Fuskkontroller och köttfärs

Återigen kommer en ”rapport” om att arbetslösa inte söker alla de jobb de har blivit anvisade av arbetsförmedlingen. Underförstått – arbetslösa är lata och fuskar.

För att få en liten annan vinkel på nyheten kan jag rekommendera bloggposten ”Vem kontrollerar kontrolllanterna” hos Ting och tankar.

Verkligheten är mer komplicerad än vad tidningsrubrikerna antyder.

Vilka jobb ska man söka som arbetslös? De man är kvalificerad för? De man passar för? De man har någon rimlig chans att få? De man är utbildad för? De man tror sig klara av? Alla jobb som överhuvudtaget existerar? Eller, de som arbetsförmedlingen anvisar?

Man kan fråga sig vad de ökade kontrollerna egentligen ska kontrollera. Att alla anvisade jobb söks eller att rätt jobb anvisas?

Bloggat; Claes Krantz, Annas Rosblogg

Lästips: Låg a-kassa försämrar chansen att få jobb

*

P.S.

Det har talats en hel del den senaste tiden om att apoteken ska avregleras och privatiseras enligt ”ICA-modellen”. Vi får bara hoppas att detta inte innebär att även den medicin som säljs kommer att behandlas enligt ICA-modellen ( som köttfärsen )

kottfars

Press; LMV, DN

*

Bloggtips; Queen of light får ny skribent, Badland Hyena om EU kontroll, Annarkia om Gaza, Lasses blogg likaså om Gaza

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående inlägg
Nästa inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  januari 16, 2009

  När man talar med folk som de senaste åren försökt rekrytera personal, genom att utlysa tjänster via AF, är bilden entydig. Alla jag talat med säger att de dränkts av irrelevanta ansökningar av personer som helt uppenbart inte har kvalifikationer för att klara av tjänsten. Orsaken till detta är att de sökande blivit anvisade (tvingats söka) tjänsten av en arbetsförmedlare på AF.

  Detta gör att ett stort antal företag och verksamheter som vill nyanställa idag (helt rationellt) struntar att gå via AF. Utlyses tjänsten via AF tvingas de bara avsätta arbetstid för att sovra i en jättehög av huvudsaklingen helt irrelevanta ansökningar. Sådant kostar pengar.

  AF:s matchning mellan kompetens och jobb fungerar helt uppenbart inte idag. Istället verkar AF mest syssla med att pröva den enskildes ”arbetsvilja” genom att utsätta denne för en stelbent disciplinering, där det handlar om att söka så många jobb som möjligt oavsett om man har kompetens eller förutsättningar för att klara dem.

  Om var fjärde eller var femte av de som blivit anvisade att söka jobb ”håller god min i elakt spel” och till AF säger att de sökt anvisat jobb fast de inte gjort det är därför inte så konstigt. Det är sannolikt betydligt fler än var fjärde anvisning från AF som är fullständigt irrelevant och enbart tillkommit för att ”testa arbetsviljan” utan att hänsyn tagits till om den anvisade har rätt kompetens.

  De personalchefer eller motsvarande som jag talat med i frågan säger att en bra bit över hälften av ansökningarna till en tjänst, exempelvis inom skolvärlden, kommer från folk som saknar kompetens men söker tjänsten för att uppvisa ”arbetsvilja” till AF…

  Den typ av ”fuskrapporter” i dagens SvD och DN (som det hänvisas till i bloggposten) tar tyvärr inte hänsyn till detta. De är därför en aning frikopplade från den verklighet som dagens arbetslösa har att hanera. Tyvärr. Ta därför dylika rapporter med en stor nypa salt! De är främst politiska beställningsverk, som syftar till att ge ammunition till de (nyliberala) politiker som vill rusta ned trygghetssystemen.

 2. Fille

   /  januari 16, 2009

  PS! Är inte hela Alliansregeringen att betrakta som politiska ”ICA-handlare”, som fibblar med kvalitetskraven och märker om sina produkter?

  De flesta någorlunda fristående bedömare inser ju exempelvis att slakten av a-kassan och sjukförsäkringen bara kommer att dra samhällsekonomin djupare in i lågkonjunkturen och utsätta redan utsatta för ökad fattigdom och ”utanförskap”.

  Att sedan sälja denna politik med argumentet att det minskar ”utanförskapet” är inget annat än falsk marknadsföring!

 3. Tack för länkningen 🙂
  Som du och andra har noterat så är det sorgligt vilken dålig journalistik vi har som inte åtminstone följer upp sådana här uttalanden från politiskt håll och ifrågasätter dem eller nyanserar problemet. De gapar och sväljer direkt.

  En av de få saker som Alliansenpratade vitt och brett om innan valet som jag höll med om, var att reglerna för deltidsarbete måste skrivas om, så att man inte straffas för att ta tillfälliga jobb eller deltidsjobb medan man stämplar. På den punkten har de gjort 0 och intet.

  Det enda deras metoder går ut på är att ge uppdrag åt byråkrater som kontrollerar och straffar.

 4. Eva

   /  januari 16, 2009

  Det framgår inte av TT:s uppgifter vad som menas egentligen. Betyder det att 20-25% inte sökt nåt jobb alls, att de inte sökt vissa av de anvisade jobben (hur stor andel då), eller – vad? Hur många arbetsförmedlingar gäller det? Hur många arbetssökande? – De jobb som anvisas kanske inte ens är rimliga, så de har sökt andra jobb istället. En 60-årig statistiker i min bekantskapskrets blev anmodad att söka jobb som takskottare – när det inte ens fanns nån snö! Hur rimligt är det?

 5. Niklas

   /  januari 19, 2009

  Tack för att du börjat skriva igen!
  Jag har saknat denna blogg i vinter- och moderatmörka Sverige.

 6. Viveka

   /  januari 19, 2009

  Jo, fuskkontroller lär nog behövas när Apoteken blir avreglerade och frikopplas från ”statligt” förmynderi.

  Ett av skälen till att man förstatliga ”pillerbutikerna” var ju för att komma tillrätta med bland annat: deras ojämna sortiment, nyckfulla prissättningar och även i vissa fall, okontrollerbara försäljning av allehanda tvivelaktiga preparat och piller.

  Så kontroll kommer behövs av fria pillerbutiker, annars blir det samma skit igen, men vilken myndighet. Jag har ingen aning. Kanske blir samma som för köttfärsen – Livsmedelsverket…

 7. Eva

   /  januari 19, 2009

  Nja, snarare Läkemedelsverket, möjligen Socialstyrelsen… För det är väl inte meningen att man ska börja knapra piller som godis, eller…?

  Om det handlar om tillverkningen har Livsmedelsverket kanske nåt med det att göra – försäljning i detaljhandeln ligger under kommunernas tillsyn.

 8. Bra blogg! Jag lägger till den bland mina länkar! 🙂

 9. Eva

   /  januari 25, 2009

  Klippt från Uppsala Nya Tidning 24 januari:

  ”Mitt i den ekonomiska härdsmältan lyfte kulturministern fram marknadens betydelse för svensk film. ”Även om man är arbetslös slutar man inte gå på bio” sade hon vid invigningen av Göteborgs filmfestival i fredags (23 januari).
  ….
  På frågan om hon är rädd för en svacka i biobesöken svarar hon: ”ja och nej” och lyfter fram alliansens skattesänkningar. ”De flesta svenskar får trots allt pengar kvar, och jag tror inte att viljan att gå på bio påverkas. Även om man är arbetslös tycker man att det är kul att gå på bio. Om man skär in på något är det att byta bil, köpa ny kyl och frys eller utombordare. Det är inte så att man slutar gå på bio, konsert eller restaurang.”

  Alltså. För det första – är man arbetslös får man inget jobbskatteavdrag, och det betyder att man inte får del av särskilt stor del av några skattesänkningar.

  För det andra – i vilken verklighet lever ministern ? Knappast i de arbetslösas! Hur någon ska kunna ha råd att gå på restaurang, bio eller konsert på den ynkliga summa man får ut efter skatt även vid högsta ersättning – speciellt om man har barn att försörja. Den går till hyra, mat och ev kläder – det allra nödvändigaste! Ännu mindre har man väl möjlighet att ens fundera på att byta bil, kyl och frys, eller utombordare. Möjligen att man säljer bilen rakt av, eller byter till en billigare för att klara dagen.

  Kultur är viktigt, inte bara instrumentellt, dvs som medel för att uppnå något annat, utan den har ett egenvärde som inte får förfuskas och nedvärderas! Men när man inte har pengar så har man inte, och då tvingas man välja bort alla onödiga utgifter, även sådant som är viktigt men inte i stunden livsnödvändigt. Där ryker bion, konserten, teatern etc. Och glöm allt vad restaurang heter! Pengarna finns helt enkelt inte. Det enda som återstår då (om man inte själv är aktiv i nån kör, teatergrupp etc) är gratis evenemang, museer etc.

 10. AF är väl ungefär lika bra som dom någonsin har varit under (s)tyret !?

  Dom verkar varken har förbättrats eller försämras – iaf om jag skall tro de som har mer kontakt med dom än jag nuförtiden. Sista kontakten jag hade (2000) så verkade dom iaf väldigt lättade över att jag redan vid inskrivningen hade ett antal ev. jobb på gång (så slapp dom leta !?)

  Kvalificerade jobb verkar sällan annonseras av AF iaf

  Både med FK och AF så verkar det vara myndigheterna i sig som måste refomeras oavsett regeringsfärg !

  /K

 1. Blog me Gently 2.0 » Blog Archive » “Apropå”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: