Media, makten och sanningen

Först ett par lästips med anledning av mitt förra blogginlägg –

Ta ingenting för givet!

Piteåtidningen; ”Superjobbaren” mot sjuk och arbetslös

Västerbottens Folkblad; Jakt på superarbetskraft

*

Läs aftonbladets Ingvar Persson som idag tar upp hur vi har fått en regering som skapar sina egna sanningar. Ett slående exempel är Littorins utspel om arbetsmiljön på SvD:s Brännpunkt i veckan.

Citat, AB;

Samtidigt berättade Littorin att han tänker skaffa sig ett råd av forskare och experter för att ge regeringen ”kunskapsunderlag på arbetsmiljöområdet”.
Det är lockande att skoja om att det tagit Littorin en halv mandatperiod att inse behovet av kunskap på det område han är satt att bevaka. Men kanske arbetsmarknadsministerns planer avslöjar något allvarligt.
En av regeringens första åtgärder var att lägga ner arbetslivsinstitutet, en oberoende statlig institution som skapade kunskap om arbetslivet. Självklart bidrog institutets resultat till bättre politiska beslut, men också till en sakligare samhällsdebatt.
Nu inrättas alltså i stället ett ”kunskapsråd”, direkt knutet till regeringen och med den enda uppgiften att förse ministrarna med de underlag de frågar efter.

Om Jan Björklund;

Till och med Skolverket har kopplats in för att utreda ministerns personliga trovärdighet, en åtgärd som måste vara unik i svensk politik.
Ändå är uppståndelsen lite märkvärdig. För den som velat läsa har fakta hela tiden funnits och Björklunds svårighet med nyanser kan knappast ha undgått.
Dessutom talar vi om en politiker som kom till makten genom att förneka kännedom om ett dataintrång, trots att det faktiskt var han som använde det stulna materialet. Ironiskt nog handlade dessutom den rapport folkpartisterna stal om den svenska skolans resultat.

Man kan också, som Jinge på sin blogg (Medierna märks – på debattsidorna?), fundera över hur det kommer sig att regeringen nu tycks ha fått fri tillgång till all rikstäckande media för sin tillrättalagda propaganda. Var och varannan dag presenteras en ny propagandaartikel på DN debatt eller ett inlägg på SvD:s Brännpunkt. Där blir varje del av budgeten en ”nådegåva” till svenska folket.

Samtidigt tystas kritiken ned. För regeringen obehagliga faktarapporter (t.ex. Innanför utanförskapet, Jakten på superarbetskraften fortsätter) får minimalt eller inget utrymme. Detta samtidigt som ”forskning” beställd av regeringen eller av Svensk Näringsliv presenteras som ”sanningar”. Snart blir de också ”sanningar” i var mans mun.

En skrämmande utveckling i ett land där borgerliga intressen sedan länge har ägt i stort sett all rikstäckande press. Nu med Statsministern fru i styrelsen för en av de största (SvD).


Litar vi på hennes självständighet?

Bloggat; Claes Krantz – Partitidningen SvD
Läs även – Littorin hycklar om dödsolyckor på jobbet

*

Bra bloggtips;

Den osynlige patienten – Det hela är en fördelningsfråga, Alliansfritt Sverige – Unga i Offentlig sektor, Resursbloggen – Tillväxtsjuka och statistik förvirring, Som jag bäddar – Om FRA-lagen

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. H-E.R

   /  september 5, 2008

  Visst är utvecklingen skrämmande när dessa halvfabrikat till ”sanningar” allt som oftast behandlas med största nyhetsvärde i media. Gäller att ifrågasätta allt vad man orkar vilket inte är så lätt när kritiken inte riktigt går fram.

  Får jag bidra med en länk från Sydsvenskan? Artikelförfattaren tar upp ”de fattiga som tema inför 2010”. Mitt i artikelns allvar kryper det liksom fram det innersta. Insikten om vilket skådespel politiken egentligen är. Att välja ”tema”, dvs ”vad-vill-väljarna-höra-för-att-just-vi-ska-vinna-valet”.

  http://sydsvenskan.se/opinion/article352350/De-fattiga-givet-tema-for-valet-2010.html

  Politiken går samma väg som vården, enbart efterfrågan och ”trender” styr. Behovet får stå tillbaka.
  Man kan ju hoppas att trenden slår över från ”sköt dig själv – skit i andra” till ”gör något innan fattigdomen breder ut sig”.

 2. Larsa

   /  september 6, 2008

  Vi har varken någon granskande journalistik eller opposition värd namnet i Sverige och det är därför denna propaganda får fortsatt utrymme.
  Opinionssiffrorna (i den mån man nu får tro dem) visar dock att människor kan tänka själva och inte faller pladask för skiten.

  Jag brukar alltid vända på det och fundera på hur det hade varit om högern varit i opposition och vi haft en rödgrön röra som regering. Man kan ha åsikter på den blå politiken men de får saker gjort och de hörs. Om opinionsiffrorna sett ut som de gör nu hade de gastat högljutt om nyval.

 3. H-E.R

   /  september 8, 2008

  Och nu blåser socialdemokraterna på med ”hårdare krav mot de sjuka” och ”arbetsmarknadens ansvar för rehabilitering”……
  Är detta sanning eller förvanskad sanning?
  Troligen är det en trend, sossarna har inte råd att förlora väljare på att behöva höja skatter för social trygghet. Eller?
  EUs regler sätter stopp för utsvävningar av den typen, social trygghet får inte utgöra så stor del av ett lands BNP.

 4. Larsa

   /  september 8, 2008

  Sossarnas uttal idag tyder på att de gillar den borgerliga piskan mot samhällets sjuka, arbetslösa och fattiga. Det är bara att beklaga att SD kommer att få ännu fler röster från missnöjda arbetare som inte ser ett riktigt arbetaralternativ till alliansens elitistiska politik.

 5. H-E.R

   /  september 8, 2008

  Larsa.
  Risken är nog stor att många ser SD som alternativ fast samtidigt aningen långsökt då de fokuserar på inrikesfödda kontra utrikesfödda vad gäller sjukfrånvaron och dessemellan inte nämner mycket vad gäller t ex rehabansvar, vilket väl ändå får ses som kärnfrågan i det hela.
  Läste nyss i Sv D om det tilltänkta ”Kraftsam” och uttandet ”frivilligt att ansluta sig till systemen”.
  Nu börjar det bli väldigt rörigt….. menar S att det då är frivilligt att ingå i den sociala tryggheten eller menar de helt enkelt att de som själva tror sig kunna arbeta i någon form då ska anmäla sig till detta ”Kraftsam”, dvs kommer socialdemokraterna vid ett ev maktövertagande rent av att vis de sjuka ett sådant förtroende?

 6. St Just

   /  september 8, 2008

  Har ni tänkt på hur tyst det är från borgerliga politiker, ledarredaktioner, nyliberaler … ja från alla dem som alltid brukar gnälla om minsta skattebidrag till någon behövande … nu är de knäpp tysta då amerikanska skattebetalare ska täcka upp banker och finansiärer med 100 – 200 miljarder dollar för lurendrejeriduon; Fannie Mae & Freddie Mac.

  Gissa om dessa svenska skattehatare skulle vara lika knäpptysta om något liknande skulle hända svenska bolåneinstitut eller banker.

 7. Voogi

   /  september 10, 2008

  St Just:

  I finanskretsar i vid bemärkelse jublar man över Fed:s stöd. Att aktieägarna torskar är ett mycket lågt pris när alla andra aktörer räddas. Att det är så ensidiga kommentarer beror nog på att man varken förstår hur situationen uppkommit eller inser beloppets storlek. Det låter mest som monopolpengar, eller Zimbabwiska dollar, kanske.

  En helt annan sak – jag rensar ett förråd som jag hyr sedan några år tillbaka och hittade två T-shirts, som du kanske vill ha. Jag fick dem i början av 80-talet då jag bodde och arbetade i Angola. Den ena är XL och har MPLA:s logga i färg på bröstet ”Partido do trabalho” i cirkel runt facklan. Den andra är L och har ett porträtt i svartvitt av Dr Agostinho Neto. De är obegagnade (inte för att jag inte kunde med att använda dem, utan för att jag hade flera ex), och jag tror inte de är alltför vanligt förekommande utanför Angola.

  Om du (eller någon annan) vill ha dem, så skicka ett e-mail till: anders.vage@telia.com

 8. St Just

   /  september 10, 2008

  Voogi, säkerligen drabbas en del aktieägare (men de är väl medvetna om hur det kan gå när man tar risker med sitt kapital … eller?) i första hand blir det nog de vanliga amerikanska löntagare som får städa upp genom genom nya stora nedskärningar och utebliven service.

  Förlusterna skall folket stå för, vinsterna däremot är privata.

  Tackar för det generösa T-shirterbjudandet men tar jag in 1 extra T-shirt – sprängs min garderob. Hoppas någon annan antikolonialist nappar på erbjudandet.

 9. Voogi

   /  september 11, 2008

  StJust:

  Aktieägarna i Fannie och Freddie har, i princip, förlorat sina insatser. Det finns en teknisk konstruktion som gör att de fortfarande har aktier kvar, men det finns en tvångsinlösenklausul till förmån för staten/skattebetalarna som jag är övertygad om kommer att unyttjas om det är ekonomiskt gynnsamt.

  Om man låtit F+F gå i konkurs, eller snarare fått temporärt skydd mot fordringsägarna under chapter 11, så hade man antingen hamnat i en rekonstruktion, dvs ungefär det som skedde, eller att tillgångarna (=bolånen) sålts och långivarna till F+F hade fått ta en förlust. Risken hade varit stor att köparna av tillgångarna var kortsiktiga finanshajar, som skulle säga upp bolånen i parti och minut. De nuvarande låntagarna hade hamnat synnerligen besvärligt till och bomarknaden i USA hade rasat betydligt mer än nu.

  Nu blir det lugnare, i varje fall det närmaste halvåret eller så, på bomarknaden i USA, vilket är till nytta för vanligt folk/skattebetalarna. Om, och det är ett stort om, det blir någon förlust för staten i sista ändan, så spär det på USA:s federala budgetunderskott, men eftersom det är i egna dollar, så är det inte särskilt bekymmersamt. I varje fall så länge kineser, japaner, m fl, f a östasiatiska nationer, håller USA under armarna genom att köpa deras statsobligationer.

  Långivarna till USA kan lätt knäcka USA, och därmed världsekonomin, genom att sluta köpa obligationer. Min tro är att det kommer att ske på lite sikt (15-20 år?) och jag befarar att USA kommer att reagera aggressivt på det.

  Till detta kommer miljö-, klimat-, energi-, och vattenproblem.

  Det kommer att smälla och ur askan tror jag att socialismen kommer att träda fram och spela en väsentlig roll för den globala återuppbyggnaden.

 10. St Just

   /  september 12, 2008

  Teknikaliteter Voogi och många ”om” och ”kommer att” och ”tror” – som på intet sätt förändrar principen ”Förlusterna skall folket stå för, vinsterna däremot är privata.”

  Några (en minoritet) har tjänat multum på lurendrejeriduon; Fannie Mae & Freddie Mac – och andra får gå från hus och hem (många).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: