Den amerikanska paradoxen

USA valet – snart får vi svaret alla väntar på. Obama eller McCain….

Mitt i all information, i alla artiklar och i alla TV program som har sköljt över oss den senaste tiden har en lite djupare betraktelse utmärkt sig. Jag tänker på Göran Rosenbergs ”Amerikas val” i tre delar (sista delen på tisdag – valdagen).

I förra veckan visades del två ”Ett USA byggt på kredit” om offentlig service och skatter. Den amerikanska paradoxen blev uppenbar och tydlig.

Rosenbergs program fokuserade delvis på den republikanska guvernören Arnold Schwarzeneggers Californien. Budgetunderskottet har stegrats under hans tid som guvernör, på samma sätt som i resten av USA, samtidigt som satsningar på skola, nödvändig infrastruktur och sjukvård satts på undantag. Skattesänkningar prioriteras före allt annat.

Sjukvårdsförsäkringen är ett stort problem – både mänskligt och ekonomisk. ”För att vår ekonomi ska överleva måste vi förändra systemet” säger Californiens vänsterliberala vice guvernör, John Garamendi, i programmet.

I hela USA är läget allvarligt. Ytan må vara putsad och glittrande, men under ytan är ”världens rikaste demokrati” på många sätt ett u-land. Infrastrukturen faller bokstavligt talat samman. Skolorna är underfinansierade och lokalerna vittrar sönder. Allt fler, nära 50 miljoner, saknar helt sjukvårdsförsäkring. Vattenförsörjningen är bristfällig, för många en katastrof. Hela samhällen går i konkurs.

I Minneapolis rasade en bro ner i Mississippifloden (den 1 augusti 2007). 13 människor dog, 100-tals skadades. Allt beroende på eftersatta satsningar på absolut nödvändig infrastruktur.

När katastrofen är framme söker även de amerikanska medborgarna hjälp och stöd från staten. Även de vill ha sjukvård när de blir sjuka, skolor till sina barn och infrastruktur som fungerar. Men, helst utan att betala skatt.

Jerry Brown, statsåklagare och f.d guvernör konstaterar;

Generellt kan inte den politiska klassen hantera konflikten mellan vad folk vill ha – som fängelser, bra vägar, skolor, poliser och pension – men inte vill betala för. Lösningen, för det senaste årtiondet eller så, har varit att låna….

USA lever alltså på kredit, inte bara staten och delstaterna, men även många vanliga amerikaner.

Paradoxen är uppenbar, men till viss del förklarlig. De amerikanska skattebetalarna har de senaste åren inte fått många synliga bevis för att deras skattepengar kommer dem själva tillgodo. Många ser därför staten enbart som en ond förskingrare av deras surt förvärvade medel.

Samtidigt, under George W. Bush tid som president har det amerikanska budgetunderskottet – trots uteblivna satsningar på infrastruktur och välfärd – stigit till rekornivåer. Krigsindustrin och ”kriget mot terrorismen” har grävt djupa hål i den amerikanska ekonomin. Men, inte bara skattepengar har förskingrats, även framtiden är pantsatt.

Den amerikanska ekonomin är körd i botten, infrastrukturen och välfärden likaså – trots det lovar både McCain och Obama fortsatta skattesänkningar. Paradoxen fortsätter. Varför? Kandidaterna vill givetvis vinna valet.

I Sveriges Radios Gomorron Världen i söndags (P1) konstaterade Harvard professorn David King att

Ingen som vill bli amerikas president kan föreslå höjda skatter eller säga att man inte tror på bibeln. Då är man politiskt död.

McCain tror förmodligen fortfarande på den nyliberala doktrinen – Alla skatter är av ondo. Om bara de rikaste får behålla mer av sina förmögenheter och inkomster sipprar välståndet ned till resten av befolkningen. Privata intressen fixar infrastruktur och välfärd både bättre och billigare än staten.

Men exemplet USA visar tydligt hur fel nyliberalerna har haft. Doktrinen fungerar inte. Inte ens finansmarknaden och bankerna tycks numera må särskilt väl i ”drömlandet”. Bubblan har spruckit. Kvar finns en eftersatt infrastruktur, en rekorddyr sjukvård som utelämnar en allt större del av befolkningen, och en katastrofal skuldnota till kommande generationer.

Oavsett för vem av kandidaterna som vinner valet blir uppgiften i stort sett omöjlig. I alla fall för den som tar den på allvar – och dessutom vill fortsätta sänka skatterna….

*

Media; AB 1, AB 2, AB 3, AB – Greider ”Med handen på bibeln”, DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5 DN 6, DN 7, DN 8, DN ledare, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4

*

Bloggat; Lasses blogg om USA valet, Det progressiva USA om valet, Reflektioner och speglingar om skitlöner och fack, Alliansfritt Sverige om fildelning, Alliansupproret om girighet, Motvallsbloggen om lissabonfördraget, Arvid Falk om USA valet

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Lämna en kommentar

6 kommentarer

  1. Voogi

     /  november 4, 2008

    Det här är ingen nyhet. Vi är många som har sett USA:s väg mot stupet sedan flera år tillbaka. Amerikanen i gemen förstår inte vilken väg de är inne på.

    Störst förlorare i USA är de 33 miljoner människor som lägger sig hungriga varje kväll. Mer än 10% av befolkningen! Hur skall det bli när de inte längre är världens rikaste nation?

    USA:s svar blir förmodligen de traditionella: protektionism följt av ökat våld (mot omvärlden). Tyvärr.

  2. Jag reflekterar lite över valet i USA och oss svenskar här:

    http://www.tyskungen.se

    Jag tror att du skulle gilla mitt senaste inlägg. Faktiskt.

    /Klaus

  1. Valet i USA - religion och moral istället för klass | Svensson
  2. Tummar hlls s de vitnar - fr en svart president | Jinges web och fotoblogg
  3. Härligt och hjärtlöst « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar