Regeringen trollar med siffror

budgeten

För inte så länge sedan – före valet 2006 – anklagade alliansen socialdemokraterna för att ”mörka” med arbetslöshetsstatistiken. Man använde sig av siffror som visade en för låg nivå och som var ”svår att jämföra med andra länder” (se Svenskt Näringslivs Ekonomifakta).

Enligt alliansen hade Sverige egentligen en ”massarbetslöshet” när den borgerliga regeringen tillträdde hösten 2006. Siffror på runt 21 procent eller över 1 miljon människor nämndes. Så här uttryckte sig Anders Borg när regeringens första budget presenterades en knapp månad efter valet (citat DN);

– Massarbetslöshet är inte bara en ekonomisk fråga. Den en miljon som står utanför arbetsmarknaden förvägras rätten att känna sig behövda och ingå i en arbetsgemenskap.

Alliansen ändrade, logiskt nog, sättet att definiera arbetslöshetssiffran på från oktober 2007. I alla fall till att börja med. Inte heller den siffran tycks dock ha något med den ”massarbetslösheten” som alliansen talade om att göra. Den nya arbetslöshetssiffran låg nämligen på precis samma nivå – 6,1 procent (se Svensk Näringslivs Ekonomifakta) – vid valet 2006 som vid senaste redovisningen i februari 2008.

Frågan är vad som har hänt med denna nya definition den senaste tiden? Har man övergett den? Så här beskrivs utvecklingen av arbetslösheten i vårbudgeten, citat SVD;

Den dämpade farten i ekonomin påverkar också sysselsättningen. Den öppna arbetslösheten stiger från 4,3 till 4,5 procent nästa år.

Inte kan det väl vara så att regeringen, och finansminister Anders Borg, nu har återgått till det ”förkastliga” gamla socialdemokratiska sättet att redovisa arbetslösheten på (den öppna arbetslösheten)? Är det så att man vill framstå som mer framgångsrika i sitt ”jobbskapande” än man egentligen är?

Men, hur regeringen än väljer att definiera ”arbetslösheten” tycks läget nu vara prekärt. Högkonjunkturen är på väg att mattas av, tillväxten har halverats, arbetslösheten väntas stiga och färre nya arbeten skapas. Hur ska det nu gå med utrotandet av ”massarbetslösheten”?

Regeringens enda svar på den stundande konjunkturnedgången är återigen sänkta skatter för de som är friska och har jobb. Pensionärerna sägs ”få det bättre”, men i verkligheten äts allt (även för denna grupp) upp av höjda avgifter och kraftigt höjda priser. Det räcker inte.

Jesper Bengtsson, Aftonbladets ledare;

I själva verket krävs det andra åtgärder för att bryta långvarig arbetslöshet eller sjukskrivning. Det krävs satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och rehabilitering. Det krävs att människor kan känna trygghet i förändringen i form av a-kassa och ersättningar på nivåer det går att leva på. Annars ökar osäkerheten.

Faktum är att långtidsarbetslösheten bland ungdomar ökat kraftigt sedan 2006. Liksom antalet socialbidragstagare i kommunerna. Och nu spår regeringen ökad arbetslöshet. Sysselsättningen ökar bara marginellt.
Samtidigt får kommunerna sämre ekonomi.
I det läget är det milt uttryckt kontraproduktivt att som enda konkret åtgärd sänka skatten.

*

På tal om statsminister Reinfeldts Kina-besök. Missa inte Björn Elmbrants artikel i Dagens Arena om DN:s Henrik Brors och hans ”allvarliga yrkesskada”.

*

Tips – kolla in Arbetsförnedringen!

*

Bloggtips; Claes Crantz om Alliansen o pensionärerna, Tankar mitt i natten om ett bakslag för FK, Kaj Raving om EU-domstolen och kollektivavtalen

*
Andra bloggar om: , , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

59 kommentarer

  1. Hej intressant och bra skrivet. fick mycket bra info av dig.. har du läst den här..
    http://www.riksrevisionen.se/templib/pages/OpenDocument____556.aspx?documentid=6845

    Jag fokuserade på det idag, eftersom denna rapport har glömts bort..

    MVH
    Tindra-Annette

  2. H-E.R

     /  april 15, 2008

    Mysko. Alliansens uträkning jämfört med KI t ex:

    http://www.konj.se/lagetisvenskekonomienoversikt/lagetisvenskekonomi/arbetsloshet.4.165a3c2f6d286f5347fff862.html

    Prognos inför 2009 (enligt nya sättet att mäta) 5,9%.

  3. seekstromd

     /  april 15, 2008

    Du blandar och ger. Artbetslöshetenn, (det borde du veta) beräknas på sätt som resten av EU gör. Inte på det S förkasstliga sättet. Utanförskapet är något helt annat. Eller hur?

  4. H-E.R

     /  april 15, 2008

    På Moderaternas hemsida finns deras egen definition (nuvarande?) angående termen ”arbetslöshet”. Den innefattar inte studerande vilket skiljer sig från OECDs definition. Moderaterna kallar sin definiton ”bred”.
    På hemsidan finns också Ms valmanifest där de hävdar 21% ”verklig” arbetslöshet 2006.
    Där finns också beskrining av ”utanförskapet” (vilket ju som bekant innefattar influensasjuka, vinterkräksjuka och andra ”utanförskapande” krämpor), dvs 1 miljon människor.
    Kan det vara just detta faktum, dvs att de räknar i termen ”bred” arbetslöshet (utan studerande) till skillnad från gängse beräkningsmodell (öppen arbetslöshet) vilken t ex OECD använder som ger den lägre arbetslöshetssiffran?
    Snacka om att man blir vilse i pannkakan när man dessutom serveras 21-procentaren från 2006 på samma hemsida.
    http://www.moderat.se/micrositer/arbetarpartiet/index.asp?id=2

  5. Viveka

     /  april 16, 2008

    Jag tycker att den siffra som arbetsförmedlingen själva redovisar ifrågan om antal arbetslösa, vilket är en gamla definitionen på antalet arbetslösa, kommer närmast verkligheten.
    SCBs definition är bara ett statistiskt värdemått på en utopisk sysselsättninsgrad av alla människor från 15 års ålder tom 74 års ålder och har inte ett dugg med om dessa människor i ålderspannet i verkligheten är arbetssökande eller ej.
    För mars saxar jag från AF statistikrapport;
    ” 3,2 procent av arbetskraften – 146 000 personer – var inskrivna som arbetslösa vid landets arbetsförmedlingar i slutet av mars.”

  6. Högkonjunkturen var naturligtvis alliansens förtjänst. Det vet vi ju via en stor mängd insiktsfulla politiska skribenter och bloggare. Att den började långt innan valet är ju bara ett tecken på den globala marknadens förväntningar på valutgången i Sverige. Det är bara rationellt!

    Sen är det ju så att utvecklingen på marknaden är beroende på dess förtroende för framtiden. Nu har banker och finansinstitut i USA sett att svenskar är ryggradslösa och kryper tillbaka till det satans sosseblocket och då kollapsar naturligtvis bostadsmarknaden där och drar med oss i fallet. Ni ser vad Reinfeldt och Borg har att kämpa mot som Randianska hjältar i termer om populasens dumhet!

  7. H-E.R

     /  april 16, 2008

    Viveka.
    Då är det alltså så att alliansen innan valet skällde ut socialdemokraterna för att ha ”mörkat arbetslösheten” varpå de fick fram smått osannolika 21% arbetslöshet som de (innan valet) hävdade var ”sanningen”.
    Och nu har de alltså gått tillbaka till det gamla sättet att räkna arbetslöshet vilket då gör siffrorna något mindre. Så fantastiskt passande.
    Man kan ju nästan gissa att om nu oppositionen vinner valet 2010 så återgår alliansen till det sätt att räkna arbetslöshet som de använde inför valet 2006 och utbrister ”titta nu vilken enorm arbetslöshet vi har, vad tänker socialdemokraterna göra åt det?”
    Inte lätt att hänga med i svängarna vad gäller statistik 😉

  8. Dide

     /  april 16, 2008

    Med tanke på att vi är ca 9 miljoner medborgare men bara ca 1,5 miljoner som jobbar (betalar skatt), bidragstagare är betydligt fler än arbetstagare, så kan man nog räkna lite hur som helst. Tveklöst är dock att traditionell Socialdemokrati inte är en bra väg att gå och att Mona är direkt farlig som partiledare. Hon har svårt att se helhetsperspektiv och blandar ihop ideologier höger-vänster lite hur som helst. Det blir något sorts diktatoriskt-social-politruck-demokrati. Socialdemokrater och vänstergröna verkar även vara begåvade med någon sorts blindhet för bra argument som inte framförs av det egna ledet. Nästan som om de hejjar på ett fotbollslag med hjärtat och inte politik med hjärnan.

  9. Vad som hänt är att alliansen och Borg misslyckats. Tanken att hårdare pressa arbetslösa och sjuka har inte skapat fler arbeten. Något de döljer med snömos. Hela utvecklingsgarantin t ex bygger på skatterabatterad arbetskraft något jag inte skulle kalla riktiga jobb.

    Och hur många av de arbeten som skapats är via bemanningsföretag.

    Jag vill minnas att flera AMS rapporter talade om att majoritet av de nya arbetena gick till universitets, yrkes eller gymmasieutbildade. Innan han fick sparken pratade Bo Bylund ständigt om behovet av utbildningsåtgärder för långtidsarbetslösa.

    Den underliggande situationen på arbetsmarknaden är värre än någonsin som jag ser det.

    AMS som verktyg för en statlig arbetsmarknadspolitik håller på att systematiskt monteras ner och det lär väl närma sig 500000 som lämnat a-kassan.

    Där sitter oppositionen med huvudet i sanden och tycks tro att det 2010 bara kommer att vara att flytta tillbaka till rosenbad och fortsätta som man alltid gjort. Det handlar snarare om att börja bygga upp på nytt.

    Men en reformerad statlig arbetsmarknadspolitik och ekonomiska trygghetssystem hör väl till tabu områden.

  10. Jag har sökt jobb aktivt både innan och efter regeringsbytet och jag kan säga att jag märker ingen större skillnad på antalet jobb, det enda jag märker av är det stora antalet arbetslösa akademiker ifrån min värld – alla fantastiska och ambitiösa på många sätt som inte får något jobb vad de än gör. Statistik förstår jag mig inte på så bra, men kolla på verkligheten så ser man lätt att den där ”jobbökningen”…tja…den var nog lite överdriven va?
    Eller det är kanske meningen att högutbildade idag ska sitta på receptionistplatser, på ICA och städa häcken av sig?Kanske städa hemma hos någon av politikerna? Där har jag faktiskt märkt skillnad, servicearbeten finns det gott om – och inget ont mot de som jobbar med sånt (jag har själv gjort det förut) men inte fan har jag kämpat med en 5 årig utbildning för att sätta mig i kassan på ICA.
    Äeeh skärpning, så dumma är vi inte att vi går på det rövarskämtet! 😉

    Moment 22 – http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

  11. Tack H-E.R för länken! 21 % – den siffran använder jag. Det blev en liten ändring i bloggposten! 😉

  12. Jon

     /  april 16, 2008

    momenttwentytwo:

    Tråkigt att höra.. men vem ska skapa de jobben som vi alla behöver? Det är de av vänstern så hatade företagarna. Eller kanske kan vi lagstifta fram fler jobb?

    Man kan undra vilka som är de verkliga fienderna till välfärden.

  13. Hälften av det du skriver är ju ren lögn! Resten är avsiktliga misstolkningar. Det blir inte sannare av en massa partifränders entusiastiska ryggdunkningar.

    Att det är en borgerlig regering som har lyckats där sossarna floppade måste svida rejält!

  14. Vad skönt att jag äntligen hittat en blogg som vet mer om statistik än SCB. Så här trodde de men ni vet ju bättre!

    ”21 procent är den andel av den arbetsföra befolkningen som vare sig arbetar eller studerar på heltid utan att samtidigt söka jobb, enligt SCB:s statistik för augusti 2006. Studerande som samtidigt söker ett arbete ingår i detta mått, som vi kallar bred arbetslöshet. I augusti var det 1 209 000 personer som på detta sätt stod utanför arbetsmarknaden för att de inte hade ett arbete eller inte studerade”.

    Om ni verkligen vill veta skillnaden på den nya och den gamla redovisningen kan ni läsa detta dokument (från SCB):

    Klicka för att komma åt AKU1.pdf

    Och ni som var så solidariskt eniga om att Regeringen skulle kunna klara en så uppenbar bluff utan att någon annan än er lilla skara genier skulle genomskåda det!

  15. Hugo

     /  april 17, 2008

    Arbetslösheten kommer att stiga för endast lite har gjorts åt de förkastliga 3:12 reglerna. Nya jobb kan bara skapas ur företagande. Även Volvo var en liten skör planta en gång i tiden men fick växa ifred, tjäna pengar och har skapat massor av jobb under alla år.
    Företagande är alltid förenat med risk. Alltså det måste löna sig att satsa ofta både hus och grund i säkerheter för sin affärsidé.

    Var finns moroten och motivationen med nuvarande 3:12 regelverk med sin dubbelbeskattning av kapital samt övrig förmynderi och byråkrati?

    .

  16. svar till Tobbe Rhone – Jag använder bara siffror och statistik presenterade av ”de nya moderaterna” och Svenskt Näringslivs Ekonomifakta.se (som i sin tur har hämtat dessa siffror hos SCB – som du länkar till). Länkar finns i bloggposten. Är dessa siffor inte tillförlitliga? 😉

    Dessutom tycks du ha missat själva kärnpunkten i min frågeställning. Varför använder inte regeringen längre den nya definitionen nu när de presenterar sin budget? Och vad hände med den ”massarbetslöshet” som fanns vid tidpunkten efter valet (enligt Anders Borg – se länk)?

  17. H-E.R

     /  april 17, 2008

    I och för sig var det ju många som tyckte att alliansen for med osanning när de presenterade sin svidande ”sanning” om 21% arbetslöshet inför valet 2006.
    Men att citera och länka till moderaternas egna uppgifter kan väl knappast vara lögn, möjligen är det ett citerande av en lögn.
    Samma vad gäller Sv Näringslivs fakta. Ilse-Marie citerar och blir därefter anklagad för att ljuga. Märkligt.
    Kors ett sånt rabalder det blev, snacka om att skjuta på budbäraren 🙂

  18. Hugo

     /  april 17, 2008

    Som varande antisosse måste jag ge Ilse rätt. Moddarna vänder kappan efter vinden precis likt alla andra politiker för den delen. Ytterst få om ens någon av våra folkvalda har markkontakt eller ansvar mot sina väljare när partipiskan viner. Allt är bluff och båg.

    Den grundläggande frågan hur man skapar långsiktig tillväxt och sysselsättning blundar t o m Alliansen för. Skall vi skapa några nya Volvo i detta land måste det löna sig att ta risker som företagare. Idag får alla småföretagare ”spikklubban” 3:12 i huvudet och dubbelbeskattas.
    Ingen får utmärka sig och det är fult att tjäna pengar i detta land. Inte så konstigt det ser ut som det gör.

  19. Hugo

     /  april 17, 2008

    Sedan, den totala siffran för arbetslöshet, utanförskap, f-pensionärer m m ligger väl någonstans runt 20%. Alliansen slår sig för bröstet med 170 000 mer i arbete i huvudsak beroende på en stark konjunktur.
    Därom kan vi nog alla vara ense, men vad skall vi göra för våra barn och barnbarn i framtiden. Gnälla vidare från höger som vänster, eller sätta fart på Sverige?

    Alla kan inte vara med i LO som arbetstagare, det behövs också arbetgivare, annars blir diskussionen totalt meningslös. Att ha ett arbete har aldrig någonsin varit en självklar rättighet som kan åläggas någon annan.

    Sverige har en stor potential om marknadskrafterna släpps lösa, inte tu tal om annat. Men skall allt företagande betraktas med avund för någon råkar bli rik på kuppen är vi ute och kör riktigt ordentligt.

    Enligt SAP skall företagande nu underordnas föräkrings- och bidragstänkandet. Det säger väl allt egentligen. Företagande är alltid förenat med risk. Alliansen förslag är inte mycket bättre.
    De som vill ta chansen skall också belönas annars kväver vi oss själva och det finns bara arbetstagare kvar utan arbetsgivare. Det är en mycket enkel logik.

    Bli grönsakshandlare, gå upp 5 på morgonen, köp in det du skall sälja under dagen, stå där sedan till 20.00 och räkna in dagskassan. Var finns 6 veckors semester, normal arbetstid, sjukfrånvaro, mamma o pappaledighet m m när du inte ens har råd att anställa med alla kostnader, arbetsgivaravgifter osv.

    Hur skall vi skapa en företagarmiljö i detta land som gör att vi alla kan växa som nation för allas bästa?

  20. St Just

     /  april 17, 2008

    ”Hur skall vi skapa en företagarmiljö i detta land som gör att vi alla kan växa” – undrar Hugo. Friställ gnälliga företagare och låt de anställda driva företagen, besluta och rättvist dela på eventuella vinster.

    Självfallet ska även den fd företagaren ha semester och andra självklara rättigheter – Arbete borde vara en självklar rättighet däremot inte den nuvarande rätten att profitera på folks arbete.

  21. Hugo

     /  april 17, 2008

    Bra lösning St Just med friställda företagare, du har därmed inte längre en arbetsgivare och ett arbete. Sedan snälla håll dig till sakfrågan.

    Det är inget som hindrar dig och eventuellt likasinnade att bilda ett kooperativ och driva verksamhet enligt den modell du skissat i ditt inlägg. Varför inte göra det och ta eget ansvar?

    Det är inget som hindrar dig/er eller är det så enkelt att du inte vågar ta ”risken” att kanske förlora allt?

  22. Hugo

     /  april 17, 2008

    ”Arbete borde vara en självklar rättighet däremot inte den nuvarande rätten att profitera på folks arbete”.

    Så att anställa är att profitera? Du betalar för det du får så enkelt är det. En värdefull medarbetare sparkas aldrig och lönas därefter.
    Nu hamnar vi lite vid sidan, men åtminstone borde vi kunna enas om att ”arbete” aldrig någonsin är en självklar rättighet eftersom det kräver att någon är beredd att anställa.

    Grönsakshandlaren i exemplet ovan kan aldrig tvingas att anställa när han knappt får det att gå runt. Skulle du St Just betala ur egen personlig ficka med förlust för att anställa? Tror inte det.

    Åter till huvudfrågan, hur får vi fart på Sverige utan att gömma oss bakom ideologiska skygglappar, höger som vänster?

    Profit, eller mervärde om du så vill, är en nödvändighet om vi skall få tillväxt och arbetstillfällen i framtiden. Jag menar att den som tar ”risken” också skall belönas annars finns det ingen mening med något som helst företagande. Då kan vi lika gärna sätta oss ner och vänta på döden.

  23. Jon

     /  april 17, 2008

    Håller helt med dig St Just

    Kanske kan företagarna skickas ut i läger på landsbygden för omskolning?

    Det är lite liknande den modell som med stor framgång gjorde Kambodja till ett arbetarnas paradis för några årtionden sedan. Tror att något i denna riktning vore helt rätt sätt för Sverige att möta framtiden.

    Den intellektuella höjden i dina inlägg är mycket inspirerande och manar till eftertanke.

  24. H-E.R

     /  april 17, 2008

    Jon.
    I fråga om intellektuell höjd ligger nog St Just rätt bra till tycker jag.
    Sedan kan man ju fundera hur du tänker angående Kambodja?
    Vi lever under styret av ”de blå khmererna” (uttryck myntat redan under regerningen Bildt). Vad kan möjligen vara värre?

  25. St Just

     /  april 17, 2008

    Jon har i ett antal inlägg försökt sig på ironi (en svår konst) – petar man lite så dyker dock upprörd reaktionär retorik upp; lite Pol Pot, arbetsläger och Nordkorea kryddat med nypor av arbetarförakt.

    Allt för ett förslag om att företagaren kunde dela arbetarens villkor!

  26. Jon

     /  april 17, 2008

    H-E-R

    Jag är övertygad om att de flesta kambodjaner (levande och döda) skulle hållt med dig till 100% om de visste hur synd det är om det stackars folket Sverige. (Jag räknar inte gnidna höginkomsttagare till folket. De är ”välfärdens fiender”. Till folket räknas bara folk utan eller med kortare utbildning som utför enklare arbeten på avgränsad tid till alltför låg lön.)

    Kul att vi är överens om att omskolningsläger är något att eftersträva i Sverige.

  27. Jon

     /  april 17, 2008

    St Just,

    Du har missuppfattat. Jag är inte ironisk utan har sett ljuset.

  28. St Just

     /  april 17, 2008

    hallelujah 🙂

  29. Hugo

     /  april 18, 2008

    Det verkar meningslöst att ens försöka driva en seriös diskussion om om kopplingen mellan företagande, tillväxt. sysselsättning och välfärd på denna blogg. Utan företagande och tillväxt finns ingen välfärd, allt vittrar sönder eftersom pengar kommer att saknas i slutändan för att betala för alla försäkringssystem.

    St Just vill friställa alla företagare och stjäla deras företag. Det minskar utan tvekan företagandet till noll. Vem pantsätter huset och riskerar allt han äger och har på sådana villkor. Ingen och inga företag, eller inga jobb. Det verkar inte speciellt smart.

    St Just förslag om att dela på lika villkor kan mycket enkelt realiseras genom kooperativ där alla satsar likvärdigt, det är väl inga märkvärdigheter så var finns problemet egentligen? Det är bara att köra igång och kollektivt satsa på företag, tillväxt, sysselsättning och välfärd.

  30. H-E.R

     /  april 18, 2008

    Jon.
    Tänk att man skulle få uppleva en frälsning så här, mitt i en bloggdiskussion på nätet 🙂
    När kom du på att det inte var ironi utan ljus?
    Det måtte vara rena Hella H4 eftersom du rekommenderade 100% skatt för höginkomsttagare i ett annat inlägg.
    Visserligen var den tanken ganska fin, men kanske du borde blända av en aning 😀

  31. Jon
    lagstifta fram jobb går väl inte, jag vill bara uttrycka mitt missnöje över något som lovats men inte hållits, det gav mig falska förhoppningar liksom – förstår du vad jag menar?
    Och det är klart att företagarna ska skapa jobben, men det finns ju fler sektorer att ta hänsyn till eller hur?

    Moment 22 – http://www.momenttwentytwo.wordpress.com

  32. Jon

     /  april 18, 2008

    Hugo,

    Jag tror du missuppfattar. Det St Just och vi hederliga vänstersjälar efterfrågar är att dela enbart på de framgångsrika företagen. De som gör förlust får de gnidna höginkomstsnyltarna stå för (de vi kallar välfärdens fiender)

    För att göra det lättare för dig att förstå. Tänk dig det hela såhär:

    Företagaren är den som lagar maten och dukar bordet. Vi härliga människor med hjärtat till vänster kommer gärna dit och äter alltsammans om det blivit en lyckad tillagning. Om inte så går vi till något annat bord istället. Det är det vi kallar ”rättvisa”.

    Sett i lite större skala är det denna framgångmodell vi satt i system de senaste 50 åren i Sverige… vi har med vår knappa majoritet kunnat äta gott genom att suga ut minoriteten till max… finurligt va?

  33. St Just

     /  april 18, 2008

    ”Företagaren är den som lagar maten och dukar bordet.” 😀

    Nu vet ni det när ni besöker en restaurang, i köksregionerna rusar den svettige företagaren och servar heroiskt köks- och serveringspersonalen, diskarna, städarna och alla de andra ”utsugarna”.

    I Sverige är det nämligen arbetarklassen som suger ut den stackas finansminoriteten och den tappra överklassen – om vi nu ska tro på Jons sagor – Jon hör för övrigt snarast hemma hos Timbro trots försöken att skriva ironiska kommentarer under falskt vänsterflagg. Men det har nog de flesta redan lista ut.

  34. Johan F

     /  april 18, 2008

    ” Sverige är det nämligen arbetarklassen som suger ut den stackas finansminoriteten och den tappra överklassen ”

    Suger ut och suger ut…..det vet jag inte. Men det kanske förresten är en rätt bra definition av att man vill att andra människor ska betala åt en.

  35. H-E.R

     /  april 18, 2008

    St Just.
    Ja det är nog så att Jon hör hemma hos Timbro-högern…
    Men f-n sån fantasi han har. Trots det 😀
    Tack Jon, ett gott skratt förlänger livet (och även käften).
    Hehehe…

  36. Jon

     /  april 18, 2008

    Ett mycket bra exempel St Just.

    Låt mig spinna vidare på din tråd.

    Det jag och St Just alltså förespråkar är följande:

    Om jag tar anställning som diskare på en väletablerad restaurang så ska givetvis jag och ägaren dela minst 50-50 på den eventuella vinsten. (förutom min lön)

    Jag säger minst 50-50. Eftersom diska också är tråkigt kan man argumentera för en vinstfördelning 70-30 till min fördel.

    Om marknaden viker och restaurangen går i konkurs så är det så klart den gnidna ägarens problem att betala av sina lån bäst han kan. Jag som hederlig anställd ska då ha bidrag eller kunna gå till nästa restaurang för att igen dela på vinsten med ägaren där.

    Det här systemet vore ett fantastiskt sätt att få in rättvisa på ”mikro” planet i folks vardag – arbetarna får välförtjänt llika del i uppsidan medan välfärdens fiender tar risken och nersidan, eller hur kamrater?

  37. St Just

     /  april 18, 2008

    Ordet ”kamrater” i Jons tappning låter lika taskigt som ”arbetareparti” i Reinfeldts mun.

    Jons exemplifieringar med en fånig pseudovänsterfraseologi är märkliga – varför skulle de som utför arbetet över huvud taget dela vinster med den som inte arbetar 70/30 – 100 procent!

    Jag och folk till vänster förespråkar en sak – Jon från Timbro något annat.

  38. Jon

     /  april 18, 2008

    Din radikalitet sträcker sig steget längre än min. 100% – all heder åt dig.

    Vi är i allafall överens om att en part ska riskera sin ekonomi medan en annan part (de med hjärtat till vänster) ska förlänas alla fördelar.

    Istället för vinst, kanske någon form av enkel medalj till de som startar företag i arbetarnas tjänst? Skaka hand med Orförande Ohly som tröst för de som gör personlig konkurs?

  39. H-E.R

     /  april 18, 2008

    Jon.
    Jag vänder på steken och blir oseriös och knös, därutöver driver jag en gräddsylta, ett otroligt schangtilt ställe. Frekventeras mest av Muppar och ruskigt fisförnäma wannabees.
    Min syn på saken:
    Håll käft och diska, var glad för de småpengar du lyckas rafsa åt dig under bordet. Punkt slut.
    Var jag trovärdig?
    Nä, knappast. Det är inte du heller Jon. Du försöker ikläda sig rollen av tilltänkt vänster men det slutar katastrofalt illa för du vet inte riktigt hur du ska uttrycka dig.
    Småkul är det dock, fast inte trovärdigt 🙂

  40. Hugo

     /  april 18, 2008

    Konstigt att ingen vågar ta upp tråden hur framtida jobb, tillväxt och välfärd skall skapas i framtiden?

    St Just verkar mest besatt av avund om någon råkar tjäna lite mer pengar än han själv.
    Kamprad var en gång i tiden en fattig sate men satsade allt, lyckades och har skapat enormt med arbete och välfärd under sin livstid, för detta får han bara skit.
    Misstaget var att han och många andra drevs ur landet med hotet om löntagarfonder enligt Meidners förslag.

    Han kör fortfarande omlring i en gammal Volvo, flyger turistklass och har därmed satt standarden för övriga inom företaget. Vi stoppar där, men kanske St Just kan förstå vad företagande rör sig om.
    I motsats till Ingvar Kamprad är det inte frågan om att komma och sätta sig vid ett dukat bord. Man väljer sina bordsgäster och de som aldrig bjuder tillbaka vill ingen ha som gäst. Så enkelt är det i det lilla som det stora.

  41. H-E.R

     /  april 18, 2008

    Hugo.

    ”Konstigt att ingen vågar ta upp tråden hur framtida jobb, tillväxt och välfärd skall skapas i framtiden?”

    Vågar ta upp?
    Det är väl snarare fråga om att försöka få polititer till makten som inser att inga nya arbeten skapas av att försämra villkoren för sjuka/arbetslösa. Det är det mest kontraproduktiva förfaringssätt man kan tänka sig eftersom det i längden skapar fler sjuka/arbetslösa.
    När vi väl fått politiker vid makten som vågar driva den politik som anammar det som redan bevisats, nämligen att social trygghet skapar arbete och välstånd, då kan vi börja hoppas.

  42. Hugo

     /  april 18, 2008

    H-E.R, jag tror du helt missat poängen om du nu förstått vad jag skrivit.

    Jobb skapas de facto inte av villkor för sjuka och arbetslösa som inte bidrar med arbete. De förblir fortsatt sjuka och arbetslösa om inga jobb finns och skapas. Det är en enkel logik som aldrig kan misstolkas.

    Social trygghet skapar i sig inget som helst välstånd. I grunden måste ligga arbete som utförs av någon för att betala det som många tar för givet och efterfrågar av olika skäl.

    Jag frågar igen, hur skall vi få fart på Sverige, skapa tillväxt, jobb och välfärd för alla?

    Genom att slå alla småföretagare i skallen med 3:12 regelverket? Det funkar ju inte som alla redan vet.

  43. H-E.R

     /  april 18, 2008

    Hugo.
    ”Jobb skapas de facto inte av villkor för sjuka och arbetslösa som inte bidrar med arbete. De förblir fortsatt sjuka och arbetslösa om inga jobb finns och skapas. Det är en enkel logik som aldrig kan misstolkas.”

    Tänk lite långsiktigt.
    Att skrota den sociala tryggheten innebär på längre sikt att många människor slås ut helt från arbetsmarknaden.
    Nya regler f o m i år sätter perspektiv på exakt hur illa det kan gå om man inte tillåts sjukskrivning och samtidigt får nobben på Arbetsförmedlingen.
    Efter ett halvår har arbetsgivaren rätt att avskeda. Den sjuke är då inte bara sjuk utan även arbetslös samt dessutom helt utan ersättning.
    Om detta bara gällde ett begränsat antal personer vorde det försumbart ur nationalekonomisk synvinkel (dvs det enda som är värt att tänka på enligt alliansen). Men det gäller inte ett fåtal, det gäller väldigt många: Enbart i ett enda Norrlandslän finns dokumenterat under ett år 1000 personer (dessa ingick i en undersökning).
    Om detta fortgår på samma sätt år efter år kommer väldigt många människor att ha hamnat utanför arbetslivet.

    ”Jag frågar igen, hur skall vi få fart på Sverige, skapa tillväxt, jobb och välfärd för alla?”

    Detta var nu bara en sida av saken. Icke desto mindre en mycket viktig sida. Hur du än vrider på saken Hugo så kommer du aldrig ifrån att social trygghet är ett måste för tillväxt, jobb och välfärd. Finns inga genvägar dit.

  44. Jon

     /  april 18, 2008

    Hugo,

    Du ger oss ont i huvudet med dina krångliga frågeställningar.

    Jag säger som Göran Greijder: ”Småföretagare hinder mot den socialistiska utvecklingen”

    Hur välfärden skapas är ointressant (troligtvis skapas den av en stor offentlig sektor med många politiker, administratörer och kommitteer med det är ingen som riktigt vet).

    En mer intressanta frågan är hur vi kan fördela den.

  45. St Just

     /  april 19, 2008

    Sorry, fredagskvällen fylles med lite fest (hoppas Hugo & borgarco godkänner att även den arbetande delen av befolkningen dansar, sjunger och tar ett glas) – det enda dessa nylibbbar kan komma med är den sällsynt triste Kamprad (med sitt naziförflutna) som sägs flyga i turistklass (vem fan gör inte det) och har en gammal bil (dito) och några hundra miljarder kronor (nja, personligen ljusår ifrån) – vilket larv, det är de 50 000 arbetarna (kanske ännu fler) som slitit ihop Kamprads miljarder – men den ende som får synas på fanatikernas marknadsekonomiska svenska himmel är Kamprad själv som en nordisk MaoTseTung – hallelujah!

  46. Hugo

     /  april 19, 2008

    H-E.R, jag tänker ju långsiktigt. Det finns ingen social trygghet om de andra bitarna saknas. Alla kan inte leva på bidrag så frågan hur vi skall få fart på Sverige genom ett expansivt näringsliv är fullständigt grundläggande och inte ”bara en sida av saken” som du menar. Någonstans skall allt betalas. Så åter igen hur skapar vi jobb genom 3:12 med den orättvisa dubbelbeskattningen?
    Det är fullständigt sinnessjukt.

  47. H-E.R

     /  april 19, 2008

    Hugo.

    ”H-E.R, jag tänker ju långsiktigt. Det finns ingen social trygghet om de andra bitarna saknas. Alla kan inte leva på bidrag så frågan hur vi skall få fart på Sverige genom ett expansivt näringsliv är fullständigt”

    Alla kan inte leva på bidrag skriver du. Och med en papegojas upprepande envishet berättar jag för dig att vad gäller sjukdom och arbetslöshet är det inte fråga om bidrag utan om försäkringar.
    När människor sedan nekas pengar ur sina försäkringar blir det fråga om bidrag från det sociala.
    Ser du inte sambandet mellan social utslagning (som alliansens nya regler skapar) och en sämre välfärd rent generellt så kan man knappast förklara det för dig heller.
    Det måste kanske upplevas.
    Kunde vara intressant ändå att se vad du tror händer med alla dem som inte blev friskare genom avstängning/försämring i villkoren för försäkringen.
    Det finns också undersökningar (bl a Ingrid Esser) som klart bevisar att den sociala tryggheten är mycket viktig för en god välfärd och att den definitivt inte leder till att människor inte vill arbeta. Tvärtom.
    Men den sociala tryggheten är bara en del av en god välfärd, det du skriver om ”dubbel beskattning” har sina poänger.
    Men ökad vinst för företag och lägre skatter för högavlönade får aldrig ske på bekostnad av utslagning av sjuka vilket sker idag.
    Det ena ger det andra Hugo. Precis som i Maslows trappa rasar allt om det fattas ett trappsteg. Vilket det gör när stora delar av befolkningen slås ut helt både ur arbetsliv och social trygghet.

  48. Hugo

     /  april 19, 2008

    H-E.R, jag har inte sagt att social trygghet leder till att folk blir arbetsovilliga. Min poäng är att allt i slutändan måste betalas med arbete och insatser från alla. Skapar man förutsättningar för företagande skapas också arbete samt allt det andra du vill ha.

    Därför är villkoren för företagande helt avgörande. Begränsas företagandet som nu med 3:12 blir det mindre jobb, mer arbetslösa och så här håller det på. Är alldeles för många arbetslösa, sjuka i utanförskap m m kollapsar till sist hela systemet eftersom det inte finns några pengar.

    Höja skatterna är ingen väg ut, inte för de som kallas rika. De flyttar ju bara ut till något annat EU-land. De som drabbas blir som vanlig låg- och medelklass som är hårdast beskattade i hela värden redan.

    Sedan förstå det orättvisa system som SAP satt i sjön och Alliansen inget gör åt. EN miljardär kan passivt satsa på fonder, räntepapper m m. På avkastningen betalas 30% skatt.

    Lånar du 1 million för att starta eget, tvingas du ta ut en hög lön ca 600 000 för att få lite kaffepengar i aktieutdelning efter bolagsskatt. Tar du för mycket tillkommer arbetsgivaravgifter på utdelningen.
    Ingen kan så vårdslöst driva eget med stora kostnader. Det är en återvändsgränd. Istället skall aktieutdelning vara skattefri och obegränsad, då finns det en morot och belöning för den risk man tar om bolaget kanske kursar.

    Det finns även en morot för St Just om han och likasinnade vill satsa och driva ett kooperativ och dela alla vinster jämlikt. Det är bara att köra igång.

  49. St Just

     /  april 19, 2008

    Det är inget fel i företagande i sig – felet ligger i privatiseringen av makten, inflytandet och vinsten – som Hugo själv säger ”allt i slutändan måste betalas med arbete” – men för folk till höger ska de som utför arbetet däremot vara lågt avlönade, sakna avgörande inflytade och inte ha del i den vinst de arbetat ihop.

    För övrigt är företagargnället i sig, ett tydligt bevis på ett sunkigt och omodernt ekonomiskt system.

  50. H-E.R

     /  april 19, 2008

    Bra Hugo att du åtminstone erkänner att en social trygghet inte gör människor ovilliga till arbete.
    Tyvärr har vi nu en regering som anser motsatsen, de nya reglerna som sätts i sjön i sommar är baserade helt på den slutsatsen att ”blir man inte frisk inom ett halvår så får man skylla sig själv”.
    Jag är definitivt inte emot företagande. Särskilt skulle jag vilja se ett blomstrande sådant i glesbygden så att människor kan leva och arbeta där. Och visst bör eget företagande vara något som alla kan satsa på om de vill.
    Det som är ett aber är de stora företagens krav på enorma vinster, där styr aktieägarna. Inget tycks vara nog. Bara att se på Ericsson i det fallet.
    Feltänket från alliansens sida vad gäller den sociala tryggheten (som vi definitivt har råd med i Sverige) är att de som sagt tror att det går att piska fram friskhet ur sjuka. Alliansen tror också att det är en välgärning de gör när de anser att arbetslösa bör riva upp hela tillvaron och flytta (oftast från glesbygd till storstad) för att överleva.
    Det är ett gigantiskt misstag som håller på att begås, och jag hävdar fullt och fast att resultatet slår sig på den generella välfärden.
    Tror du Hugo att det går att kombinera? Dvs ett land där människor kan känna sig trygga i händelse av sjukdom/arbetslöshet samtidigt som företagande underlättas?
    Jag tror det. Men då måste de stora företagens profithunger dämpas och vi måste alla vara beredda på en skattesats som täcker det vi önskar få om olyckan är framme.
    Att betala skatt för social trygghet verkar ju också vara något som de allra flesta vill om man får tro undersökningen som visar att nära 90% av svenskarna har den viljan.

  51. Hugo

     /  april 19, 2008

    Storföretagen går inget att göra åt, vi har fri rörlighet av kapital samt skattekonkurrens, så den vägen är stängd.

    Självklart går dessa delar att kombinera men kräver ett nytt tänk från SAP. Vi lever inte längre i gamla brukssamhällen och förra sekelskiftets ”arbetare” existerar inte längre. Sedan måste synen på företagande ändras radikalt. En f-tagare betraktas idag närmast som kriminell och det är fult att tjäna pengar om han/hon nu lyckas. 3.12 reglerna måste ändras vilket är det viktigaste för att få folk att satsa i glebygd som storstad.

    Sedan anser jag att de verksamheter staten driver skall granskas mycket hårdare och sättas under samma lönsamhetsvillkor som privat verksamhet. Det flyter ut oändligt mycket av våra skattepengar i onödan.
    Läste ni Zarembas artikel om landstinget i Jämtland? Man blir mörkrädd.
    Lägg ner de politiserade landstingen och låt de som är utbildade för det sköta vården och sjukhusen, d v s läkarna, sköterskor m m.
    Där sparas mycket pengar som kan komma välfärden till del istället.

  52. St Just

     /  april 21, 2008

    ”En f-tagare betraktas idag närmast som kriminell och det är fult att tjäna pengar om han/hon nu lyckas.” Detta sägs i en tid då media, tankesmedjor och en hel regering dagligen hyllar dessa entrepenörer, företagare, miljonärer och profitörer.

    Tror man dessutom som Hugo att arbetaren upphört att existera lever man i en märklig tankevärld där verkligheten som vi övriga ser den, helt försvunnit.

    Självfallet är felet förmodligen landstingets,

    Allt stöd åt sjuksköterskornas strejk – förhoppningsvis en startsignal för fler fack.

  53. Hugo

     /  april 21, 2008

    I en sak stöder jag dig fullt ut, dvs sjuksköterskers taskiga lön.

    Det är en skandal och tillika ett totalhaveri för planekonomi och statlig styrning via landstingen av obegåvade och totalt inkompetenta politiker, höger som vänster, att dessa kvinnor inte kan lönas bättre.
    Vi pratar sålunda inte om politik, vänster eller höger, utan hur offentliga medel används och förbrukas i all meningslöshet utan ansvar om vems pengar de förbrukar, d v s dina och mina.

    Du kanske inte bryr dig St Just bara det är offentligt ägt och styrt, men jag ser saken annorlunda. Jag vill ha maximalt betalt för varje skattekrona jag betalar.

    Det är odiskutabelt så att alla låglöneyrken för ”kvinnor” finns inom det offentliga, kommun som stat. Hur kan det komma sig mån tro?

    Har du själv någon idé varför det ser ut som det gör?

  1. “Världsrevolutionen” har fyrtioårskris « strötankar och sentenser
  2. Som regeringen bäddar får vi ligga « Ett hjärta RÖTT
  3. Regeringsstyrd media « Ett hjärta RÖTT
  4. Nu finns bara piskan kvar « Ett hjärta RÖTT
  5. ”Världsrevolutionen” har fyrtioårskris « strötankar och sentenser

Lämna en kommentar