Regeringen står handfallen, oppositionen smågnabbar

Krisen slår allt hårdare mot Sverige. Till och med Anders Borg och regeringen har börjat inse allvaret och varnar nu för att vi går mot en recession och att arbetslösheten kan bli så hög som uppemot 9,2 procent. Med tanke på att detta bara är en överoptimistisk regerings-prognos ser läget verkligen dystert ut.

Trots alla dessa fakta och trots att allt fler, även från högerkanten, nu uppmanar regeringen till offentliga satsningar för att möta lågkonjunkturen, svarar Anders Borg med samma ramsa;

– Det är viktigt med god ordning i de offentliga finanserna

Anders Borgs planer får uppenbarligen inte rubbas – oavsett hur verkligheten ser ut.

I USA rapporteras nu ”självmord kopplade till finanskrisen”. Där har många förlorat allt i samband med krisen. Arbete, inkomst, status, hem, sjukförsäkring, pensionsbesparingar och framtidstro.

I Sverige har vi länge haft ett starkt, solidariskt skyddsnät och en aktiv arbetsmarknadspolitik. Sedan alliansregeringen tillträdde har bilden snabbt förändrats. Nu när lågkonjunkturen sveper in kommer många att känna av skillnaden. De med ohälsoproblem kommer att i allt snabbare takt sorteras ut både från arbetsplatser och från sjukförsäkringen. Redan vid årsskiftet åker de första 30 000 sjukskrivna ut från både försäkring och jobb. Arbetslösa kan snabbt hamna i ekonomisk kris och tvingas från hus och hem.

Regeringen står handfallen och vägrar agera, oppositionen diskuterar ”budgettak” och smågnabbar om detaljer samtidigt som allt fler drabbas allt hårdare.

Aftonbladets ledare (om socialistiskt forum), citat;

På ett seminarium arrangerat av socialdemokratiska kulturarbetare berättar Bengt Göransson, före detta kulturminister, vad den brittiske författaren Horace Walpole skrev: ”This world is a comedy to those who think, a tragedy to those that feel.”

Politik ska tänkas och kännas. En viktig påminnelse under en höst då den internationella politiken äntligen vinner mark från marknaden, men den svenska socialdemokratin är upptagen med att försvara ett budgettak.

En replik (kommentar), på samma ämne i bloggposten ”Är det inte snart dags för lite opposition?”, skriven  av LeoH på hans blogg ”Tankar i natten”;

Jag ser hur riksdagen t ex anser att de vet bättre än läkare vilka som är sjuka. Jag ser hur människor kommer att utförsäkras från sjukförsäkringen. Jag ser hur människor kommer att kastas ut från A-kassan. Jag ser människor som hänvisas till socialkontoren för att bli förnedrade av tjänstemän som tvingats av politiker att spara pengar. Jag ser hur medellivslängden kommer att minska hos stora grupper av människor på grund av ekonomisk och social stress.

Jag ser hur gamla får en lista på “godkända” omsorgsföretag att välja mellan. Om de valt fel och företaget konkar får de en ny lista från kommunen. Jag ser hur anställda som protesterar och påtalar missförhållanden avskedas, därför att kommunerna inte kräver meddelarfrihet av utförarna.

Jag ser hur den förda politiken drar vårdresurser och anställda till storstäderna och utarmar glesbygden. Jag ser hur det är mer lönsamt att etablera en vårdcentral i välbärgade områden och vårda de rikas snuvor, än att satsa på områden med gamla, invandrare, socialt utsatta. De ger inga snabba och stora pengar.

Jag ser hur hårt och målmedvetet sammanhållningen i samhället mals sönder och hur frustrationen och motsättningarna växer. Känslan av otrygghet ökar. Krav på hårda tag, fängelser ökar i styrka. Och vi har den onda spiralen här. Snart kanske trygghet blir som för Palin, en laddad AK 4 i paraplystället.

Funnes det någon rim och reson i tillvaron, så skulle alliansens egna medlemmar opponera sig mot sina partiers fullständigt orättfärdiga politik.

Istället för att sitta och tjafsa om vem som ska sitta i regeringen med vem vilket bara är kontraproduktivt borde oppositionen dels opponera sig mot den förda politiken och dels organisera motståndet.

P.S. LeoH – hoppas du ursäktar att jag kopierat ditt svar – men det var så bra att fler måste få läsa!

*

Mer press; SvD 1, SvD 2, DN 1, AB Lena Melin

*

Mer bloggtips; Hellre upplyst… om fel i statistiken, Reflektioner och speglingar om hälsa o skolan m.m., Annarkia om pensionsåldern, Ekonomikommentarer om vad som händer när hyresrätter blir bostadrätter, Esbati om socialistiskt forum, Lasses blogg om centern och pensionsåldern

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. ””This world is a comedy to those who think, a tragedy to those that feel.””

  Lite som min:
  ””Antingen är jag så sjuk så jag inte förstår att det här är normalt eller så är jag den enda friska i en sjuk värld.””

 2. St Just

   /  november 17, 2008

  Du har så rätt – ”Regeringen står handfallen, oppositionen smågnabbar” – det trista i kråksången är det sistnämnda det förstnämnda var väntat – om oppositionen så ville, skulle den på några veckor kunna driva fram ett nyval och säkra en arbetarregering som kunde börja med att reda ut den röra alliansregimen ställt till med.

  Även (v) diskuterar hellre regeringsalternativ 2010 istället för att mobilisera till strid idag – under tiden ökar permitteringarna och kommer till våren att avlösas av massavsked.

 3. kentpersson

   /  november 17, 2008

  Statens finanser är goda och därmed finns en god möjlighet att möta lågkonjnkturen och krisen. Som vanligt är (s) receptet höjda skatter, vet inte vad det skulle hjälpa. Krisen är inte alliansregeringens fel, utan beror på att världskonjunkturen viker och på finanskrisen.

 4. Jag måste få återkoppla till Anders Borgs okloka ord.
  ”Det är viktigt med god ordning i de offentliga finanserna.”

  När min mamma och jag diskuterade uttrycket ”god ordning”, för t.ex. kläder i byrån, så kom vi snabbt fram till att uttrycket var odefinerbart. Vi hade klart skilda åsikter om vad det betyder. Det gjorde att mamma snabbt började beskriva hur det ska se ut och inget annat. – Min fundering blir självklart.
  Har Anders Borg någon definition av ”god ordning” eller betyder det bara en organiserad oordning?

  – vidare vill jag bara säga:

  tur att jag hann bli en så dålig människa som jag är, innan de nya reglerna börjat gälla

 5. Marina

   /  november 18, 2008

  Skandal!
  Fegt!
  Det är hans PLIKT!

 6. Ingenting får rubba alliansens välbefinnande. Tragiskt att vi har en regering som inte anser att alla boende i Sverige tillhör landet utan behandlas som gästarbetare….

 7. Ja kentpersson – att ”statens finanser är goda” (än så länge) beror mest på att alliansen kom till ett dukat bord. De fick ta över en balanserad budget (s) och en rejäl högkonjunktur. Detta drömläge använde man till att slakta både sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen. Nu står man vid sidlinjen och tittar på när folk blir utsparkade från sjukförsäkringen eller står utan en dräglig a-kassa när arbetslösheten slår till. Bra jobbat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: