Tack för att ni betalar…

Lars Ohly i riksdagen i går;

Men gör något då! Människor blir arbetslösa i en omfattning vi inte sett på årtionden, sjuka utförsäkras från våra socialförsäkringssystem. Människor lider av er politik. Det är dags nu. Gör nåt! Det är ni som är regeringen!

Och visst är det dags att regeringen gör något åt alla de problem de i vissa fall själva har bidragit till (massakrerade trygghetssystem), i andra fall har drabbats av.

Oavsett vilket – Gör nåt! Det räcker inte med att skälla på banker och bolag, eller på oppositionen. Det är ni som är regeringen! Gör nåt!

Men, det är inte bara den rödgröna oppositionen som kritiserar regeringen för deras passivitet. Kritiken kommer nu från alla håll – även från de egna borgerliga leden.

I dag protesterar även alliansens egna politiker i 12 av de 18 mest drabbade kommunerna. De vill ha mer statliga pengar i stöd redan i år. (SvD i dag – ej nätet)

Pengarna behövs till vård, skola, omsorg och till ökade kostnader för försörjningsstöd som många kommuner nu drabbas av när allt fler beräknas kastas ut från sjukförsäkringen och/eller inte platsar i den nya a-kassan.

Snart är det väl bara de egna alliansministrarna som tycker att allt är frid och fröjd (eller inte vågar säga något annat), och så de borgerliga ledarskribenterna förstås…

Press; SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4 , DN 1, DN 2, DN 3, AB 1,

*

På SvD brännpunkt uppmärksammas det faktum att maktkoncentrationen inom TV och media blir allt snävare. Allt färre privata ägare har kontrollen över vilka nyheter och TV program vi matas med. Det är en farlig utveckling som begränsar demokratin.

Nu hotas den sista reklamfria och oberoende utposten – public service – av en ny EU lag som som de svenska tidningsutgivarna tillsammans med bland andra TV4 och Svenskt Näringsliv just nu försöker ”lobba” igenom i EU.

Utvecklingen är skrämmande, därför behövs public service som motvikt. Men, en reklamfri TV är inget som betalar sig själv….

tbillstegoborelius

Tack Tobias Billström för att du har betalat din TV avgift, och tack Cecilia och Maria och många många fler…

man får nästan tårar i ögonen….

P.S. Vi får väl hoppas att SVT:s programdirektör i alla fall har betalt sin TV-licens… 😉

*

Bloggat; Hellre Upplyst…, Kildén & Åsman, Alliansfritt Sverige, Arvid Falk, Ekonomikommentarer, Resursbloggen, Reflektioner och speglingar, Svensson

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

22 kommentarer

 1. Ingemar

   /  januari 15, 2009

  Lars Ohlys rop på åtgärder bygger på den märkliga föreställningen att politiker kan SKAPA jobb.

  Politker kan inte skapa några jobb. Mer än att möjligen öka skattekostnaderna för vanliga familjer och slussa ut samma pengar i form av löner till andra familjer som jobbar inom kommuner och landsting.

  Det är utmärkt att regeringen inte slänger iväg miljarder på dödsdömda företag. Tack och lov, säger jag. Vi behöver inte en varvskris till i Sverige. Den gången (1976) kostade det 115 miljarder i dagens penningvärde att låta varvsarbetarna fortsätta förstöra plåt, fastän ingen köpte fartygen. Det hade varit billigare att ge dem en miljon var.

 2. St Just

   /  januari 15, 2009

  Att vissa politiker (alliansregimens) är oförmögna att skapa förutsättningar för arbete är uppenbart – idag ser vi hur dessa pratkvarnar istället bara vinkar adjö åt de 443 som varslas varje dag. ”Arbetslinje” – pyttsan!

  Självfallet kan politik skapa arbeten, däremot kan borgerlig politik enbart skapa arbetslöshet. Varvskrisen som Ingemar tar upp, var en del av den dåvarande kapitalistiska krisen och varven sjabblades bort av den tidens inkompetenta borgerliga regeringar och en gigantisk kompetents raderades ut med varje arbetare som drevs till arbetslöshet eller omskolning. På samma sätt står regeringen idag handlingsförlama inför en långt allvarligare krise och ser bilarbetare och nu senast vårdanställda varslas i tusental.

  En väg framåt döljs faktiskt i Ingemars inlägg – för till över miljarderna till de anställda och socialisera Volvo och SAAB under de anställdas kontroll. Exakt så kunde man gjort även med varven – men då krävs det ju en verklig arbetarregering.

 3. Bertil

   /  januari 15, 2009

  Svar till Ingemar.
  Självklart kan politiker skapa jobb. kan man sällja statliga företag så kan man både köpa eller skapa statliga företag.
  Inom det offentliga finnas massor jobb som går skapa.
  Att tro på moderater att politiker inte kan skapa jobb är enbart nonsens. Moderater är för lata för att skapa jobb.

 4. angreppet på Ohly i debatten är en annan sida av denna regerings förakt för åsiktsbildning – oavsett vad man röstar på så är det väl argumenten som ska stötas och blötas?

  man får väl inte tappa hoppet – men vad ska man tänka då Carniege räddas trots alla tänkbara brister och jag samtidigt läser följande

  ”En uppluckring av villkoren för skuldsanering riskerar dels öka låntagarnas riskvillighet och dels försämra kreditdisciplinen”

  Det var riksbanken som tyckte det … appropå andra som tappat greppet om ekonomin …

  Läs själv och forska i frågan

  http://insolvenssthlm.blogspot.com/

  Jan

 5. Voogi

   /  januari 15, 2009

  St Just;

  Förstår jag dig rätt om du hävdar att vi skulle ha behållit varven genom kontinuerliga statliga subventioner och låtit de anställda stanna kvar på sina jobb? Hur länge då?

  Eller skulle varven ha skänkts till de anställda att driva själva och dela på det eventuella överskott/underskott de presterade utan ytterligare subventioner från staten?

  Det torde inte handla om några oöverstigliga kostnader att köpa loss SAAB, kanske inte heller Volvo PV. På vilka premisser, förutom att de skulle drivas av de anställda, skulle de fortsätta sin verksamhet? Samma frågeställningar som för varven ovan.

  Försök ge svar inom ramen för befintliga ekonomiska och politiska system i omvärlden och för Sveriges del kan jag tänka mig en ganska vänstertung blandekonomi. Men ingen svensk eller världsomspännande kommunistisk/socialistisk revolution.

  Visst kan staten skapa jobb inom de sektorer där man är arbetsgivare/uppdragsgivare. Det finns stora behov att fylla inom infrastruktur, skola, vård, omsorg, polisväsendet, m m. Som alltid handlar det om en balansgång med den nationella budgeten i ena vågskålen. Hur långt man vågar låta den skålen tynga ner (temporärt?) är en politisk fråga. Vi vet var Ohrly står i den frågan, men vad vet vi om S?

  Gör pengarna mer nytta där än som stöd för de, som råkar illa ut i form av mer eller mindre tillfällig arbetslöshet eller till dem, som misshandlas i välfärdssystemen? Jag skulle inte vara förvånad om S lutar åt det senare.

 6. Voogi

   /  januari 15, 2009

  Ilse-Marie;

  Välkommen tillbaka!

  God fortsättning!

 7. Ingemar,

  visst kan politiker skapa arbeten! Vem är den största arbetsgivaren i Sverige idag? Jo, politikern.

  Har du tänkt på vilken enormt omfattande arbetsgivare de politiska besluten är? Är du medveten om att försvarsmakten endast är politiska beslut? Sjukvården, utom kanske 2 % av sängarna (inklusive äldrevård)? Byggmarknaden, via alla publika och offenliga instutioner? Den innehåller ju allt ifrån BB, via dagis, lekis och lekparker, skolor och idrottsarenor, vägar och vad helst du vill hela vägen till begravingsplatsen.

  Det finns idag mängder med pengar låsta inom den offentliga sektorn, som kan frigöras för att skapa arbeten för människor. Pengar som frigörs av framåtsträvande politiska beslut.

  Du klagar över att politikern endast kan slussa skattemedel inom kommuner och offentlig sektor. Men så är det inte. Vad händer när kommunen köper reparation av en skola? Jo, då får bl.a. en lokal målerifirma ett ”överlevnadsstöd” och A-kassan ”slipper ett besök” av arbetslösa målare. Samma effekt får du när försvarsmakten köper ”lite kulor och krut” i Bofors.

  De besluten som Sverige saknar idag, är viljan att investera offensivt inom den offentliga sektorn. Reinfeldth och Borg måste ta besluten som ”får hjulen att rulla” och inte bara bromsa dem i uppförbacken.

  Och Du Ingemar, vilken väg vill du att ”de goda herrarna” ska bestämma att dina skattekronor används? Defensivt via A-kassa och socialhjälp eller offensivt via offentlig upphandling?

 8. St Just

   /  januari 16, 2009

  Sverige hade i min ungdom en stark tekoindustri. Den raserades och ägarna förflyttade sig till Portugal (med låglöner och dåliga arbetsvillkor) naturligtvis efter att först ha plundrat tillgångarna i Sverige. Sömmerskorna blev arbetslösa och hamnade på omskolning. Portugal blev efter hand för dyrt och kapitalisterna drog till Baltikum. Nu är de på väg mot Asien och ännu lägre löner och avsevärt sämre arbetsvillkor.
  På samma sätt gick det med varven och nu väntar en likadan kapitalförstöring och kompetensslakt inom bilindustrin. Kapitalägarna har ju redan tagit hand om Volvos vinster med råge.

  Så Voogi, balansgång duger inte – ägarförhållanden som tillåter denna anarki måste avskaffas. Behoven av bilar, båtar, kläder har inte upphört – bara kapitalägarnas intresse av att producera i Sverige (utsugningsgraden är för liten, rått uttryckt).

  För att kunna fylla alla behov som finns inom de områden Voogi räknar upp som infrastruktur, skola, vård, omsorg, polisväsendet, m m – behövs en omfattande produktion. Idag försvinner den med 443 jobb om dagen. Inte nog med det, miljarderna, vinsterna är redan fördelade till kapitalägarna på bolagsstämmorna och till de rika via deras regerings skattepolitik.

  Var och en som försöker balansera i den världsomfattande kapitalistiska krisen – kommer bara att falla. Det befintliga ekonomiska systemet, är faktiskt inte mycket att hänga i julgranen, Voogi.

 9. Alliansen har skapat det samhället de vill ha De driver Sverige som ett företag. Dit alla inte är välkomna. Är du inte produktiv platsar du inte i gemenskapen. Kunde de skulle de Alliansen kapa ännu mer på välfärden och placera dessa pengar hos de sina. Precis som stora företag vill de ge så stor avkastning som möjligt till den så kallade eliten. De tycker och tror att endast deras arbete deras skapande är det som ger Sverige en framtid. Tyvärr tänker man inte helhet Sverige. De tänker helhet partikamrater släkt och vänner. Rosenbad består av en samling pompösa överbetalda politiker som inte har den blekaste aning om hur det är att leva med sjukdom eller med arbetslöshet. Listan kan göras lång på människor som står utanför samhället och de som gör det kan sannerligen inte skryta med bra eller mer än en inkomst från olika håll. De Alliansen har tutat i Svenska folket att de som behöver hjälp är inget värda och det ska de få veta. Vad är bättre än att kapa deras inkomst till minimum så deras vardag går åt till överlevnad . Så att de stackars satarna inte orkar bry sig om vad som händer i regering och riksdag. Sen kan man ju undra hur många företag det är som passar på att göra sig av med folk även om de inte behöver eller hur många aktieägare det är som kan tänka sig en lägre avkastning för att hjälpa?

 10. Mona,

  och ändå nekar ”Rosenbad” stackarna aktiv dödshjälp.
  Vet de egentligen vad de vill?

 11. Voogi

   /  januari 16, 2009

  St Just;

  Vi är uppenbarligen helt överens om att politikerna kan skapa många arbeten inom diverse sektorer om den politiska viljan och det ekonomiska modet finns. Priset får vi alla vara med och betala genom försämrade statliga finanser, högre skatteuttag, sämre värde på kronan, högre räntor, m m. Men jag tror att många med mig är beredda att betala det priset, jag kan t o m tänka mig att jag skulle uppleva det som billigt. Dock är jag inte övertygad om att vi är i majoritet i landet.

  Vi får se så småningom om Mona et cons vågar gå den vägen inför valet 2010.

  Jag förstår att du varken kan eller vill svara på frågorna kring dina påståenden om SAAB och Volvo. Det handlar ju inte om företagen och deras verksamheter utan om rena politiska manifestationer som, om de skall fungera, måste omfatta hela Sverige och en stor del av de länder vi är beroende av. Och du kan lugnt fortsätta och kasta ur dig dessa floskler; det finns ingen risk att du blir synad inom överskådlig tid.

 12. St Just

   /  januari 16, 2009

  Voogi, vad som är floskler avgörs av historien. En gång i tiden hävdades att arbetarna och deras partier var oförmögna att hamna i riksdagen, än mindre bilda regering och absolut inte styra ett land – floskler, tyckte dåtidens överklass. Men snart stod den med långnäsa.

  En gång trodde vi att vi i detta land skulle slippa tokprivatiseringar, nya klassgränser, nationalism och rasism. Vi hade fel – borgerligheten och kapitalägarna tog sin hämd på det mer solidariska samhället.

  Vi var lurade.

  Jag är övertygad om att historien ånyo vänder blad – nya mer jämlika ägar- och produktionsförhållanden nalkas – ”floskler” om solidaritet och arbetarstyre framstår då som vackra realiteter.

  Och håll med om – den ruin till marknadsekonomi vi idag ser kicka 443 om dagen är inte mycket att värna om.

  Kräv det ”omöjliga!!

 13. Det absolut enklaste skulle ju vara att sänka pensionsåldern till 60 år. Med full pension då, såklart.

  På det viset behöver man bara flytta pengarna till ett ställe.

  Samtidigt skulle det innebära att unga kom in på arbetsmarknaden, och att de som har högre utbildning kunde börja arbeta med det som de faktiskt är utbildade för.

  Vad gör regeringen? Tvärtom. De vill att folk ska stanna på jobbet tills de är 70 år (om de vill).

  Jag tycker att det är dags för ”köttberget” eller ”Jätteproppen Orvar” att vara lite solidarisk och flytta på sig så att de unga kan få en chans. För vilket är bäst – att ha en identitet som f.d. tjänsteman eller som aldrig anställd arbetssökande?

 14. St Just,

  va´klokt du skriver! Jag kunde inte ha skrivit det fullt så bra själv.

 15. Fille

   /  januari 16, 2009

  🙂 man garvar nästa läppen av sig att se bilderna på moderaterna Tobias, Maria och Cecilia efter reklamsnutten ”…tack för att du betalar…”

  Tack för en rolig vinkling med hög relevans!!!! 🙂

 16. Voogi

   /  januari 16, 2009

  Det finns gott om utrymme åt vänster för svensk politik och jag hoppas och tror på honnörsordet ”solidaritet”. Allt inom ramen för en blandekonomi.

  ”Arbetarstyre” är närmast en definitionsfråga, tjänstemän är också arbetare. Teoretiskt har vi ”arbetare”, i princip, möjlighet att helt legalt utöva mycket av den makt vi redan har i diverse bolag genom att använda vårt kollektiva ägande i form av diverse fonder. Jag funderar ibland på varför detta inte görs.

  Driv den frågan; det är inte alls någon omöjlighet att lyckas!

  Som grund för en blandekonomi ligger marknadsekonomin även om den visat upp ett antal brister, eller snarare excesser, på senare tid. Inget ekonomiskt system är felfritt över tiden, minst av alla de som enbart är teoretiska, t ex Friedmans epistlar.

  Planekonomi fungerar inte som grund för en blandekonomi.

  Jag ser inga historiska belägg för att planekonomin skulle kunna vara det allena saliggörande botemedlet mot dagens och framtidens kriser.

  Bilindustrin lever i en hård internationell konkurrens som dessutom kommer att hårdna ytterligare genom protektionistiskt agerande från diverse stater.

  Må vår regering, oavsett färg, aldrig vräka in skattemedel i den svenska bilindustrin men väl ge allt tänkbart stöd till dem, som drabbas av neddragningar eller -läggningar.

 17. Välkommen tillbaks Ilse-marie =o)
  Så härligt och se ägget eller hönan kampen gå iång med fullkraft. Vem blir vinnaren blir det ägget eller kommer hönan säga något nydanande?
  Vi runt Ring-side väntar med spänning på att änligen få se lösningen på den här frågan som nog stötts och blötts i över två tusen år.

  St Just verkar ha några hårt slående argument medans voogi defensivt är emot utan några starka lösningar eller ideer. Nu är vi inte alls oroliga för voogis lite ta fatta inledning i matchen. Men klart är att han inte var ute och motionerade efter jul maten. Skulle flåset bli för tungt finns alltid Nä-o-läbb generalen att ta till.

  Osäkra källor gör dock gällande att Reinfeldt i den högra ring hörnan sagt:
  -Jag och diskutionen är jämt överrens det är når motparten kommer in problemen uppstår. slut citat.

  Att högern tycks förtränga i absurdum det faktum att folk äter och bor trots att dom inte längre har ett jobb och att dom nu kommer kosta miljarders som dom kunde fått i lön för jobb istället för den nya ekonomins strategi dom nu kommer få för att sitta i soffan.

  Men vi är inte rädda det kommer hända grejjer ska ni se. För alliansen har lovat att inte göra något och det måste ses som ett gott tecken då vi allt för nära sett vad som hänt när dom gjort något. Allas våran Maud sa också att sjukvårdreformen var klar och man med det kan konstatera att sjuka nu ska svältas till arbete att den rehab kedjan nog mer är att likna med näringskedjan råder det inget tvivel om.
  Med det förklarar vi hönan eller ägget kampen återinvigd och ger folket sista ordet.

  ”Maud Olofsson gav detta god-dag-yxskaft-svar: ”Det är ytterst en fråga för arbetsgivarna därför att man måste se till att den arbetskraft man har också har en utbildning som man har nytta av framöver.”
  folket.se

 18. Lasse
  Det kanske är dags att skicka ut det till de svenskar som inte platsar i samhället . Pillret som kan stoppa lidandet pillret som får dig att somna in i evigheten. Man kan kalla pillret självsanering Man kanske till och med ordnar ett eget reservat för dem som väljer pillret. Varför inte ett skogreservat Reserverat och endast till för besökande in i döden.

 19. Mona,

  eftersom dagens regerings profil inte är sparsamhet, utan snikenhet. Föreslår jag att pillret endast distribueras ”inom Rosenbad” tillsammans med ”vattenslurk”. Det kommer att ge flera positiva effekter. Först lägsta kostnaden, få piller och en redan avlönad distributör. Sedan kontollerad nyttjande, vilket betyder att ingen kan få dubbla doser eller spara pillret. Sist men inte minst, Sverige får en ny regering!

  (OBS! Detta är skrivet som ren satir.)

 20. Voogi&St Just:
  Visst kan politiker skapa arbetstillfällen – men varför skulle staten vara bättre på att skapa ny lönsamma (=livskraftiga) företag ?

  Varför skulle en enskild entrepenör inte kunna skapa dessa arbetstillfällen ?

  Jag utgår från att vi nu pratar om arbetstillfällen som inte är ”betungande” -alltså som inte kostar samhället utan skapar välfärden. Dvs. Vård, skola osv osv är nödvändiga, men behöver produktiva arbeten för att kunna finnas.

  Och jag har väldigt svårt att se att ngn ”statlig kommision” skulle vara bättre på att förutspå framtidens produkter jämfört med en mycket sötrre antal privata entrepenörer.

  SJälvklart ingår det i begreppet att skapa nya företag och nya jobb att ett antal kommer misslyckas – och är det inte bättre då med många små ”risker” än att satsa på några få stora ? Särkilt som om det historiskt har visat sig att stater är förvånansvärt dåliga på att hitta ”guldkalvar” – även om det som alltid finns undantag ?

  Ett exempel på bättre politik, som jag ser det, är att underlätta för företag att startas, drivas och för företagare att anställa folk.
  Hur långt man sedan går vad gäller regleringar, vinståterföringar i form av skatter vs. trygghetssystem och utbildning osv är en mer finvinklad politisk och idelogisk fråga…

  St Just: På ditt exempel med Tekoindustrin (eller tag varvsindustirin etc etc) – vad skulle Sverige ha gjort istället ? Subventioner leder ju bara till en förlängd plåga ! Att låta anda områden sponsra en sämre, oeffektivare och dyrare produktion – vem gagnar det – i längden ??? Att folk lever under slavlika förhållanden är självklart fel – alla skall spela med likadana regler – det är det som är sann globalism. Att isolera oss leder bara till att dom fortfarande får samma förhållanden (eller värre) och att vi också får det sämre !
  Sverige är ingen ankdamm – vi lever på jorden i verkligheten och är dessutom ett litet land vilket innebär att vi oftast bör anpassa oss – vi kan inte kräva att världen anpassar sig till oss.

  /K

 21. St Just

   /  januari 25, 2009

  ”Varför skulle en enskild entrepenör inte kunna skapa dessa arbetstillfällen ?” undrar Klas i denna marknadsekonomins gigantiska kristid. Varför – dessa entrepenörer skapar ju faktiskt inga arbetstillfällen trots miljardvinster, miljardbidrag och ett koppel av tjänstvilliga politiker som gör allt för att stå till tjänst med stödåtgärder, skattelättnader för de rika, aktiespekulanter och företagare men försämrade villkor för arbetarna. Tvärtom – de orsakar en gigantisk massarbetslöshet och förstörelse av kompetens och produktionskrafter. Dessa nutida ”entrepenörer” som Klas vurmar för skapar dessutom intet av värde då de är ovilliga att ta risker – riskerna överlåter de alltd till de som arbetar och till det offentliga.

  Naturligtvis är Sverige ingen ankdamm utan en del av den kapitalistiska världen och skakas nu som alla andra av marknadsekonomins kris. Att som Klas hoppas på att ”alla skall spela med likadana regler” i denna kris är onekligen en ytterst naiv och from förhoppning. Några kommer att förlora, endera arbetarna och de fattiga i världen eller så de som orsakat krisen; de rika och deras banker, försäkringsinstitut, företag och deras lydiga regeringar. Eller i värsta fall så slutar krisen i ett nytt omfattande krig (likt de två föregående kapitalistiska världskrigen).

  Varje dag varslas 443 arbetande i Sverige om uppsägning – helt ok och naturligt tycker Klas, allt annat vore bara ”en förlängd plåga”.

  Naturligtvis kan vi ”kräva att världen anpassar sig till oss.” istället för att anpassa sig till en anarkistisk marknad.

 1. Cyberphoto » Inte konstigt att Försäkringskassan………………….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: