Yrvakna moderater och gammal skåpmat

I en gemensam DN debatt artikel underkänner i dag tre moderata ministrar sin egen a-kasse politik. Någon annan slutsats kan man väl knappast dra när dessa yrvakna moderater helt plötsligt säger sig vilja sänka a-kasseavgiften och hyllar fackmedlemsskap. Tidigare har man höjt a-kasseavgiften kraftigt och tagit bort avdragsrätten för fackavgiften. Konsekvensen blev, inte helt oväntat, en massflykt från både a-kassa och fack lagom till lågkonjunkturen.

Oj, det blev visst lite fel där – speciellt nu när varslen ökar rekordartat och arbetslösheten beräknas stiga kraftigt de närmaste åren.

Därtill förvränger den moderata trion återigen svenska språket med sitt regelmässiga missbruk av orden ”utanförskap” och ”bidragssystem”.

  • Utanförskapsbegreppet sågades nyligen av Uppsala professorn Bertil Holmlund som ett politiskt ”lättmanipulerbart” begrepp där man bara behöver förkorta ersättningstiderna och/eller skärpa kvalifikationskraven för att minska ”utanförskapssiffran”. Alltså precis så som regeringen har gjort.
  • Bidragssystemen – när det egentligen handlar om trygghetsförsäkringar (transfereringar). Försäkringar som byggts upp genom att arbetstagare avstått löneutrymme. Både arbetslöshets- och sjuk-försäkringarna går dessutom med stora miljard överskott som alliansen numera använder till att finansiera sina skattesänkningar med. Hur pass ”försäkringsmässigt” är det?

Moderattrion slår sig också för bröstet för att man, hör och häpna, minskat arbetslösheten under en högkonjunktur, och använder sig av bland annat IFAU:s ”forskning” som bevis för att ”jobbskatteavdrag” och försämringarna av a-kassan ”skapat” de nya jobben. Men den ”forskning” man hänvisar till är framställd av gammal skåpmat.

Roger Mörtvik på TCO om IFAU:s forskningsresultat;

Man återanvänder samma studier för att i ett cirkelresonemang påvisa de resultat man från början utgått ifrån.

Om ”forskningen” kring arbetslöshetsförsäkringen;

Regeringen säger sig hämta stöd från evidensbaserad forskning för sin politik. Sanningen är den att ingen av regeringens reformer har haft ett svagare forskningsstöd än denna massaker på arbetslöshetsförsäkringen.

Misslyckandena staplas på varandra. De ständiga ”pudlarna” är bevis på att till och med regeringen börjat inse konsekvenserna av sin politik. Riksgälden varnar nu för att skattesänkningarna tillsammans med lågkunjunkturen kommer att vända budgetöverskottet till ett underskott de närmaste åren.

Hur ska en regeringen, som tycks se skattesänkningar som svaret på allt, hantera detta faktum? Mer skattesänkningar kanske?

*

Bloggat; Andreas Lundgren, Anders Selins Blogg, Monica Greens blogg, Radar

Mer Bloggtips; Esbati om modernt ledarskap, Ekonomikommentarer om finanskrisen, Arvid Falk om Halal TV

*
Andra bloggar om: , , , , ,
intressant.se

Följande inlägg
Lämna en kommentar

2 kommentarer

  1. IlseMarie!
    Måste bara få kommentera dina senaste bilder som är så fantastiskt vackar!
    De frostiga löv och nyponen ser ut som kanderat socker!

  1. Blog me Gently 2.0 » Blog Archive » “It’s a crazy feeling”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: