Klippstrategin, ett otrevligt ord…

Adriana Lender har, av socialförsäkringsministern, presenterats som Försäkringskassans ”räddare i nöden”. Hon fick ta över chefsjobbet när den hårt kritiserade Curt Malmborg slutade.

Adriana Lender – en obefläckad hjälte? Nej, knappast.

Adriana Lender ansvarade i november 2007 , då överdirektör på Försäkringskassan, för beslutet om den så kallade ”klippstrategin”. Beslutet innebär att de som ringer till kassan inte längre får tala med sin handläggare, utan istället (i bästa fall) kopplas till en allmän kundtjänst.

Claes Jansson, enhetschef LO-TCO Rättsskydd, säger (till TV4) att strategin och beslutet är ”ett brott mot förvaltningslagen”. Människor har rätt att få tala med den person som handlägger deras ärende.

Facket varnade för konsekvenserna av beslutet. Men, Adriana Lender ångrar ingenting. Det enda hon är missnöjd med är det ord som användes – ”klippstrategin” – ”det låter väldigt otrevligt”.

Hur otrevligt ordet än låter är det ingenting mot den känsla av maktlöshet som alla de som råkat ut för denna ”klippstrategi” känner när de av Försäkringskassan förvägras tala med sin handläggare.

Nu är alltså den som skapat en stor del av kaoset på Försäkringskassan och med sitt beslut förorsakat ett rekordstort antal JO-anmälningar (”ett brott mot lagen”) satt att åtgärda det.

Men, det är väl kanske sant som man säger –
Brottslingen återvänder alltid till brottsplatsen! 😉

Fakta: TV4, Beslutet PDF

*

Rehabiliteringskedjan var det lovande namnet på Cristina Husmark Pehrsons nya sjukförsäkring. Den började verkställas redan den 1 juli förra året. Löftet var att rehabilitering och förtagshälsovård skulle garanteras till alla långtidssjukskrivna. Men hur ser det ut i verkligheten?

Både ”rehabiliteringsgarantin” och förtetagshälsovården är frivillig. I de flesta landsting finns ännu ingen fungerande rehabilitering att få. Vissa landsting har planer på att införa garantin, andra tycks inte bry sig alls. Trots detta genomförs nu den så kallade ”rehabiliteringskedjan” med strikta, korta tidsgränser.

Enligt FK:s senaste uppskattning rör det sig om runt 130 000 långtidssjukskrivna som står på tur att ”testas” för sin arbetsförmåga. De sjukskrivna försäkringskassan bedömer kan jobba kastas ut från försäkringen oavsett om de har hunnit få någon rehabilitering eller ej. Det handlar om sjukskrivna med läkarintyg där försäkringskassan överprövar de behandlande läkarnas utlåtanden och intyg.

LO och TCO har krävt att en ”utförsäkringsspärr” ska införas. Ingen ska kunna kastas ut från försäkringen utan att ha fått alla möjligheter och hjälp med rehabilitering – medicinsk och arbetlivsinriktad.

Socialförsäkringsministern och regeringen blundar, skyller ifrån sig och vägrar ta ansvar för sina beslut och misslyckanden. Det är sorgligt och grymt – framför allt mot alla de hårt pressade och sjuka människor som får leva med konsekvenserna av de omänskliga sjukreglerna, kaoset på Försäkringskassan och den brutala nonchalansen av regeringens ansvariga ministrar.

*

Läs; AB ledare – Hon är ansvarig för kassakrisen,

Läs om hur läkarintyg överprövas av Försäkringskassan; AB – Vem vill ha en gubbe på kryckor?

Press; AB 1, DN1, DN 2

Bloggpost; Läkare protesterar mot FK och regeringen

*

Bloggat; Karneval Verbal – om läkarnas reaktioner, Den osynliga patienten, Utredarna, Smärtbloggen, Björn Andersson, Rygggraden om rehabiliteringsbluffen, Eva-Lenas blogg

Mer bloggtips; Ekonomikommentarer om Kronan och Euron, Motvallsbloggen om förintelsen, Lasses blogg om försvaret

*
Andra bloggar om: , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 28, 2009

  Bra skrivet! Hittills har Cristina sluppit mycket lindrigt undan i media. Varje gång som hon ställts inför frågor om vem som har ansvaret för kaoet på Försäkringskassan har hon talat om omorganisationen och pekat på Curt Malmborg.

  Men nu tycker jag det känns som att inte ens de mest dogmatiska Alliansförsvararna längre kan rättfärdiga Cristinas ”blame-game”. Vi är allt fler som inser att när mer än hälften av mandatperioden passerats och då kan den ansvarige ministern inte rimligen med trovärdigheten i behåll skylla ifrån sig så som Cristina HP gör. Om ca ett och ett halvt år kan vi sparka bort Cristina HP och Alliansgänget! Ta den chansen…för din egen skull! 🙂

 2. Kanske det vore dags för läkarkåren att strejka?

  Försäkringskassan idiotförklarar ju en hel yrkeskår.

 3. Vad Du är bra! jättebra skrivet och jag inte tillägga annat än att Husmark-Pehrson är en utomordentligt obehaglig människa. Vid valet nästa år är det allas skyldighet att förpassa denna regering till soptippen!

 4. Rehabilittering betyder ”återställning”.
  Jag tror att en verksamhet som behöver ”rehabilitering” är just Försäkringskassan.

  Tidigare fanns det en ”handläggare” som tog hand om ditt ärende. Den handläggare ingick i en ”arbetsgrupp”, där knepiga frågor kunde lösas. Hittade man inget konkret svar på frågeställningen, fanns ”sakkunniga” och ”förtroendeläkare” högre upp i kedjan. Men som försäkrad kunde du känna trygghet i ”ett bekant ansikte” hela tiden.
  Idag verkar det finnas grupper av arbetsskygga, som hela tiden lämnar ditt ärende vidare. Här behövs verkligen en rehabilitering av arbetskedjan!

 5. Viveka

   /  januari 29, 2009

  Undrar om Nya Alliansen hittade sin inspiration till denna nydaning av Försäkringskassan hos Kafka…

  De i maktens korridor ska gömmas och vara ansiktslösa, total avsaknad av kött och blod, ingen vet vem som är ansvarig.
  Den som är vald att vara ansvarig, har själv ingen aning om något och säger sig inget veta.
  Men hon tror dagens problem, beror den tidigare regeringen och dialoger med henne verkar i prinicip som att hälla vatten på en gås.

 1. Slår mot de svaga som vanligt! « Annas Rosblogg
 2. Den orättvisa mediebilden « Nemokrati
 3. Politik i teknokratisk förklädnad « Nemokrati
 4. En arbetslinje från 30-talet « Nemokrati
 5. En viss heder åt Försäkringskassan… « De Tystas Röst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: