Sverige har ett unikt orättvist skattesystem

Expressen tar i dag upp det faktum att regeringens nya sjukförsäkringslagar tvingar många sjukskrivna  bort från sina fasta jobb för att ”stå till arbetsmarknadens förfogande”, och i värsta fall tvingas leva på 223 kronor om dagen.

Citat Expressen;

Violinisten Sylvia Bojsten Hedborgs sjukpenning drogs in mitt under pågående rehabilitering.
Valet för människor står då mellan att säga upp sig eller bli uppsagd.
– Istället för att få ut folk i arbetslivet tvingas människor nu säga upp sig från sina fasta jobb för att få ut någon ekonomisk ersättning. Det är absurt, säger hon.

Men, det är inte bara moderaternas ”utförsäkringskedja” som skapar ökade klyftor och fattigdom. Även pensionärerna får betala ett högt pris för den moderata varianten av ”arbetslinjen”.

Regeringens ”jobbskatteavdrag” har gjort Sverige till det enda landet i världen där pensionärer (sjuka och arbetslösa?) betalar en högre skatt än löntagare. 91 procent av svenskarna tycker att det är fel, och till och bland moderata väljare är hela 87 procent emot jobbskatteavdraget. Bara 4 procent av svenskarna tycker att det är riktigt.

Det finns inte heller någon forskning som bevisar att jobbskatteavdraget verkligen skulle skapa nya jobb.

PRO har granskat avdraget, här är deras slutsatser. Citat, Svd;

Jobbskatteavdraget är en hörnsten i regeringens politik för att få fler människor i arbete. Det är en politik som är orättvis, krånglig och ineffektiv.

Dessutom är Sverige unikt. Enligt en forskarrapport som PRO presenterar idag är vi det enda land som beskattar pensionärer mer än löntagare.

…..

I Tyskland betalar en pensionär, med en inkomst som motsvarar vad löntagaren får i pension, 18 procentenheter lägre skatt, i Storbritannien 11 procentenheter och i Nederländerna 15 procentenheter. Alltså: när löntagaren och pensionären har samma inkomst betalar pensionären mindre i skatt i alla länder – utom i Sverige.

….

Skulle regeringens egna beräkningar, att jobbskatteavdraget lett till 80000 fler jobb, vara riktiga krävs en skattesänkning med drygt 800000 kronor för att skapa ett arbetstillfälle. Men arbetsmarknaden nådde sin kulmen redan år 2007. Därefter förloras 250000 jobb, om vi inkluderar prognoserna för nästa år. Regeringens politik är inte bara orättvis och krånglig. Den har dessutom misslyckats.

Nyligen konstaterade Tomas Östros (s) att moderaternas orättvisa politik inte fungerar, SvD citat;

Moderaternas politik med högre skatt för pensionärer bygger på idén om att jobb skapas genom att klyftorna i samhället ökar. Det är denna tanke som ligger bakom att man förstört a-kassan, skurit ner på utbildning och omställning och infört en hårdare beskattning av pensionärer. Men hade Moderaternas orättvisa politik fungerat så hade fler kommit i arbete. Verkligheten visar tydligt ett annat resultat. De arbetslösa är nu 100000 fler jämfört med för tre år sedan.

Very good – eller hur Reinfeldt?!

*

Till sist…

Tog en promenad ned till sjön…

Har Maud Olofsson varit på besök? Eller är det den ivriga bävern Bella?

*

Mer om sjukföräkringen;

Människor krossas när M gör omelett

Behjärtansvärda diagnoser – sortering av sjukdomar

Glöm aldrig Anna Olsson – den första som slog larm

*

Alliansfritt Sverige önskar God Jul till Björn Fridén – instämmer!

Bloggar; Annarkia om fredspriset, Björn Andersson om de som slås ut, Esbati om marknadsmekanismer, HBT-sossen om julstämning, Kaj Raving om Svensk Näringslivs lögner, Martin Moberg om Littorin, Peter Andersson om storstadpolitik, Mer progressiva bloggar – Netroots

Press; SvD1, SvD2, DN1, Exp1, Exp2, Exp3, AB1, AB2, AB3,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. helt appropå

   /  december 12, 2009

  ”bland moderata väljare är hela 87 procent emot jobbskatteavdraget”

  Vad har du för grund att påstå detta? Källa?

  Att pensionärerna skall få sin skatt sänkt tycker nog alla, eller hur?

 2. Blanda inte ihop rättvisa och solidaritet. Vanligt vänsterfel. Rättvisa är inte samma sak som solidaritet.

 3. Anna

   /  december 12, 2009

  Ta bort skatten på arbete! Bara de som vill leva på bidrag vill ha skatt på arbete.

 4. ingen moppe

   /  december 12, 2009

  Konstigt att inte svenska pensionärer flyttar till Tyskland eller Nederländerna. Då skulle de ju få mycket mer pengar kvar efter skatt. Billigare och leva är det ju också. Lägre moms och billigare priser. Bättre klimat också. Inte så mörkt och kallt som här.

 5. Johan F

   /  december 12, 2009

  ”Regeringens ”jobbskatteavdrag” har gjort Sverige till det enda landet i världen där pensionärer (sjuka och arbetslösa?) betalar en högre skatt än löntagare. 91 procent av svenskarna tycker att det är fel, och till och bland moderata väljare är hela 87 procent emot jobbskatteavdraget. Bara 4 procent av svenskarna tycker att det är riktigt.”

  Är det med avsikt du vinklar det som att 91% vill betala mer i skatt?

  Vad är problemet enligt dig? Att pensionärerna betalar för mycket skatt eller att löntagare betalar för lite. Att det är orättvist nu är vi överens om, jag misstänker dock att du hellre ser en lösning med höjd skatt för löntagare….

 6. Henrik

   /  december 13, 2009

  På tal om ”rättvisa”, varför är det rättvist att jag som sliter hårt 60 timmar i veckan och skapar jobb åt andra ska betala 56% av min lön, medan en person som bara jobbar hälften så mycket betalar häften så mycket men får samma förmåner?

 7. Har Maud Olofsson varit på besök? Eller är det den ivriga bävern Bella?
  Haha, det är nog bävern, för hade Maud O varit där hade det sett mycket värre ut. Då hade trädet varit nergnagt till flis, vattnet i sjön sinat och himlen varit askgrå.

 8. En himmel BLÅ

   /  december 13, 2009

  Leve koalitionsfritt Sverige!

  Röddårar
  Koalitionen kvider och lider.
  ”Inga” jobb åt oss alla.
  Dålig lön till ungdomar.
  Rikets likviditet föröddes genom skatteökningar för de sämst ställda.
  Enskild egendom utrealiserades av Herr Persson.
  Det blir nog magra pensioner med Socialdemokraterna men man kanske kalkylerar med lite spontan avgång via försämrade försäkringskasseregler.
  Se upp Svenska folk.Din ålderdom får du sörja för själv som på 1800-talet.

 9. john olsson

   /  december 13, 2009

  Här i USA är skatten 0% av pensionen.

 10. Jag vill tipsa om Aase Bergs krönika i SC. Låt mig citera:
  ”Man kan inte skyffla ut sjuka människor i ekonomisk förtvivlan och utgå från att de ska rycka upp sig och skaffa lite jävlar anamma och piggna till i nåt slags påtvingad entreprenörsanda. Nej, är det några som ska utförsäkras så är det Alliansen” Aase Berg, Stockholm City 2009-12-14, s. 15

 11. Klicka på länken i posten eller här, siffrorna kommer från en opinionsundersökning; http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/orattvisa-skatter-skadar-sverige_3888015.svd

  Jobbskatteavdragets syfte och konsekvens är att pensionärer betalar en högre skatt än löntagare. Tycker man att det ärt fel (som undersökningen visar att en överväldigande majoritet av alla svenskar gör) kan man givetvis inte vara för jobbskatteavdraget.
  Om de som svarat sedan vill betala högre eller lägre skatt är inte frågan. Frågan är om det är rätt att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare vid samma inkomst.

  Det handlar om rättvisa – inte solidaritet.

 12. Hej och hå, här var det en massa nyliberaler som yrar omkring i sin okunskap. Jag håller inte med Kerstin, det var Maud för trädet står ju fortfarande. Hon lyckades inte fälla det precis som hon inte har lyckats med någonting annat heller!

 13. helt appropå

   /  december 14, 2009

  I källan står det: ”87 procent av M-väljarna tycker att det är fel att pensionärer ska betala högre skatt än löntagare.”

  Du skrev: ”91 procent av svenskarna tycker att det är fel, och till och bland moderata väljare är hela 87 procent emot jobbskatteavdraget. ”

  Du väljer alltså att feltolka källan. Sakfrågan gäller skillnader i skatt mellan löntagare och pensionärer och INTE jobbskatteavdragets vara eller icke vara.

  För egen del tycker jag att pensionärerna också bör få sänkt skatt, är du motståndare till detta så förespråkar du orättvisa enligt din egen logik!

 14. Konstigt med all denna egoism. Själv har jag alltid velat betala mycket skatt eftersom jag i korruptionsfria Sverige vet att det går till bra saker. Allra helst tycker jag att mina skattepengar ska gå som omfördelning till de som har det svårt i samhället, t.ex sjuka, arbetslösa, fattiga, missbrukare och pensionärer.

  T.ex förespråkar jag ett återinförande av en skarp progressiv förmögenhetsskatt fast jag sitter på pengar själv. Orsaken till det är att jag inte är intresserad av mer pengar eller materiell standard utan för rättvisa till utsatta grupper i samhället. Jag äter mig mätt varje dag, har en säng att sova i och kärleksfulla relationer, vad mer kan jag önska mig?

  Till ”ingen moppe” kan jag bara säga att jag visst kommer att emigrera om denna regering vinner även nästa val. Då kommer jag att ta mina pengar med mig för jag vägrar leva i ett egoistiskt och själviskt samhälle, det land som jag förut var stolt över och som i medmänsklighetens namn gick under namnet Sverige!

 15. kalle Kula

   /  december 15, 2009

  Herr Warnström vilket land hade du tänkt emigrera till? Danmark har ett högre skattetryck så det är väl mer solidariskt enligt din mening….?

  Kanske du skulle ta och växa upp och inse att skattetryck inte automatiskt ger ett bra samhälle. Det finns mängder med sociala problem som bara har förvärrats trots all skatt vi betalar. Vi har i en ungdomsarbetslöshet som vida överskrider OECD-snittet, hur ser din lösning ut?

 16. Det är det som är det fina i kråksången Kalle Kula, omfördelning ger också ökad efterfrågan inom samhällsekonomin och därmed fler jobb! Att däremot sänka skatten för de redan besuttna och de med höga inkomster resulterar i ett ökat sparande vilket INTE gynnar jobben! Du är välkommen att läsa ekonomiprofessorn Howells bok som jag också har skrivit om på min blogg.

  Framförallt måste vi framöver fördela om de resurser vi har och sluta tänka bara i pengar och skattetryck. Människans girighet är hennes undergång och den här planeten klarar inte mer av kortsiktigt nyliberalt tänkande!

  Kanske räddingen kommer 2012 med en undergång som visar sig vara övergången till ett teokratiskt styrelsesätt? Du får svårt att trivas där Kalle Kula!

 17. kalle Kula

   /  december 16, 2009

  ”omfördelning ger också ökad efterfrågan inom samhällsekonomin och därmed fler jobb!”

  mm, nej

  Jobb kan bara komma av företagens försäljning. Den dator du sitter och plitar på är en produkt av mänsklig girighet så du kanske skulle nyansera din bild en aning. Hade det inte varit för Wallenbergarnas girighet hade det saknats både finansiering till järnvägar och fabriker till anställning.

  Problemet som Sverige står inför är att en svensk arbetare kostar ca 25000 kronor i månaden, detta är den typiska årslönen för en arbetare i Asien. Nu är det inte så att alla jobb försvinner över en natt som en del tycks tro, men inför nyetableringar så görs det jämförelser. De svenska storföretagen behöver inte längre den svenska arbetsmarknaden så vart skall jobben komma ifrån?

 18. Tyvärr Kalle Kula så märker jag att Du inte är ekonom utbildad och inte heller särskilt beläst. Det är ett makroekonomiskt axiom att fördelningspolitik befrämjar efterfrågan som i sin tur ger ökad försäljning och därmed fler jobb!

  Har Du läst Howell ännu? Han anlitas för närvarande som expert av OECD så äntligen kan vi kanske få ett slut på det här nyliberala tramset också på internationell nivå. Här får Du ett citat från mitt inlägg och sammanfattning av boken:

  ”Alliansregeringen hänvisar ofta till att om människor bara tjänar mer på att arbeta så kommer arbetslösheten att sjunka. Efter massiva studier av OECD data visar däremot Howell m.fl att inga som helst bevis föreligger för något samband mellan lönenivå och sysselsättningsnivå. Tvärt emot Maud Olofssons förslag visar man också att det inte blir fler jobb genom att sänka ingångs lönerna, det har man redan försökt i både USA och England utan att lyckas.”

  Sedan nämner Du Danmark av alla länder, vem vill flytta dit? Inte då jag, nej flyttar jag så blir det till ett land med betydligt varmare klimat och utanför Europa!

  Hänger Du med? Kanske lär Du dig samtidigt någonting på köpet!

 19. kalle Kula

   /  december 16, 2009

  Som av en händelse har jag en magisterexamen i Nationalekonomi. Det du missar är dock att sverige är en liten öppen ekonomi. Om Svenne banan köper en platt-tv för 5000 kr kommer kanske 500-1000 kr av detta förädlats inom landet (transport och handel) resten går till Samsung i Sydkorea.

  Det finns få exempel på att konsumtionsvaror helt tillverkas inom Sveriges gränser. IKEA är ett annat exempel på när en ganska stor del hamnar i ett annat land.

  Om vi ska ägna oss åt namedropping kan jag väl nämna några egna: Hayek, Schumpeter och Mieses!

 20. Kalle Kula, jag tror inte Ilse tycker om att vi har en egen debatt här på hennes blogg. Du kan skriva på min blogg istället eller maila mig, adressen finns på blogg profilen!

  Annars tycker jag det är OK att Du har gett mig fördelnings effekterna så likadant ger jag Dig avtappet genom importerade varor. Bägge verkar vi dock överens om att efterfrågan är avgörande för skapande av nya jobb.

  Jag tillhör inte dem som enbart sitter och skriker offentlig sektor även om den också kan bidra till efterfråge stimulans. Nej, jag tror att vi behöver produktutveckling och forskning för att ligga i framkant i ett internationellt perspektiv vad gäller ny teknik och kunskap och det är inte lätt för ett litet land på 9 miljoner invånare.

  Men samtidigt som jag skrev tidigare så tänker jag också i nya banor. Den här planeten håller inte längre för att enbart tänka ekonomiskt traditionellt, vi måste även börja leva i fred med naturen. Detta kräver omprioriteringar för oss alla i våra dagliga liv och jag misströstar å människans vägnar. Girighet är vår lott och vår baneman!

  Ha det gott!

 21. chris

   /  januari 4, 2010

  Kära kulla kulla…

  Du säger en massa, men igen, då hjälper det inte att sänka skatten för dom rika, i hoppet om att dom sjuka kommar att få ett jobb hos någon av dom..

  Det är ju totalt fel att bara utförsäkra dom sjuka och tro att dom klarar av ett jobb bara sådär…
  När moderaterna har skurit och skurit i sjukvården som dom har…
  Hur ska folk bli friskare när där ska skäras i vården hela tiden…
  Och i stället för att säga upp personal på sjukhuset borde dom ju anställa flera folk så vården fungera optimalt…
  Sen kanske med det riktiga stöd då kan dom sjuka kanske komma ut i en bra rehabilitering utan bara att bli slängt på gatan/utförsäkrat i hoppet om att dom då bara tar ett jobb
  Som ju i dom flesta tillfällen inte ens finns då där ju i förväg finns MÅNGA ”normala” arbetslösa folk som inte kan få ett jobb.. blandt annat många unga folk.. och när dom äntligen får ett jobb är det bara timme anställning vart vilkoren är jättedåliga… Det tänker folk/moderaterna inte på ju…
  Det är ju inte lätt för dom att starta deran liv med utsikten om att JA kanske jag har ett timmeanställning nu, men hur länga har jag det?? när blir jag uppsagt och står med lån till lägenhet, bil m.m…??? då risikera dom ju först riktigt att hamna långt ner i skiten ju…. men det pratas där ju inte riktigt om???

  Kulla kulla… Hur hade du då tänkt dig att dom sjuka ska bli friska och komma tillbaka till ett normallt liv???
  Berätta gärna allt som behövs och hur detta skulle gå till???

  Mvh. chris…

 1. Neoliberalismen är en ideologi bland många – ingen naturlag « Nemokrati
 2. Stämmer det som Moderaterna säger och/eller är det dolda lögner? « Civilisten's Blog
 3. Lyssna på skitsnacket! « SOLIDARITETSTANKEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: