Kejsarens nya kläder x 2

Kejsarens nya käder, del 1;

På torsdag, den 20 november, ska Sveriges riksdag rösta om det nya EU fördraget, det så kallade ”Lissabonfördraget”. Debatten om fördraget har till stor del tigits ihjäl av media och makten. Få svenskar vet i dag ens om vad som håller på att hända. På spel står inte minst demokratin, vårt självbestämmande och den svenska modellen.

Lyssna på Jonas Sjöstedt redogörelse för vad det nygamla ”Lissabonfördraget” egentligen innebär – en variant av ”Kejsarens nya kläder”. Ett förslag som alla länders folk, som har fått folkomrösta, har sagt NEJ till – både i den nuvarande formen, och i den förra nästan identiska skrivelsen. Trots detta fortsätter processen mot ett EU:s ”förenta stater” – oberoende av vad medlemsländernas folk vill.

EU:s grundlag – en fräck repris

” – Ett odemokratiskt sätt att förändra EU på”

_

Protestera i dag på Mynttorget!

Bloggat; Kaj Raving, Ryggraden, Bo Widegren, Jinge, Alliansupproret

Press; AB debatt, Norran – Sören Wibe

*

Kejsarens nya kläder, del 2;

Nobelpristagaren Paul Krugmans recept för att bekämpa lågkunjunkturen;

– Analysera noggrant hur mycket stimulans ekonomin behöver, lägg därefter på 50 procent.

Att finansminister Anders Borg och ”hans” regering står på läktaren och tittar på när Sverige är på väg in i recession tycks snart sagt alla ”experter” och ekonomijournalister ha invändningar emot. Det behövs stimulansåtgårder och statliga satsningar på både jobb, utbildning och bättre välfärd och trygghet för att få igång ekonomin och dämpa krisens verkningar.

Anders Borg tycks dock ha bestämt sig, det blir inga ytterligare satsningar – ”superbudgeten” är den som gäller. Istället fortsätter regeringen att förlita sig på sitt eget specialrecept mot allt och alla – ”jobbskatteavdraget”.

Jobbskatteavdraget, som fick äran, tillsammans med slakten av sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen, för att arbetslösheten gick ned under en brinnande högkonjunktur, tycks nu vara verkningslöst. Hur kan man annars förklara att detta välsignade ”avdrag” inte skapar fler jobb även i en lågkonjunktur?

Faktum är att Anders Borg och regeringen nu står där med rumpan bar. ”Kejsarens nya kläder” visade sig inte vara annat än luft och en extra slant till alla som har tur med både jobb och hälsan. Det är hög tid att regeringen tar sitt ansvar och inser allvaret i krisen – inte bara för bankerna utan även för ”vanliga” människor.

De skattepengar regeringen skänkt till alla som redan har jobb och stora förmögenheter (sammanlagt mer än 100 miljarder kronor), hade kunnat användas betydligt bättre – speciellt i dessa kristider.

*

Missa inte: Göran Greider i AB – Vakna Vänstern!

Mer Press; AB ledare, SvD – ledare, SvD – TCO, SvD – facket, DN – Schück, DN – debatt, DN -ledare

*

Bloggtips; Svensson om Anders Borg, Claes Crantz om regeringens sataniska politik, Ekonomikommentarer om frihandel och protektionism, Mullvaden om kapitalismens kris, Motvallsbloggen om ekonomiska förutsägelser, Alliansfritt Sverige – senaste nytt om homoäktenskap

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

 1. Voogi

   /  november 18, 2008

  För mig är Lissabonfördraget en fullständigt självklar fråga för en folkomröstning. Att riksdagen kör över folket på det här sättet ger mig ytterligare skäl till att tvivla på vår form av demokrati.

  Har verkligen riksdagen det mandatet juridiskt?

  Å andra sidan kanske fördraget bidrar till ett snabbare sönderfall av EU?

 2. Understöd! Vad EU beträffar måste vi sätta hälarna i marken.

 3. Fille

   /  november 18, 2008

  När det gäller Lissabonfördraget är jag faktiskt lite kluven. Å ena sidan är fördraget bättre än det gamla, bl.a när det gäller vissa skrivningar rörande den sociala dimensionen. Å andra sidan finns det absolut ingen anledning att rösta ja i vår riksdag innan den s.k. Stråth-utredningen är klar.

  Det hela kokar ned till att jag håller med Per Wirtén i Dagens Arena: http://www.dagensarena.se/text/2008/11/skjut-upp-beslutet-om-lissabonfrdraget

  Alltså: Skjut upp beslutet i ett år!

 4. Det är exakt sådana här saker jag befarade innan vi ”gick med” i EU!
  Nu står vi där och blir överkörda på punkt efter punkt.
  Vi måste protestera innan det är helt kört!
  Eller är det redan det?

 5. Skatt är Stöld

   /  november 19, 2008

  Jag är så klart mot Lissabonföredraget, men har vi inte redan europas förenta stater? EU har ju alla de tecken som kännetecknar en stat.

  * En flagga
  * En valuta och en riksbank.
  * En nationalhymn
  * Ett parlament
  * En president
  * En högsta domstol

 6. Ja självklart borde svenska folket få delta i en folkomröstning gällande Lissabonfördraget.

  Fattar inte riktigt varför den svenska regeringen måste skynda på med att lämna ett besked gällande Lissabonfördraget efter som det med största sannolikhet inte kommer att ha kommit besked från alla medlemsländer innan EU-valet nästa år.

  Vilka konsekvenser Lissabonfördraget kommer att få för Sverige kommer vi inte att få besked förrän det är för sent för att göra något åt det.

 7. När hjärtat är på väg att stanna ger man hjärtmasage.
  När andningen inte vill fungera, ger man andningshjälp.

  Varför vill inte Aliansen förstå, att de måste göra samma sak med den svenska ekonomin när penningflödet stannar? De svenska företagen skriker efter en konstgjord andning i lågkonjukturen. ”Den gode herr Borg och den kloke senior Rensvält” har startknappen för ekonomins hjärt/lungmaskin. Det är bara att trycka på ”ON”!

  In med de statliga medlen i ”byggandet”! Skapa bostäder! Låt sjukvården köpa utrustning och inredning! Skapa bidrag till skola och utbildning! De behövs! ALLIHOP!

  Den svenske invånareren kommer plötsligt att få arbete och åter börja leva! Industrins hjul kommer åter att böja rulla och pengarna kommer i omsättning.

  Borg och Reinfeldt! Sluta att stimulera sparandet i skattkistan och ”stig av bromspedalen”.
  DET ÄR NI SOM SKA FÅ SVERIGE ATT GÅ FRAMÅT!

 8. Johan F

   /  november 20, 2008

  Lasse: Staten kan mycket väl ha en viktig roll i kristider som stabiliserande faktor. Men att slå på stora spendertrumman är inte bra. Finns det överskott ska det direkt komma folket till del genom sänkta skatter inte genom att gynna specialintressen med rktade åtgärder.

 9. Johan F,

  har du läst något om nationalekonomi? Vet du vad som händer om staten snålar på sina utgifter och låter skattepengar gå direkt åter till inbetalaren? Känner du till effekten av nationella ekonomiska investeringsbidrag?

  Den viktigaste rollen staten har i lågkonjukturtider, är att stimulera ekonomins rörelse inom nationen. Den stimulansen sker bäst och säkrast genom att nationens företag får hjälp till fortsatt verksamhet. Stimulin sker via bidrag och egna inveteringar.

  I förlängningen skapas två effekter, båda mycket viktiga för nationen. Företagen överlever och folk får behålla jobben. Överlever företag försvinner de ekonomiska förlusterna i samband med konkurser. Får folket behålla jobben, ”försvinner” inga medel via A-kassor.

  ”Snålar staten med stålar” och skickar tillbaka skattepengar till invånarna, blir effekten en annan. En liten andel sätts i rörelse p.g.a. ”överlevnad”, medans den största delen kommer att ”hamna i spargrisar” eller användas till privat skuldsanering.

  Johan F, om du får välja vilket du och dina vänner helst ska ha. Är det en ”egen tjock spargris” eller ett arbetstillfälle?

 10. Voogi

   /  november 21, 2008

  Lasse G;

  Nationalekonomi är ingen vetenskap med naturlagar. Det finns olika skolor baserade på olika teorier.

  Det du beskriver är keynesianismen, som hade sin glansperiod från början 30-talet till mitten 70-talet. Därefter har en annan skola tagit över. Vars glansperiod kanske håller på att flagna.

  Men det här visste du ju redan.

  Statliga bidrag och investeringar låter bra, men det är en grannlaga uppgift att identifiera mottagarna/projekten så att insatserna har sin positiva effekt i det längre perspektivet.

  Må Gud (eller vem som helst) förbjuda att politikerna gör nya misstag à lá varvsstödet på 70-talet.

  En relativt ny faktor för oss är dessutom att beakta EU:s lagstiftning. Statliga bidrag kan inte delas ut hur som helst.

  Sänkta skatter är en direkt nackdel nationalekonomiskt om de sparas eller investeras passivt, t ex på börsen.

 11. tja vad säger man! trevlig blogg! hamnar här ofta och läser

 1. Alliansupproret » Vi vill rösta om Lissabonfördraget
 2. Politiker som inte lyssnar | Svensson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: