Ett retoriskt systemskifte

I dagarna har både Fredrik Reinfeldt och Cristina Husmark Pehrsson hörts använda ordet ”trygghetssystem” istället för deras gamla vanliga hånfulla ”bidragssystem”.

Det är ett retoriskt systemskifte!

Samtidigt stramar S upp sin retorik och tycks försöka efterlikna det språkbruk som har präglat alliansens första två år vid makten. Det är ett sorgligt misstag!

Alliansen vann till stor del valet på sitt tal om ”arbetarparti”, ”minska utanförskapet”, och ”vi är bättre sossar än sossarna själva”. Efter valet kom de hårda nyporna fram. Svenska folket förklarades vara ”bidragsfuskare” och välfärdsslakten inleddes med tuffare krav och lägre ersättningar för sjuka och arbetslösa.

Opinionssiffrorna rasade. Nu har man sakta mjukat upp sin retorik och försöker vinna tillbaka de besvikna väljarna.

Vad har sossarna lärt sig av detta? Inte mycket tycks det.

Gårdagens rubriker i SvD och DN om ”hårdare tag mot sjuka” tycks trots allt vara obefogade. De förslag som har utarbetats i ett socialdemokratiskt rådslag tycks inte ha mycket med rubrikerna eller Ylva Johanssons retorik att göra. Därför kan man fråga sig varför hon använder sig av en borgerlig retorik när rådslagets slutsatser tycks ha en totalt motsatt inriktning mot den nya borgerliga sjukförsäkringen?

Visade Ylva Johansson sitt rätta jag, eller försöker hon vinna billiga retoriska poänger? Hos vem? De som vill svälta och piska sjuka har redan fått sitt. Jag hoppas socialdemokraterna inser detta faktum!

Trots allt. På socialdemokraternas hemsida kan man läsa denna ”dementi” av Ylva;

– Vi föreslår inte skärpta krav för att få rätt till sjukersättning. Vi är tvärtom skarpt kritiska till regeringens politik som innebär just detta. Vi tror inte på försämrade villkor och kränkande behandling som drivkraft. Vi föreslår istället stora investeringar i aktiva insatser, i rehabilitering och stöd. Det som regeringen nu rustar ner, säger Ylva Johansson.

I DN kan man utläsa att ingenting är klart än. Citat;

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har ännu inte tagit ställning till listan på förslag och det är oklart hur mycket av innehållet som blir verklighet. Sahlin understryker dock att några sänkta ersättningsnivåer inte är aktuella.

– Det här handlar inte om att ställa krav utan om att ge möjligheter att komma tillbaka snabbare. Vi laborerar inte med ersättningsnivåer på det sätt som den moderatledda regeringen gör, säger hon till TT.

Jag har aldrig tillhört de som menar att det inte finns några skillnader mellan de politiska partierna, som till exempel Lotta Gröning (återigen) hävdar i AB i dag. De populistiska tankarna gör bara att folk ger upp och struntar i allt vad politik heter.

Visst är vi många som längtar efter en Socialdemokrati som vågar vara rödare än i dag. Som återigen vågar använda ord som ”solidaritet” och ”rättvisa” och mena något med det. Men trots allt…

Politik gör skillnad. Trots att dagens retoriska kullerbyttor kan få vem som helst att tappa lusten för ett ögonblick.

Bloggat; Cattis blogg, Claes Krantz 1, Claes Krantz 2

Press; Aftonbladet – Regeringen fast i övertro på tillväxt

*

Cancer och klasssamhället

För ett år sedan presenterade DN en svensk rapport som visade att lågutbildade hade sämre chans att överleva cancer. I dag presenterar SvD en dansk rapport som visar på samma sak. Förklaringarna har dock förändrats.

Då var en av förklaringarna att högutbildade hade bättre läkarkontakter, en annan att de oftare blev bättre bemötta och tagna på allvar av läkare i primärvården. I dag är förklaringarna att lågutbildade har sämre ”levnadsvanor”. Ansvaret har flyttats från samhället och dess strukturer till individen.

Alltså, skyll dig själv om du väljer att bli sjuk och dör i cancer. Någon som är förvånad?

Bloggat; Badlands Hyena – Välj att bli frisk

*

Bloggtips; Queen of light om Toppolitikernas konflikt, Reflektioner och Speglingar om Myter i politiken, Alliansfritt Sverige om Tolgfors och FRA, Eva-Lena är tillbaka!, RödGrön solidaritet om S och trygghetssystemen, Resursbloggen om (S)veket

*
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Intressant.se

Annonser
Följande inlägg
Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Anna

   /  september 13, 2008

  Det finns ingen större skillnad mellan partierna/blocken i dag, allt styrs i princip från Bryssel och EU. Destu förr alla inser detta, destu bättre.

 2. St Just

   /  september 13, 2008

  Om (vilket inte alls är fallet) allt styrs från Bryssel – vad tycker Anna att vi ska göra?

 1. Stafettpinne och statusrapport « strötankar och sentenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: