En fars i bästa Åsa-Nisse stil

En liten nyhetsnotis till att börja med…..

Drygt 21 procent av de hemtjänstföretag som  Skatteverket har granskat har lett till polisanmälan för ekonomisk brottslighet – och nästan 60 procent av företagen fick ändrad skatt efter granskningen. Det handlar om medvetet fusk och avgifter som inte har betalats in.

Det handlar alltså om skattesubventionerad brottslighet….

Jämför dessa fusk-siffror med de siffror man har uppskattat finns inom socialförsäkringarna – 1,3 procent….

Många av de som just nu kastas ut från sjukförsäkringen (offer för regeringens fusk-jakt) har redan ett arbete – många arbetar dessutom deltid. För att kunna delta i den ”arbetslivsintroduktion” som de utförsäkrade anvisas måste de som är anställda begära tjänstledigt. Nu visar det sig att vissa arbetsgivare säger nej – både offentliga och privata – eftersom de inte har någon skyldighet enligt lagen att bevilja tjänstledighet. De utförsäkrade är utelämnade åt sina arbetsgivares goda vilja.

Många sjuka och utslitna ställs nu inför valet att säga upp sig eller att försöka jobba kvar på heltid. De som har råd – och har en arbetsgivare som inte säger nej – väljer ofta att jobba kvar på deltid och själva betala sin sjukdom.

En stor del av de utförsäkrade som genomgår ”arbetslivsintroduktionen” beräknas så småningom hamna i den s.k. ”Jobb- och utvecklingsgarantin”.  Garantin kommer enligt regeringens egna beräkningar att under 2010 ha i snitt 92 000 deltagare. Under 2012 beräknas antalet vara uppe i 163 000 personer – 70 procent av Arbetsförmedlingens samtliga program och insatser. Allt fler deltagare kommer att hamna i den tredje fasen av garantin. I slutet av 2012 beräknas 50 000 långvarigt arbetslösa och sjukskrivna personer att befinna sig i garantins fas 3.

Arbetslösa som hamnar i jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas har enligt reglerna ingen rätt att söka jobb på arbetstid. Istället tvingas de arbetslösa arbeta full tid – ofta mot en ersättning som ligger under socialbidragsnormen. Det enda som garanteras är gratis arbetskraft till företagen – de får 225 kronor om dagen för att ta emot den arbetslöse.

I går tog Aktuellt återigen upp Sven Otto Littorins och regeringens totalfiasko – jobb- och utvecklingsgarantin. Det visade sig att Sven Otto och hans hantlangare inte har den blekaste aning om vad som egentligen står i deras egen förordning.

Till att börja med sa Sven Otto att man under fas tre ”ska fortsätta söka arbete”. Då hörde många av sig och förklarade att de inte alls hade någon tid för jobbsökande under arbetstid.

Sven Otto vägrade nu att svara på Aktuellts frågor – han hänvisade istället till sin statssekreterare Eva Uddén Sonnegård. Så här sa hon;

– Det är ju så att vi som är statssekreterare jobbar mycket mer konkret med de olika åtgärderna som vi sätter in…. och det gör också att det finns stora möjligheter att får bra svar på frågorna när du ställer dem till mig…

Enligt regelverket ska man söka jobb på 20 procent av tiden. Det står klart och tydligt i vår förordning.

Men när Aktuellt granskar förordningen hittar de ingen sådan regel. Den finns inte.

-Nej, det är precis det vi upptäckte också, och det är väldigt bra att ni uppmärksammade oss på detta….

Säger då Mårten Wennberg, stabschef på arbetsmarknadsdepartementet som nu skickas fram.

Förvirringen tycks alltså vara total på arbetsmarknadsdepartementet. Ingen vet vad som egentligen står i den förordning som de själva har skrivit ihop – och den ansvarige ministern vågar inte längre tala med media om saken. Sven Otto visar dessutom ännu fler tecken på förvirring när han nu föreslår en utredning om unga som står utanför både arbetsmarknad och skola. Förslaget sågas av statliga ungdomsstyrelsen – flera sådana utredningar är redan gjorda under den senaste tiden och det finns gott om förslag.

Det är alltså uppenbart att Sven Otto varken läser sina egna eller andras förslag och förordningar, och att varken han eller någon annan i hans stab tycks ha någon som helst aning om vad de talar om… historien upprepar sig – vi har sett det förut….

Socialförsäkringsminister Husmark P. (som nu påstår sig ha träffat nätverket Resurs – vilket inte är sant) och arbetsmarknadsministern tycks ha flera gemensamma nämnare. Det mesta handlar om förvirrade uttalanden, lögner och osanningar – och när de blir pressade – då springer de och gömmer sig….

Allt påminner om en fars i bästa Åsa-Nisse stil. Det enda sorgliga är att det är verklighet. Det är människor av kött och blod som får ta konsekvenserna av regeringen Reinfeldts inkompetens. I många fall människor som redan befinner sig i en svår och utsatt situation. Vi kan skratta åt eländet – men kanske borde vi gråta….

Men viktigast – vad vi än gör – rösta bort Reinfeldt i nästa val!


Video från Greiderbloggen

*

Bloggat; Veronica Palm, Alliansfritt Sverige, Refelktioner och speglingar, S-buzz, Storstad, Badlands Hyena, Vägen till himmelen…,

Press; SvD1, AB1, AB2,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 12, 2010

  En mycket farlig kombination är handlingskraftig inkompetens, vilket Alliansregeringen är ett tydligt exempel på.

  Rösta bort den smutsgula Alliansen i höstens val!

 2. vildhunden

   /  mars 12, 2010

  Isch… jag fasar för fas 3. Sparka regeringen åt helvete – inte för att jag vet om en rödgrön röra är så mycket bättre för oss överåriga icke-önskvärda– utan mest för att jag har fått nog nu!

 3. Vad ska man säga. De Alliansen är all det där som man har beskyllt sjuka, arbetslösa och andra som behöver extra hjälp i samhället att vara. Tydligt är att det är tillåtet för en del men somliga ska straffas.

 4. Tack för insamlande av fakta! Ovärderliga kunskaper förmedlas här på bloggen.

  Från det ena till det andra.
  Min fackordförande är FÖR hushållsnära tjänster!
  Vad gör man???

  Dan

 5. I syfte att locka skattefifflare att bli ärliga föreslår jag att alla skatter avskaffas.

  Samtidigt tycker jag att ROT, RUT och RIT byggs ut med RAT, RET, RYT, RÅT, RÄT och RÖT. I korthet innebär det att alla tjänster som någon utför till någon annan betalas av skattebetalarna. Om jag går ut med grannens hund får jag betalt av skattebetalarna. Sedan kan grannen gå ut med min katt, betald av skattebetalarna. Samma med fönsterputs, städning av garaget, målning av fönstren, sammansättning av IKEA-soffan samt taxitransporten till jobbet. Om grannens besök hos min hustru när jag är borta också ska ingå vet jag inte.

  Ett problem återstår att lösa eftersom jag ju i första stycket avskaffade just skatter. Men en himla massa jobb skapar det i varje fall.

  Kanske löser sig problemet om vi går med iom Euron.

 6. Den här regeringen har ju i alla fall inte skrutit med att den är Sveriges genom tiderna mest kompententa regering som regeringen Bildt gjorde. Och man förstår ju att Littorin blev tvungen att köpa sig en examen.

  Milda makter!

 7. Styvbard Hårdnacke

   /  mars 13, 2010

  Jag kan tänka mig att S-O-L(Swien-Lotto Fittorin)
  Inte har några riktiga svar!

 8. Pärsson

   /  mars 13, 2010

  Det är klart att skatter är viktigare än att skapa jobb. Bort med RUT och jobb.

 9. Eva Berglund

   /  mars 13, 2010

  Jättebra inlägg.

 10. Åsa Nisse var en hedersknyffe i jämförelse med dessa virrpannor!

 11. Jo. Vi överskuldsatta försökte ta diskussionen med moderaterna i civilutskottet angående de överskuldsattas situation och vårt stora behov av hjälp från samhället, som fastslagits av Insolvensutredningen. Titta här vad som hände:

  http://moderatacivilkommitten.wordpress.com/2009/11/12/manga-goda-forslag-fran-kronofogden/

  Vad slutade det med? Komplett tystnad… (m) slutar svara på frågor så fort det blir besvärligt, och den taktiken har nog funkat väldigt bra för dem under väldigt lång tid. ”Syns det inte så finns det inte.”Strutsbeteende!!!

 12. Att Rut avdraget föreslås avskafffas är sjukt, ska vi sparka på dom som redan ligger ned?? De berör en grupp i samhället av (ursäkt för min generalisering) kvinnor med låginkomst. Vad säger detta synen på jämnställdhet?????

 13. Till Josefin. De berörda kvinnorna med låg inkomst som du menar är närmast berörda? Är det de som jobbar eller de som får hjälp?

  Men jag tror inte att du menar de som utnyttjar bidraget (avdraget). För det har det väl nu fastslagits att det är INTE ensamma lågavlönade mammor i varje fall.

  Om det är de som jobbar inom RUT-systemet så är det, mig veterligt, ingen som vill ta jobbet ifrån dom. Men, om skattepengar ska användas för att människor ska hjälpa andra med städningen så ska de innebära hjälp till de som pga ålder, sjukdom, handikapp osv behöver hjälpen. Inte att lägga skattepengar på att subventionera hemhjälpen till de som kan betala för den själva.

  Alltså, ge de pengar som RUT-avdraget kostar (för det gör det) till kommunerna för att förbättre hemtjänsten istället för att sänka skatterna så att kommunerna tvingas försämra hemtjänsten.

 14. Själv tänker jag rösta fattigt för jag har inte hört någon eller något politiskt parti prata om människan…så jag röstar bort alla …

 1. RUT igen. | annarkia
 2. Jinges Web och Fotoblogg » Jag visar en Mohammedbild
 3. Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT
 4. Den leende slaktaren « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: