Hårdare tag gör ingen friskare

Jag kan bara instämma med Lars Ohly i hans kritik av Ylva Johanssons utspel om sjukförsäkringen.

Citat, SvD;

– Det är oroväckande. Jag anser att vi borde slå vakt om trygghetssystemet, inte förtala dem. Trygghetssystemen idag är inte kravlösa, vi kräver intyg från sjuka och att man ska återgå så fort som möjligt i arbete.

– De har anammat den borgerliga politikens problembeskrivning. Jag gillar inte bilden av bidragstagare, där man ifrågasätter och misstänkliggör människor, för det stämmer inte med verkligheten. Jag stöter sällan på folk som inte vill jobba utan alla vill kunna göra rätt för sig.

Ylva Johansssons kommentarer och sätt att uttrycka sig på låter skrämmande likt de fyra borgerliga partiernas. Den enda skillnaden tycks vara att hon också vill ställa krav på arbetsgivarna och samhället, inte enbart på individen – vilket är positivt. Men, hennes retorik är under all kritik!

Man får sannerligen hoppas att det förslag som socialdemokraterna ska presentera senare i veckan inte är en upprepning av den borgerliga regeringens ”utfasningskedja” (rehabiliteringskedja – utan rehabilitering).

Istället måste oppositionen tydligt och klart betona att sjukförsäkringen är en del av våra sociala trygghetssystem. Ingen ska kunna ”kastas ut” från den, oavsett diagnos. Det får inte förekomma några ”tidsgränser” som slänger ut sjuka människor från vår allmäna sjukförsäkring. Basta!

Arbetsgivarna måste uppmuntras (ekonomiskt) att anpassa arbetet efter individen istället för att som idag (med de nya reglerna) i praktiken belönas när de sparkar ut en sjuk eller utsliten människa redan efter ett halvårs sjukskrivning. Arbetstagarna har blivit reducerade till slit o släng varor. Man måste återigen betona arbetsgivarnas och arbetsmiljöns roll och sluta skuldbelägga de sjuka.

”Hårdare tag” gör helt enkelt ingen människa friskare.

Däremot – bättre arbetsmiljö, bättre sjukvård och rehabilitering, och framförallt förståelse och hjälp istället för misstro!

Läs Dagens Arbete – Oanständig jakt på sjuka

*

Läs även hyresgästföreningens ordförande på DN debatt idag – om regeringens utredning om marknadshyror. 100 000 människor kan tvingas flytta från de attraktivaste bostadområdena.

Som om segregationen av människor i dag inte var nog illa!

*

Bloggtips; Ekonomikommentarer – Entreprenörerna och klyftorna, Lasses blogg – Dags att byta politiskt system, Motvallsbloggen – Superklassen som styr världen, Svensson – Konsekvenser av marknadshyror, HBT sossen – Tafflig triangulering…

*
Andra bloggar om: , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

  1. H-E.R

     /  september 8, 2008

    Ilse-Marie….
    Förlåt min något överdådiga svada idag, men hur tolkar du detta som Ylva Johansson uttalat om ”Kraftsam” och ”frivilligt att ansluta sig till systemen”?

    http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1683027.svd

    Alla människor som drabbats av sjukdom vill väl rimligen ha snabb och effektiv rehab, hur är Ylva Johanssons ”frivillighet” tänkt att tillgodose det behovet, om man tolkar texten som jag gjort står alltså valet mellan ersättning som tidigar/ingen rehab eller ansluta sig till de nya sk ”systemen” och erhålla rehab + ”hårdare tag”?
    I ett svagt ögonblick trodde jag nästan att det skulle innebära att politiker/makthavare/FK m fl instanser faktiskt skulle tro på de sjukas egna ord, lämna över förtroendet till individen att avgöra hur mycket denne kan prestera trots sin sjukdom…. men nä?
    Nog verkar det vara ett halvfärdigt förslag som delvis återges i media?

  2. Catti Ullströms inlägg känns onekligen högaktuellt mot ljuset av detta:

    http://cattiullstrom.blogspot.com/2008/09/inspirera-mig.html

  3. Det som är skrämmande i inlägg och repliker runt den här frågan om sjuka och sjuka, är att man hela tiden använder en generellt subjekt i sina framställningar. Man pratar hela tiden om de sjuka, med subjeltet ”alla”. Det gör att ”alla” är lika dåliga, lika ”stora fuskare”, lika rehab ovilliga, etc. etc.

    Jag kan lova dig att det är ett ytterst fåtal av de sjuka, som vill vara sjuka. Det är ännu färre som inte vill bli friska omedelbart och nu med det samma.

    ….men det är säkert flera av de sjuka, som inte inser att det kanske kommer att ta lite tid och några inser omöjligheten. Något som ”De generalliserande politikerna” inte vill förstå.

    Jag byter gärna roll med t.o.m. en moderat politiker, om den vill byta huvud med mig. Ett huvud skapat av ett stressigt arbete och en familj att ta ansvar för. Personligen tror jag att samtliga politiker skulle må bra av att leva ett handikapp begränsat liv under 24 timmar. Det skulle kunna ge dem ett lite bättre perspektiv för en av samhällets utslagna grupper.

  4. Anarkandi

     /  september 9, 2008

    Visst finns det en stor misstro mot det nuvarande systemet; den misstron är helt och hållet befogad. Samtidigt ska alla ha ett visst stöd, en grundersättning ifall de är sjuka eller arbetslösa. S förslaget är ruttet; det tycker till och med vi i miljöpartiet stinker höger lång väg.

  5. H-E.R, jag har precis skrivit mer om det där med Ylva i min senaste bloggpost. ”Ett retoriskt systemskifte”

    Vad jag förstår finns det ingenting i de förslag som ”rådslaget” har tagit fram som motsvarar Ylvas ”hårdare tag”-retorik.

    ”Kraftsam” är enligt förslaget ett ställe dit sådana som har sjukersättning men ändå skulle vilja försöka börja arbetsträna och tror sig klara av att jobba ska få hjälp att försöka utan att riskera sin ersättning. Vad jag förstår ska det vara frivilligt att vända sig dit. Vad Ylva har fått ”hårdare krav” ifrån i det sammanhanget kan hon förmodligen bara svara på själv.

    P.S. H-E.R, skriv gärna ett mail till mig!

  1. Kvinnogranskningen i full gång! « RödGrön Solidaritet
  2. Motvallsbloggen » Vad betyder ordet “demokrati”?

Lämna en kommentar