Bevingade ord och fakta om sjukförsäkringen

Mycket märkligt och motsägelsefullt har sagts under de senaste åren om sjukförsäkringen.

Här är ett litet urval…

Socialstyrelsens Jan Larsson, om nya skärpta riktlinjer för sjukskrivningar, 10 augusti 2007;

– Vi kan inte säga att vi har någon god vetenskaplig grund för några av de här riktlinjerna …

Cristina Husmark Pehrsson, SvD 15 augusti, 2007;

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

–  riktlinjerna är vetenskapligt motiverade.

*

Sydsvenskan 15 mars 2008 – Fråga till Husmark P.

Sedan 2003 har sjuktalen sjunkit och statens utgifter för sjukförsäkringen minskar, förra året med fem miljarder kronor. Varför vill ni skärpa reglerna?

(Retoriken är putsad.)

– Det handlar inte om pengar. Det handlar om att hjälpa och stödja människor.

Samma dag, samma tidning – Husmark P. tar plötsligt avstånd från hela sjukförsäkringsförslaget;

– Jag står inte bakom den. Den är en tjänstemannaprodukt. Jag står bakom den så till vida att det är ett förslag i enlighet med intentionerna från regeringen. Men jag står inte bakom skrivelsen.

*

Husmark P. tolkar sin egen lag på ett seminarium om sjukförsäkringen, Januari 2009;

– det räcker med att klara av att arbeta halvtid hos sin arbetsgivare för att undvika prövning mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar

Cecilia Udin, verksamhetsansvarig för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, efter mötet;

– Jag tror inte att Cristina Husmark Pehrsson vill stå för lagen. Det verkar vara en sammanblandning av okunskap och ovilja att stå för den

*

Plånboken P1, 18 november 2009 (om de 54 000 som kastas ut från försäkringen 2020)…

Vad händer med de sjuka som blir av med sin försörjning?

– då får de nu, jag skulle nästan vilja säga, en glass-fil in i a-kassan…

Vad ska de utförsäkrade som inte klarar av att arbeta göra?

– man får ha försörjningsstöd. Det är väldigt många i vårt land som har det…

*

Regeringen backar om cancersjuka som tvingas jobba heltid efter 180 dagar, TV intervju 4 december 2009;

– nu diskuterar vi inte vems fel det var…

Agenda 6 december 2009, samma tema;

– inga remissinstanser har i sina remissvar poängterat att det kunde få de här orimliga konsekvenserna..

Aktuellt 9 december 2009, erkänner Husmark P;

– remissinstanserna var mycket kritiska mot hela rehabiliteringskedjan…

*

Ständigt matas vi med myter om att sjukförsäkringen kostar för mycket, att kostnaderna har ökat, att svenskarna har varit ”världens sjukaste folk” osv. Men, hur är det egentligen….

Fakta, verklighet;

Statens utgifter för ”sjukdom och handikapp” har varit mindre under hela 2000-talet än de var 1980-1990 (andel av BNP), se tabell;

  • I jämförelse med de övriga nordiska länderna (Danmark, Finland, Norge) hade  Sverige det klart lägsta antalet pensionärer inklusive förtidspensionärer i alla åldersgrupper år 2004 (från 16 till 64 år). När man säger att Sverige har högst sjukfrånvaro av alla länder jämför man ”äpplen med päron” och tar inte hänsyn till att alla med sjukersättning (förtidspension) räknas med i den svenska statistiken men inte hos andra länder. Likaså bortser man ifrån att Sverige har en ovanligt hög (faktisk) pensionsålder och att en ovanligt stor andel av befolkningen arbetar – även kvinnor.

*

Läs mer hos Alliansfritt Sverige

*

Bloggar; S-buzz, Eva-Lena, Röda Malmö, Kildén & Åsman, Peter Andersson1, Peter Andersson2, Annarkia, Reflektioner och speglingar

Netroots

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, SvD1, SvD2, ETC

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

51 kommentarer

  1. Moa

     /  december 14, 2009

    Ojojoj…
    ska man skratta eller gråta?

    Åt Husmark kan man bara inte låta bli att skratta..
    Men skrattet fastnar i halsen
    när man inser
    hur illa det är ställt med sanningshalten
    i de artiklar media spritt ut de senaste åren

    dessa myter som sedan förvandlats till ”sanning”
    och som sedan legat till grund för
    den politik som nu har majoritet
    i Sveriges riksdag.

    Hur kunde det gå så snett?

  2. Bra sammanställning!

  3. Tack för god läsning – suverän sammanställning!

  4. AnnA_lg

     /  december 14, 2009

    Christina Husmark Pehrsson lovade i ett pressmeddelande inför valet 2006 (ja vi har det på papper) att Nationella hjälplinjen skulle få ökat bidrag med 5Mkr – dvs totalt 10Mkr.

    Vi väntar fortfarande och just nu skulle vi VERKLIGEN behöva mer pengar för som läget är drar vi ner på timmarna i vår jourtelefon from 1a januari. Inte för att vi vill utan för att vi måste. För att försöka påverka regeringen har vi startat en namninsamling. http://www.namninsamling.se/index.php?Namn=Namn&sida=2&nid=4093&fnvisa=namn

    Anna Lundgren

    http://blogg.hjalplinjen.se
    http://www.hjalplinjen.se

  5. Ja Moa, egentligen är det så sorgligt med hela sjukförsäkringen så man skulle nog gråta…

    Reinfeldt är mycket bekymrad över Alliansens underläge i de senaste opinionsmätningarna. Han är rädd för att Sverige kommer att hamna i ”kallare vatten” om oppositionen kommer till makten.
    Så mycket kallare vatten än vad det nu är kan det knappast bli.
    Att fortsätta försvara och papegojaktigt tala om, som HPK gör, att det är hjälp och stöd alla sjuka får med de nya reglerna i sjukförsäkringen hoppas jag det genererar i att han själv hamnar i kallvattnet.

    Tack EttHjärtaRÖTT för dina mycket bra inlägg !

  6. Daniel

     /  december 14, 2009

    EN intressant aspekt ur det hela är faktiskt att Försäkringskassan finansieras till stor del utav arbetsgivaravgifterna. Men inte blir dom sänkta. Det är konstigt att småföretagarna finner sig i att subventionera andra skattesänkningar.

  7. Kolla in den här lokala nyheten idag FKs ST huvudombud står och säger det vi alla änskar höra. Skriv en lag som är förankrad hos större delen av befolkningen!

    http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5686397

    Nä ut med dem! De har visat färg och innehåll tillräckligt länge nu. De kan itne hantera ett land som borde innebära ökande solidaritet, ökande jämlikhet och mer medmänsklighet.
    Mvh Sarasvati

  8. Eva

     /  december 14, 2009

    Tack för upplysande citat! Vi har en hjärtlös regering utan medmänsklighet och förståelse. I högeralliansens iskalla Sverige får vi ett utanförskap utanför utanförskapet. Ändå måste man försöka kämpa sig ut ledsenheten och bli förbannad – ut och kämpa! Utförsäkra Reinfeldts regering!

  9. Kurt

     /  december 14, 2009

    Gör också gärna dessa citat tillgängliga via Wikiquote, så att de blir de tillgängligare för en bredare publik för all framtid, naturligtvis med korrekta referenser.

  10. Moa

     /  december 14, 2009

    Daniel

    kanske är det t.o.m. så att det är arbetarnas avstådda löner som finansierar hela sjukförsäkringssystemet som ger miljardöverskott som alliansen nu använder till skattesänkningar – mest till den som redan har mycket?

  11. BRA! En otroligt viktig sammanställning, all respekt. Jag kommer förhoppningsvis ha nytta av den inom en mycket snar framtid.

    mvh

    Johan

  12. Daniel

     /  december 14, 2009

    @Moa

    Jag är medveten om detta att det som en arbetsgivaravgiftssänkning skulle egentligen resulteras till att lönerna skulle ökas i samma takt. Men tyvärr är egentligen inte blanketterna utformade så när man räknar ut skatten.

  13. hillary2

     /  december 14, 2009

    Ilse-Marie

    Detta var nyliberalers stora bekymmer bl.a. Fölster och Feldts i början av detta sekel.

    http://www.pensionsforum.nu/press12.htm

    Angående ditt inlägg:
    Vi svenskar hade förr en stark övertro på det skrivna ordet. Numera har vi en stark övertro på skrivna siffror.

    Jag gick till ”Källan” för ditt(?) diagram. Jag återfann uppgifter om antalet pensionärer i tabellform. Rubriken på ditt(?) diagram är antalet(!) pensionärer inklusive förtidspensionärer. Visar inte tabellen procent av åldersgrupperna eller något förhållande av 1000 invånare? Hur som helst har jag ändå inte något som helst förtroende för dessa siffror eller för den delen det av dig presenterade stapeldiagrammet. Som sagt vi har bl.a fenomenet avtalspensionärer. Många av dem är av arbetsgivaren ansedd förbrukad arbetskraft som köpts ut. En del av dem har sjukdomshistorik. Andra är fullt friska. De torde klassificeras som pensionärer vid 65 års ålder trots att de kan ha slutat arbeta redan vid 55 års ålder. Dessutom har vi människor som planerat genom egna försäkringar och besparingar att sluta arbeta ex.vis vid 55 års ålder. Även dessa torde bokföras som pensionärer först när de uppnått lagstadgad undre gräns för pension och erhåller pension via F-kassan.

    Tack Kurt 🙂

  14. ”Förlåt Ilse-Marie – nu har jag åkt dit igen” http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=38006

    /Eva

  15. hillary2

     /  december 14, 2009

    Jag ber om ursäkt. Jag ser nu att du anger andel pensionärer och procental i ditt(?) diagram. Var litet trött efter att ha ögnat igenom ”Källan”.

  16. Bara på dem Ett hjärta RÖTT. Det är bara att smula argumenten sönder och samman. Alliansretoriken faller som ett korthus. Varför? För att det är ett korthus.

  17. Nyliberalismen är en dödlig ideologi. Rovdriften på människor, djur och kapital måste få ett slut. Kapitalströmmarna måste regleras så att resurserna fördelas dit behoven finns. Företagsvinsterna som transnationella företag gjort pga hårdexploatering av arbetskraft, främst i Tredje Världen, men även här – måste fördelas via skatt dit behoven finns. Pengar måste avsättas för att försöka läka skadorna på naturen. I nyliberal tappning innebär ordet globalisering att på snabbast möjliga tid förstöra livsbetingelserna för alla levande varelser på den här planeten. Öppna skatteparadisen och återta skattepengarna som man gjort orättmätiga förtjänster på – genom att förstöra hela världsdelar och många många människor har slitits ut.

  18. Eva

     /  december 14, 2009

    Jag vill fylla på citatlistan med det här:
    Artikeln ”Arbetsgemenskap viktigare än statistik” Enköpings-Tidningen 13 december 2006, alltså efter valet, finns också på regeringens hemsida: http://www.regeringen.se/sb/d/7712/nocache/true/a/74176/dictionary/true

    CHP skriver bl a: ” Regeringen föreslår inga förändringar som innebär att ersättningarna minskas eller att villkoren skärps. Men det innebär inte att vi kommer att avstå från att vidta åtgärder som leder till att fler kan återvända till arbetsmarknaden.

    Vi ser positivt på den förändring som genomfördes 2003 och som innebär att begreppet förtidspension avskaffas och ersätts med aktivitetsersättning för personer mellan 19 och 29 år och med sjukersättning för personer mellan 30 och 64 år. Aktivitetsersättningen tidsbegränsas alltid till längst tre år i taget. Sjukersättningen kan vara tidsbegränsad eller gälla tills vidare.”

    Och vad hände…

  19. Även A-kassan har gått med vinst hela tiden, trots regeringens snack om att det är för dyrt.

    http://scabernestor.blogg.se/2009/november/visste-ni-att-den-pga-andrade-regler-av-alla.html

  20. En himmel BLÅ

     /  december 14, 2009

    Eh… det här är bara trams.

  21. Svante

     /  december 14, 2009

    Här är en av FK resurser, kollade inge referenserna http://www.expressen.se/nyheter/1.1181768/overstens-spritkupp

  22. Tobias

     /  december 15, 2009

    Så genuint ärkelurad jag känner mig , under alla dessa år har man trott på Timbrofakta.

    Varför syns inte detta i media ?

    Jag tycker att iaf. SVT kunde uppmärksamma, att DN. och övrig borgerlig media inte vill veta av dessa uppgifter det förstår vi, men SVT .

  23. Ett mycket bra inlägg Ilsemarie. Tack för det.

    Och som sagt, arbetsgivaravgiften är del av de anställdas löner, inte en summa som de stackars arbetsgivarna måste punga ut med.

    Jag är gammal nog att ha varit med på den tiden då vi betalade in både sjukförsäkringsavgifterna och pensionsavgifterna själva, och då dessa drogs av från lönen varje månad, samt då summorna syntes i avlöningsbeskeden. Sedan beslutade regeringen (borde ha varit den socialdemokratiska, men är inte säker här, tror det var på sjuttiotalet) att det hela skulle läggas om så att företagarna betalade in premierna under beteckningen ”arbetsgivaravgift” istället och utan att vi såg det i våra lönebesked. Så kom de så småningom att betraktas som arbetsgivarnas pengar. Det är det inte. De är de anställdas pengar.

  24. PSA:
    Men de borgerliga har en fin historia av stöld av arbetares och anställda människors pengar. Den förra borgerliga regeringen gav exempelvis bort löntagarfonderna, som var pengar som avsatts från lönerna till fonder att sättas in för investeringar i ex.dåliga tider. Dessa omvandlades till stiftelser för forskning och delades ut till forskare. Stöld av löntagarnas pengar det också alltså, precis som när man tänker sig att sänka skatter (för somliga) för de pengar anställda har betalat in som sjuförsäkringspremier.

    Detta är så upprörande att man inte tror att det är sant, och ännu mer upprörande är att journalistkår och media inte talar om sådant här för svenska folket utan vidarebefordrar borgarnas lögner om statens finanser och om vanliga människors beteenden, de är lata, slöa, bidragsfuskare etc. etc.

    De största bidragstagarna i landet är de stora företagen och deras ledare.

  25. Kanonbra sammanställning. Den borde många läsa.
    Om du orkar kan du läsa vad jag skrev om sjukskrivningar för ett antal år sedan när det skrevs om kvinnors sjukskrivningar och utbrändhet dag ut och dag in i tidningarna.

    http://www.viita.se/tidningsartiklar/genus/allt-fler-sjukskrivna-kvinnor-och-vad-de-kostar-sen/

  26. Moa

     /  december 15, 2009

    Instämmer helt med Kerstin.

  27. Moa

     /  december 15, 2009

    Kan inte statsministern heller den nya lagen?

    Reinfeldt, 2009-12-14:
    ”– Man fick en stämpel i pannan och ett besked om att du har jobbat klart, säger Reinfeldt och tillägger att den moderata lösningen inte är att förtidspensionera någon för att han eller hon haft en livskris vid 32 års ålder, utan en tro på att individen har en förmåga att komma igen.”

    OM det finns någon sådan person som i Reinfeldts exempel som fått ”förtidspension”,
    d.v.s. icke tidsbegränsad sjukersättning, så kommer denne person INTE att utförsäkras av alliansen. Personer med icke tidsbegränsad sjukersättning fick ju ett löfte av Husmark att deras sjukersättning INTE skulle omprövas vart 3:e år!

    Det är sjuka som varit sjuka i ett visst antal dagar som utförsäkras och
    det är människor med sjukdom som medför att de enbart kan klara
    ett speciellt arbete som endast förekommer i mycket begränsad utsträckning
    som utförsäkras eftersom alliansen ju tagit bort tidigare rättspraxis som sa att dessa personer hade rätt till sjukersättning tills de faktiskt erbjöds ett sådant arbete.

    Moa

  28. Ingemar Gidenstam

     /  december 15, 2009

    Tack för sammanställningen.

    Inte undra på att man känner sig som om man skulle vilja spränga hela Regerings kansliet åt helvete.

    Deras politik med skattesänkningar, har nu tillsammans med ”krisen” gjort att Landstinget tvingats säga upp 3 st psykoteraputer/kuratorer på öppen psyk i Kungälv.

    Så vi får väl se vad som händer.

    Ingemar Gidenstam ”en som brann för en bättre arbertsmiljö”
    Leg. Sjuksköterska 1973
    Företagsksöterska sedan1979 bla. på Samhalls FHV
    Regionalt Skyddsombud på Svenska LantarbetareFörbundet Väst 1989-97
    Projektledare för arbetsmiljöutbildning för Lantarb.ffacken i Uganda 1995-2002
    Företagssköterska o Arbetsmiljö Ingenjör 1998-ffa
    Men gick i väggen 2001 och nu i ständig kamp mot FK för ett drägligt liv.

  29. Är det någon som ifrågasätter att sjukfrånvaron ökade i början av 2000-talet för att sedan – tack vare insatser från socialdemokraterna – börja minska?

    Din statistik, visar den något annat?

    Det är väl självklart att den som är sjuk ska vara försäkrad mot detta. Systemet är inte till för att nyttjas av den som är frisk eller arbetsför. Det måste väl ändå vara grundprincipen?

    Låt inte den berättigade kritiken mot Alliansens politik leda fram till att barnet kastas ut med badvattnet.

  30. Tack för en bra sammanställning.

  31. Jack

     /  december 16, 2009

    Stig-Björn Ljunggren, förstår inte vad du menar. Har läst denna blogg och också andra just föregående. Som jag ser det bygger du upp en motsättning mellan dig och Ett Hjärta Rött som faktiskt inte finns. Som jag förstår det är bloggaren kritisk mot Alliansens hafsverk till sjukförsäkring, utan att påstå att allt var frid och fröjd under Göran Persson.

    Att sjuktalen minskade från början av 2000-talet, som du nämner, förklarar ju bland annat det faktum att sjukförsäkringen genererade en ”vinst” från och med 2003, precis så som redovisas i bloggen.

    Dessutom är det faktiskt så (även om denna bloggare inte skrivit om detta) att sjuktalen började minska FÖRE det att Försäkringskassans praxis skärptes (2004). Denna minskning har ett tydligt statistiskt samband med att villkoren i arbetslivet (framför allt den offentliga sektorn) förbättrades efter den tuffa 90-talskrisen. Samtidigt som sjuktalen börjar minska är det färre som till SCB uppger att de inte har kontroll över sina arbetsvillkor. Tror du detta är en tillfällighet?

  32. Jag bygger inte upp någon motsättning, jag undersöker om den finns. Det är nämligen så, att i den här debatten är det många som går vilse. Kritiken mot Alliansens sätt att sköta detta förvandlas till en uppfattning om att sjukfrånvaro inte är något problem, och om det är ett problem så är det för att (s) en gång i tiden försökte ta itu med de ökande sjuktalen. Det som då byggs upp är två politiska läger, ett Bidragsträsk som hyllar höga generösa bidrag utan förankring i arbete, och ett Arbetsläger som vill att alla som kan ska försörja sig.

    Och ett val 2010 är jag inte säker på att det går så bra. Valet mellan Träsket och Lägret lutar nog åt Lägret, eller uppmuntrar ett tredje alternativ.

    Slutligen: ett nytt läge på arbetsmarknaden med uppstramning av försäkringen (karensdag) gjorde susen, och insatserna i slutet på förra s-mandatperioden med skärpta kontroller etc var också verksamt i positiv riktning.

  33. Eva

     /  december 17, 2009

    Nu är det ju så att sjukförsäkringen är en FÖRSÄKRING, och inte ett bidrag! Är man sjuk ska man få vara hemma tills man är frisk nog att börja jobba igen – deltid eller heltid, efter vad man orkar. Nu kastas man ut ur försäkringen, trots att man är sjuk – eller deltidsarbetande pga sjukdom. Det gör ingen friskare, tvärsom.

  34. AnnA_lg

     /  december 17, 2009

    Detta med Bidragsträsk eller Arbetsläger.

    Tyvärr håller jag inte med här. Anledningen är att en stor del av de som utförsäkras kommer inte att:

    1. Kunna försörja sig på den ersättning de får under introduktionen (om de inte får A-kassa)

    2. Inte kommer att få jobb – utan bli arbetslösa

    3. Varken kommer kunna delta i introduktionen, få jobb,få ny sjukförsäkring

    Dessa människor som inte beräknas bli en oansenlig del kommer att tvingas in i det för kommunerna dyra Försörjningsstödet. Vilket finns en risk att då kommunalskatterna höjs för oss alla.

    Och när man väl är i försörjningsstödet, kanske tvingasts sälja bil, lägenhet etc är ju risken stor att man inte blivit varken friskare eller mer attraktiv för arbetsgivare.

    Så enligt mig är tyvärr Alliansens väg och en väg till bidragsträsket och utförsäkring.

    Samtidigt håller jag med om att Sjukförsäkringen är till för de som är sjuka – men jag kan av egen erfarenhet från en tidigare lång sjukdomsperiod (under nuv regering) intyga att
    1. Snacket om att alla får rehabilitering är till mycket ett snack

    2. Arbetsgivare är inte alls intresserade av att anställa människor med sjukdom = dvs minsta ökade risken för att de blir sjuka i längre perioder (de har inte råd helt enkelt)

    Tack vare min nuvarande arbetsgivare fick jag jobb efter att blivit sparkad av sk Arbetsbrist ( från min sida då – jag orkade inte jobba 120%)

    Det som var innan Alliansen var inte jättebra men det som är nu är uruselt.

    /AnnA

    PS Ilse-marie borde sagt det förr men din sammanställning är lysande

  35. Jack

     /  december 17, 2009

    Stig-Björn Ljunggren, jag tycker det är liote trist att läsa dina ord i denna fråga. Normalt sett tycker jag du är en intressant och balanserad röst i debatten. Men när det gäller sjukförsäkringen verkar du inte vara så insatt.

    Vad jag vet är det ingen som påstår att ”sjukfrånvaro inte är något problem”. Det är Alliansen som påstår att (s) tycker det. Men tycker de det? Knappast. Precis som du nämnde var det (s) som började minska sjuktalen (fr.o.m. 2003). Ja, sjuktalen minskade under de sista åren med (s) till och med i snabbare takt än under Alliansens tid vid makten.

    Att snacka om sjukförsäkring som bidrag är också missvisande. Också där har du köpt Alliansens ytliga retorik. Försörjningsstöd (socialbidrag) det är bidrag och detta ökar just nu för att Alliansen slaktat sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen.

    Som den statsvetare du är, Stig-Björn, borde du gå bakom den ytliga retoriken och försöka se till fakta. Ska du fortsätta att göra Alliansens retorik till verklighet tycker jag det vore schysst om du tog bort det där s:et som ofta finns efter ditt namn när du framträder i diverse TV-soffor.

    När nu Alliansens retorikbubbla spruckit så handlar det , precis som bloggaren skriver, knappast om att folk INTE förstått vad som ligger i Allianspolitiken, utan att det istället verkligen insett hur jävlig Allianspolitiken (till skillnad från den mjuka retoriken) egentligen är.

    Till sist Stig-Björn, du som statsvetare borde väl veta att det inte längre är sossarna som regerar detta land. Det gör Reinfeldt och Borg. Det är de som skapar den verklighet vi just nu lever i och som bör avkrävas ansvar. Hur mycket du, Stig-Björn, än skyller på Mona kan hon faktiskt inte göra någonting.

    Nej Stig-Björn spotta upp dina vetenskapliga ambitioner och sluta att populistiskt glida med i elitdebatten. Sätt dig bättre in i sjukförsäkringsfrågan. Du kan börja på denna blogg, genom att läsa den senaste veckans blogginlägg. Lycka till! 😉

  36. Stig-Björn Ljunggren, kanske du kan börja med att läsa min bloggpost – Sanning och konsekvens för Reinfeldt – om orsaker till varför sjuktalen steg under slutet av 90-talet. Det handlar om annat än ”fusk” eller ”minskad tolerans för lidande” som somliga ledarskribenter hävdar.

    Själv föredrar jag att ta till mig av den forskning som finns hellre än att vältra mig i fördomar och borgerliga myter.

    P.S. Tack alla för era intressanta och kloka kommentarer!

  37. Lasse

     /  december 18, 2009

    ”ett Bidragsträsk som hyllar höga generösa bidrag utan förankring i arbete, och ett Arbetsläger som vill att alla som kan ska försörja sig.”

    Härligt att använda ett så nyanserat sätt att beskriva motsättningar….

  38. chris

     /  december 23, 2009

    Läste i HD idag att Anders Borgs hopp är att sänkte skatter skulle göra att folk kan arbeta till lägre lön också??

    Gäller det också för regeringen/ moderaterna, politikerna??
    Tror inte riktigt på den.. dom sänker skatten för dom själva som har så mycket pengar redan, och ger sig själv lönne förhöjning + ekstra bonus och avgångsvederlag + fallskärms anordning m.m…

    Hur blir sjuka ”friska” av att pressas till at göra dom sakarna som dom faktisk är sjukskrivna pga, dom inte klarar av dom??? Om dom hade klarat av dom, då hade dom ju inte VARIT SJUKSKRIVNA.. eller???

    Och vad händer om dom inte klarar av det?? är där någon speciel regelsätt på antal dagar dom minimum ska klara av innan det är ”okay” att dom förstår att DOM ÄR SJUKA, OCH KAN INTE ARBETA/JOBBA….?? nån som vet det?? eller berättar ut det?? NEJ….

    Detta är så ugennomtänkt som något kan bli, och det rammer ALLTID dom som är lägst nere i samfundet… dom som saknar A-kassa och sjukpenningsgrundat inkomst, har varit långtidssjukskrivna i flera år, mangler kontakter, låg utbildning m.m…

    Bra att där kommar fram riktiga statistikker i stället för dom som media bringer.. man skulle ju nästan tro att regeringen har mutat dom för att bringa ut felagtiga statestikker, för att vilseleda befolkningen till att tro att dom har en bra grund till at göra som dom gör.. sparka på dom som liggar ner redan…

    Mvh. Chris

  39. Tobias

     /  december 31, 2009

    Man ska inte lita pa politiker allra minst nar dom uttalar sig om andra politiker.

    Laste din forsta lank, och det var uppenbart att du inte ens last det sjalv. Orka bry sig om massa med citat du tagit ur sina sammanhang.

    Se vad Hedborg, den tidigare socalministern skrev:
    ”- Det är inte för att vara hård mot individen. Det som är mest typiskt för dem som är långtidssjukskrivna är att de får vänta och vänta. Alla slösar med deras sjukskrivningsdagar och det är farligt att vara sjukskriven länge, säger Hedborg.

    Företagshälsovården bör få en stor och viktig roll som de anställdas primärvård och pröva rätt till sjukpenning.”

    Fran DN:
    http://www.dn.se/nyheter/politik/politiskt-missnoje-hotar-bred-uppgorelse-om-sjukforsakring-1.566223

    Inte nog med det. LO sa innan valet 2006 att man foresprakade sankta arbetsgivaravgifter, nu jamstaller man dom med sankt lon.

    Regeringens utredare som foreslog reglerna ar socialdemokrat och forra regeringens socialminister:
    ”–Nästan alla människor, även sjuka, kan arbeta om de hittar sin miljö och sina uppgifter, säger Anna Hedborg och konstaterar att hon själv har tur som är generaldirektör eftersom det är ett arbete som går att sköta trots att hon har höftproblem.”

    Reservationerna som gjordes av oppossitionen efter senaste beslut om sjukforsakringen sager endast att man tyckte beslutet togs for snabbt och att man inte var helt nojda med hur strikta tidsreglerna var. Men man var tekniskt satt inte emot forandringarna.

    Jag litar pa er pa vansterkanten an jag gor pa alliansen. Darfor att ni ljuger och forvranger sa gor det er till onodigt brus i bakgrunden.

    Svenskar ar sa lattmanipulerade av vansterretorik sa dom inte ens ar kallkritiska. Holl ni er mer till den fakta ni hade nar ni kritiserade sa hade folk inte tappat fortroendet. Blir de rodgrona valda nu sa ar det endast for att dom ”bevisat” att de borgliga ar nagot mer inkompetenta an dom sjalva ar.

    Kan nagon stava till politikerforakt?

  1. Kildén & Åsman » Bloggarkiv » De rödgröna i majoritet – nu fattas bara politiken
  2. Tweets that mention Bevingade ord och fakta om sjukförsäkringen « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
  3. Statsministern skall lyssna – igen « VÄNSTRA STRANDEN
  4. Det borgerliga Stockholm skär ner på välfärden
  5. Myten om de rusande sjukskrivningarna » » viita.se
  6. Nu börjar valrörelsen
  7. Tillvaron inte målad i svart eller vitt « Under den lugna korkeken
  8. Ett enda stort luftslott. « Jasna Zubic
  9. Chockdoktrin på svenskt manér « lena alun
  10. En fars i Åsa-Nisse stil « Ett hjärta RÖTT
  11. Socialbidragsministern har gjort det igen « Ett hjärta RÖTT
  12. Borgs budgetbluffar och budgetstölder « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar