99 procent håller med de rödgröna

Nya opinions siffror från DN/Synovate visar att Moderaterna ökar sitt stöd i opinionen till, vad DN kallar, ”nya rekordsiffror”.

Samma opinionsinstitut (Synovate) gjorde i september 2008 en helt annan undersökning där man frågade 1 016 personer mellan 25 och 64 år om skatten.

Resultatet;

  • 96 procent av de intervjuade tyckte att pensionärer ska betala samma eller lägre skatt än yrkesverksamma.
  • 1 procent tyckte att de skulle betala högre skatt.
  • Enbart 21 procent av de intervjuade visste om att pensionärerna i dag betalar högre skatt än löntagare.

Det så kallade ”jobbskatteavdraget”, som ju är alliansens och moderaternas stora paradnummer, uppskattas alltså bara av 1 procent av Sveriges befolkning (enligt Synovate).

Jobbskatteavdraget är grundbulten i den orättvisa politik den borgerliga regeringen för. Skattelättnaderna för gruppen ”friska med jobb” betalas av pensionärer, sjuka, arbetslösa och andra utsatta grupper. 1 procent av befolkningen gillar läget.

Man kan alltså konstatera att om svenskarna var lite mer insatta i hur den borgerliga regeringens politik egentligen såg ut så skulle den rödgröna oppositionen vinna nästa val med minst 96 (kanske rent av 99) procent av rösterna.

Kanske är det dags att (som Aftonbladet skriver) ”tydliggöra” det rödgröna alternativet till den politik som nu förs?

*

På tal om pensioner…

Ögnade häromdagen igenom mitt avtalspensionssparande som damp ned i brevlådan. Avtalspensionen är alltså den del av pensionen som ens arbetsgivare står för. Beskedet var allt annat än muntert.

Under året hade pengarna krymp från (avrundade siffror) 60 ooo kronor till 50 000. Värdeutveckligen var minus 13 000 kronor bara i år. Administrativa avgifter låg på 350 kronor och ”avkastningsskatten” låg på nära 400 kronor (hur man nu kan betala skatt på en förlust?). Sammanlagt har värdet av min avtalspension minskat med 4 500 kronor sedan start. Så mycket av min pension har alltså försvunnit fram tills nu.

Fortsätter utvecklingen på samma sätt kan man gott fråga sig om man vid 65 års ålder får ett inbetalningskort varje månad istället för pensionspengar?

Ingen behöver alltså aktivt spekulera på börsen för att förlora besparingar och pensionspengar längre. Det finns det andra som sköter åt en numera…

😉

Bloggat; Solidaritet & Rättvisa, Åsa Westlund, Sjölander

Press; AB, SvD – Mona Sahlin

*

P.S. Missa inte Inger Efriamssons debattinlägg i AB om Försäkringskassan och hur den borgerliga regeringen, och socialförsäkringsmistern Cristina Husmark Pehrson, saboterade alla förutsättningar för en lyckad omorganisation av myndigheten.

Skriv på; Namninsamling mot de nya sjukskrivningsreglerna

Mer press; Göran Greider

*

Bloggtips; Queen of light om Israel, Reflektioner och speglingar om FK, Alliansfritt Sverige om Utrikesdepartementet och Bildt, Svensson om protester i Frankrike, Utredarna frågar – Ska sjuka skämmas?

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

29 kommentarer

  1. mahill

     /  januari 30, 2009

    äsch, vilket dravel. Om folk varit mer insatta i hur sossarna började sin nedrustning redan för 10 år sen hade man haft mer kunskap i ärendet. Som det är nu skyller man på borgarna. Inte fasiken ändrade borgarna sossarna välinarbetade strategi som redan fanns 1997, då folk utförsäkrades med samma orsak som nu.
    Socialförsäkringssystemet kördes i botten redan innan borgarna tillträde makten.
    Läs och lär istället för att komma med felaktiga påståenden!

  2. Henrik

     /  januari 30, 2009

    Jaha, och hur många tror du hade svarat ja på frågan om de själva ville betala högre skatt genom att ta bort jobbskatteavdraget?

    Att jobbskatteavdraget endast skulle uppskattas av 1% av de tillfrågade är en slutsats som givetivs är helt uppåt väggarna.

  3. Javisst, 99%, det ger en härlig reminiscens av gamla Sovjet och Östtyskland. Leve socialismen!

    Vi som gillar Alliansen och gläds åt skattesänkningar (gäller även högst normala inkomster), är missledda och bör skickas på omskolningsläger.

    Som tur är, finns Nordkorea och Kuba kvar, som föredömliga exempel!

  4. Olika källor har konstaterat att den här ”fylla fickorna ekonomin” bara gäller dom som står med i taxeringskalendern då pöbeln utan indrivningsbar inkomst ska synas och dras till tinget medans spelgalningarna på casino omx fått mer än vad dom behöver plus bonus i socialbidrag. Att säga att pengar fösvunnit är lite missvisande då pengar sällan försvinner. Dom har bara hamnat i någon annans ficka. Samma är det med försvars budgeten den har inte heller ”försvunnit” den har bara bytt plats och någonstans skrattar nån åt pöbeln som tror pengar försvinner….och som delar ut miljard stora socialbidrag medans fattiga dras till tinget.

  5. När jag läser ditt inlägg får det mig att tänka på Mark Twain och hans berömda talesätt. Det är bara det att jag vill redigera innehållet en liten aning.

    Det finns tre sorters lögner,
    förbannad lögn, statistik och allians politik!

  6. Hej Ilse-Marie! Mycket ”matnyttigt” i dagens blogg! Kan bara konstatera att någon som inte tycker om oss styr vårt land!(citat Maria-Pia Boetius). Har också konstaterat att en tredjedel av min avtalspension har ”försvunnit”… fy vad jag blir less!

  7. Voogi

     /  januari 31, 2009

    Ilse-Marie;

    Kul vinkling om jobbskatteavdraget även om slutsatsen är något hårddragen. Milt uttryckt.

    Pengar du inte haft kan du definitionsmässigt inte förlora.

    Om jag inte missminner mig, så ligger din ålderspension bortåt 20 år framåt i tiden, så mycket hinner hända. Om 15 år börjar prognoserna blir mer intressanta för dig; de du får idag kan du helt bortse från. Jag är tämligen övertygad om att man redan 2014 kommer att skratta åt de löjligt låga börskurserna 2009. Om nu inte hela det kapitalistiska systemet totalhavererar vill säga.

    Däremot kanske man inte kan bortse från Ann Hedborgs ”felsägning” för 10-talet år sedan att man i framtiden kanske skulle räkna av privata pensioner från den statliga. Med tanke på demografin, så är det inte alls någon omöjlighet att den som har privata (inklusive tjänste- och avtalspensioner) pensioner inte får någon statlig pension alls om de privata uppgår till motsvarande belopp. En rysare! Och en anledning att överväga att inte ha något individuellt pensionssparande trots alla välvilliga råd att så göra. I varje fall inte ett synligt sådant.

  8. Johan F

     /  februari 2, 2009

    ”Det så kallade “jobbskatteavdraget”, som ju är alliansens och moderaternas stora paradnummer, uppskattas alltså bara av 1 procent av Sveriges befolkning (enligt Synovate).”

    Det var ju en skön ”spin”….

    Jag tillhör inte de 4 % som tycker det är rättvist att pensionärerna betalar mer skatt. Men jag uppskattar definitivt jobbskatteavdraget.

    Det är aldrig rättvisa att vissa betalar mer skatt. Det kanske är nödvändigt för att få statens spenderingar att gå runt men det är aldrig rättvisa…

  9. Johan F
    Det är aldrig rättvisa att vissa får mer lön. Det kanske är nödvändigt så att dom kan lägga mer till statskassan. Men det är inte rättvisa. …

    ”Hönan eller ägget vilken kom först?”

  10. Johan F

     /  februari 2, 2009

    m00ns: Jämförelsen haltar, en lön förtjänar man genom att erbjuda värde/tjänster som andra individer är beredda att betala för. En skatt kliver staten bara in och tar med tvång.

  11. Johan F
    Det står dig i sann demokratisk anda fritt att flytta var du vill. Men skulle du vilja bo kvar så ingår skatt liksom luft eller himlen men den är inte påtvingad dig. Den ingår i den dealen du accepterade med att vara här.

    Haltar jämförelsen?
    Låter allvarligt bäst du hjälper den så den får vila lite lägg det som haltar högt så det inte svullnar.Tyvärr är jag så långt ifrån dig annars hade jag gärna hjälpt till.

  12. Johan F

     /  februari 2, 2009

    Klassiskt!

    Argumenten är slut då kör man med att det är del av dealen. Övertygande!

    Jag gillar Sverige och har inga planer på att flytta, har väl inga stöörre problem att pröjsa skatten heller, men tycker att det är skitsnack att komma med argument att skatter är rättvisa för de är de inte. Spelar ingen som helst roll hur högt man skriker det.

  13. Tycker nog allt att slutsatserna är väl hård dragna med utgångspunkt i resultaten av de olika frågorna. Det ställs ju ingen fråga om vad samtliga interjuvade tycker om jobbskatteavdraget – kanske många som Johan F här ovan kan tycka både ock?

    Jag själv tycker också att differentiering av skatt är felaktigt och att pensionärer (och samtliga andra löntagare) skall betala samma skatt. Med det menar jag omedelbart värnskatten (som vetenskapligt bevisat är skadlig) – och på lång sikt – även den statliga skatten. Då får alla betala lika mycket skatt (procentuellt räknat då förstås) och det måste väl vara det mest rättvisa?

    m00ns:
    Du har också rätt att flytta dit du vill om du inte är nöjd. Danmark exempelvis – dom har ju för tillfället världens högsta skattetryck – och det måste väl vara bra för alla.

    För övrigt en barnsligt argument.

  14. St Just

     /  februari 2, 2009

    Klassiskt – Johan F ”tycker att det är skitsnack att komma med argument att skatter är rättvisa för de är de inte.” – däremot menar han att ”en lön förtjänar man genom att erbjuda värde/tjänster som andra individer är beredda att betala för.”

    Dvs löner och priser följer enligt detta, en över människan stående rättvis lag – människor tvingas aldrig att betala orimligt mycket för mat, bensin, hyra … de betalar bara vad de är beredda att göra. Här finns inget tvång.

    Naivt så det förslår.

    Skatter är för och ska inte vara rättvisa – de syftar till att skapa rättvisare villkor där marknadsekonomin skapat orimliga klyftor människor emellan.

    Nyliberala myter om rättvisa priser, löner och vinster och det hemska offentliga med sina skatter – föll med Lehman Brothers kollaps i – några uppehåller dem tydligen fortfarande.

  15. St Just:
    Ursäkta att jag bryter in i er diskussion.

    I grund och botten är det så att människors vilja att köpa och konsumera styr priserna. Precis som en lönearbetare vill ha så mycket pengar som möjligt för sitt arbete, vill självklart ett företag ha så mycket pengar som möjligt för sin produkt/tjänst.

    Skatterna skall främst och primärt gå till sådant som vi människor inte kan ta hand om själva. Då pratar jag rättsväsende, statens styrning (=demokratin med riksdag, val m.m.), försvar osv. Det är statens mest grundläggande uppgifter.

    I alla länder i världen har dock staten tagit på sig mer uppgifter i mer eller mindre utsträckning. Här i Sverige har det gått så långt att vi gladlingen lämnar ifrån oss hälften av pengarna vi tjänar för att sedan behöva spara till pensionen själv och ha en privat sjukvårdsförsäkring om man vill komma till jobbet inom något sådär rimlig tid.

    Nyliberalism vet du inte ens vad det är och det är inget som varken jag eller Johan (tror jag) vill ha. Vi vill självklart att staten skall ha fler uppgifter än de basala, men mycket mindre av vad vi har i Sverige idag.

    Omfördelande? 80% av dina skattepengar går tillbaks till dig själv under en livstid. Så mycket för den omfördelningen. Plus att du inte har någon makt över din pension, vart du får bo när du blir gammal, vilken förskolekö du får ställa dina barn i (för du får inte vara hemma med dom som ”dagpappa” eftersom det offentliga har bestämt att det är dagisplatser vi subventionerar – inte dagmammor/pappor). Osv…

    Jag anser inte alls att det offentliga är ”ont” och att vi ska ha noll % i skatt, men att ha så mycket onödig funktionalitet inom det offentliga behöver vi inte.

  16. Oj! Tänk vad upprörda alliansanhängarna och diverse nyliberaler blev när lilla jag presenterade opinionssiffror från Synovate 😉
    Siffror som den allsmäktiga borgerliga pressen har försökt – och lyckats – tiga ihjäl.

    Kanske inte så konstigt att den politiska okunskapen frodas bland vanliga svenskar.

  17. St Just

     /  februari 3, 2009

    Gryningsräds stat är identisk med den nyliberala ”väktarstaten” även om de som önskar en sådan, aldrig kan förklara varför vi ska ha ett parlament med folkvalda. Dessa liberaler hyllar alltid stater med så liten offentlig sektor som möjligt och kan sålunda komma till så bisarra ställningstaganden som att Kongo är friare land än Sverige.

    Och ”gryningsräd” kan vara lugn, nyliberaler och deras solkiga historia känner jag väl (åt dem till frukost innan de flesta nyligen tystnade i krisens efterdyningar).

    Dessutom; varför ska just försvaret (som bevisligen är fullständigt kapsejsat) överlåtas på generaler, krigsindustrin och Tolgfors?

  18. St Just

     /  februari 3, 2009

    PS – såg just att Gryningsräd på sin egen blogg mycket riktigt vill banta på antalet folkvalda även om han håller upp ett fikonlöv: ”Jag vill inte gå så långt att säga att vi skall ha 7 personer (en per parti) som innehar lika många röster som partiet fick mandat.” Men …

    Det låter onekligen betryggande. (OBS! ironi)

    Försvaret för parlamentet och för fria folkval kan aldrig överlåtas åt personer som bara använder demokrati som en fras.

  19. Anna

     /  februari 3, 2009

    Till er som inte tycker att skatteuttag kan skapa rättvisare villkor:

    -Vad ska avgöra behov av vård? Sjukdomen, eller vilken sjukförsäkring man har? Själv tycker jag att det är självklart att det är behovet av vård som ska avgöra vårdens prioriteringar, inte vem som betalar för besöket. Dessutom borde man kanske dra lärdomar av försäkringslandet nr. 1 som har svåra problem med sitt sjukvårdssystem, där vården bara blir dyrare och dyrare, utan att någon kan prioritera att vården verkligen når dem som bäst behöver den. Lycka till Obama, säger jag.

    – Ska Sverige ha bra skolor för alla barn, och därmed åtminstone försöka ge alla barn, oavsett bakgrund, likvärdiga livschanser. Tycker ni att det finns någon vits med att försöka motverka segregation och att barns möjligheter inte enbart ska vara beroende av vilka föräldrar de har? Jag tycker att Sverige har allt att vinna på att alla barn får chansen.

    Jag tror inte att det finns några perfekta system och jag tycker inte heller att det finns ett egenvärde i att betala mycket i skatt. MEN, stora klyftor mellan människor kostar mer för alla. Det kostar i ökad otrygghet, mer brottslighet och större hopplöshet i breda befolkningsgrupper – detta vill jag inte ha i Sverige. Därför betalar jag gärna skatt och jag tjänar långt över brytpunkten.

  20. Johan F

     /  februari 3, 2009

    Ilse_Marie: Så värst upprörd blev jag inte. Som sagt så är det inte bra att pensionärer betalar mer skatt än arbetare. Jag ifrågasatte bara din vinkling att 96% inte ville ha jobbskatteavdraget.

    StJust; det är som vanligt bra om man läser hela gryningsräds inlägg innan man attackerar dem.

    Anna; jo jag håller i stort sett med om allt du skriver. USA är inget föredömme…men vem har sagt det?

  21. Johan F (och andra med liknande synpunkter).
    Den opinionsundersökning jag redovisar resultatet av är ingen ”vinkling” från min sida. Det är bara att läsa innantill av resultatet.
    Att bara 1% av de tillfrågade tycker att pensionärer ska betala högra skatt än löntagare är knappast en tolkningsfråga. Det är ett resultat av en opinionsundersökning.

    Voogi, avtalspensionspengarna är en del av min lön (sparad till pensionen). Hade jag stoppat pengarna i madrassen hade de i alla fall inte minskat i värde – och så hade jag sluppit betala vinstskatt på förlusten. Samma sak är det med premiepensionen. Hur det är om några år (dock ej 20) vet ingen, men nog borde vi själva få bestämma om pensionerna ska spelas bort på börsen eller inte?

  22. Johan F

     /  februari 3, 2009

    Citat: ”Det så kallade “jobbskatteavdraget”, som ju är alliansens och moderaternas stora paradnummer, uppskattas alltså bara av 1 procent av Sveriges befolkning (enligt Synovate).”

    Det är en ”spin”…..jobskatteavdraget uppskattas nog av fler än 1%…däremot tycker 96% att det ska vara lika för alla!

    Men egentligen kvittar det. Att pensionärerna betalar mer skatt är åt skogen..

  23. Ett hjärta rött:
    Ja, det kanske bäst att vi håller tyst då 😉 Men din oerhörda spinn på opinionsundersökningen är lite väl fräck. Dessutom – det är ju alltid kul med debatt !

    ”Kanske inte så konstigt att den politiska okunskapen frodas bland vanliga svenskar.”
    Så om man har varit med och röstat fram Alliansen är man okunnig? Att folk bildar sig en politisk uppfattning om vad som sägs på Rapport och står i Aftonbladet (s) leder väl knappast heller till någon större bildning. Men att skylla på att man röstar pga okunnighet är bara barnsligt att hävda.

    St Just:
    ”…aldrig kan förklara varför vi ska ha ett parlament med folkvalda”
    Va’? Ska jag behöva förklara att jag för en demokrati för att du ska förstå. Eller vilka ”diverse nyliberaler” pratar du om? Du rabblar bara – inga sakargument du heller.

    ”…håller upp ett fikonlöv”.
    Vad menar du att jag menar? Jag har väl förklarat min synpunkt på bloggen. Förslår att du läser igenom det en gång till.

    ”Försvaret för parlamentet och för fria folkval kan aldrig överlåtas åt personer som bara använder demokrati som en fras.”
    Vem åsyftar du här? Mig eller de ”diverse nyliberaler”? Sluta fåna dig, det blir ju löjligt detta…

    Anna:
    Det stora skillnaden Sverige – USA är att dom har också en _privatfinansierad_ sjukvård, likväl som en _privatdriven_ sjukvård. Jag vill inte att vi skall ta bort den offentliga _finansieringen_ av sjukvården (dock ändra den, eftersom den läcker…) men vi måste låta oss tillåta _privatdriven_ sjukvård i större utsträckning, samtidigt som _privatfinansierad_ inte skall vara tabu.

    Personer som betalar en privat sjukvårdsförsäkring tillför ju sjukvården (i stort) med kapital – och det måste ju vara till gagn för alla. Förstår inte problemet…

    Skolgången håller jag också med om, men du får inte blanda ihop ”förutsättningar” med ”utfall” vilket man ofta gör när man pekar på när man jämför betyg mellan olika skolor.

    Vad problemet med klyftor är har jag aldrig begripit. Det viktigaste måste väl vara att hjälpa de som är längst ner på bästa sätt – att golvet skall höjas – inte att takhöjden skall vara oförändrad (eller minskas). Den större hopplösheten underblåses genom högt skattetryck vilket gör att de människor som behöver spara pengar för vidareutbildning m.m. inte har möjlighet till det. Detta kombinerat med retoriken från oppositionen leder inte till tryggare och mer självständiga medborgare. Detta är det största sveket anser jag.

  24. Voogi

     /  februari 3, 2009

    Ilse-Marie;

    Se inte på pensionsprognosen ett enskilt år, utan över hela tiden. Hur mycket har du (indirekt) betalat in och hur mycket beräknas betalas ut. Jag är helt övertygad om att den beräkningen visar på en hyfsad avkastning, katastrofåret 2008 till trots. Du hade gjort en mycket sämre affär om du fått sy in pengarna i madrassen. För du menar väl inte att du hade insikten att du skulle ta ut pengarna i somras och bara ha dem i madrassen tills börsen nått botten?

    Det vore en katastrof för de allra flesta om deras pensionsavsättningar skulle sättas in på ett räntelöst konto (=madrassen) och man var tvungen att aktivt ta ställning till hur de skulle förvaltas. Med den relativt lilla summa som var och en har att få ut kan man aldrig nå en effektiv förvaltning med god riskspridning.

    Jag undrar om inte regeringens (s, om jag inte missminner mig) återtagande av ”övervinster” från AP-fonderna hade en större betydelse än börskraschen 2008.

    Men det spelar mindre roll; allt hängs ju upp på pensionsöverenskommelsen som blocken var överens om.

  25. Voogi

     /  februari 3, 2009

    Ilse-Marie;

    Jag tog för givet att din tolkning av Synovates undersökning , att endast 1% av Sveriges befolkning skulle gilla jobbskatteavdraget, gjordes med glimten i ögat, och som sådan var den klart fyndig.

    Det är lite synd att du gör en pudel i kommentaren; det tyder på att du, kanske ändå, trodde på din totalt felaktiga tolkning. Men så är det väl inte?

  26. Grynningsräd*
    För övrigt en barnsligt argument.

    Håller med fullkomligt men det var inte jag som satte den nivån utan jag bara replikerade föregående kommentar.

    Att det skulle gå att förklara ”skatt som styrmedel för att förhindra inflation” för en gosse som använt samma mantra likt en trasig adsl uppkoppling. 24 ut och o.1 in känns hopplöst.

    Spekulera eller spela bort andras pengar på casino OMX (börsen). Att casinot” inte är annat än ett softikerat pyramid spel där dom i botten får stå för notan går väl inte att tvivla på? Att vi sen ger dom 1500milrdr i socialbidrag så dom kan bo kvar i sina stora hus och ha tjänste bmwn att åka i är väl snällt av folket. Nu vill vi visst ge bort 50miljrdr till av ran glädje, Samtidigt så ska nu dom allra fattigaste fusk utredas trots att dom inte har någon utmätbar inkomst. Vad dom än kan tänkas vara skyldig till så går det aldrig att driva in pengarna. Dvs en helt värdelös FUT slutsats att företa sig. Utredarna vill nu också att den som fått en hundralapp ellet tcå förmycket ska bli avstängd från bistånd. Att det är ett bevis på det ultimata hjärnsläppet finns det ingen tvekan om. För vad skulle du själv göra när du blir hungrig och inte har någon möjlighet att försörja dig? Slutsatsen är att dom allra fattigaste antingen kommer ta livet av sig eller brotts statistiken kommer skjuta i höjden troligen båda sakerna kommer ske. Men mer soc bidrag till samhälls toppen och svält, självmord och mer fattigdom till arbetarna.

  27. Voogi, du får nog läsa bloggposten lite nogrannare!

    När det gäller min avtalspension skriver jag så här; ”Sammanlagt har värdet av min avtalspension minskat med 4 500 kronor sedan start.” Alltså, sammanlagt ingen avkastning, tvärtom – en förlust.

    När det gäller opinionsundersökningen om skatterna, är ett av resultaten så här;
    * 1 procent tyckte att de (pensionärerna) skulle betala högre skatt.

    Som du kanske vet innebär ”jobbskatteavdraget” just att pensionärerna betalar högre skatt än löntagare. Enbart 1% tycker att det är rätt (enligt undersökningen)!

    Visst, jag tror inte att 99% skulle rösta på ”de rödgröna” ens om de visste hur orättvis skatten ser ut i dag (vilket undersökningen visade att enbart 21% av de tillfrågade gjorde). Den slutsatsen gjorde jag givetvis med ”glimten i ögat”.

    Men, för de pensionärer jag känner, som har slitit hårt i hela sitt liv och nu har låga pensioner, finns det inget lustigt i att de nu tvingas betala mer i skatt än andra.

  28. danne

     /  januari 14, 2010

    Förstår inte hur borgarna kan bortförklara detta eller ens försvara det. Det är helt oförsvarligt! Är man så ”stolt” i alliansen att man inte vågar medge att man gjort fel? Kom igen nu! Det skadar folket! Man kan inte bara säga ”men sossarna då” för det löser ingenting, man vill bara slippa debatten.
    Leve de rödgröna!

  1. Politik i teknokratisk förklädnad « Nemokrati

Lämna en kommentar