Verkligheten väntar inte

Den borgerliga regeringens nya ”rehabiliteringskedja” börjar nu skörda allt fler offer. I dag berättar DN om en av de första som får sin sjukpenning indragen efter 180 dagar (6 månader).

Artikeln handlar om Peter, 50 år, som nu arbetar halvtid med ett anpassat arbete efter en arbetsolycka och enligt läkaren aldrig mer klarar att arbeta heltid. Trots läkarintyg blir han nu av med sjukpenningen. Hans alternativ blir att, med hjälp av starka värktabletter, tvingas försöka arbeta heltid eller bli arbetslös.

Den tolkning av sin egen nya lag som Cristina Husmark Pehrsson har försökt att sprida om att ”det räcker med att klara av att arbeta halvtid hos sin arbetsgivare för att undvika prövning mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar” visar sig nu i praktiken vara en lögn.

Socialförsäkringsministern tolkning av reglerna har, inte heller denna gång, någonting med vare sig med hennes egen lag eller Försäkringskassans riktlinjer att göra.

Paula Söderholm på IF Metall Bergslagen, får många samtal om de nya reglerna från drabbade människor. Citat, DN;

– I går var det tre personer som sade: ”Det är nog dags att lämna in nu”, ”Vilken skitregering” och ”Jag vill inte vara med mer”. Skitregeringssnacket orkar jag med, men att möta medmänniskor som pratar om att avsluta sina liv för att de kommer hamna i ingenmansland, det är svårt.

Jakten på fuskare inom socialförsäkringssystemen har i praktiken lett till både omänskliga och svårtolkade regler och ökad och krånglig byråkrati. I slut ändan drabbas helt vanliga människor på ett ofta förödande sätt.

Man kan fråga sig om detta var tanken med ”fuskjakten”?

Att kasta ut sjuka med läkarintyg från försäkringen. Att tvinga människor med stark smärta till självplågeri eller socialbidrag. Att driva utsatta människor till ruinens brant där de inte ser någon annat val än att avsluta sina liv.

Om detta inte var tanken – är det nu hög tid för de ansvariga att tänka om. Verkligheten väntar inte längre….

*

För ett par dagar sedan skrev jag om hur sjuka och gamla människor (deras vård och omsorg) auktioneras ut till lägstbjudande vårdföretag. I dag kommer flera exempel på hur samhället försöker spara pengar på de allra sjukaste och mest utsatta….

DN berättar om det kaos som drabbat alla de som är beroende av färdtjänsten i Stockholm för att kunna leva ett drägligt liv.

Delar av resebeställningen har flyttats till Estland, Lettland och Moldavien – sedan dess har antalet klagomål fördubblats. De som ska ringa och beställa en bil vet aldrig vart deras samtal kommer att kopplas – ”det är som att spela på lotto”.

Så här säger cp-skadade Taina Laserna;

– De förstår inte vad jag säger. Det händer ofta att de skickar bilen till fel adress eller tar fel på tiden. Ibland lägger de till och med på luren mitt i samtalet.

Det finns ingen annan anledning än ekonomiska till att landstinget har flyttat färdtjänstbeställningen till andra länder. Konsekvenserna tycks vara oväsentliga när pengarna styr över både medmänsklighet, lag och förnuft!

*

Till sist…

Svensk a-kassa sämst i Norden

En ny TCO rappport visar att Sverige, sedan 2001, har halkat ned från sjätte till femtonde plats i OECD statistiken när det gäller ersättning från a-kassan. I Sverige har försäkringen urholkats och fungerar numera som en ”grundtrygghetsförsäkring”. Vi ligger nu sämre till än flera jämförbara länder och är sämst i Norden.

Läs mer på TCO bloggen Utredarna

Mer Press; Färdtjänst; DN1, DN2, DN3, DN4, AB om Arbetsförmedlingen,

Bloggat; Linnébloggen 2

Mer bloggtips; Out off Line om fattiga barn, Arvid Falk om förhandlingar på Bommersvik, Hannelores blogg med många länkar, Annarkia om Israel

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Fille

   /  februari 11, 2009

  Tyvärr tror jag att den ansvarige ministern Cristna HP kommer att skylla situationen som Peter (i DN-artikeln) hamnat i på personalen på Försäkringskassan. Det har hon gjort hittills när hon fått kritik för den fullständigt omänskliga och krångliga sjukförsäkring hon infört. Hon backar (retoriskt) och skyller ifrån sig.

  Frågan är hur länge vår journalistkår kan låta allt som socialförsäkringsministern ställer till med bara rinna förbi. När man ser den generösa behandling som Cristina HP får av media förstår häpnar man.

  Den borgerliga dominansen över den svenska pressen (hörde någon tala om att 90 procent av tidningarna var borgerligt ägda) gör att det ibland känns som om man levde i ett auktoritärt samhälle, där samhällskritik sjukdomsförklaras.

  För mig, och många andra, är den här bloggen en oas för det fria ordet! Ge inte upp!

 2. Viveka

   /  februari 11, 2009

  En varningsklocka hos de beställande borde ringt, när de anlitar ett företag, vars affärside varit att flytta över telefonkontakter till utlänningar och vilka är totatl okunnighet i hela svenska folkets talspråk.
  Det finns ju inte ETT svenskt talspråk, utan det talas massor av olika talade dialekter.
  Här har både företaget och Stockholmare mycket tydligt tappat kontakten med verkligheten de lever i .

  Haft en arbetskamrat som talar med dalmasdialekt från Orsa. Hon fick en gång luren i örat av en kund med orden ”han ville minsann inte tala med en dj***a utlänning”.
  Helt orimligt, hon var ursvensk med anor från självaste Gustav Wasa!

  England har också gjort en utlokaliseringflopp med tidsbeställning inom sjukvården till ett callcenter i Indien. Samma problem. Indierna fattade inte vad folk sa i luren.
  Alla talar ett språk med en form av dialekt och ett lands språk går ingenstans finna.

 3. Eva Olsson

   /  februari 11, 2009

  Mycket märkligt att man inte kan få halv sjukersättning längre. Motiv?

 4. Ett svar till Eva; man kan få sjukersättning på 50% men i fallet med Peter har han i dags läget sjukpenning. Den upphör och FK menar att med ”rätt” arbete kan han klara 100%. Alltså; Enligt FK har han inte möjlighet att söka sjukersättning eftersom han klarar att arbeta fullt ut.

  Helt galet, ja visst men helt efter reglerna.
  Mycket intressant vad utredningen kommer att visa, som FK nu ska göra angående om hur många som blivit/blir utförsäkrade.
  Tack för en mycket, mycket bra blogg !

 5. Det tredje alternativet som mannen i artikeln hade var att jobba kvar på halvtid, som jag förstod det. Med usel inkomst såklart.

  Det hände redan innan den nya sjukförsäkringslagen trädde i kraft att folk hamnade mellan stolarna. En grannes man var för frisk för att få sjukpenning men för sjuk för att jobba (asbestlunga och kärlkramp). Historien slutade med att han tog sitt liv. (Depression till följd av sonens död 3 år tidigare kan också ha spelat in.) Det här hände för över 10 år sedan.

  Min sambo är inte heller berättigad till någon ersättning från FK. Han blev bedömd enligt de gamla reglerna. Nu kämpar han på med ett halvtidsjobb. Ibland är det knappt att det går.

  Tyvärr lär vi få se mer av sådant här inom den närmsta framtiden. Den gamla lagen var inte bra men den nya är åt hel….e.

 6. Som med dom fattiga barnen … Vad säger man?
  Gny och gnälla och lämna bittra kommentarer hjälper inte så mycket. Det här är så Satansiskt som Mona sa. Det är så illa så när man letar en liknelse så är häx jakt och dylikt det som används… Tyvärr får det problemet att verka som en saga mer än förklara hur illa det är. Hur man ska lyckas väcka folk så dom inser vart hän vi är på väg vet jag inte men händer inget snart så kommer nyheterna nog fyllas med ”galna” händelser likt dom i Usa. döds skjutningar hos myndigheter och människor som häller bensin över sig inne på dom samma i ren desperation. Var är facket? Var är folkviljan? Ta ifrån människor deras försörjning gör inte att dom lägger sig ner och dör utan dom tvingas till andra sätt att få tag i bröd födan. Den ”nya ekonomin ” framstår mer som ”djungelns lag” där den starke äter den svage. Peter 50år är nog inte den förste eller den siste. Det sitter nog flertalet ensamma människor i mörker utan mat redan idag och imorgon kan det vara du.

  Så mitt i allt det här ”skitet” så har jag blivit erbjuden ett jobb som nätverks tech på en ”advokat firma” inne i stan deltid. Törs man ta det?

 7. Jag har skrivit en liten ‘saga’ om DE UTBRÄNDA OCH DE UTFRUSNA.
  Välkomna att läsa den.
  Ni får gärna citera men glöm inte att länka i så fall.
  mvh
  Nemokrati
  http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/11/slimmade-organisationer-just-in-time-och-new-public-management/

 8. Eva Olsson

   /  februari 11, 2009

  Alla har möjlighet att söka sjukersättning. Däremot är jag inte säker på att man längre får en partiell *sjukersättning* som det heter nu (tidigare hette det förtidspension och därefter sjukbidrag) utan att ha prövats mot hela arbetsmarknaden. Har för mig att det skrevs att denna prövning skulle vara frivillig. Har inte lyckats googla fram dokument som talar om vad som gäller i frågan. Någon annan som har det?

 9. ilse-marie:
  Du är en av mina verkliga blogghjältar. Dina inlägg är alltid bland det bästa man kan läsa vad gäller inrikespolitik. Tack för att du orkar och en stor varm kram.

 10. Ja det var meningen att det skulle bli så här. Det har alltid varit syftet med en blå regerings styrande. Som sagt förr såldes fattiga på auktion det här är det mo(r)derna sättet att sälja ut folk. Nu har man fått oss dit de vill. Vi orkar knappt med vardagen till att överleva och att bry oss om vad regering och riksdag sysslar med finns inte på kartan. Det är alltså fritt fram att montera ner samhället och bara tillåta att vissa har rättigheter. Vindarna blir att en hel del inte längre vill rösta för det finns inget alternativ. Mona Sahlin med anhängare är blåröda i ansiktet av ansträngning. Inte av att göra sina röster hörda utan av tystnad och samtycke. Har vi kommit så långt i Sverige att svaga grupper ska slåss mot varandra och att sd kommer att bli större än mp eller v

 11. Eva Olsson

   /  februari 12, 2009

  Socialförsäkringssystemet används till att försöka styra medborgare. Nej tack till denna diktatur.

 12. Det finns en liten faktor som dagens politiska ledare totalt har misssat. TOTALKOSTNAD.

  Visst spar man penger i ena ändan, men man glömmer att titta på den totala kostnaden i slutändan. Telebeställningen blir billigare, men de dubbla beställningarna och ”bilkostnaden”……
  Lägre sjukförsäkringsutbetalningar, men de följande socialersättningarna…… Och listan kan göras mycket längre!

  Min morfar sa: ”Man kan inte spara på gungorna, genom att förlora på karusellen!”

 13. Eva Olsson

   /  februari 13, 2009

  Här är en blogg av en anställd på Försäkringskassan och hans FKsystrar- och -bröder kommenterar.

  http://fk-attraktiv.blogspot.com/

  Att Malmborg inte var en stjärna har jag anat men det uppges finnas mer *inkompetens* i ledningen. Har ringt FK idag. Kom fram ganska omgående. På deras hemsida under rubriken press och övriga länkar ska jag se vad jag kan få fram…

 1. Claeskrantz.se » A-kassan man inte kan leva på - Alliansens arbetslinje i praktiken
 2. » Undrar var fan allt ska sluta??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: