Ministerns bortförklaringar och lögner

arligt-doktorn
Illustration Robert Nyberg

Debatten om kaoset på Försäkringskassan och de nya sjukförsäkringsreglerna går vidare. I förra veckan träffade Christina Husmark Pehrson representanter från Försäkringskassan, fack, arbetsgivare och forskningsvärlden.

Förvirringen blev stor när socialförsäkringsministern tolkade sina egna regler och lagar på ett alldeles eget sätt.

Inger Hjärtström, ombudsman på kommunal, sa så här efter mötet;

– Det var så oklart och luddigt och förvånande det hon sa att jag inte kan bedöma om hon inte vet vad hon lagstiftat om eller om hon inte vill stå för den.

Mönstret upprepas. Christina Husmark Pehrson skyller ifrån sig och vägrar ta ansvar för de beslut och förslag regeringen genomfört.

Ett första exempel var när ministern inte ville kännas vid sitt eget sjukförsäkringsförslag – efter ett par månader av tung och välgrundad kritik. De konsekvenser, som remissinstanserna (inklusive Försäkringskassan) varnade för, och som nu har blivit verklighet avfärdar ministern som ”feltolkningar” om och om igen.

Socialförsäkringsministern har därtill låtit Adriana Lender, ansvarig för beslutet om den s.k. ”klippstrategin” (där FK:s handläggare gjorts onåbara), återvända till ”brottsplatsen” och bli ny chef för Försäkringskassan.

Till allt detta kommer många av de lögner och halvsanningar som har spridits av ministern, andra borgerliga politiker och ledarskribenter under det senaste årens debatt om sjukförsäkringen och de nya sjukskrivningsreglerna.

En av de mest upprepade lögnerna den senaste tiden är att alla, men framförallt unga människor, i stora antal regelmässigt fick permanent sjukersättning efter ett års sjukskrivning – dvs. ”förtidspensionerades” bort för gott före det att ”rehabiliteringskedjan” infördes.

Vi som lever i verkligheten (och inte bara besöker den då och då i propaganda syfte) vet att det inte stämmer.

Sjuka har inte beviljats sjukersättning om de har kunnat arbeta. Allt färre har beviljats permanent sjukersättning, ofta har istället sjukskrivningar dragit ut på tiden. Tidsbegränsad ersättning har varit mer regel än undantag, och prövningar mot ”hela arbetsmarknaden” har under flera år varit en regel. Sjukskrivningarna har minskat, sedan 2003, och försäkringen har sedan dess gått med stora vinster varje år.

När det gäller åldersfördelningen av beviljade sjukersättningar ser den ut som följer (av det totala antalet);

 • Mindre än 5 procent är under 30 år.
 • Nära 80 procent är över 45 år.
 • Drygt 53 procent är över 55 år.

En övervägande del av ”sjukpensionärarerna” har alltså varit yrkesverksamma under minst 25-30 år, oftast längre. I de andra nordiska länderna hade många av dessa redan varit ”riktiga” pensionärer.

Läs mer i bloggposten; ”Världens högsta sjukfrånvaro, eller?”

Den stora och ödesdigra förändringarna med den nya ”utsorteringskedjan” är istället att reglerna för att bevilja sjukersättning och sjukskrivning har stramats åt in absurdum. Korta, strikta tidsgränser har införts som riskerar att motverka sitt syfte. Istället för ”rehabilitering” eller fortsatt sjukskrivning riskerar nu många att kastas ut från både arbetsplatsen och sjukförsäkringen redan efter sex månader.

Man kan konstatera att kriterierna för att Försäkringskassan ska godkänna en sjukskrivning inte bara har blivit fullständigt omänskliga, utan även katstrofalt otydliga. Att inte ens den minister som är ansvarig för den nya lagen tycks veta hur den ser ut eller ska tolkas är en (för många människor) ödesdiger skandal!

*

Press; Ministern fick en kaosvarning för ett år sen!, Försäkringkassans kris är en poltisk kris

Tidigare bloggposter; Världens högsta sjukfrånvaro, eller?, Fakta som avlivar myterna , Sjuka rehabiliteras på socialen, Läkare protesterar mot FK och regeringen, Den slutliga lösningen och alternativen, På besök i verkligheten

Läs mer om konsekvenserna av de nya stenhårda reglerna FK ålagts att följa här!

Bloggat; Queen of lightNemokrati, Kaj Raving, Smärtbloggen, Hellre Upplyst…, Resursbloggen 1, Resursbloggen 2

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  februari 3, 2009

  Cristina HP måste vara en av vår tids mest nonchalanta och inkompetenta ministrar. Hon tycks tro att hon genom att ständigt glida på sanningen och konsekvent skylla ifrån sig kan klara sig undan kritik. Att hon lyckats i detta hittills visar bara hur stor den borgerliga dominansen över media är.

  SvD, DN och de andra borgerliga drakarna ställer väldigt låga krav på Alliansministrarnas kompetens. Hade exempelvis Cristina HP varit ”sosse-minister” hade hon tvingats avgå för länge sedan!

 2. Det är helt otroligt! Att inte Christina kan förstå vad det är regeringen ställt till med.

  Jag är nog en av få som fått beviljad permanent sjukersättning. Det var nära att det inte blev så. Jag gick på ren instinkt och kontaktade folk till möte. Nu tänker jag studera och sedan heter det ”att arbeta med sjukersättning.” Jag får behålla den när jag arbetar, och tjäna pengar till en viss nivå, ett så kallat tak som inte får överskridas. Jag tänker att det är bättre än ingenting. Men jag undrar varför man ska stoppa in folk i samma ”fack”? Det ”enda” som är bra med dessa nya sjukregler för min del är att jag inte behöver vara rädd att förlora mina pengar om det skulle visa sig att det inte fungerar för min del. Men jag har förstått att det är många, många som inte haft sådan tur utan som hamnar mellan stolarna, de får inga pengar av arbetsförmedlingen eftersom att de är för sjuka, ingen a-kassa, och de får inga pengar av Försäkringskassan eftersom att de anses för friska.

  Vad är budskapet? Får inte en viss typ av människor finnas? Får dom då skylla sig själva och sättas hos soc? Och vad har det blivit för bättre med det? Egentligen är ju både Försäkringskassan och socialkontoret samma statliga myndigheter så pengarna kommer från samma kassa. Det är bara olika namn.

  Men att få pengarna från kassan känns ju lite bättre, särskilt när man har rätt till den försäkringen. Att sitta hos soc är ju hemskt, att bli dubbelkontrollerad och ifrågasatt ”var det nödvändigt med att skaffa sig det och det.” Och för att överhuvdtaget få hjälp där måste man vara inskriven på arbetsförmedlingen. Men om man är sjuk då? Det är som du skriver otydliga regler.

  Det är inte pest och kolera skillnad mellan dessa två, det känns ju bättre ändå att få pengarna från Försäkringskassan. Men i slutändan vill nog många ha ett arbete och tjäna sina egna pengar. Om det är möjligt. Är det inte möjligt är det synd att de nya sjukreglerna i princip kastar ut folk på gatan.Och när det ifrågasätts -de ökade socialkostnaderna som jag såg i partiledaredebatter säger statsministern att det beror på flyktingmottagningen! Det är inte bara Christna som har problem med att se konsekvenserna av sin politik. Och stå för den.

 3. Ja, Queen of Light, du tillhör den kategori som har skyddats av de nya reglerna, de med permanent sjukersättning. Alla de med tidsberänsad sjukersättning (som avskaffas) eller vanlig sjukskrivning drabbas av de nya hårdare reglerna. Det rör sig om sammantaget 100 tusentals människor.

 4. Vi lever tyvärr i ett ruttet och korrumperat sjukt samhälle där politiker och makthavare står sig själva närmst, det är grymt när man blir utsatt för överförmynderiet och nonschalans.

  Praktexempel se länk:
  http://www.fuskisjukvarden.se/

 5. Du har fått ett pris av mig:
  http://feminiman.blogspot.com/2009/02/jag-har-fatt-ett-pris.html
  Tack för din blogg och för att du bryr dig om människor som blir drabbade av de hårdare sjukreglerna!
  /Marlene

 1. Cyberphoto » Tar politikernas galenskaper……………..
 2. Verkligheten väntar inte « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: