Härligt och hjärtlöst

Härligt! Bush är borta!

Ja, det skönaste med Barack Obamas seger är inte vad som kanske kommer – utan vad vi slipper!

Men visst var det ett stort ögonblick – tidigt i morse svensk tid – när USA:s första svarta president höll sitt segertal.

Hur stort det egentligen är att en svart vinner presidentvalet i USA är kanske svårt för att riktigt förstå. Men kampen har varit lång. Obama berättade, i sitt segertal, om en 106-årig afroamerikansk kvinna som nu hade röstat fram honom till seger. Under hennes livstid har både svarta och kvinnor kämpat sig till rösträtt. Nu fick hon vara med och välja en svart president. Det är stort!


Visst kan vara skönt för alla hemlösa amerikaner att äntligen ha en Barack 😉

Obama har nu en historisk möjlighet att genomföra verkliga reformer. Han kommer att ha både senat och representanthus på sin sida. Hans händer kommer därmed inte att vara lika bakbundna som Clintons var. Det ska återigen bli spännande att följa utvecklingen i USA, även om jag inte har alltför stora förhoppningar…

*

Tidigare bloggpost; Den amerikanska paradoxen

Bloggat; Det progressiva USA, Svensson, Utsikt från höjden, Arvid Falk, Jinge

Press; DN 1, DN 2, DN 3, DN 4, DN 5, SvD ledare, SvD 1, SvD 2, SvD 3, SvD 4, SvD 5, AB 1, AB 2, AB 3, AB – Gröning, AB – ledare

**

Alliansregeringen kom till ett dukar bord. Konjunkturen var på uppåtgående och statsfinanserna var i extremt gott skick. Men, som alltid, konjunkturer vänder, kriser kommer – något som Reinfeldts regering tycks ha varit helt oförberedd på, eller helt enkelt struntat i.

Aftonbladets ledare, citat;

Sanningen är att regeringen genomför ett fullskaligt experiment med de svenska trygghetsförsäkringarna, utan att ha någon kunskap om följderna.

Så sant. Efter bara halva mandatperioden har man lyckats massakrera våra två viktigaste trygghetsförsäkringar;

 • A-kassan. Experimentet misslyckades – alliansregeringen har nu erkänt detta faktum – tyvärr för sent. Krisen och lågkonjunkturen är redan här. En halv miljon människor har redan lämnat försäkringen efter regelförändringarna och de kraftiga avgiftshöjningarna.

Vi har en regeringen som vet exakt vilka som är enklast att sparka på. De mest utsatta. Sjuka, utslitna och arbetslösa. Brutalt och hjärtlöst!

Mer press; LO tidningen

*

Bloggtips; Resursbloggen om strutssyndromet, Tomas Jonsson – roliga klipp, Alliansfritt Sverige och Ekonomikommentarer om sjukförsäkringen, Hellre upplyst... om barn av vår tid

*

Andra bloggar om: , , , , , ,
intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

23 kommentarer

 1. En liten tanke: Sverige och USA börjar närma sig varandra med valet av Obama, när det gäller sjukförsäkringar. De förbättrar, vi raserar…

  Jag bloggade btw just om en amerikanskkoreansk funktionshindrad tjejs blogg och om hur viktigt det var för henne att rösta på Obama:

  http://trollhare.wordpress.com/2008/11/05/%E2%80%9Cvote-as-if-your-life-depended-on-it-it-does%E2%80%9D/

 2. Alliansen har lierat sej med Amerika-beundrar deras politik?

  Det hördes många positiva kommentarer över Obamas inträde i Vitahuset

  Sverige och Europa’ hoppas på miljöförbättringar-den förra brydde sej inte-gillade kanske värme?

  MVH Gladiatan

 3. Jonas

   /  november 5, 2008

  Alliansregeringen är inriktad på att parera lågkonjunkturen snarare än att skydda individerna som drabbas. De vill alltså skapa jobb snarare än skydda inkomsterna för de som blir av med jobb.

  Så, det är fel att säga att de är oförberedda på lågkonjunkturen. Det handlar snarare om att sossar anser att man ska parera en lågkonjunktur med hög a-kassa och hög skatt, medan alliansen tror på låg skatt och låg a-kassa. Det är såväl en skillnad i ideologi som en skillnad i vilka mekanismer man tror på.

  Statsfinanserna skulle dock vara hårdare drabbad av lågkonjunkturen om a-kassan och skatten var högre…

 4. Marina

   /  november 5, 2008

  Jaa detta är stort!

  Folk har tröttnat på kapitalismens råa framfart!
  De lilla folket vann!
  Nu ska detta följas nyfiket!

  Kanske kan det få andra att tänka om också!

  Visst Obama är högersvängd,men kan inte bli sämre än Busch!

  USA tar många steg åt rätt håll…kanon!

 5. Fille

   /  november 5, 2008

  ”Nationalekonomen” Jonas och andra ekonomistiska Alliansbröder tycks inte vara särskilt insatta i grundläggande ekonomisk-politiska samband.

  Att skära ned på ersättningsnivåer och sänka inkomsttak i a-kassan inför en lågkonjunktur skapar bara otrygghet, vilket påverkar köpkraften negativt, vilket minskar efterfrågan, vilket bara drar oss djupare in i lågkonjunkturen (negativ kumulativ process).

  A-kassan, liksom övriga trygghetssystem, brukar därför kallas för automatiska stabilisatorer, som som dämpar en konjunkturnedgång.

  Statsfinanserna skulle må bra just nu av en ”trygghetschock”, som gjorde att otrygghetskänslorna stillades.

  Alltså, höj ersättningarna och inkomsttaken i a-kassan! Då skulle efterfrågan ta fart. Det är god ekonomisk politik i detta läge.

  Nej, statsfinanserna håller istället (av Alliansgänget) på att köras i botten av statsfinansiellt sett ansvarslösa skattesänkningar, som inte alls lika effektivt upprätthåller efterfrågan som olika välfärdssatsningar.

  Hälften av efterfrågestimulansen vid en skattesänkning försvinner genom att det privata sparandet ökar och ytterligare en fjärdedel ”lägger ut” via import. Kvar blir endast 25 procent…

  Fast skattesänkningar verkar ju vara det enda Alliansgänget kan få ur sig. Så vi lär snart få lära oss leva med budgetunderskott (som alltid efter några år med en borgarregering)…

 6. Liberal student

   /  november 5, 2008

  @ Fille

  ”Att skärna ned på ersättningsnivåer och sänka inkomsttak i a-kassan inför en lågkonjunktur skapar bara otrygghet, vilket påverkar köpkraften negativt, vilket minskar efterfrågan, vilket bara drar oss djupare in i lågkonjunkturen (negativ kumulativ process).”

  Ok, nu ska vi se om jag har förstått detta rätt? Genom att HÖJA ersättningsnivåer och HÖJA inkomsttak så ska vi stimulera arbetsmarknaden? Som i sin tur ska öka efterfrågan? Är det nån ny hybrid stalinistisk marknadsekonomi som jag har missat på universitetet?

  ”A-kassan, liksom övriga trygghetssystem, brukar därför kallas för automatiska stabilisatorer, som som dämpar en konjunkturnedgång.”

  Har du någonsin tänkt på att ett överdrivet ”trygghetssystem” kan trigga en konjunkturnedgång? Tex medborgarlön. Detta skulle garantera alla en viss inkomst men skulle leda till en ekonomisk kollaps på längre sikt.

  ”Alltså, höj ersättningarna och inkomsttaken i a-kassan! Då skulle efterfrågan ta fart. Det är god ekonomisk politik i detta läge.”

  Om höjda ersättningar och höjda inkomsttak skulle fungera så var borde den optimala gränsen ligga nånstans? Kan man maximera efterfrågan genom att maximera ersättningarna/inkomsttak? Det är en god ekonomisk politik om man är en 16årig kommunist, ej annars.

  ”Hälften av efterfrågestimulansen vid en skattesänkning försvinner genom att det privata sparandet ökar och ytterligare en fjärdedel “lägger ut” via import.”

  Så det privata sparandet ÖKAR vid en skattesänkning? Hur påverkar skattesänkningar företagsamheten månne?

  ”Fast skattesänkningar verkar ju vara det enda Alliansgänget kan få ur sig. Så vi lär snart få lära oss leva med budgetunderskott (som alltid efter några år med en borgarregering)…”

  Om inte Sverige anpassar sig till den övriga världen och sänker skatterna till rimliga nivåer så att det lönar sig att arbeta och så man stimulerar företagsamhet, så får vi snart finna oss i att Sverige kommer bli ett u-land om 20 år. Alla med kapital (företag såväl personer) kommer att fly landet och kvar blir massa sjukskrivna som kommer skrika efter fler bidrag.

 7. Anna

   /  november 5, 2008

  Obama är ännu en ”puppet” för den globala makteliten, oligarkin. Precis som Bush, Mc Cain osv.
  Obama är forstättningen på det Bush åstadkom, taktiken förändras, men målet är det samma… Twoparty dictatorship, menar kritikerna i Usa.

  Folk tycks tyvärr stirra sig blinda på Obamas hudfärg och tycks stänga öronen för vad han egentligen säger.

  Övervakning, krig och globaliseringsslakt kommer att fortgå.
  Obama vill dessutom sända massvis av trupper från Europa till Afhganistan. Han har heller inte lovat att lappa ihop konstitutionen, stänga Guantanamo eller avskaffa de rigida sk. terroristlagarna. Han har heller inte sagt att han ska stänga de hemliga fängelserna som byggts i USA där de tänker slänga in människor som kräver demokrati och mat för dagen.
  Det råder nu undantagstillstånd i USA något media i Sverige tiger om. Fullfjädrad polisstat ( och med stormsteg är vi på väg dit med).

  Det Obama pratat om att göra med sjukförsäkringen kommer det inte att finnas några pengar till efter finanskraschen.

  Dessutom tyder mycket på att valet borde ogiltlig förklaras eftersom Obama inte är född i USA, vilket är ett kriterium för att kunna bli president i USA. Men är man stödd och gödd av den globala makteliten gör man som man vill. Så gör Obama och så gjorde Bush.

 8. Johan F

   /  november 5, 2008

  ”Dessutom tyder mycket på att valet borde ogiltlig förklaras eftersom Obama inte är född i USA”

  Jag har också sett andra förvirrade personer hävda detta. Men det verkar inte finnas bevis för att det är så.

 9. Martin Aston

   /  november 5, 2008

  Det är viktigt att man ser alliansens besked till sjukskrivna och arbetslösa ungefär som reklambladets kuponger – utnyttjas vid köp, fast i detta fall gäller det förstås valet 2010.

  Du kan vara rik och frisk, till och med miljonär. Så halkar du på isfläck och slår nacken. Eller bli påkörd när du cyklar till jobbet. Ramlar av hästen. Blir biten av en borreliasmittad fästing. PÅ en sekund har livet förändrats.

  Och kom ihåg – det är lika lätt att drabbas om man är sosse som om man är moderat. Glöm inte detta!

  Du har aldrig varit sjuk förut, inte tagit ut onödiga sjukskrivningsdagar. Svenskt Näringsliv trycker på att det ska vara lättare att avskeda folk; ”parasiter och annat böss” som lever på det allmänna. Och kan du inte sköta ditt gamla jobb – tja du är väl lönsam? Och vem ska anställa dig nu?

  Då är det väl bra att vi äntligen har fått en regering som ser det tydliga sambandet – bara man drar ner på ersättningen till de som är sjuka så blir de friska!

  Men kom ihåg vad Alliansens politik verkligen står för! Snart är det val!

 10. Obama är född i Honolulu, på Hawaii.

  Hawaii är en amerikansk stat.

  Vilket betyder att Obama är född i USA.

  Vad är problemet?

 11. Hoppas mest vi kan sluta verka som en
  Amerikansk delstat
  Eller är vi en redan?

  Man kan nästan tro det när man ser hur vi behandlar dem Demens sjuka.

  mvh

 12. Anna

   /  november 6, 2008

  Honolulu. Det råder stor osäkerhet kring de fakta Obama lämnat och Obama har inte kunnat verifiera sin födelsestat på förfrågan från journalister som skrapat på ytan av de uppgifter han lämnat, intet förvirrat med detta kolla upp det där en gång till.

  Obama är mannen som utsetts av makteliten, som massmedia och miljadärer, bankirer och andra sponsorer stött i kulissen. Bla. Soros och Brzezinski.

  Obama är bl. a vald för att driva igenom den Nordamerikanska Unionen ( en union med samma struktur som diktatur-EU/ Lissabonfördraget/ diktaturfördraget).
  Och Obama är sponsrad för att driva på globaliseringen i västvärlden. Ställa arbetare mot arbetare globalt.

  Men försvara ni en person som inte tänker reparera konstitutionen, framhärdar med censur och massavlyssning. osv… En diktator. Ni lär väl vakna inom kort.

 13. Jag tror nog inte att Obama kommer att kunna åstadkomma några underverk, men värre än med lögnaren och torteraren Bush kan det knappast bli.

  Det värsta är väl riskerna med vad Bushadministrationen kan tänkas hitta på elfte timmen.

 14. tarmplack

   /  november 6, 2008

  Jag har hört rykten om att Obama tydligen har Mein Kampf som stor inspiration. Hoppas det blir bättre ändå. Bush var ju lite slö och alldeles för snäll mot dom svaga.

  http://tarmplack.wordpress.com

 15. Gaspode

   /  november 6, 2008

  tarmplack, Anna et al

  Och jag har hört att Obama gillar att klä sig i en rosa klänning och tortera kattungar.

  Herregud, har all kritisk bedömning av information försvunnit? Är sans och vett bara ord i en ordbok?

 16. Johan F

   /  november 6, 2008

  Anna: Det var rolig läsning iaf!

  fortsätt gärna på http://www.crazyconspiracytheoriesforlunatics.com

 17. Fille

   /  november 7, 2008

  Liberal student, ser att du inte är särskilt utbildad i nationalekonomi. Däremot tycks du vara väl inskolad i sossehat.

  Avstår därför från att delta i ett meningsutbyte med dig på denna rudimentära nivå. Läs på och bilda dig och kom igen sedan!

 18. Liberal student

   /  november 7, 2008

  @ Fille

  ”Avstår därför från att delta i ett meningsutbyte med dig på denna rudimentära nivå. Läs på och bilda dig och kom igen sedan!”

  Alltid samma svar då man försöker tillrättavisa vänstern. Istället för att bemöta argument så vill man undvika sakfrågorna. Och helt plötsligt anklagar du mig för att ”hata” sossar? Nä, det gör jag verkligen inte men anser att vänstern är helt ute och cyklar vid ekonomiska frågor och därbland stora delar av sossarna. Om vi ska prata om hat så är jag övertygad om att du och många andra inom vänstern hyser irrationellt hat mot alla liberaler. Ni tror att vi vill ha lägre skatter och privata alternativ inom vården för att vi är onda?

  Tillbaka till sakfrågorna.
  1: Höjda ersättningar gynnar inte sysselsättningen
  2: Sänkta skatter gynnar företagsamheten.
  3: Man kan sänka skatter inom olika områden, men hursom så ökar folkets pengar (men inte alltid statens då företagsamheten ökar).

  Men vi har förmodligen olika syn på ekonomin, däremot ska jag flytta från Sverige snart så ny slipper snylta på mina pengar. Kommer bli intressant följa Sveriges utveckling inom den globala ekonomin med bibehållen skattetryck. Lycka till…..

 19. Fille

   /  november 7, 2008

  Liberal student, har inget emot att du flyttar från Sverige. Varför inte flytta till USA? Då kan du få ett praktiskt exempel på vad som sker med ett samhälle som i åtta år praktiserat din politik.

  För övrigt noterar jag att du fortsätter att vräka ur dig en massa fördomar, som antagligen din pappa lärt dig eller möjligen som du tagit in under din avbrutna A-kurs i nationalekonomi.

  Lycka till i USA!

  Se till att fixa en schysst sjukförsäkring först bara.

 20. Tänkte svara men Fille är snabb =)

  ”Alltid samma svar” Kan bero på din inlärningskurva kanske?

  Att vi fört en liberal politik globalt som gjort länder konkurs mässiga tycks gått dig förbi.

  Men det är nog bättre någon annanstans…

  Mvh
  m00ns

 21. Anna

   /  november 9, 2008

  Johan F

  Skicka gärna en en hänvisning som fungerar.
  Obama tänker inte reparera konstitutionen. Och detta finner du roligt.
  Tragiskt.
  Den uppsättning av rigida, rättsosäkra lagar som Bush skapat tyder garanterat på tyranneri. Guantanamo är tyranneri och rättsosäkerhet och diktaturfasoner. Att inte göra något åt dem tyder på att en didktator intar Vita Huset i skepnad av Obama. Roligt?
  Knappast.
  Att Obama vill ha fler trupper till Afghanistan är ingen hemlighet. Inte heller detta finner jag speciellt roligt.
  Vakna!

 1. Nu firar man i en by i Kenya att brorsan blivit president i USA « Som jag bäddar
 2. Yes we can! « strötankar och sentenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: