap) alltid beskyller ALLIANSEN (regeringen) för allt inom välfärden.
  Regeringen Kan och FÅR inte lägga sig i kommuners och landstings ansvar och budgetar och styrande.
  detta är inskrivet i vår GRUNDLAG.

 6. Jack

   /  augusti 30, 2010

  …lite tragiskt blir det ju när lisa ek berättar om bristerna i sin kommun…särskilt som man vet att i princip samtliga tunga bedömare och expertorgan som KI, Finanspolitiska rådet, arbetsmarkandens parter, ledande nationalekonomer rekommnederade regeringen att gå in med mer stöd till kommunerna så att de åtminstone skulle kunna undvika att (mitt i lågkonjunkturen) säga upp folk…detta struntade Alliansen i, vilket har gjort att 20 000 – 30 000 kommunanställda blivit av med sina jobb…nej, lisa ek, använd skallen lite mer och utgå inte bara från ditt blåaste sossehat!

 7. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  mera tragiskt blir det när ”jack” inte vet eller VILL veta att våra kommuner och landsting fått rekord mycket ”bidrag” ifrån staten i krisens spår och många går med klart överskott.

  men istället i vanlig sosse andra satsar pengar hej glatt på allt annat än ”VÄLFÄRDEN” som regeringen ”magisk” skulle ha ansvaret för enligt rödgrön propagandatrots att kommuners och landstings självbestämmande är inskrivet i Sverigesrikes GRUNDLAG.

  kolla nu hur många av både alliansens och rödgrönas ”löften” som handlar om kommuners och landstings ansvar som tex bättre mat för gamla??
  bo tillsammans?
  mera personal?

 8. Det mest tragiska är väl att Lisa Ek inte ens kommenterar (eller läser?) innehållet i bloggposten…. den handlar om socialförsäkringarna – som inte kommunen är inblandad i. De får istället betala den stora ökningen av socialbidrag (försörjningsstöd) för alla som gjorts försäkringslösa. Det är dit den största delen av alliansens kommunpengar har gått!

  Tycker du att socialbidragstagare, arbetslösa utan a-kassa och utförsäkrade som tvingas leva på anhöriga ska räknas in i utanförskapsbegreppet?
  Vad säger du om Bertil Holmlunds kritik av utanförskapsbegreppet?
  Och anser även du att socialförsäkringarna ska bortprioriteras från välfärden?

 9. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  ilse marie.

  tom partiorganet Aftonbladet påvisade att
  1 stora delen utanför a-kassan var pensionärer aka ”köttberget”

  2 socialbidrags beroendet var högre under Görans styre

 10. Lisa, även Aftonbladet ägs av borgarna (enbart ledarsidan är en frizon numera).

  För övrigt skrev a-kassorna själva så här i sin rapport (2008) om vilka som lämnade a-kassan när alliansens ändrade reglerna och höjde avgifterna, citat;

  ”… det största antalet medlemmar som lämnat är de med normal eller förhöjd risk för arbetslöshet och i många fall har de låg inkomst (t.ex. visstids/deltidsanställda, studerande och långtidssjuka) som upplever sig inte ha råd med försäkringen eller där utsikten att vara berättigad till ersättning är osäker. De höjda avgifterna – som i de flesta fall är högst i kassor där medlemmarna har de sämsta anställningsvillkoren (lön, arbetstider, utvecklingsmöjligheter och trygghet i anställningen) i kombination med förändrade regler som begränsar ersättningsrätten för framförallt nytillträdande, deltids- och säsongsarbetande påverkar sannolikt både in – och utträdestalen mycket negativt.”

  länk till rapporten; http://www.samorg.org/so/filer.aspx?typ=dokument&id=-16336209379227

 11. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  märkligt att vi har haft största pensionerings gruppen någonsin
  men ”akassorna” säger att dom inte ”påverkat” akassan

  Och FORTFARANDE r det din KOMMUN och ditt Landsting som har hand om välfärden inte regeringen

  =)

 12. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  Vet inte hur många gånger jag sett rödgröna skriva

  ”alliansen säljer ut sjukvården”
  ”alliansen säljer ut skolor”
  ”alliansen sparar på det och det”

  nej lille rödgröna det är din KOMMUN som har hand om skolorna och dess budget
  nej lille rödgröna det är ditt landsting som har hand om sjukvården och dess budget
  nej lille rödgröna det är din kommun och ditt landsting som sparar och har hand om bugeten

  osv

 13. ….Och fortfarande är det regeringen som bestämmer hur reglerna för sjukförsäkringen ska se ut och hur arbetsvillkoret i a-kassan ska se ut och hur höga avgifterna ska vara.

  Jag anser nämligen, till skillnad från M, att även socialförsäkringarna är en del av välfärden. En viktig del!

  Dessutom – socialförsäkringarna har gått med miljardvinster under de senaste åren (sedan 2003). Under perioden 2010-2014 beräknas de gå med ca 90 miljarder i vinst. Pengarna finns – men, nu betalar socialförsäkringspengarna skattesänkningarna istället.

 14. lisa ek

   /  augusti 30, 2010

  Märkligt att 100kr Extra i evig okontrollerad sjukpension ALLTID är viktigare än vård och omsorg i rödgrön propaganda

  Över 4000 personer DOG i ONÖDIGA vårdköer per år innan 2006 detta sjunker numera markant,.

  men som sagt det är viktigare med en 100kr ”extra” och låååååååååååååång sjukskrivnings period såå man hinner känna efter i 10-12 år hur sjuk man verkligen är.

 15. Det är bedrövligt att en del inte kan hålla sig till temat utan alltid kommer med annat och påståenden utan hänvisning till källor.
  Som om vi inte hade lärt oss att ifrågasätta allt tills vi har fått ett bevis på att det är så.

  Tillbaka till temat: socialförsäkringar och utanförskapet.

  Det är klart att vi ”röstar för Anna” och ”till minnet av Anna” och för alla dem som inte orkade leva längre under utförsäkringsprocessen.
  För alla sjuka som lever på bidrag eller försörjningsstöd som det heter nuförtiden. Man förstår rätt bra varför det döptes om, eller hur?
  De lever på bidrag fast de är sjuka och som egentligen ska ha rätt till ersättning. Fast ersättning kallas för bidrag nu och man förstår rätt bra varför det döptes om, eller hur? Komplicerat?

  Några nya ord, det bollas lite här och där, det sovande folket blir förvirrat och vips….
  Blir ersättning bidrag och bidrag blir stöd och utanförskap är nuförtiden… ähhhh…. tja, det vet endast moderaterna.

  lisa ek däremot vet hur det känns att vara sjuk en lång tid. Undrar hur länge hon har varit sjukskriven? För annars kan man knappast uttala sig om det.

 16. Kristdemokrat

   /  augusti 30, 2010

  HAHA!! Där satt den Lisa Ek! Alla röd/gröna = ÄGDA!!! ”Jag känner mig lite sjuk i en månad nu. Jag stannar hemma. Jag får ju ändå hög sjukförsäkring!”

 17. lars

   /  augusti 30, 2010

  Hela rödgröna blocket är bara en hoper trötta populistiska gnällspikar utan någon som helst progressiv anda, vars politik går ut på att täcka hålen av det söndermjölkade chanserade bidragssamhället samt sina egna politiska brister och kalle anka-visioner med höjda skattesatser.. Detta sker med att vi arbetare får slita mer medans andra avnjuter våra stålar! Röstar man fram Mona Sahlin är man enl. min mening inte klok i huvudet!

 18. Man undrar vem som skickat ut alliansen att i det här kommentarsfältet. Tycker de kunde skickat någon med lite mer skärpa och kreativitet – som liksom inte bara trummar in ”budskapet” medelst monoton upprepning, likt en symaskin på tomgång.

  Det vore också bra med verifierande länkar till påståendena.
  För det finns fakta som talar emot.

  http://hd.se/ledare/2010/08/25/vackra-mal-for-regionen/

  http://www.flamman.se/region-skane-ingen-ansvarsfrihet

  http://peterlandersson.blogspot.com/2009/02/en-verklig-hjaltinna-i-vardvalets.html

  http://peterlandersson.blogspot.com/2009/12/vardkoer-bluffkoer-och-ett-vardval-med.html

  http://www.dn.se/sthlm/varby-vardcentral-en-av-forlorarna-1.1156263

  http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=13743

  http://www.dn.se/sthlm/alliansen-backar-om-vardvalet-1.1156217

 19. Min föregående kommentar riktade sig alltså till signaturen och alliansvännen ”lisa ek”, som med grov argumentation försöker göra gällande att vårdköerna är betydligt mer avkortade än vad de i själva verket visat sig vara. (se ovanstående länkar).

  Det är också omåttligt fräckt att försöka snacka ner ett hjärta Rött som lagt ner så mycket tid och arbete på att belägga sina påståenden (till skillnad från signaturen ”lisa ek” som mest bara brölar ut allianspropaganda).

 20. Forts – till ”lisa ek” – för övrigt förstår jag inte argumentationen om att kommunen har hand om pengarna – det stämmer väl inte när de är skyldiga att betala ut pengar till friskolor m fl som etablerar sig på löpande band, vilket dränerar kommunerna på pengar.

  Friskolor lämnar ibland en hel del i övrigt att önska vad gäller kvalitet, ändå får de skolpengar, och då har denna konkurrens under tiden dränerat kommunens skolor på resurser, vilket i slutändan kan få till resultat att varken friskolorna eller kommunens skolor tillgodoser elevernas behov – kommunerna pga att de dränerats på resurser till friskolor som tagit elevunderlag – och friskolor för att pengarna snarare än till kvalitet gått till kortsiktig vinstmaximering.

 21. Dessutom – ”lisa ek” lille alliansmegafon – så är även din övermaga sarkasm mot Aftonbladet som ”partiorgan” omåttligt obefogad, med tanke på hur många ”alliansorgan” det finns – det är SVD, DN, GP, Sydsvenskan, Expressen och en mängd landsortstidningar därtill utöver tv-kanaler som TV4 som till största delen trummar ut Alliansens budskap. Det finns inte en enda nationell morgontidning som gör annat än spyr ut Alliansens högerpopulistiska propaganda. Allianspartierna får vidare annonseringsrabatt i dessa. Opinionsbildningen är alltså för länge sen helt och hållet styrd av Alliansen.

  När det gäller partibidragen så stöttas Moderaterna så kraftigt av näringslivet att vi inte heller längre kan prata om en demokratisk valrörelse. Moderaterna har därtill en mängd hemliga donatorer i sällskapet Tornet och de vägrar avslöja vilka. Ingen öppenhet där inte. Och SD har mer i valbudget än MP, V och KD tillsammans. C har 68 miljoner i valbudget och S har 70 miljoner i valbudget, vilket med all önskvärd tydlighet visar skevheten, då S stöttas av 30 % av valmanskåren och C endast av cirka 4 % (räknar man bort stödröster från Moderaterna så är det under 4 %).

 22. Till detta opinionsbildningsövertag skall även räknas hela timbrosfären och Svenskt Näringsliv som närhelst och ostört får föra fram sina oerhört vinklade särintressen i Allianstidningarna DN, SVD, Expressen, Sydsvenskan och GP m fl. Ofta framgår dessutom då inte tydligt vem avsändaren är – då man har en mängd skribenter som framträder med sitt namn och möjligen framgår då i en minimal undertext någonstans att avsändaren är timbro (dvs Svenska Arbetsgivareföreningen och Svenskt Näringsliv) eller någon av dess anknutna stiftelser, bokförlag och biflöden, såsom Ratio, Skattebetalarnas förening, SlösO, Stureakademin, Näringslivets medieinstitut, Centrum för Rättvisa, Stiftelsen Fritt Näringsliv, Tidningen Entreprenör, Ekonomifakta, Stiftelsen den Nya Välfärden med m fl se http://komigenuva.wordpress.com/2010/08/13/val-2010-monopolspelet-om-valjarna/

 23. Med detta – ”lisa ek” lilla alliansmegafon, ville jag ha sagt, att Alliansen inte behöver fler megafoner än vad de redan har men som sagt, mycket vill ha mer, de märker man i kommentarsfälten som svämmar över av allians”vänner” under diverse signaturer.

 24. Alla lika hätska mot det förmenta sosseriet som inte längre ens äger en enda morgontidning.

  Men uppenbarligen nöjer sig inte högerkrafterna förrän SD marscherat in i riksdagen.

  Då får vi en riktigt pålitlig högermajoritet som kommer att en gång för alla införa den ”Nya Välfärden”.

  Den som utförsäkrar cancersjuka och tvingar dem jobba heltid medan Svenskt Näringsliv får ”intensivvård” av skattepengar på obestämd tid. http://komigenuva.wordpress.com/2009/12/10/intensivvard-for-naringslivet-medan-svart-sjuka-utforsakras/

 25. Hur kan han säga att utanförskapet minskat när de inte ens klarar av att berätta hur utanförskapet skall definieras ?

  Bättre att Moderaterna tar tag i den frågan och definerar begreppet utanförskap så att folk kan använda det som ett ”mätinstrument”.

 26. Lisa Ek.

  Har din kommun ett namn ?

  Jag gissar på Göteborgs kommun.

  Hursomhelst. Kommunerna måste rätta sig efter lagarna och när lagarna förändras i en riktning på riksnivå bort från den kommunens politiska ståndpunkt så blir handlingsutrymmet därefter.

  Det är Alliansen som bär ansvar för förändringarna av dessa lagar.

 1. Tweets that mention Utan socialförsäkringar – inget utanförskap « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 2. Motvallsbloggen » Det är synd om de rika – oss andra går det aldrig nöd på
 3. Sanningen om samhället – 2010-08-31 FM
 4. Politiken är viktigare än personerna… « reflektioner och speglingar II…
 5. Vad har ni för människosyn i Alliansen, Reinfeldt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: