Visst kan vi sänka arbetstiden…

I och med helgens val av Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet har debatten om sextimmars arbetsdag återigen blossat upp. I dag diskuterade Sjöstedt arbetstidförkortning med arbetsmarknadsminister Hillevi Engström i P1-morgon.

Från Högern hör vi samma gamla argument som alltid; Vi har inte råd. Det går inte. Det blir en katastrof för företagen och för hela Sverige.

Man kan, som Sjöstedt gör i radiodebatten, konstatera att om Högern fått bestämma hade vi ännu haft 10-12 timmars arbetsdagar och på sin höjd en veckas semester. Högern har varit emot alla arbetstidförkortningar och alla semesterreformer i Sverige i modern tid. Men visst har det gått.

Under hela 1900-talet sjönk normalarbetstiden i Sverige successivt. Kring 1980 upphörde vi så plötsligt att dela på jobben. Hade vi fortsatt som tidigare hade normalarbetstiden idag varit nere på knappt 6 timmar. Istället valde vi en annan väg.

Sedan 80-talet har produktiviteten och företagens vinster fortsatt att öka – skillnaden är att löntagarna succesivt fått en allt mindre del av kakan. Normalarbetstiden har inte minskats och våra löner har inte heller följt med i utvecklingen. De stora vinsterna har stannat i företagen – och försvunnit bort i bonusar och extrema lönelyft för bolagens toppskikt. Klyftorna har ökat och de rikaste har blivit allt rikare. I samma takt har arbetslösheten stigit och reducerats från ett samhällsproblem till ett ”individuellt problem” – inte bara i Sverige utan i hela västvärlden.

Det handlar om ett nyliberalt systemskifte – där marknadens friheter går före både människan och miljön.

Utvecklingen blir tydlig i dessa tabeller från KA;

Men det finns en annan väg, och den handlar inte bara om ekonomi, klyftor och arbetslöshet. Den handlar även om vardagsstress, arbetsvillkor, miljöpåverkan, konsumtionssamhället och meningen med livet.

För, tänk om vi hade fortsatt dela på jobben och delat på vinsterna av att vi har blivit så produktiva. Kanske färre hade slitit ut sig fysiskt och psykiskt. Kanske vi då hade haft tid att vara tillsammans med våra barn och varandra på ett annat sätt. Kanske vi inte hade haft lika många prylar. Kanske hade vi t.o.m. upptäckt andra värden än de materiella.

Kanske fler hade orkat med, och kanske stressen hade varit lite mindre. Kanske vi t.o.m. hade hunnit upptäcka att det värdefulla liv vi har fått är till för att LEVAS – och inte bara till för att vi ska producera och konsumera så mycket vi hinner.

Det är bra att frågorna om arbetstidsförkortning och arbetslivets villkor nu återigen lyfts upp på dagordningen och blir synliga. Det är ett steg i rätt riktning; att vi återigen börjar tro på vår förmåga att förändra och förbättra våra liv. Inte bara ”gilla läget”……..

P.S. Forskaren Christer Sanne, som själv förespråkar kortare arbetstid, har skrivit en bok om ämnet, TCO-tiningen;

För två år sedan väckte senaste boken, Keynes barnbarn, en bättre framtid med arbete och välfärd (formas) uppmärksamhet. Titeln från nationalekonomen John Maynard Keynes som på 30-talet trodde och hoppades att genom den ständigt ökande produktivitetsökningen skulle hans barnbarn få alla behov tillgodosedda genom bara några få timmars arbete. Och leva resten av dagen i frihet, sjungande och dansande. Nu lever vi som kunde vara dessa Keynes barnbarn, och vi fick denna häpnadsväckande välståndsökning men vi fortsätter att arbeta, fortare och fortare. Så mycket sång och dans blev det inte.

*

Lästips; Sex timmars arbetsdag? Skräckscenarion och löst tyckande….

Media;  sr1, Folket 1, 2, Dalademokraten, Arbetarbladet, Länstidningen, Dagbladet, Folkbladet, NSD, Ab 1, 2, 3, Sydöstran, VBFB, SvD 1, 2, 3, 4, Expr, Exp1DN 1, 2, 3, 4, SVT, GP 1, 2, Gotlands folkblad
Bloggat: Martin Moberg om V och S Johan Westerholm om oppositionen, Annarkia om Vänsterpartiet, HBT-sossen om drömmen om ett riktigt arbetareparti, Helga von Pitbull om vad som kan hända med ”vanartiga arbetslösa”, Löntagarbloggen om otrygga anställningar och ohälsoproblem enligt ny forskning, Peter Johansson om att privata apotek, Lena Sommestad om ett samhällsliv bortom egenintresset, Stardust blogg om sjukfrånvaron, LO-bloggen om hemlöshet, Veronica Palm om förebilder,  Netroots
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

  1. Visst kan vi sänka arbetstiden om vi accepterar en sänkt privat levnadsstandard. Sex timmars arbetsdag kostar i princip 25 procents lönesänkning. För att inte den offentliga välfärden mm ska sjunka måste dessutom skatterna höjas motsvarande bortåt 20 procentenheter kommunalskatt.

    Vill vi avstå från fem månadslöner?

    (beräkningarna finns här: http://danne-nordling.blogspot.com/2012/01/sex-timmars-arbetsdag-kostar-54.html)
    /DNg

  2. Tack för bra inlägg! Ja, visst kan vi! Främsta skälet, som jag ser det, är att det är absolut nödvändigt med ett systemskifte, där en förändrad syn på arbete och miljöpåverkan går hand i hand. Vi tror så gärna i Sverige att vi lever miljövänligt och medvetet. Sanningen är att vi gör ett skamligt stort avtryck på jorden.
    Christer Sannes bok rekommenderas varmt! Den är mycket lättläst och lättförståelig.

  3. Bra artikel och det är nödvändigt att det blir en arbetstidsförkortning också för att trygga jobben framför allt för dem unga och äldre.Att vara arbetslös är oerhört stressande.Britt B.

  4. Hajbett

     /  januari 11, 2012

    Hade högern bestämt fortfarande som förr – hade lönen fortfarande kommit i form av brännvin!

  5. Glömde tipsa om ett mycket bra inlägg av Johan Ehrenberg i ETC:

    http://www.etc.se/blogg/fridolin-trixar-att-slippa-6-timmarsdagen

    Han riktar sig i artikeln till Fridolin som mot många av sina gräsrötters vilja har övergett frågan om sextimmarsdag.

  1. Ny färdriktning! | Annarkia
  2. Om att gå runt i cirklar! » HumanLabRat bloggar

Lämna en kommentar